Am dat întâmplător pe interneți peste chestia asta și-am râs cu zguduituri câteva minute: Bărbatul Pământului – Tabără de Dezvoltare pentru Bărbați.

Ca să înțelegeți de ce, o să spicuim câte ceva din descrierea evenimentului:

Dacă ești bărbat și dacă vrei să-ți trăiești viața dintr-un loc de putere și responsabilitate, atunci te așteptăm într-un spațiu liber și sacru, în care ne împărtășim umanitatea de bărbați, ne eliberam de ceea ce nu ne servește și pășim cu încredere într-un spațiu de putere.
Acest loc se numește “Bărbatul Pământului – tabără de dezvoltare pentru bărbați”, un program de reamintire, explorare și manifestare a puterilor masculine.
Unde putem atinge acest scop mai bine, decât în mijlocul naturii, în sălbăticiei. Acolo, într-un spirit de camaraderie, ne vom uita în interior, pentru a găsi resurse și pentru a vindeca răni, ne vom uita în exterior, la sălbăticia Pământului, pentru a găsi puteri și a primi ghidare.

Stați așa că mai am și nu pot să nu vă arăt tot, că e de-a dreptul senzațional:

CE ÎȚI POȚI LUA DIN ACEST PROGRAM:
– Putere fizică: te vei conecta cu corpul tău, îi vei simți puterea, rezistența, vitalitatea, elasticitatea, prezența, simțurile și curajul de a fi în viață.
– Putere psihică: vei dobândi responsabilitate, reziliență, autonomie, independență, claritate, viziune, compasiune, acțiune, prezență, imaginație, voie bună, optimism, inteligență emoțională, vulnerabilitate etc.
– Putere spirituală: te vei conecta cu misiunea personală sacră și cu energiile spirituale ce animă Universul.
DESPRE PROCES:
Procesul va fi precum o călătorie a Eroului. Vom lăsa în urmă lumea familiară și ne vom aventura în necunoscutul interior și exterior. Dincolo de pragul de trecere ne vor aștepta energiile masculine și sălbăticia Pământului, pe care le vom explora prin diverse practici și activități. Vom construi un spațiu sigur și de susținere, în care fiecare bărbat își va explora și scrie propria poveste de transformare. În ziua a treia, ne vom aventura și mai mult în profunzimi și în sălbăticie, când fiecare bărbat va petrece 16 ore de solitudine (inclusiv noaptea), într-un areal izolat, dar sigur. Apoi ne vom pregăti de întoarcere, procesând trăirile și integrând experiențele, luând darurile și puterile pe care le vom duce în comunitățile din care am plecat.
PRACTICI ȘI ACTIVITĂȚI:
– Conectare cu natura, solitudine în natura
– Ritualuri, ceremonii, post
– Calea Consiliului
– Imagerie profundă
– Scrisul în jurnal, Poezia sufletului
– Artă simbolică
– Lucru individual și de grup
– Practici șamanice
– Ritmuri și tobe
– Mișcare, corporalitate, dans
– Povești și mitologie
– Lucru cu visele
– Practici mindfulness
– Altele

Băi, vă jur, citeam pe balcon și râdeam ca prostul, singur, cu telefonul în mână. Când am ajuns la activitățile pe care le vor defășura Bărbații Puternici ai Pământului, adică la „poezia sufletului”, „lucrul cu visele” sau „practici șamanice și mindfulness”, a scos fashionista capul pe ușă să vadă dacă sunt bine, că urlam de râs.

Prin vara lui ’95 sau ’96, eram la Vâlcea, în vacanță, și într-o seară ne strânseserăm mulți de tot la o masă, la terasă. Numai băieți eram acolo (era să scriu „Bărbați”, dar după cum veți vedea, nu ne-am fi meritat acest apelativ).

Nu știu cum și de unde, cert e că spre dimineață, doi dintre noi, Marius și Alin, s-au hotărât că așa nu mai merge, că trebuie să facă odată pentru totdeauna pasul inițiatic și să devină Bărbați. Așa c-au hotărât pe loc: vor pleca în pădure fără nimic, doar cu câte un cuțit și hainele de pe ei, și vor trăi din ce vor vâna. Jur că nu vă mint și nu înfloresc nici măcar o virgulă. Mă oftic doar că nu mai țin minte unde voiau să plece și cât timp hotărâseră ei că va ține această misiune de supraviețuire extremă.

Și ce credeți? Chiar au plecat. Cu hainele de pe ei și cu câte un cuțit, hotărâți sa arate lumii întregi că ei sunt Bărbați. Ei, după două zile de „trăit din ce vânau”, exact pe când li se strepeziseră dinții de la câte corcodușe și măceșe fuseseră nevoiți să bage în ei, i s-a făcut Bărbosului milă și le-a scos în cale un sat pierdut de lume și uitat de timp.

De prisos sa vă mai spun că s-au repezit ca hunii în singurul magazin de-acolo și le-au sclipit ochii ca felinarele când au văzut că are ăla salam la vânzare. Și-au luat o rudă întreagă și l-au devorat acolo, pe prispa magazinului sătesc. Acesta fiind, de altfel, primul și ultimul moment când și-au dovedit utilitatea și cuțitele alea pe care le căraseră după ei.

Oricum, am apreciat că după eșuarea acestei mărețe tentative de a deveni Bărbați au avut puterea sa ne povestească, la aceeași terasă, de-am râs cu sughițuri o noapte întreagă.

Exact povestea asta mi-a venit în minte când citeam despre Bărbatul Pământului, puternic, dar și delicat, cu sufletul plin de poezie. Practic, sparge bușteni cu tibiile goale, în timp ce recită duios din Minulescu.

Mare ți-e grădina, Doamne.

P.S. Poate nu știați, dar substantivele comune care încep cu literă mare, în corpul unui text, sunt o tehnică de manipulare vizuală. Scoți în evidență conținutul prin cum arată, nu prin calitate. Ceea ce înseamnă că Bărbatul Pământului, pe lângă că este Puternic și Sensibil, este și Viclean.

sursa foto: freepik.com