Am văzut ieri postarea asta:

Pentru mine, care oricum nu suport personajul Caramitru, a fost ca cireașa de pe tort sau ca bomboana de pe colivă. Evident, după câteva zeci de secunde aveam deja în cap textul urât, urât de tot, pe care voiam să-l scriu la adresa lui Caramitru junior.

Dar, pentru că voiam să fac lucrurile ca la carte, am intrat pe profilul lui ca s-o găsesc pe cea originală. N-am găsit-o. I-am scris doamnei cu postarea de mai sus cerând sursa. Nu mi-a răspuns. Atunci m-am gândit că e ceva putred și-am făcut un pic de research. Câteva minute mai târziu am găsit de unde a plecat totul. De aici (a se vedea și comentariul în care omul recunoaște că nu e scrisă de Caramitru):

Așadar, cineva a scris un soi de glumă care se vrea o cugetare de-ale lui Caramitru, a pus-o frumos între ghlimele, a semnat-o cu numele ăluia și i-a dat drumul în rețea. După care nimeni dintre cei care l-au înjurat pe Caramitru sau au dat-o mai departe nu s-a obosit să verifice dacă citatul ăla e real sau nu. Și, credeți-mă, am văzut-o share-uită și de oameni în care, la o adică, aș fi avut încredere.

Cam ăsta, dragilor, este mecanismul prin care se propagă o știre falsă. Mecanism care este cu atât mai periculos când implică oameni de bună credință care ori nu sunt dispuși să verifice dacă știrea e reală, ori pur și simplu au încredere în cel la care au citit-o și-o dau și ei mai departe. În cazul de față vorbim, totuși, despre un exemplu minor, dar treaba devine mult mai periculoasă când se propagă fake news care pot avea impact la alegeri, de exemplu.

Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă aș face și eu un experiment de genul ăsta. Cum ar fi să scriu o chestie cam așa:

”Toți cei care aleg să emigreze din România zilelor noastre sunt niște lași fără conștiință. Toți știu prea bine că doar muncind aici, împreună, vom reuși să facem ceva cu țara noastră dragă, dar preferă să fugă ca niște lași. Și ne mai dau și lecții de conduită și morală. Cine sunteți voi, mă, de vă permiteți să ne spuneți nouă ce avem de făcut? Rușine, oameni de nimic!

Dacă Dan Barna va fi ales președinte, voi face tot ce pot să-l conving ca statul român să le retragă cetățenia tuturor celor care au ales să plece din România strămoșilor noștri.” – semnat, Andrei Caramitru.

Ei, ce ziceți, cam ce șanse credeți că are să se viralizeze?

Ca să nu mai spun că, dacă scot paragraful cu „Dan Barna”, aș putea s-o semnez cu „Viorica Dăncilă” sau cu numele oricărui politician sau oricărei persoane publice vrea mușchiul meu, efectul ar fi același sau chiar mai mare.

Dar știți care este partea cea mai amuzantă? Dacă chiar fac asta și se inflamează lumea pe interneți, după ce trece valul de hate, după ce se vor împărți niște munți de cărniță online, eu o să vin să spun „hai, mă, ce naiba, nu mai știți de glumă” și n-o să mi se întâmple absolut nimic. Nici mie, nici celor care vor da share la postarea mea. Ceea ce nu e deloc în regulă.

Well, de-aia trebuie să fim atenți la ce dăm share. Că dacă toți râdem la știri de genul „un asteroid gigant va lovi Pământul în luna martie”, un fake news bine făcut poate păcăli pe oricine.