Să presupunem că te numești Viorica, ai în jur de 60 de ani, locuiești într-un oraș oarecare din România și fiu-tău, acum ajuns om în toată firea, la casa lui, o bate pe nevastă-sa zilnic. Si-ajungi la o sindrofie, la o nuntă, la un botez, la ceva, unde te vezi cu toate rudele și toți cunoscuții. Dintr-o dată, așa de nicăieri, vine la tine nesimțita aia de Mariana, soția lu’ frati-to, care nu te-a suportat niciodată, și te întreabă așa de-a dracului de față cu toată lumea:

– Am auzit că fiu-tău o mai troznește p-aia a lui când vine seara beat acasă. Mi-a zis Geta, de la doi, că mereu o vede cu vânătăi pe față și cu ochelari de soare.

Ei, cum procedezi tu, Viorica, în situația asta? Păi te uiți în ochii lu’ vipera de Mariana și-i spui cât poți tu de senin:

– Nu e adevărat, dragă, cine-a spus asta minte, Titi al meu are doar o manieră diferită să-i arate c-o iubește, e mai diferit cultural decât alții și de-aia.

Și i-ai închis gura nesimțitei ca să se învețe minte o dată pentru totdeauna.

Mno, acum extrapolând lucrurile la nivel de țară, tot cam așa a fost și cu doamna Viorica căreia i-au reproșat fetele la Bruxelles:

– Am auzit că la tine acolo e corupție multă.

Iar doamna Dăncilă s-a uitat în ochii nesimțitei care a îndrăznit s-o întrebe așa ceva și i-a spus cât a putut de senin.

– Nu e adevărat. dragă, cine spune asta minte. Noi suntem doar mai diferiți cultural decât alții, ne place mai mult să mulțumim, o avem în sânge. De-aia nu puteți înțelege voi.

Și i-a închis gura ăleia o dată pentru totdeauna.

Ce nu știe doamna Viorica e că ăia, după ce-au început să-și dea coate și să râdă, s-au gândit că n-ar fi rău să pună un Procuror Șef la Parchetul European care să vadă ce e cu plăcerea asta nebună a mulțumi și să-i mai pună stavilă, ca să n-ajungem să dăm șpagă și pentru că respirăm.