Pentru c-ați fost cuminți și v-ați purtat frumos, meritați să vă dau eu vestea: e gata, copii, pandemia s-a încheiat. Nu, nu vă repeziți să căutați pe site-uri oficiale, am eu o sursă mult mai sigură: Piața 16 Februarie, Bucureștii Noi, Anno Domini 2021.

Lasă că nu mai purta nici dracu’ mască în ditamai spațiul închis, dar eram la o tarabă să luăm roșii și așteptam să termine precupeața cu doamna din față. Ei, cât așteptam, tipul care era în spatele nostru a întins o mână, a luat o roșie de pe tarabă și-a întrebat tare:

– Cum sunt, doamnă?

– Dulci, domnu’, zice femeia.

Dar se pare că omului nu i-a fost suficient răspunsul, că imediat a dus roșia la nas și-a început s-o adulmece pe toate părțile. Repet, că poate nu e foarte clar, nasul era lipit de roșie, la propriu, el doar o învârtea în toate părțile ca s-o adulmece mai cu spor.

Nu știu cât a fost de mulțumit de rezultat, c-a pus-o înapoi în grămadă, după care a luat alta și-a început s-o adulmece și p-aia. Jur.

De altfel, ăsta a fost momentul în care m-am uitat la fashionistă să văd dacă eu sunt singurul nebun care observă ce face ăla. Nu, nu eram, avea și ea ochii cât cepele. Deși nu-mi doream neapărat, m-am trezit vorbind cu voce tare:

– Știți că nu e în regulă ce faceți, da? Încă mai e pandemie și dumneavoastră vă puneți nasul pe roșii și respirați pe ele. Și le mai și puneți la loc pe tarabă.

La care ăla se uită la mine și-mi zice foarte senin:

– Da, mă iertați, aveți dreptate, obișnuința…

Mă pregăteam să-l întreb care pula mea obișnuință, că de un an jumătate nu prea mai e nimic obișnuit pe planeta asta, când am observat-o pe femeia din fața noastră testând niște șunculiță. Știți, precupeața cu roșiile are și șunculiță la vânzare, ambalată frumos în folie. Doar că scosese pe o farfurie și câteva bucățele, gata tăiate, ca să guste lumea. Iar lumea gusta după cum o tăia capul, ca femeia asta din fața noastră, alegând direct cu mâna cea mai apetisantă bucățică.

I-am zis și ăsteia că nu e ok ce face. A început imediat să măcăne ceva de genul că ea n-a luat cu mâna. Dar cu ce kkt ați luat, doamnă? Că n-aveți mânuși sau furculiță și tocmai mestecați la șunca aia. Doar că p-asta n-am mai zis-o cu voce tare, că între timp se strânsese lumea în jurul nostru și se uita ca la circ la nebunii care au impresia că e pandemie și-au venit ei să facă regulile în piață.

Evident, am renunțat să mai luăm ceva de la taraba aia. Cert e c-am plecat întrebându-ne dacă nu cumva noi suntem ăia nebuni și toți ăia de-acolo, care ne priveau cu dezgust, normali la cap.

Altfel, să știți că s-au ieftinit tare de tot cireșele, am văzut și la 12 lei.