Poate că sunteți conștienți de asta, poate că nu, dar mai devreme sau mai târziu se va instaura panica.

Uitați-vă la cetățenii de la money.ro cum au dat știrea falsă despre primul caz de infectare cu coronavirus în România, fără să aibă nicio confirmare, fără nicio sursă credibilă, fără nici o mustrare de conștiință și mai ales fără nici cel mai mic stres că răspândesc o știre falsă pe un subiect extrem de sensibil.

Ca să vă fie și mai clar, uitați-vă și că știrea a avut câteva sute share-uri ale altor cetățeni care au dat informația mai departe, deși nu era confirmată sau verificată.

Iar acum imaginați-vă cam cum va arăta TOATĂ presa din România după ce primele cazuri vor fi confirmate. Și când zic „presă” mă refer la absolut tot: ziare online și tipărite, televiziuni, radiouri, publicații independente, platforme de blogging, tot, tot, tot.

Din momentul zero al primului pacient confirmat în România, nu va mai conta că ai șanse mai mari să mori la un simplu drum pe E85 până la Buzău, decât de la coronavirus. Din momentul acela, publicațiile, radiourile și televiziunile vor face orice ca să întrețină starea de panică. Pentru că panica vinde. Panica vinde mai bine chiar și decât sexul. Iar panica, după cum bine știm, nu a adus și nu va aduce niciodată nimic bun pentru noi, ceilalți.

Problema e că autoritățile minunatului stat român, ca de obicei, nu vor face nimic în această privință.

Mi-e clar că de împiedicat răspândirea virsului nu pot s-o împiedice, se vede din cosmos că sunt depășiți de situație din punct de vedere tehnic și logistic și că în general sunt depășiți din orice punct de vedere. În schimb, statul român are toate instrumentele să împiedice răspândirea panicii. Lucru care s-ar putea să fie cel puțin la fel de important ca răspândirea coronavirusului în sine.

Iată cam ce cred eu c-ar trebui făcut.

Unu

Aș decreta toată comunicarea legată de coronavirus subiect de siguranță națională și aș da o lege în acest sens. Pe scurt, singurele informații pe care au voie să le preia televiziunile, radiourile, publicațiile online și tipărite, sunt exclusiv cele care se regăsesc pe gov.ro sau site-ul pe care am hotărât eu, statul român, că voi face comunicarea oficială legată de acest subiect.

Dacă ai scris, ai dat la tv sau la radio, o știre, un reportaj sau orice altceva ce nu se poate regăsi și pe respectivul site, fapta va fi automat încadrată la atac asupra siguranței naționale. Măsuri: suspendarea activității publicației, televiziunii sau postului de radio respectiv, plus amendă pe care să n-o poată plăti acționarii nici în două vieți, plus închisoare pentru persoana de decizie care și-a dat acceptul ca știrea respectivă să fie publicată sau să apară pe post.

Evident, aceeași lege se aplică persoanelor fizice, bloggerilor, vloggerilor și tuturor celorlați care răspândesc informații false legate de corona virus. Informațiile false fiind, evident, cele care nu se regăsesc pe site-ul mai sus menționat. Punct.

Doi

Angajez o echipă de specialiști în IT și una de specialiști în comunicare ce vor avea grijă ca site-ul oficial să fie funcțional în permanență și mai ales să fie actualizat din oră în oră (sau la intervalul de timp pe care-l hotărăsc autoritățile) cu informații veridice și pertinente despre prezența virusului în România.

Vreau să subliniez importanța acestui punct doi. Pentru că dacă autoritățile nu vor comunica în permanență și în timp real, iar dacă tot ce comunică nu este strict veridic, vorbim de pomană. Nu poți să le ceri celorlați să tacă, când tu nu le oferi nimic sau îi minți. Pentru că populația are dreptul să știe ce se întâmplă. Tu, ca stat, vrei să elimini doar panica.

Trei

Ca să nu urle apărătorii drepturilor omului că, dacă cineva are lucruri importante de comunicat despre coronavirus, n-o să aibă unde s-o facă de teama amenzilor și pușcăriei, vei pune la dispoziția cetățenilor toate mijloacele de comunicare pe care umanitatea le cunoaște, pentru a se putea intra în legătură cu echipa de specialiști.

Așa că dacă vreun cercetător britanic amator reușește să conceapă vaccinul salvator undeva într-o cadă dintr-un bloc din Berceni, o să poată anunța autoritățile imediat prin apel telefonic gratuit, whatsapp, email, facebook, instagram, tiktok, snapchat, semnale cu fum și prorumbei călători.

Cam astea ar fi. Nu știu dacă se pot realiza din punct de vedere legal, dar mă gândeam că dacă au putut să-și dea pentru beneficiul lor atâtea legi și oug-uri în regim de urgență, cu siguranță ar trebui să se poată face și ceva care ține de siguranța națională.

Da, știu, drepturile omului, dreptul la informare, constituția, bla, bla, bla. Sincer, aș prefera să măcăne pe internet libertarienii și apărătorii drepturilor omului că cenzură și că stat polițienesc, în loc să constat pe pielea mea cum arată o țară curpinsă de panică.

Iar dacă vi se pare că bat câmpii și că oricum n-ar respecta nimeni legea în țara unde legile sunt făcute doar pentru fraieri, să vedeți ce rapid s-ar regla lucrurile de la sine după primele trei publicații închise, după prima televiziune care nu mai are drept să emită și după primii doi cetățeni care merg la pușcărie.

Dar stați liniștiți, oricum nu va face nimeni nimic și, dacă coronavirsusul chiar vine, după ce vom avea primele zeci de cazuri confirmate și va muri primul om, ne vom confrunta cu panica sub cea mai urâtă formă a ei.

P.S. Bine, cu toții știm că mai există grupurile de mămici de pe facebook și grupurile de părinți de pe whatsapp, unde fake news-urile vor funcționa ca unse. Dar, din păcate, pe grupurile astea nici măcar Dumnezeu nu are nicio putere, ce să mai vorbim despre autoritățile statului român.