Dacă nu sunteti la curent, în prezent este mare frăsuială pe Facebook pentru că HBO a retras de la difuzare „Pe aripile vântului”. Iar lumea se ceartă pe motiv că nu l-au retras de tot, e retras doar temporar. O fi, nu zic, doar că în capul meu nu contează că l-au retras pentru jumatate de zi sau pentru jumatate de an. Acum, fix în momentul ăsta când vorbim, filmul e retras de pe platforma HBO Max. Punct.

Că-l vor repune după ce vor reveni ei cu detalii și cu disclaimere, deja nu mă mai interesează. Din punctul meu de vedere, în speța numită „Băi, ăsta e un film cu sclavi de culoare, hai să-l scoatem din grilă și să-l mai băgăm înapoi doar după ce le explicăm oamenilor de ce era nasolă sclavia”, political correctness-ul a învins.

Și nu e în regulă. Pentru că dacă e să le iei la analizat, probabil mai mult de jumătate dintre cărțile și filmele planetei conțin elemente pentru care societatea modernă s-ar irita și-ar sări de fund în sus. Numai dacă mă gândesc la cărțile copilăriei și mă cutermur, cam toate ar trebui arse pe rug.

”Singur pe lume” este practic o declarație scrisă despre inconștiență. Ăia doi țărani francezi și-au dat copilul unui artist vagabond care făcea bani pe spatele lui și al unor animale? Păi și noi ne mai mirăm că societatea franceză a ajuns la halul actual de depravare?

Să mai zic că în ”Scufița Roșie” au trimis-o singură prin pădure pe biata fată? Nu, serios, păi în locul grupurilor de mămici de pe Facebook și de pe Whatsapp aș picheta clădirea guvernului până ar scoate rahatul ăsta de poveste în afara legii.

Nici măcar nu îndrăznesc să amintesc aici ”Fetița cu chibrituri”, că mă ia cu leșin. De unde avea chibrituri fetița aia? Mai nou vindem chibrituri minorilor? Sau, doamne ferește, ptiu, ptiu, ptiu, te pomenești că fuma. Despre cam ce fel de moravuri vorbim în cazul „Cenușăresei” și cu câți pitici dormea în pat „Albă ca Zăpada” sper că nici nu mai e cazul să povestim.

Dacă trecem la filme situația e și mai gravă. În majoritatea producțiilor cinematofrafice, protagoniștii fură, omoară, sar de pe clădiri, se droghează, ba unii mai fac și sex neprotejat. Ce să mai, cu filmele e mai groasă decât cu cărțile.

Păi ”Singur acasă” e film pentru copii, cică. Unul dintre cele mai nevinovate, nu? S-o credeți voi, filmul ăla este eșecul parentingului modern de la un capăt la celălat. Adică ce părinte își uită copilul în casă și pleacă în concediu în Europa? Unul denaturat sau măcar inconștient, desigur. Și protv-ul îl dă an de an? Rușine!

Râdem-glumim, dar ia faceți un exercițiu de imaginație și gândiți-vă la orice film sau carte care v-a plăcut vouă, după care ia luați-o un pic la puricat. Este că are măcar o chestie pentru care ar trebui să primească disclaimer d-asta hbo style?

Băi, oameni buni, nu de interzis filme sau cărți avem nevoie. Nici măcar așa temporar. Avem nevoie de educație și de școală. Pentru că dacă oamenii sunt educați nu mai e nevoie să le explici nimic, vor face și singuri diferența între bine și rău. Nu va mai trebui să le spui nici măcar chestii stupide de genul: „acest film este despre sclavia negrilor oamenilor de culoare și sclavia era ceva nașpa”.

PLM