Mno, probabil de-acum știți toți despre povestea cu cetățeanul italian care se dădea drept chirurg, deși avea clase mai puține decât trenul. Și nu numai că se dădea, dar mai și opera, pentru că asta fac chirurgii, nu? Operează. Dar o să mai insist un pic pe ea, pentru că am niscaiva nelămuriri.

Cam cât sânge rece trebuie să ai să te apuci sa operezi când tu nu ai nicio pregătire în domeniu? Pe mine m-a făcut praf la faza asta. Serios, eu am transpirații reci și când trebuie să schimb o priză sau să vâr o șurubelniță mai adânc în ceva ce, de obicei, nu sângerează. Ca să nu mai spun că era să leșin când i-am dus pe Vasile și Suzana la vaccin și-am asistat live la oprerațiune. Cam cum trebuie să fie construit creierașul tău ca să poți să tai liniștit cu bisturiul, după care să-i spui calm asistentei: „pensă, te rog”. Tu fiind de meserie parcagiu.

Chestie pe care se pare c-o făcea cu real talent, dacă s-au prins asistentele că nu e chirurg, nu după cum opera, ci pentru că nu știa să se spele pe mâini. De unde se vede că nu poți să înveți chiar tot din tutorialele de operat țâțe de pe youtube. O fi sărit omul partea cu spălatul pe mâini, o fi zis că nu e așa de importantă. Pățăști.

Și acum trecem la partea a doua de nelămuriri.

Din câte se pare, omul a colaborat cu patru clinici: Euromedical, Prestige, MH Medical Group şi Monza. Evident, toate patru au sărit de cur în sus pe motiv că nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Cine, noi? Vai, dar cum puteți să insinuați așa ceva? Monza a și dat un comunicat de genul: „da, a operat la noi, dar o singură dată, care e problema?”. Niciuna, ce problemă să fie, doar nu era să vă puneți voi în calea fericirii unui chirurg cu opt clase. Ăia de la clinica Prestige s-au scos și ei din rahat spunând că omul le-a prezentat documentele necesare. Și se pare că da, așa e, talentatul nostru chirurg italian avea patalama la mână din partea DSP. Iată:

Direcția de Sănătate Publică București a recunoscut, marți după-amiază, că i-a eliberat parafă de medic lui Matteo Politi, italianul cu 8 clase care a pretins că este medic și a operat la 5 clinici private din Capitală. Parafa a fost eliberată pe data de 23 martie 2018 de către Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală din cadrul DSP București. (sursa)

Pe 23 martie 2018, da? Hmm, păi atunci nasol. Că pe 8 martie, același an, patroana clinicii Prestige se fălea pe Instagram cu domnu’ chirurg cu clase mai puține decât portarul de la noi din clădire. Mișto poză, nu?

Mai e cazul să spun că pe lângă parafa de la DSP, Don Matteo ăsta ar mai fi avut nevoie și de documente de la Colegiul Medicilor ca să poată profesa? Care Colegiu a anunțat că nu i-a eliberat așa ceva. Să mă întreb de ce niciuna dintre clinicile enumerate mai sus nu i le-a solicitat?

Ce voiam să zic, voi vă dați seama cam cât de praf e sistemul medical românesc dacă un parcagiu cu opt clase, care a văzut bisturiu doar la televizor, a putut să se dea liniștit drept chirurg și SĂ OPEREZE? Nu dermatolog, nu medic generalist, nu homeopat, nu adept al Oliviei Steer. Chirug, frate.

Halucinant! Totul e halucinant în țara asta!