Am tot văzut la diverși cetățeni de ambe sexe postarea de mai jos. Inițial am râs bine de tot, dar după ce mi-a apărut a treizecișiopta oară pe wall, m-am oprit din râs și-am zis să le fac un pustiu de bine.

Despre asta vorbesc:

Nu uitați că de azi începe noua regulă a Facebook-ului (nume nou Meta) în care acesta poate folosi fotografiile sau comentariile ca fiind in domeniu public. Nu uita că termenul limită de azi! Acest accept implicit poate fi folosit în cazuri judiciare împotriva ta. Tot ce ai postat este făcut public de azi, chiar și mesajele și fotografiile care au fost eliminate.

Eu nu dau si nu voi da, explicit sau implicit, nici Facebook-ului, nici unei terte parti și nici oricărei entități asociate cu Facebook, direct sau indirect, permisiunea de a utiliza fotografiile mele, informațiile, mesajele sau publicațiile mele, fie din trecut, din prezent sau din viitor.

Cu această declarație, informez Facebook-ul că este strict interzis de a dezvălui, copia, distribui sau de a lua orice altă acțiune împotriva mea pe baza acestui profil și/sau a conținutului său sau a publicatiilor mele, comentariilor mele sau a redistribuirilor mele. Acest profil conține informatii private si confidentiale. Încălcarea intimității poate fi pedepsită prin lege (UCC 1-308-1 1 gen 308-103) și legislatia aplicabila si valabila a sistemului legislativ si judiciar român.

Notă: Facebook este acum o entitate publică. Toți membrii pot să posteze o notă ca asta, pentru protectia personala. Dacă preferați, puteți copia și lipi această versiune. Dacă nu publicați o declarație de acest fel cel puțin o dată, veți permite în mod tacit utilizarea fotografiilor, precum și informațiile conținute în actualizările stării profilului. Nu-l împărtăși/distribui, ci foloseste in schimb metoda copy/paste (copiere și lipire).

O s-o găsiți la o grămadă de cetățeni care au impresia că dacă au postat „avertismentul” ăsta le-au pus în vedere celor de la Facebook că cu informațile lor confidențiale și private nu se joacă nimeni. Deșteaptă treabă, nu? Și toate astea fără să aibă un minimum de curiozitate să caute despre ce este vorba. Pentru că la un simplu search pe google ar fi găsit că este un hoax care circulă încă din 2015.

Iar dacă le era lene să caute, puteau să apeleze măcar la bun simț. Care le-ar fi spus că nu poți să pretinzi dreptul la informații private și confidențiale de la rețeaua care-ți pune la dispoziție o platformă care pare publică, dar este cât se poate de privată. Că nu scrii într-un jurnal pe care-l ții sub pernă și i-ai prins p-ăia de la Facebook cotrobăindu-ți prin el. Știți, poate nu vă vine să credeți, dar Facebook este totuși un business care vrea să facă, și face, foarte mulți bani. Nu-ți pune Zuckerberg la dispoziție o platformă, pentru mentenanța căreia cheltuie milioane de dolari lunar, doar așa ca ești tu simpatic. Iar prețul pe care-l plătești sunt tocmai datele alea pe care l-ai somat să nu le folosească.

Dacă nu mă credeți pe cuvânt, puneți mâna și citiți politica de utilizare a datelor. Da, da, aia cu care ai bifat că ești de acord în secunda în care ți-ai făcut contul de Facebook. O să constați cu stupoare că nimic din ce postezi tu nu este nici privat, nici confidențial. Practic, Facebook îți spune negru pe alb că are acces la absolut tot ce faci tu în rețea. Și mi se pare absolut normal, ești la ei în grădină, joci după cum îți cântă. Nu-ți convine, nu mai posta nimic, nu mai utiliza în niciun fel platforma sau șterge-ți contul. Atât de simplu.

Mno, ne plângem de fake news și de modul în care se viralizează (tocmai pentru că oamenii nu se informează), dar, în același timp, punem botul la tot felul de mizerii de genul ăsta, fără să avem măcar un minimum de curiozitate să le verificăm.

sursa foto