Buzău, seară de festival de film. Ne-am strâns mai mulți la o masă și stăm la povești. La un moment dat, atenția mi-e atrasă de un cetățean din partea cealaltă a mesei. Mă aplec spre Mihaela (însăși organizatoarea evenimentului) și-i șoptesc:

– Ce seamănă tipul ăsta cu Nae Caranfil.

Mihaela se uită lung la mine să vadă dacă vorbesc serios. Se convinge că nici gând să fac vreo glumă și-mi șoptește la fel de serios:

– Da, zice, seamănă foarte bine, pentru că ESTE Nae Caranfil.

Când io vă zic că sunt fiert pă cultură…

(17 septembrie 2021)

Altfel, râdem-glumim, dar să știți că sunt foarte mândru de mine pentru jurizarea de la festivalul de film din cadrul BIAF. Vă zic imediat și de ce.

Au fost trei membri în juriul pentru scurt-metraje: doi oameni de specialitate, ambii din industria de film, și eu. Ei, treaba e că cei doi au început jurizarea fără mine, că eu primisem un email important și, imediat după ce-am terminat de văzut filmele, a trebuit să dau o fugă la hotel, la laptop, să rezolv.

Când m-am întors la locul unde se făcea jurizarea, Laura Baron și Dumitru Ursei (ei erau ceilalți doi) deja se puseseră de acord asupra celui mai bun scurt-metraj și m-au luat din prima: ție care ți-a plăcut cel mai mult?

Și ce să vezi, nu numai că răspunsul meu a fost exact același cu al lor, dar am ales identic și locurile doi și trei. De-aia sunt mândru, c-au fost de jurizat vreo 30 de scurt-metraje, adică peste patru ore și jumătate de film, și-am ales exact ca oamenii ăștia care se pricep.

În caz că sunteți curioși, scurt-metrajul câștigător este ăsta: Da Yie / Good Night. O producție ghaneză, din anul 2019. Regia: Anthony Nti. Dacă-l găsiți pe undeva, or să fie 20 de minute bine investite.