Ok, avem primul caz confirmat de pacient infectat cu coronavirus. Dar stați liniștiți că n-o să murim noi de la pârlitul ăsta de virus.

O să las totuși aici care sunt singurele măsuri de protecție și prevenție ce contează cu adevărat. Iar voi încercați pe cât posibil să le respectați și-o să fie bine.

1) Uitați de vestitele măști. În pofida stocurilor epuizate, nu te vor proteja de o eventuală infectare. De-aia măștile le sunt recomandate celor care deja prezintă simptomele, dar explică-le românilor asta fără să te ia la mișto.

2) Spălati-vă pe mâni cât mai des cu apă și săpun, pentru minim 20 de secunde.

3) Dacă nu aveți la îndemână o chiuvetă, folosiți un dezinfectant pe bază de alcool. Ar fi bine să fie cu peste 60% alcool.

4) Încercați să vă atingeți cât mai puțin posibil fața cu mâinile. Și în special evitați să vă atingeți nasul, gura și ochii, mai ales dacă nu v-ați spălat de curând pe mâini.

5) Dacă vă vine să tușiți sau să strănutați faceți-o în pliul cotului. Dacă puneți doar palma sau pumnul la gură, nu faci decăt să muți virusul pe mâini și de acolo ăl de sus știe pe unde-l mai duci.

6) Ideal ar fi să tușiți sau să strănutați în batiste sau șervețele de unică folosință pe care să le aruncati la gunoi. Iar coșul de gunoi, dacă se poate, să fie recipient închis.

7) Din nou, spălați-vă pe mâini cu apă și săpun

8) Aveți aici un site care vă arată situația infectărilor la nivel global. Mai consultați-l din când în când, pentru că se actualizează relativ în timp real. Ajută când vezi că procentul de decese e foarte mic, iar cel de recuperări totale e imens.

9) Nu luați antivirale sau antibiotice fără prescripția medicului. La primele semne de gripă, mergeți la control fără frică. Sunt toate șansele să aveți doar o gripă sezonieră.

10) Nu vă lăsați atrași în capcana panicii pe care presa o va induce pe toate căile și canalele începând din acest moment. Panica și isteria sunt la fel de rele, dacă nu mai rele, decât virusul în sine. Ca să evitati asta, verificați orice înformație și orice știre din mai multe surse.

Gata. Respectați toate astea și vedeți-vă liniștiți de treabă, că nu murim noi de la atâta lucru.