Dacă tot am discutat mult despre proceduri zilele astea, am și eu o situație pentru voi. Desigur, pur ipotetică, dar la o adică poate fi și extrem de reală.

Ești polițist la circulație și-ai ieșit cu radarul să prinzi vitezomani. Te așezi strategic într-un sat uitat de lume (că, na, e localitate și e mai ușor să-i arzi dacă le scapă piciorul în accelerație), dacă se poate pui radarul și imediat după o curbă, ca să nu te vadă fraierii de departe. Buuun, îți torni prima cafea din termos și te pui pe așteptat. E abia ora unșpe, până diseară faci planul la amenzi garantat.

Ei, și cum stați voi așa la pândă, tu și cu colegul de tură, apare unul mergând vijelios cu peste sută. Ba mai mult, nu numai că o arde ayrtonsenian, dar mai face și o lejeră depășire pe linia dubă continuă dinaintea curbei ăleia lângă care v-ați plasat strategic.

La vederea unei asemenea grozăvii, sari de la volan de mai-mai să-ți verși cafeaua în poală. Din fugă îți fixezi cascheta mai bine, și-l tragi pe dreapta pe inconștient. Dar nici n-apuci să spui „bună ziua, sergent-major Apăvăloaiei, vă rog să-mi prezentați actele”, că din mașina oprită iese un tip care îți spune, cu lacrimi în ochi, că pe bancheta din spate e nevastă-sa căreia i s-a făcut rău azi-dimineață, a căzut din picioare și căzută a rămas. Respiră, are puls, mai deschide ochii din când în când, dar cam atât.

A sunat la ambulanță, dar cum cel mai apropiat spital e la aproape 200 de kilometri distanță, operatoarea i-a zis că mai repede de 3-4 ore nu are cum să ajungă salvarea. Ce să facă? Să aștepte să moară femeia în casă sau să încerce s-o salveze? Și uite că aproape a reușit, de-aici, de unde l-au oprit tu, mai face maximum juma’ de oră până la spital.

Ați prins exact tabloul, da?

Acum vine întrebarea? Ce faci tu, ca polițist, în această situație deosebită? Pentru că eu, cu puțina mea minte, singurul lucru pe care l-aș face ar fi să-i spun omului: „intrați în mașină și urmați-mă”. După care aș porni girofarurile și i-aș da blană până în curtea spitalului cu pricina.

Mi-ar plăcea să primesc măcar un răspuns și de la cineva din interiorul sistemului.

sursa foto