11,695 cititori

Speranța umblă roșie-n obraji

La metrou, la Victoriei, două fete, probabil studente, încearcă să intre cu același abonament. Îl bagă prima, intră, și i-l întinde peste turnicheți și celeilalte (da, da, știu e „turnichete”, dar sună ca dracu’). Asta îl bagă și ea, dar pauză, nu poate. Se uită disperată la prietena ei:

– Nu merge, scrie că abia după cinșpe minute poți să-l mai folosesti.  

Moment în care observă că mă uit la ea și se înroșește la față. Scot cartela mea și i-o intind.

– Ia, zic, intră cu asta.

Acu’, ce se inroșise ea dinainte, dar acum se făcuse la față ca decapotabilele pe care și le cumpără milionarii americani ajunși la a cincea tinerețe. Ia, totuși, cartela mea, intră și mi-o întinde înapoi:

– Mulțumesc.

– N-ai pentru ce.

Mno, fetelor, ce voiam eu să vă zic și n-am putut la fața locului, că în ziua de azi, dacă te pune dracu’ să vorbești cu persoane de sex feminin pe stradă, te pomenești naibii pe la poliție dând declarații pentru hărțuire sexuală sau, mai rău, cu vreun reproș de genul „nebunule, te-a apucat vorbitul, n-ai facebook sau whatsapp? Comunicăm așa, prin viu grai, ca sălbaticii”?

Nfine, revenind, fetelor, nu-i problemă, toți am fost acolo, toți am trecut pe la vârsta când intratul la metrou însemna o mică gaură în buget, în anul doi de facultate săream peste turnicheții de la Romană mai ceva decât Carl Lewis peste garduri la proba de 100 de metri garduri.

Problema e c-ați ajuns în orașul în orașul unde mucurile de țigară se aruncă delicat pe geamul deschis al mașinii, în orașul unde doar o persoană din cinci își plătește călătoria cu ratb-ul, în orașul unde cocalarii parchează pe locurile pentru persoane cu dizabilităti, în orașul unde doar fraierii respectă legile, ceilați se descurcă. Pe scurt, în orașul unde o grămadă de cetățeni vor o țară ca afară, cu condiția s-o facă alții, că ei sunt ocupați cu ce-am scris mai înainte.

Cândva, toți ăștia au intrat moca la metrou, doar că ei au ales s-o facă toată viața. Voi încă mai aveți timp să nu.

59 de păreri la “Speranța umblă roșie-n obraji

 1. Sigur n-ai fost porc si i-ai zis: ia, bag-o p’asta?

  Comentariu beton! Thumb up 46 Thumb down 3

 2. Eu am întâlnit un caz asemănător la staţia de la Titan. Numai că era un tip. Recunosc că l-am ajutat și eu de vreo două ori cu intratul la metrou. Apoi mi-am dat seama că își făcuse un obicei din a intra “moca”, pe baza bunăvoinţei oamenilor. Și nu părea deloc o persoană care să nu aibă bani de-o cartelă sau de abonament.
  Acum, nu o zic cu răutate, dar poate că în mintea lui, după ce reușea să intre, își zicea: “Hai că am mai păcălit încă unul/una!”
  P.S. Nu am intrat niciodată la metrou fără cartelă sau apelând la ajutorul cuiva.

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 13

  • @GEAMANA, nu, nu, există cetățeni care numai asta fac, cerșesc abonamente sau cartele ca să intre moca la metrou.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

  • Va spun sincer ca si eu am cersit calatorii, deoarece nu luasem salariu si nu avem de unde sa ma imprumut. Mi-a fost rusine, dar cu rusinea mori de foame. Trebuia sa ajung la munca si nu aveam bani de abonament.
   De acea cand vad oameni ca au nevoie mai dau calatorii daca pot. Stiu ca exista si acei oameni care cred ca au inventat roata si ne iau de prosti, dar asta e. Una calda, una rece. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 5

  • @Geamana, din păcate, persoana respectivă facea treaba asta în mod frecvent. Mi s-a întâmplat să îl observ la ore diferite și în zile diferite, în decursul aceleași luni. Ajut de câte ori pot, dar nu-mi place când oamenii mă iau de fraier (și mi s-a întâmplat). Am avut și eu zile (în primul an când m-am mutat în București) în care am rămas fără bani. Și mergeam pe jos până acasă. Ajugeam în 2 ore, dar eram fericit că m-am descurcat singur.
   Nu, nu era vorba deaspre mândrie. Ci despre faptul că în acest mod am învăţat să fac economii și să prioritizez anumite lucruri esenţiale.

   Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 3

 3. In Paris, poveste asemanatoare si nu prea. Adica aveam abonamente platite toti patru, numai ca mie mi s-a intamplat intr-o zi sa imi dea cu eroare, astfel incat pt ca turnichetii nu s-au deschis la scanarea abonamentului meu , stateam si ma uitam ca tuta la ai mei, mbine si ei se uitau tot ca tuta la mine dar de pe partea cealalta. Si pt ca nu am metrou acasa la mamaica mea, nu stiam cum sa rezolv problema. Vezi tu,spre norocul meu, am dat peste Vasilescu de Paris, un nene ca dintr-o revista, elegant si amabil in gesturi si mimica , turuia in franceza , habar nu am ce imi spunea, dar si-a ridicat abonamentul in sus si mi-a facut semn sa il urmez…adicatelea m-am lipit de spatele lui, si intr-un dans al piguinului, am trecut amandoi in acelasi timp prin turnicheti, el si umbra lui, adica eu. Nu m-am inrosit, dar mi-a fost rusine, ma gandeam ca omul a crezut ca nu am bani de bilet si nu se face sa desparti o mama de copiii ei.

  Comentariu beton! Thumb up 62 Thumb down 3

  • Na boss, iote idee, de o stiai ieri te alegeai cu un tangou cu domnisoara . Da, bine, stim, nici nu iti trecea prin cap asa ceva , doar mai citesc persoane cu abilitati de masurare a vitezei.

   Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 3

  • @Marius, și nici nu știu să dansez tango, 😛

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 4

  • si eu am patit la Paris acelasi lucru, doar ca eu voiam sa ies.
   pe partea cealalta erau doi tineri de culoare care coceau porumb intr-un carucior de carrefour. si cand m-au vazut in incurcatura, s-a ridicat unul pe varfuri si-a apasat un buton de sus, de pe stalpii usilor batante de iesire. apoi s-a inclinat ceremonios: voila, madamme!

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

 4. Și tu ce-ai făcut? Ai stat 15 min. lângă turnicheți ca să intri?
  Sau, poate, 30 de min., că între timp o mai fi apărut vreo îmbujorată? 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 43 Thumb down 5

  • A doua întrebare e rea-rea!

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 3

  • El are cartela..la cartela nu tre sa astepti, doar la abonament.

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 3

  • Atâta solidaritate, ce n-am văzut… 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 3

  • El atunci iesea de la metrou

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

  • Bine că sunteți voi frumoși și deștepți. 😀
   Eu nu merg cu abonaemnt, îmi cumpăr doar cartele de 10 călătorii. La astea nu mai trebuie să aștepți deloc, doar îți ia din călătorii.

   Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 3

 5. La metrou am folosit mereu cartela, dar la tramvai și autobuz am mai sărit compostarea, sau validarea introdusă în ultimii ani. Și acum vreo două luni am comis-o, efectiv am uitat să validez. Și a fost control, dar fiți pe pace, am insistat să primesc amendă. 😋

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 7

  • @Anduța,
   Tu insistai pe amenda, iar controlul nu și nu? 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 3

  • Vaiii, bine că nu eram eu controlorul 😜 Te amendam de 2 ori, așa … pentru validare 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 6

  • Laura, erau două doamne controlor, foarte surprinse că am la mine cei 50 de lei pentru amendă. Și părea să le fie tare milă de ceea ce trebuie să facă, mai ales că era evidentă neatenția, nu intenția frauduloasă. Bine, recunosc, n-a trebuit să insist, dimpotrivă. La ”am greșit, voi plăti amenda fără discuții” ne-am înțeles foarte rapid.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 5

  • Habare, din fericire doamnele nu cred că citeau pe-aici. 😛

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

 6. Noi intram in paralel, eram suficient de slabe incat puteam intra in tandem, cu speranta, desigur, sa nu ne vada paznicii aia care erau cu ochii prastie… 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

 7. Postament, postamente…dar tot sună nașpa.

  Putea să sară și ea elegant peste…turnic..dar…are timp

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

 8. Apropo de bilete transport în comun: mai există undeva în țara asta varianta să-ți plătești biletul cu cardul ÎN autobuz?
  În Cluj există un fel de POS unde poți face asta.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 4

  • La noi nu. Doar cu o aplicație de pe telefon (prin SMS) versus bilet de hârtie cumpărat în prealabil de la tonetă sau de la unele marketuri din zonă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • In Iasi poti plati cu cardul in autobuz dar nu toate autobuzele au instalat POS-uri.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

  • Şi la Timişoara poţi plăti cu cardul.
   Şi cu ceva aplicaţie de pe telefon.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • la Ploiești.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

  • Da’ Oradea !

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • da, in Pl, cel puțin astă vară puteai

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 9. De emoție, în orașul în orașul … în care îți bâlbâi o întrebare, gen : Dacă era un bărbos încruntat, la aproape un quintal, te mai ofereai cu atâta aplomb ?

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

  • Eu zic că da, ba chiar cu mai mult aplomb. Plus că îi și putea vorbi la fața locului, fără să-și pună problema hărțuirii sexuale sau a reproșurilor privind sălbăticia conversațională. 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 3

  • @HM, ăăă… hmmm… nuș ce să zic. 😀

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

 10. Câte călătorii mai aveai pe cartelă, era ultima? Uite ce n-a înţeles nici măcar Einstein – întârzii la serviciu fiindcă dimineţile te întorci din drum să cumperi cartelă la metrou.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

  • Din întâmplare era fix ultima, dar plecam de la muncă, deci nu ma grăbeam nicăieri.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • să nu afle ”radarul uman-cea mai mișto femeie din lume” că nu te grăbeai la ea că jar mănânci.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

 11. “o persoană din cinci nu plătește călătoria cu ratb-ul”? Eu zic că cinci dintr-una nu plătește.
  Pe 117 controlul se face doar cu jandarmi. Altfel controlorii nu au nici o șansă să-i legitimeze pe “călători”.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

  • @Eleno, dormeam când am scris. Sau ceva. Am vrut să spun că doar una din cinci plătește. Am corectat acu’.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

  • @Mihai, Elena are dreptate, 5 din una nu plateste !!! 😛

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

  • Să corecteze şi Elena. ‘Cinci dintr-una’ sună şocant. Vor năvăli psihiatrii peste noi, cu aşa densitate de personalităţi multiple.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

  • Băăăi, hahahahaaaaaaaaa

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

 12. @Mihai, Elena are dreptate, 5 din una nu plateste !!! 😛

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • Si tu ai dreptate, si Elena are dreptate, si Mihai are dreptate. Toti aveti dreptate.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

  • @Marius M în 5 cazuri din 5 nu are dreptate. Dar acum are. Că e ăla 1 din care iei 5.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 3

 13. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 27

 14. Nu am metrou în oraș, deci am scăpat.🤣🤣
  Totuși, ca fostă navetistă în liceu și facultate, pot să afirm că nu puteam pleca de acasă fără educația necesară deplasării cu mijloacele de transport în comun: mama îmi reamintea, iar și iar, că așa e cinstit: cu plată. Și azi, la vârsta de 45 de ani, gândesc la fel: ai bani, folosești autobuzul, trenul, taxiul etc; nu ai bani, ai picioare sau stai acasă. Cred că unii “pasageri” au preluat unele “moravuri” de la alții, boala e molipsitoare. Aplic și în viața de zi cu zi principiul “te întinzi cât ți-e plapuma”. Inclusiv la credite bancare. Azi unii oameni vor tot, indiferent ce ar presupune asta.
  Apoi, nu le-am avut cu sportul niciodată, mi-ar fi fost greu, chiar imposibil, să sar peste turnicheții ăia.🤣🤣🤣🤣
  Oricum, mie îmi “plac” unii români care, în străinătate, respectă legile, indiferent care ar fi alea, că, deh, e “afară”, și când se întorc aici fac ce vor, dar urlă că vor o țară ca afară. Uită că țara asta e suma tuturor celor din ea.

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 3

  • mie cred că mi-ar fi mai ușor să trec pe sub turnicheți, decât să sar peste ei, dar la începutul lunii, când luam salariu, îmi făceam abonament (cu ce circulam mai des , metrou sau stb) și pt restul cumpăram niște călătorii, să fie acolo. sau țineam banii la ciorap dacă expira abonamentul pe finalul lunii.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

 15. Exact! Un simplu gest de politețe este acum interpretat ca fiind hărțuire.
  Mă bucur că te-ai ales cu obraji îmbujorați și ne dai și nouă speranțe.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

 16. eu de obicei am abonament și nu prea am posibilitatea de a ajuta.
  dar mi s-a mai întâmplat să am cartelă suplimentară și am ajutat, o dată era vizibil din avion că nu e ”cerșetor de călătorii”: un grup de puștani, au trecut toți, unul încerca să-și ia cartelă de la automat, automatul nu funcționa (chiar se mai întâmplă) și la intrarea aia nu e și casă de bilete. era pe o linie pe care metroul vine și la 10 minute, dar s-ar fi dus pe intrarea cealaltă risca să piardă metroul.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

 17. Am senzația că ori n-am înțeles eu bine textul de azi, ori l-am înțeles și aș vrea să verific dacă e vorba de politețe/ajutorare de seamăn în situație dificilă/jenantă, sau altceva.
  Pentru că mie mi se pare că e vorba de elegantă și discretă atenționare, împachetată astfel încât să nu provoace ostilitate, sau tendință de apărare din partea celui (celei, în cazul de față) care a greșit. Ca atunci când în loc să atenționezi/dojenești/cerți/înjuri pe cineva care tocmai a aruncat un muc de țigră pe jos sub ochii tăi, îi oferi o scrumieră portabilă și-l rogi s-o folosească pe viitor. Știu pe cineva care face asta, după ce a observat că oamenilor nu le prea place deloc să li se spună că greșesc, că nu sunt bine educați, că încalcă legea etc.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 6

  • Știu că nu mai fumezi țigări, da’ un muc de “țigră” tot ai aruncat p’aci 😜

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

  • Dă un exemplu, să știu dacă te aprob sau nu. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 4

  • Citește pe litere că pe silabe văd că nu îți iese astăzi 😉 E luni …

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

  • Ultimul lucru la care m-am gândit e ca te iei de-o greșeală de scriere. 🤦‍♀️
   Dar clar, ziua de luni e de vină. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 18. *110 metri garduri

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 4

 19. la ordinul cui sunt sanse ca daca te bagi in seama cu cineva pe strada sa ajungi la politie pt hartuire? eu stiu pe unul de il tin astia cacat de 7-8 ani si acum vor sa-l haladeasca. vezi domne yo ie tare si stiu’ multez tu e prost si habar n-ai. asta dupa ce ei il tin ca sa nu faca nimic. doamne fereste sa nu cumva sa ajunga pe undeva unde nu o sa ajunga ei. acum aud de faza cu basina asta tip hartuire. daca nu-i dai cartela, nu vrei sa ajuti. nu esti bun cetatean. daca ii dai, intri la hartuire si obsedantism sexual. ce gunoaie lesinate avem si noi. pana acum era asta cu „ce te uiti la mine, am ceva pe fata?” acum e cu hartuire…. maine ce o fi? asa e cand rudele iti controleaza viata impreuna cu o haita de imputiti ordinari care si-au luat aere de agentografi. aveti idee de vreun oficiu pt alungarea prostiei?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.