Dan Bittman a anunțat public că se vaccinează anti-covid. Și asta e bine, e chiar foarte bine.

Să ne înțelegem, nu-mi plăcea Bittman nici înainte de declarațiile lui imbecile despre covid și conspirații, iar după ce-a scos porumbelul pe gură, nici atât. Și când zic că nu-mi plăcea, e la modul că dacă-i auzeam vocea la radio schimbam automat postul. Holograf și Voltaj fiind printre puținele trupe pe care efectiv nu suport să le ascult nici măcar accidental. Am ținut să fac această precizare, că poate se găsea cineva să creadă c-oi fi vreun fan undercover al lui Dănuț. Nu că nu sunt, dar organismul meu se revoltă când îi aud vocea.

De două zile feed-ul meu geme de miștouri, caternică și luat peste picior, după ce Bittman a anunțat că se vaccinează. Lucru care mă miră, ba chiar mă și sperie pe alocuri, pentru că am văzut atitudinea asta și la oameni care înțeleg cât de importantă este comunicarea, mai ales pe subiectul „vaccinare”.

Eu cred că, dimpotrivă, dincolo de simpatiile sau antipatiile noastre, trebuie salutat faptul că Bittman a anunțat PUBLIC că se vaccinează. C-ar fi putut să meargă pe burtă și să se vaccineze fără să anunțe nimic. Vă spun extrem de sincer că eu nu știu dacă aș fi avut tăria sa fac același lucru, după tonele de hate pe care și le-a luat anterior. Tocmai de-aia trebuie apreciat c-a anunțat public intenția de vaccinare. Vă explic imediat de ce.

Că ne place sau nu, omul este un vector de comunicare destul de important și vizibil pentru un anumit segment al populației din România. Mai precis, acel segment care l-a aplaudat la scenă deschisă când a spus că nu crede în covid și toate celelalte aberații.

Mai mult de atât, după ce și-au declarat reciproc stimă și iubire veșnică, Bittman este foarte bine văzut și de fanii celuilalt monstru sacru al covidioților, am numit-o aici pe duamna senator Șoșoacă. E drept că mulți dintre fani probabil sunt aceiași, dar fiecare dintre cei doi are și baza lui de urmăritori fideli.

Ca sa nu mai spun că, spre deosebire de influenceri și alte vedete din astea din era internetului, Bittman este un personaj popular și în mediul rural sau în segmentul de populație urbană îmbătrânită. Mama, de exemplu, habar nu ar avea cine sunt Cristina Ich sau Mîndruță, dar de „ăla de la Holograf” știe cu siguranță.

Așadar, una peste alta, anunțul public al lui Bittman ajunge la niște segmente de populație pe care campania de vaccinare nu prea le poate accesa: adepții teoriei conspirației, scepticii și oamenii mai puțin informați. Cu siguranță, puterea exemplului personal va reuși să convertească spre vaccinare o parte dintre ei. O parte mică, pentru că așa funcționează lucrurile, dar va reuși, pe sistemul „dacă până și Bittman, care nu credea în covid, s-a vaccinat…”.

Nu contează nici măcar motivele pentru care s-a sucit domnul cantautor și-a devenit brusc fan vaccin (e limpede pentru oricine, s-a prins că fără să fim vaccinați cât mai mulți nu vor veni nici banii din concertele plătite de primării), important este doar rezultatul final: a mai convins niște nehotărâți.

Dacă aș fi guvernul României, aș face pe dracu în patru să mai atrag în campania de vaccinare și alte persoane publice, în special dintre cele bine văzute de sceptici și de adepții teoriei conspirației. Pentru că ei, scepticii și conspiraționiștii, sunt adevărata miză a campaniei de vaccinare, nu oamenii care oricum sunt hotărâți să se vaccineze, nici antivaxxerii pe care nu mai ai cum să-i faci să se răzgândească.

Bine, asta dacă guvernul României chiar are interesul să se ne vaccinăm. Nu de alta, dar nu mi-a sunat deloc bine teoria conform căreia testele PCR sunt adevărata miză, nu vaccinarea.

Altfel, cu sau fără pandemie, o să-mi „placă” la fel de mult Bittman și trupa lui. Nu știu cum sunteți voi pe partea asta, dar eu nu uit și nu iert. O să-i țin minte toată viața mea pe toți cei care au contribuit la prelungirea chinului și la creșterea numărului de morți din spitale. Artiști care, în loc să profite de statutul lor de persoane publice și să facă tot ce le stă în putință să scăpăm mai repede, au făcut tot ce-au putut să nu.

Îmi vin în minte, pe lângă Bittman, așa la prima mână: Marcel Pavel, Nicu Covaci, Carmen Tănase sau Cheloo. Mai sunt și alții, dar nu mi-i amintesc acum. Niciodată, sub nicio formă, nu voi călca la vreun concert sau vreun spectacol în care apare vreunul dintre ăștia, niciodată nu voi da vreun ban, niciodată nu voi cumpără vreun bilet. NICIODATĂ! Ceea ce vă urez și vouă.