Nu știu cum a fost ieri în bula voastră, dar în a mea a fost mare frăsuială cu rezultatele testelor PISA. Nu știți ce sunt testele PISA? Stați liniștiți, că n-are nicio importanță. În țara asta au murit 65 de oameni într-un club și patru ani mai târziu nu s-a întâmplat nimic, credeți că are vreo importanță ce s-a întâmplat la testele PISA? Da, e tare, ne agităm în online, aproape două zile îmi duduie wall-ul de revoltă și… cam atât.

Poimâine, pe vremea asta, rezultatele la testele astea PISA vor fi un subiect la fel de actual ca bebelușul care a murit la Sanador acum câteva luni, ca ursul împușcat pe șosea acum câteva zile, ca bietul copil care a murit la Caracal sau ca orice alt subiect care stârnește mânia proletară a online-ului timp de 24 de ore (sau chiar 48, dacă e cazul să luăm măsuri serioase) după care se așterne la loc tăcerea.

Pentru că fluxul normal nu interesează pe mimeni în țara asta. Ce înseamnă flux normal? Păi e ăla în care ți se atrage atenția că ceva nu funcționează sau funcționează greșit și tu, stat român, te sesizezi și iei măsuri. Doar că la noi există pe undeva un scurtcircuit unde se oprește tot. Scurtcircuit care mai poartă și numele popular de „durere în cur”.

Hai să fim serioși, procentul de analfabeți funcțional, la adolescenții cu vârsta de până la 15 ani, este de peste 40%. Și urcă de la an la an. Chiar credeți că intersează pe cineva ÎN MOD REAL de rezultatele testelor PISA? Și când zic „cineva” mă refer la ăia care chiar ar putea face ceva, și nu fac, de fix trei decenii.

Cam atât.

P.S. Dacă vreți, avem aici și cel mai decent comentariu, pe acest subiect atât de fierbinte, pe care l-am citit eu.