A trecut aproape un an de când scriam articolul ăsta. Articol pe care l-am muncit și l-am documentat vreo două zile și care, în afară de un share al lui Marius Manole, aproape că n-a avut reacții din partea celor implicați mai mult sau mai puțin direct.

Din păcate, în ciuda „performanțelor deosebite” ale doamnei primar, despre care vorbeam acum un an, duminică seară, actorii au fost nevoiți să iasă în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva tăierii bugetelor și a concedierii personalului din teatre.

Mai nasol e că protestul lor nu va avea nici măcar efectul unei frecții la un picior de lemn. Pentru că războiul dur Firea – PSD are nevoie de victime colaterale. Pe cine sacrifici când ai nevoie să dai exemple? Pe cei de care ai cea mai puțină nevoie. Și cine naiba are nevoie de teatru în țara asta? Că nu cu teatru câștigi alegerile pentru un nou mandat de Primar General sau, și mai și, nu cu teatru câștigi prezidențialele. Iar duamna Firea a dovedit deja în nenumărate rânduri, până acum, că n-are scrupule și că va face orice ca să-și atingă scopurile. Iar dacă pentru asta trebuie să sacrifice teatrele, dă-le dracului, că face altele.

Da, da, oricât de cinic sună, exact asta se întâmplă, pentru că bani sunt. O dovedesc asfaltările halucinante, bordurile schimbate aproape săptămânal, tranșele de milioane de euro direcționate către Catedrala Mântuirii și șușele sau festivalurile finanțate din bani publici. Cu astea se câștigă alegerile, nu cu teatrul, ca să fie clar.

Citeam ceva pe tema asta și la Cetin care are perfectă dreptate. Dar dincolo de ce spune el, aș mai avea o întrebare: câți dintre semnatarii scrisorii de susținere pentru duamna Gabi au fost duminică seara în Piața Victoriei? Că eu m-am uitat la ceva imagini live de la protest, dar n-am reușit să identific pe vreunul dintre cei care lăudau realizările duamnei Firea și susțineau că le-au fost puse la dispoziție cele mai bune condiții, cei care scriau că „Perfomanțele doamnei Primar General, Gabriela Firea, după doar doi ani de mandat, trebuie respectate, apărate și continuate.”

Au fost în Piață Gerge Mihăiță sau Colceag? Erau pe-acolo Victor Ioan Frunză sau Arșinel? I-a văzut cineva pe Temișan, Bogdan Stanoevici sau Sanda Ladoși? Chris Simion ieșise să protesteze? Da, da, știu doamna Simion a negat c-ar fi semnat mizeria aia, dar, ce să vezi, câtă vreme numele i-a rămas printre susținători și n-a dat Primăria în judecată, n-o cred.

Pun pariu pe orice că n-a ieșit la protest niciunul dintre toți cei care girau cu numele lor „perfomanțele” Doamnei cu Sârma. Pentru că, exact cum concluzionam și acum un an: câinele nu mușcă mâna ce-l hrănește. Și n-o s-o muște niciodată, chiar dacă-l lași să moară de foame.

Cam astea ar fi motivele pentru care cred eu că protestul de duminică n-o să aibă nici cel mai mic efect: pentru că în stradă au ieștit doar actorii, păpușarii au ramas, ca de obicei, în spate.

Îmi pare rău pentru ce li se întâmplă, sunt oameni mișto actorii, am o grămadă de prieteni și cunoscuți printre ei, dar până nu vor face ceva TOȚI, fără să fie împărțiți pe bisericuțe și interese, nu li se va întâmpla nimic bun și vor asista în continuare la bătaia de joc a doamnei cu sârmă-n locul unde nu te bate soarele. Uite o idee, gratis, de la mine: cum ar fi să boicoteze TOȚI stagiunea de toamnă?

P.S. Știu c-a fost în Piață păpușarul șef, pe numele lui Ion Caramitru, dar hai să nu ne amăgim. Domn Pino n-ar fi călcat vreodată pe acolo dacă nu era cu amenințarea unui control deasupra capului și cu dezvăluirile lui Mihai Călin încă proaspete în minte.

sursa foto