Să vă explic. Mie nu-mi plac decât ardeii iuți murați, p-ăia cruzi să nu-i văd în fața ochilor. Vă dați seama că în lunga mea existență, am încercat cam tot ce era ardei iute murat prin supermarketuri. Degeaba! Cei mai buni ardei iuți murați de pe Terra i-am găsit tot la o tanti din piață. Iuți exact cât trebuie, ușor crocanți, vă zic, cei mai buni ardei iuți murați pe care gura mea i-a mâncat vreodată. Probabil de-aia s-au și terminat rapid de tot, iar de ajuns în piață n-a mai ajuns nimeni. Că pandemie, că zăpadă, că lene, că d-astea.
Până m-a anunțat fashionista că se duce ea până la piață și că dacă vreau și io ceva de p-acolo. M-am bucurat ca nebunu’, normal că vreau, vreau ardeii ĂIA, boss. Am dat să-i explic unde are tanti taraba, dar mi-a zis să n-o plictisesc, că știe.
Ce-i drept, a știut. A fost, a luat, s-a întors, toate bune și frumoase. Un singur neajuns ar exista, și anume, CĂ NU SUNT ARDEII ĂIA. Da, sunt tot din piață, da, sunt tot murați, dar nu sunt minunile făcute de tanti aia. Groaznic, nici nu pot să mă uit la ei, vă spun.
Evident, pentru că sunt un tip foarte curajos și-mi place riscul, i-am comunicat și distinsei dezamăgirea mea de natură agro-alimentară.
S-a uitat lung și-a ridicat din umeri:
– Nu înteleg, care e diferența? Și ăștia sunt tot ardei iuți.
Sfântă ignoranță, cum îi explic io femeii care e diferența, cum să-i demonstrez că și aștia sunt tot ardei iuți, dar sunt degeab? Pe genul ăsta îmi frământam creierii, când, de undeva de sub cortex, a țâșnit brusc în toată splendoarea ei explicația perfectă:
– E ca și cum ți-aș zice că vin acasă cu ruj de la Chanel, dar ți-aș aduce unul de la tarabele de la metrou.
Am lovit decisiv, în sfârșit a înțeles despre ce vorbesc. A dat lămurită din cap și m-a aprobat:
– Da, ai dreptate, să nu te mai prind că mănânci din ăștia.
Și în timp ce-mi lua borcanul din față, a continuat:
– Lasă că te duci tu mâine și ți-i iei p-ĂIA.
De mi-a intrat varza călită cu ciolan, cu noduri cât pumnul.
N-ai cu cine, domnule, chiar n-ai cu cine.
Touche, Pussycat! 🤣🤣🤣
Șah mat la nebun. 🤪
Comentariu beton!21
🤐
Viața e greu de ințeles uneori
Comentariu beton!12
Da, exact.
Varză călită cu ardei iute murat??? Pffuai… Amator…
Să nu te aud!!!
Ciolanu-i baza acolo. Varza e doar așa…de decor intestinal. 🍖🌶
🤭🤣
Comentariu beton!16
„A dat lămurită din cap și m-a aprobat”😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
Cre’că.
Comentariu beton!19
Da, bă, fix așa. A dat lămurită din cap. 🤭
Hahahaaaa.
Aia zic și eu.
Și io zic la fel, @Eleno.
În ritmul ăsta de inconștiență, una dintre următoarele știri din presa românească va fi „Atenție! Ardeii iuți dăunează grav sănătății”. Un celebru blogger a fost văzut bântuind pe străzile Bucureștiului și ciocnind două borcane de ardei murați, pe care scria „Ardei Șanel”. Acesta oprea trecătorii și încerca să îi convingă de faptul că ăia sunt cei mai buni ardei iuți ever.
Comentariu beton!34
Mamă, ce șmechere sunteți voi așa de la distanță.
O să râdeți dar cei mai buni ardei iuți murați i-am mâncat acum două luni la pomana pricinuită de decesul mamei soacre care a avut loc la un restaurant de provincie. Foame nu imi era dar eram în stare să mănânc toți ardeii de la masă!🤣🤣🤣
Rău a fost că nu aveau și de vânzare că plecam cu câteva borcane!
Comentariu beton!16
Iată. Ceva de genul.
Normal că zâmbim, cumva invidioși, când fraza conține magicele „decesul mamei soacre”.
Comentariu beton!16
Daca era la pomana soacrei, orice era bun de lux clasa una!
Comentariu beton!13
Da’ dc nu te inveti sa-i pui tu – daca tot veni vorba.
Că io nu mă bag unde un mă pricep. Așa am reușit să ajung la vârsta asta.
Deci sa intelegem ca pana acum toate rujurile cumparate de tine au fost de la taraba, dar acasa spuneai ca-s de la Chanel?…🤣🤣🤣
Comentariu beton!13
Hmmm… să-ti răspund, să nu-ți răspund?
Când un corp acționează asupra altui corp cu o forță (numită forță de acțiune), cel de-al doilea corp acționează și el asupra primului cu o forță (numită forță de reacțiune) de aceeași mărime și de aceeași direcție, dar de sens contrar. Acest principiu este cunoscut și sub numele de Principiul acțiunii și reacțiunii. (de la Sir Isaac Newton cetire).
Azi tu l-ai exemplificat cât se poate de casnic. Ce să mai zicem? La cât mai multă … fizică!
Comentariu beton!12
Bănene, dar la chimie nu te-ai fi gândit?
Să mă bată mama… Ce face Tuborg-ul din om…
Varză călită, ciolan, ardei iuți murați. Cine m-a pus să citesc așa ceva? Totuși, mie îmi plac în oțet, tot ușor iuți și nu mai mult, și crocanți. Destul, că-s pofticioasă!!!
Mihai, păi e foarte simplu! O întrebi pe tanti ce fel de ardei sunt, soiul lor. Eventual roag-o să-ți dea niște semințe, sigur are! Prin februarie în casă, la cald, îți faci răsaduri adică pui semințele în pământ și le uzi. În martie- aprilie le separi și le pui în vase mai mari, pe balcon, la soare. O întrebi pe tanti rețeta, câtă apă, cât sare, ce mai pune ea acolo și notezi totul într-un carnețel. Peste un an vreau să citesc cum ți-au ieșit!
Comentariu beton!20
Si nevasta-mea are un fix cu ardeii usturati. Tre’ sa fie d-aia Phefferoni, rosii. Problema e ca gasesti maxim 2 intr-un borcan, daca ai noroc.
Si cum eu sunt cel care-i cumpara ardei, ghici cine-i de vina cand borcanul nu contine niciun ardei rosu.
@MV: Cum te-ai simtit cand ti-a zis sotia ta sa te duci singur sa-ti cumperi ardei? Intreb pentru ca as trimite-o si eu pe sotia mea, dar mi-e teama sa nu faca urat… 😀 😀 😀
Comentariu beton!12
Nu știu, o să-ți zic când o să fie soția mea. 🤭
Nu mi plac ardeii iuti de nici care nici murati ,nici proaspeti dar mi a lasat gura apa, uitandu ma asta vara la un neamt in farfurie .Eram la bulgari ,all inclusive ,se stie….mai ,frate neamtul asta isi umpluse un platou numai cu ardei iuti murati si daca nu a rontait pe ei pana am inceput toti sa balim de pofta ca ardeii se terminasera
Cu jalapeno ai incercat? Zic si io asa, ca noobul, ca io nu pun in gura nimic iute. Da’ al meu e, si el, disperat cu ardeii iuti.
Bine că la varză călită cu ciolan ardeiul iute este cât de cât opțional. Dacă era ciorbă de burtă sau de perișoare…brrr…nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fără!
Mie îmi place ardeiul iute proaspăt. Ăla autohton, verde-negru cu dungi albicioase care care pocnește când îl rupi și are o aromă de te poți sătura doar din miros.
Dar cum în grădina de la firmă e la modă Carolina Reaper, mă mulțumesc și cu d-ăștia.
Murați…..doar ca să dea castraveciorilor mai multă savoare.
mda, ok și carolina, bun și jalapeño da’ io bălesc la Cayenne; au ăștia o dulceață…mamă-mamă; la mine numa’ ayranu’ nu-i cu ardei iute! maxim de buni îs la grătar; cît despre murat, anu’ ăsta i-a pus nevastă-mea, nuș’ ce-a avut oțetu’ că au ieșit acriiii…da’ nu comentez, că iarna-i lungă și am numa vreun kil jumate
are rost sa iti mentionez ca nu is toma cei mai buni pentru stomacu tau?
io am mai incercat jalapeno murat, nope. Ala proaspat e ce trebue, dar niste probleme m-au oprit din a manca prea mult
sa vezi ce haios e cand pui pe puiul iute de acasa sos de 666666unitati. Si ala curge mult si asta nu te opreste in a manca