În general, sunt un individ care respectă regulile, chiar dacă uneori sunt imbecile. Iar una dintre regulile imbecile de care m-am lovit cel mai recent este obligativitatea purtării măștii, în avion, pe toată durata zborului. O măsură cu adevărat excelentă, dacă nu ar fi idioată.

De ce zic asta? Păi, după cum știm cu toții, la vreo 20-30 de minute după ce aeronava ajunge la altitudinea de croazieră, echipajul începe să servească/vândă mâncare și băutură la bord. Moment în care toată lumea își dă jos măștile și începe să mănânce, sau să bea, sau ambele.

Pentru că, nu-i așa, e demonstrat științific că virusul respectă cu sfințenie orele de masă din avioane. Cum a văzut covidul că apare căruciorul cu mâncare, cum se retrage și-i lasă pe călători să-și termine ce au de mâncat sau de băut. Și mai apare iar, abia după ce și-a pus toată lumea din nou măștile.

Râdem-glumim, dar asta chiar mi se pare una dintre cele mai imbecile măsuri legate de pandemie. Unde e eficiența ei dacă toți oamenii de la bord își dau măștile jos ca să mănânce sau să bea? Poate există cineva pe aici capabil să mă lămurească, dar până atunci, logica mea simplă îmi spune că, în forma ei actuală, este o măsură imbecilă luată doar ca să inducă ideea de siguranță.

Ca să nu mai spun că, folosindu-te de pauza de masă, ai la îndemână o metodă (perfect legală, după părerea mea) care te va ajuta să nu mai porți deloc masca în timpul zborurilor scurte de două-trei ore. Hai și patru, dacă știi să-ți dozezi bine timpul.

Cum faci? Păi în momentul în care vin cei din echipaj cu mâncarea și băutura, îți cumperi patru-cinci sandvișuri și niscaiva chestii de băut. Cu o investiție modică de 20-50 de euro (în funcție de ce-ți iei tu acolo) ți-ai cumpărat dreptul să nu mai folosești masca până termini de mâncat și de băut, nu?

Că doar n-or să te oblige să-ți mănânci cele cinci sandvișuri în 30 de minute. Mai mănânci un sandviș, mai bei un suc, iar mai mănânci, iar mai bei, tacticos, încet, că nu te aleargă nimeni. Și tot așa, până te trezești ca mai aveți un pic și aterizați. Ce e greșit în asta? Că până și doctorii spun că nu e sănătos să mănânci în grabă.

Partea mai nasoală este că metoda cred că e valabilă doar la cursele low-cost, că doar ăștia îți vând mâncare și băutură la bord. La cursele de linie o să fie dificil să tragi de o porție minusculă de mâncare câteva ore, dar, până la urmă, dacă ești genul care mănâncă extrem de încet, nu văd cine te-ar putea obliga să termini mai repede. La o adică poți face și scandal, le spui că suferi de reflux gastric și N-AI VOIE să mănânci repede, doar lent și foarte lent. Ce-or să-ți facă? Or să cheme poliția, or să te dea jos? Și uite-așa, dacă toți oamenii de la bord fac la fel, companiile aeriene pot să-și bage în fund măsura cu obligativitatea purtării măștilor pe toată durata zborului.

Mda, textul ăsta este o glumă, dar, dacă în regulamentele de zbor nu se specifică nicăieri care este durata maximă în care ai voie să-ți consumi masa de la bordul avionului (mai ales când ți-o cumperi chiar acolo, pe loc), gluma s-ar putea transforma în ceva cât se poate de serios. Pentru că la reguli stupide, întotdeauna putem găsi soluții de evitare și mai stupide. Dar, iată, eficiente.