Dacă ar fi după mine, aș elimina cel puțin jumătate dintre materiile din programa școlară și le-aș înlocui cu două care la ora asta sunt aproape tabu în România urmașilor dacilor liberi: educația financiară și educația sexuală.

Dar ce zic eu despre școli, când adevărata problemă este că nici măcar adulții nu vor să audă de așa ceva. Cum adică am io nevoie de educație financiară sau de educație sexuală? Ești nebun, boss? Păi la bani si la sex se pricepe orice vajnic urmaș al agatârșilor. Suntem niște autodidacți pe domeniile astea, ce naiba.

Lăsând la o parte educația sexuală (că am de gând să revin mai detaliat pe subiect) altceva este cu adevărat halucinant la problema cu banii și cu educația financiară.

Să zicem că ești un specialist în dezvoltare financiară și vrei să oferi consultanță oamenilor care au cea mai mare nevoie de sfaturile tale, adică:

👉 celor care au joburi mai slab plătite și nu se ajung cu banii de la o lună la alta

👉 celor care sunt veșnic îndatorați la rude, colegi sau prieteni și fac jonglerii între împrumuturi lună de lună ca să poată supraviețui

👉 oamenilor care pur și simplu vor să învțe cum să-și gestioneze bugetul casei, al familiei, indiferent dacă sunt singuri sau cu 7 copii acasă

👉 oamenilor care au nevoie de o mână de ajutor ca să fie bine financiar cât să nu simtă că se luptă zilnic să iasă la lumină

O să constați cu stupoare că nimeni dintre ei n-are nevoie de sfaturile tale, eventual mai riști și niște ironii de genul „lasă-ne, bă, nu vezi ce mașină de săraci ai? Vii tu să ne înveți despre bani?”. Iar dacă totuși, printr-un miracol, acceptă să fie sfătuiți și în primele cinci minute nu le-ai explicat cum pot să facă rapid de tot un milion de euro (sau măcar de dolari), rezultatul va fi același: du-te și lasă-ne, săracule!

În schimb, o să ai surpriza să constați că de informat vor vrea să se informeze exact cei pe care nu i-ai fi luat în calcul: oamenii cu venituri medii și chiar peste medie. Adică cei care, cu un pic de organizare și oleacă de știință în gestionarea veniturilor și cheltuielilor, nu numai că n-ar mai avea nicio problemă de la o lună la alta, dar ar pune și câte ceva deoparte.

Dacă ridicați neîncrezători din umeri, o să vă spun că știu exact care sunt datele problemei. Am mai povestit pe aici c-am lucrat pentru un client care face exact asta: a dezvoltat una dintre cel mai ușor de utilizat platforme pentru educație financiară.

Platformă în care s-au băgat mulți bani și mult know-how, tocmai pentru a oferi utilizatorului, pe lângă partea de educație financiară propriu-zisă, o experiență cât mai ușoară, să-ți facă plăcere să deprinzi măcar noțiunile de bază ale educației financiare.

Ca să nu mai spun că aceeași platformă îți oferă inclusiv interacțiune individuală cu un specialist, ca să-ți explice omul ăla, pe limba ta, despre ce e vorba și cam ce ai de făcut dacă vrei să te descurci mai bine cu banii pe care-i câștigi.

Iar toate astea se întâmplă GRATIS, pentru că în mintea celor care au dezvoltat proiectul este că o populație educată financiar ar fi un câștig pentru toată lumea. Foarte adevărat, de altfel, doar că, dacă în teorie sună foarte frumos, în practică, ce să vezi, lucrurile au stat exact cum v-am povestit mai sus.

Cei pentru care era gândită, cei care ar fi avut cu adevărat nevoie, parcurgeau doar primul modul de curs și nu mai reveneau niciodată. Pentru că descopereau cu stupefacție că „educație financiară” nu înseamnă nici „îmbogățit peste noapte”, nici „bani picați din cer”. Prin urmare, de înscris în platformă se înscriau tot oamenii cu venituri peste medie. Sau, mai bine zis, de RĂMAS în platformă, să facă tot cursul, rămâneau doar cei cu venituri peste medie. Știu că pare greu de crezut, dar exact așa stau lucrurile.

Ei, și aici vine vestea bună. După ce-am scris pe subiectul ăsta data trecută, m-au contactat cel puțin o sută dintre voi să mă întrebe despre ce platformă de educație financiară este vorba. Nu exagerez absolut deloc, mi-au scris atâția oameni c-a trebuit să-mi fac un folder separat în inbox. Lucru pe care chiar îl consider extraordinar de tare, că nu e de colo sa vezi că oamenii chiar vor sa se informeze pe un subiect deschis de tine.

Asta m-a și făcut să redeschid subiectul și să las informația completă de data asta. Prin urmare, dacă ați citit tot ce-am scris mai sus și credeți că nu v-ar prinde rău să aflați care e treaba cu educația și sănătatea financiară sau să vedeți dacă un curs de genul ăsta v-ar ajuta să fiți mai ok cu banii, o să vă spun că platforma se numește Banometru și vă puteți înscrie oricând la primul modul de curs, chiar aici.

Ah, încă ceva, înainte să mă apuc să scriu, am băgat un ochi pe platformă să văd dacă s-au mai schimbat lucruri de când n-am mai lucrat cu ea. Și ce să vezi, chiar s-au schimbat, a apărut o noutate care simplifică mult procesul de instruire financiară. În sensul că, acum, dacă nu vrei să parcurgi toate modulele de curs, poți opta direct pentru coaching financiar dedicat, lucru care înainte nu era posibil.

Nu știu dacă vă dați seama exact ce înseamnă asta, dar e un mare pas înainte să poți vorbi direct cu un specialist, cu un om care știe exact cu ce se mănâncă treaba asta cu educația financiară și care poate să-ți explice, pe înțelesul tău, ce naiba trebuie să faci ca să-ți ajungă banii mai bine și să trăiești mai relaxat fără frica zilei de mâine. Dacă vă interesează subiectul, o să constatați și singuri cât de tare e schimbarea asta.

Cu speranța că v-am fost util, atât pentru azi.

sursa foto: freepik.com