53,046 cititori

Înainte era mai bine

Săptămâna trecută am rămas cu gura căscată când am văzut un reportaj pe tema „români cu care ne mândrim”, reportaj care prezenta și un top în care Nicolae Ceaușescu ocupa un stupefiant loc trei. Parcă. Oricum, era sus de tot în top.

Și mi-am zis că poate n-ar fi rău să las aici un scurt rezumat al perioadei cunoscută și sub numele de „Epoca de Aur”. Eu înțeleg că trecerea timpului mai estompează părțile negative și ți le aduci aminte doar pe cele pozitive, dar chiar să uiți cu desăvârșire că anii ’80 au fost doar un geamăt de durere nesfârșit?

Bun, să începem. La noi în casă intrau lunar undeva între 8000 și 10.000 de lei. Salariile alor mei plus ce mai scotea mama din meditații. Deci bani ar fi fost, problema era că nu aveai ce să faci cu ei.

A, da, puteai să-ți iei mașină. Dacă erai dispus să aștepți minim doi ani pentru o Dacia 1300. Mașină pe care, după ce-o cumpărai, o țineai frumușel în parcare două weekend-uri din patru. Da, da, poate nu știați că într-o duminică aveau voie să circule mașinile cu numere pare și în următoarea cele cu numere impare. Funny, nu?

Și nici măcar asta n-ar fi fost cea mai mare problemă, ci că nu prea aveai ce să-i bagi în rezervor. Pentru că benzina era raționalizată, aveai cotă lunară, nu te duceai tu așa de capul tău la pompă și-i cereai băiatului să facă plinul. Iar când se mai întâmpla câte un miracol de genul „se dă benzină la liber”, în secunda doi se formau cozi care se întindeau pe kilometri întregi. No joke. Blocul alor mei, din Vâlcea, era chiar lângă unul dintre peco-urile din oraș. Știu exact ce zic.

Mai puteai să-ți cumperi și tv color. Tot dacă aveai răbdare să aștepți cu anii după el. Chestia e că după ce-l luai, dacă n-aveai video sau parabolică, puteai să-l folosești cu un singur scop: să pui pe el un mileu și vestitul pește de sticlă. Sau pescarul chinez. Fiecare după posibilități.

De ce? Păi pentru că de luni până vineri erau doar două ore de emisie tv. În general reportaje despre mărețele realizări ale partidului și câte un telejurnal cu subiecte pe aceleași teme. Doar duminica mai puteai vedea câte ceva în plus, desene animate, steaua fără nume și câte un film, în general foarte prost. Dacă nu mă credeți, aveți aici și aici două pagini ale programului tv de atunci.

A propos, poate nu stiați că sâmbăta era zi lucrătoare. Se mergea la școală și se mergea la muncă. Fac precizarea asta pentru cetățenii care în zilele noaste își încep weekend-urile de vineri seară.

Atunci de ce nu vă cumpărați videouri sau antene parabolice? Ar fi o întrebare plină de logică și bunsimț, nu? Din două motive foarte simple. Un video costa cât o mașină. Yup. Un player era în jur de 30.000 de lei și un recorder în jur de 70.000 de lei. Dar chiar dacă aveai banii, nu prea găseai de unde sa le cumperi. Se aduceau numai de afară, se vindeau numai pe sub mână, iar cetățenii care făceau asta suflau și-n iaurt de frica miliției. Deci nu era ca și cum dădeai o fugă la Altexul din mall. În plus, chiar dacă reușeai să-ți iei unul, îți mai trebuiau și casete. Că nici p-astea nu le găseai la librărie.

Cu parabolicele era și mai și. Tovarășu’ Ceaușescu nu prea le agrea. Deloc. Prin urmare, îți trebuiau cojones și „spate” ca să-ți pui o drăcovenie din aia în balcon.

A propos, știți povestea cu oficialii care însoțeau naționala de fotbal într-un turneu nu știu pe unde și-au băgat atâtea videouri și perechi de blugi în avionul cu care trebuiau să vină acasă, că li s-a cerut să mai scoată din ele ca să se poată decola?

Gata, am terminat cu “produsele de lux”. Acum trecem la ce-l doare mai tare pe român: mâncarea.

Well, cu mâncarea era extrem de simplu. Nu se găsea. Gen, deloc. Cel puțin în Vâlcea, absolut tot era raționalizat, pe cartelă.

Pâinea? Jumătate de pâine de om, pe zi. Da, da, ți-o tăia cu cuțitul și-ți dădea jumătate. Știu asta prea bine pentru că eu mergeam în fiecare zi. Îmi dădea tanti vânzătoarea o pâine si jumătate, după care scotea un pix de după ureche și bifa ziua respectivă pe cartelă. Ce se întâmpla dacă pierdeai cartela? Nimic. Doar că luna aia nu mâncai pâine.

Uleiul, zahărul, carnea, ouăle, făina, laptele? Toate pe cartelă. În București am înțeles că se dădeau și 300 de grame de salam pe lună, tot pe cartelă. Feliat, ca să nu cumva să faci stocuri. La noi nu exista așa ceva.

Desigur, se mai băgau chestii și „la liber”. Apărea câte un vecin și dădea vestea: „au băgat ouă/carne/unt/brânză la Alimentara din nord”. Nu vreți să știți ce urma. Jihadul era mic copil. Cozi din alea cu urlete, nervi și bătăi. O singură dată am stat la așa ceva (cred că pentru niște carne de pui) și n-am crezut că mai ajung întreg acasă. Carne n-am prins.

Bine, bine, o să ziceți, dar existau totuși magazinele alimentare, ce puteai să cumeri din ele? Păi, e simplu, tot felul de produse în componența cărora nu intrau zahărul, uleiul, carnea, brânza sau ouăle. Găseai oțet din belșug, gemuri și dulcețuri care n-aveau în ele nici macar un gram de zahăr, apă minerală, vinuri și kilometri întregi de rafturi cu vestiții creveți vietnamezi care conțineau orice, mai puțin creveți. Cam astea.

Țin minte că într-o iarnă au făcut rost ai mei de un porc întreg. Mort, nu viu. L-au adus acasă noaptea, pe furiș, să nu cumva să-i vadă cineva din bloc și, de ciudă, să le facă vreo reclamație la miliție. Nu, mint, l-au adus în timpul zilei, dar l-a ținut taică-meu în portbagaj până s-a făcut întuneric. No fucking joke! Poate credeți că exagerez, dar nu. Reclamațiile la miliție și securitate erau sport național.

Hai c-am terminat și cu mâncarea. Trecem la chestii necomestibile, dar necesare traiului.

Curentul electric. Se întrerupea zilnic câteva ore. Era foarte mișto si romantic să citești la lumina lumânarii sau la lampă cu gaz. Sau, dacă erai inginer, ca tata, aduceai bateria de la mașină în casă și un bec de far. Ce să mai, te simțeai ca și cum ai fi păcălit sistemul.

Gazele. Aveau iarna o presiune atât de scăzută că flacăra aragazului abia pâlpâia. Practic, găteai mai usor la lumânare.

Căldura. Una dintre glumele vremii era „moartea vine prin țeava de la calorifer”. Mai e ceva de explicat? Iarna puneam pe mine, în casă, minim un pulover, o vestă și o bluză de trening.

Apa caldă. O dată pe săptămână, în cel mai bun caz. Și nu la discreție, două ore duminică seara. Dacă nu se mișcau repede toți membrii familiei, macar unul rămânea neîmbăiat. Iar la Vâlcea stăteau binisor lucrurile. Vară-mea, la Bârlad, nu mai știa ce e aia apă caldă. Încălzeau pe aragaz și se spălau la lighean. Da, da, în secolul 20.

Haine. Eeei, cu hainele era mișto de tot, în sensul că toate magazinele care vindeau așa ceva erau de stat. Vă imaginati cam ce nenorociri puteai să găsești? Dacă nu, căutați un video cu imagini din timpul mișcărilor din decembrie ’89 și uitați-vă cam cum erau îmbrăcați oamenii de pe stradă. Cred că eram cel mai prost îmbrăcat popor din Europa. Desigur, se mai găseau pe piața neagră blugi sau adidași. Era minim 2000 de lei perechea. Adică un salariu.

Gata, că m-am lungit și tot aș mai avea de scris pentru măcar două zile. Dar simțiți-vă liberi să completați cu ce vă mai aduceți aminte.

Ei, cum e? Nu-i așa că înainte era mai bine și tovarășul Nicolae Ceaușescu își merită din plin locul între românii cu care ne mândrim?

315 de păreri la “Înainte era mai bine

 1. P’ăștia care regretă comunismul, i-aș trimite (numai dus) în Coreea de Nord; serviciu asigurat, casă de la stat, foamete și închisori politice. Binefacerile comunismului.
  Da’ ai dracu’ nu vor să plece.

  Comentariu beton! Thumb up 224 Thumb down 14

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 30 Thumb down 114

  • @Uncheșu’, adică au omorât, dar au făcut și bine, maică! Pffh…

   Și nu e vorba doar de deținuții politic, ăia de au îndrăznit să gândească pe cont propriu. Școli și spitale!? Și câte infecții cu HIV? Și câți copii rămași fără mamă pentru că nefericita a încercat un avort? Și câte orori în orfelinate sau azile? Câte trupuri și suflete schilodite? Și câtă spaimă? Și cât frig? Câtă beznă? Câtă foame?

   Băăă, ăștia de-l tot ridicați în slăvi pe Cească cu patriotismul lui cu tot, voi chiar nu pricepeți că o singură moarte de ar fi pe conștiința comuniștilor și tot ar fi prea mult?! Și ei au mii…

   Comentariu beton! Thumb up 120 Thumb down 7

 2. Salvat la bookmarks. Fiind din 92 venit pe pamant, totdeauna am fost curios ca cineva sa povesteasca la propriu cum e. Ca maica-mea zice mereu “era mai bine inainte”.

  Comentariu beton! Thumb up 128 Thumb down 5

  • Ar fi de folos o vizita la Muzeul Comunismului de la Sighetul Marmatiei (Maramures). Am plecat cu inima moale ca apa de-acolo. Si am 50 de ani, sunt dintre “decretei”.

   Comentariu beton! Thumb up 126 Thumb down 4

  • Moteky,brrr,nu prea sunt impresionabil si-s destul de nerabdator ,n-am rabdare sa ma holbez prea mult dar acolo …am stat.M-am simtit..ciudat și am luat la rând etajele.Sa stai intr-o celula din aia ani la rând e cumplit.

   Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 2

  • Era pe dracu Alexandre, nu te lasa prostit Aveam 22 de ani la revolutie, nu vorbesc prostii

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 5

  • Asa e, cum a scris asta aici. Cu cateva observatii: prin anii 87-89, programul tv de duminica nu mai era continuu, ci trunchiat: de la 9:30 la 12:30, apoi seara de la 20 la 22. Sambata aveam doar 4 ore in program la scoala, dar erau usoare (lucru manual, lecturi, muzica). Cozile cele mai mari erau la butelii. Am stat la coada la butelii 24 de ore incontinuu; am dormit in carucior. Aveam 8 ani. Cine plange dupa Ceasca, sa mearga dupa el!

   Comentariu beton! Thumb up 125 Thumb down 6

  • Unor mame, din pacate le-a reusit intocsicarea propriilor copii cu astfel de aberatii si de aceea e hilar sa intilnesti cite un pusti 18…25 de ani care il ridica in slavi pe Ceausescu !

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 2

  • Pot sa iti trimit sa citesti daca esti interesat o poveste adevarata scrisa de Diana-Florina Cosmin….. despre ceea ce a insemnat comunism.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Eu sunt din generatia venita pe lume in anii ’60. Tot ce e scris in articol e real, retraiesc aceleasi frustrari ca si autorul. Locuiam in Roman, am facut studentia in Iasi (mancand la cantina tot felul de chestii ciudate, printre care carne de nutrie si oaie….), aveam rude in Bucuresti si nicaieri nu era bine. Daca, din punct de vedere al mancarii, ne mai descurcam (dincolo de umilinta cozilor, a bacsisurilor date gestionarilor de alimentari …..),cele mai triste erau tendintele de a ne fi impusa izolarea culturala si cultul personalitatii ceausiste. Exemple: trebuia sa ai pile la librarie, ca sa cumperi o carte buna. Sau: cartile bune erau vandute „la pachet” cu 2-3 carti de umplutura, devenind o marfa destul de greu de achizitionat. Muzica difuzata la statia de amplificare a caminului studentesc era supusa cenzurii ( ca si continutul oricaror spectacole de teatru, de divertisment ), absurdul mergand pana acolo incat cei care „puneau muzica” la statie trebuiau sa aiba acceptul pentru difuzare, bazat pe depunerea traducerii in romana a tuturor textelor melodiilor straine ( pentru a nu fi influientati de cine stie ce versuri subversive, vezi Doamne!). Aveai dreptul sa pleci in excursii in strainatate o data la doi ani ! Si asta daca aveai noroc sa-ti fie acceptat dosarul. Si as putea continua muuuult pe tema asta, dar nici macar nu mai vreau sa-mi amintesc, insa cei care nu au trait acele vremuri au dreptul sa stie adevarul.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 1

 3. Vorbesti de un popor care de treijdeani este într-un continuus cerculabam.Nu ca acum am fi mai putin prosti,lasi si jegosi ca înainte de ’89.Fanarul este Romanian dream.

  Comentariu beton! Thumb up 49 Thumb down 13

 4. Aveam vreo 13 ani la Revolutie, dar tot imi amintesc cat de greu era. Nu, nu era deloc mai bine – ai surprins perfect imaginea de ansamblu a acelei perioade. Nu sunt naiva sa cred ca nu m-a afectat, dar nici nu intentionez sa ma victimizez. Ma gandeam asa, doar dupa Revolutie si nu imediat, am inceput sa am acces la carti – ce lume noua mi se deschidea… Pana atunci citisem doar ce luasera ai mei, gen primul volum a lui X, plus doua de ode patriotice – cat de greu mi-a fost mai apoi sa recuperez anumite lacune si nici n-am reusit in totalitate.

  Comentariu beton! Thumb up 76 Thumb down 7

  • Carti aveam. Plus abonament la biblioteca de copii, adulti si sala de lectura.

   Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 6

  • Daaa, citeam mult, dar si cartile bune care apareau la librarie erau deseori la pachet cu alte carti nevandute. A fost crunt, a fost frig,( aveam 6 grade in apartament, de au construit ai mei soba de teracota si aduceau lemne de la bunici ) a fost intuneric, erau atatea lipsuri…

   Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 2

 5. -masinile de scris erau inregistrate la militie.
  -pentru o pereche de “adiddasi” cu trei dungi (fabricati tot in Romania) plateai 2 salarii, cam cum ai plati acum 4000 de lei.
  -daca calcai pe becul cel mare si iti ramanea prietena insarcinata te puteai considera insurat si viitor parinte (pentru o intrerupere de sarcina medicul facea puscarie)
  -existau cam 2 tipuri de sapun (daca faceai spume de nervi cand te spalai, atunci aia era spuma), deasemenea samponul cu urzica era suveran si unic, un singur tip de crema de ghete, in general foarte rar existau doua produse destinate aceluias scop.
  -radiourile nu difuzau muzica “de afara”, tot ce ascultam erau aduse de soferii de tir ” la negru”
  – nostalgicilor le recomand un sejur in Coreea de Nord.

  Comentariu beton! Thumb up 176 Thumb down 12

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 19 Thumb down 104

  • @ardei gras – daca nu vezi o diferenta intre arma cu aer comprimat si masina de scris…. fa o vizita in Coreea de nord cum au sugerat inaintasii 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

   Comentariu beton! Thumb up 98 Thumb down 5

  • @Ardei gras, cum ar fi să-ți înregistrezi computerul personal la poliție. Și tableta. Și telefonul?!

   Comentariu beton! Thumb up 73 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 16 Thumb down 51

  • Și femeile care încercau să-și facă (singure) o întrerupere de sarcină riscau să moară în septicemie. Vată de pus la …după ce ai stat la coadă!!! O bucată de costiță cu un kil. de legume congelate. Smântână *artificială*!!! Ulei *comestibil*??? Mirosea a pește și era aproape negru…(vărsat). Aaaa!!! Și eram duse (precum vitele) la control ginecologic!!! Ajunge!!!

   Comentariu beton! Thumb up 67 Thumb down 5

 6. Sloganul comunist: Nici o masă fără pește”. Congelat de cele mai multe ori. Atât de limitați eram că la mine la bloc toate fetițele voiau să ajungă vânzătoare la alimentara.
  Tata, de sărbători, fugea la Slobozia ca să ia carne. Îsi asuma niște riscuri enorme ca să vină cu ea pe tren.
  Duminica, din te miri ce și nu știu cum, mama făcea mâncare cu carne. Când ne chema de afară la masă și întrebam pe trei voci: ce mâncăm, întotdeauna răspundea: mâncărica de cartofi. De frică. Pentru gordon bleu aveam un cod. Îi ziceam “portofel”.
  Cluburile, dacă le pot numi așa, erau doar joia și duminică seara, de la ora 17 la 21. La ora 22 toată lumea era în casă. Cu lumina stinsă eventual.
  Desene animate: “Mihaela” si “Lolek si Bolek”.
  Avem: haine de bune, haine de duminică și punga de vizită. Erau lucruri sfinte!

  Și pot continua la nesfârșit…

  Comentariu beton! Thumb up 134 Thumb down 6

  • Ce era punga de vizita?

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

  • @Mihaela, era o pungă care de regulă avea înscripționată pe ea sigla unui magazin de afară. Făceai foarte greu rost de ea, așa că odată intrată în posesia ta, devenea “punga de vizită”.

   Îți vine să crezi? :)))))

   Comentariu beton! Thumb up 102 Thumb down 6

  • Am ras cu lacrimi la punga de vizita:)))

   Comentariu beton! Thumb up 43 Thumb down 5

  • ar fi de ras daca n-ar fi de plans :((

   Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 4

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 10 Thumb down 65

 7. Recunosc că nu am prins timpurile alea (m-am născut ceva mai târziu), dar am citit ceva cărți și am urmărit documentare, chestii, trestii. Plus că mi-am luat și familionul la întrebări. Concluzia: acum este de 100 de ori mai bine decât pe timpul lui Ceașcă. O să urmez sugestia celorlalți: cei care îl vreți înapoi pe al bătrân (după ce reușiți să-l înviați) mergeți în Coreea de Nord. Am auzit că Chan-Ching-Kong-ul ăla a dat lege ca toată specia masculină să aibă aceeași tunsoare ca a lui. Aveam un link cu mai multe detalii, dar l-am pierdut!

  Comentariu beton! Thumb up 64 Thumb down 4

  • Dacă-i de tuns ceva, mă bag!

   Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 4

  • Nu chiar. Cică-s vreo 5-6, hai 10 de modele de tunsori acceptate (să nu te pună ăl din baltă să te tunzi altfel), dar nu e voie cu tunsoarea lu’ șefu’. El tre’ să fie unic.

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 4

  • Uitați fraților torționara!Dacă e ceva de tuns,mă bag!Istoria te va judeca pentru asta,sa nu crezi că scapi.:)))))

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • E tare asta…Chan-Ching-Kong-ul ala si tunsoarea lui…sunt nascuta in 1973 si, da, asa era in „Epoca de Aur” si apropo, vedeam ce este si cum este, dar nu ma ducea mintea nicidecum sa pricep de ce ii zicea „de aur”…

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 3

  • Stiam ca e invers. Exista cateva tunsori permise in afara de cea a dictatorului coreean. Pentru ca el e unic 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • Tunsoarea standard, in anii ’70, la baietii de scoala primara si gimnaziala: 3 cm!
   SI „panglica” la fete, indiferent cum erai pieptanata. Adica si daca aveai parul prins in coada si nici urma de breton, tot puneai panglica. Ah, si nu aveai voie cu parul neprins in codite, daca depasea o anume lungime.
   Iar una dintre sanctiunile aplicate colegilor baieti era obligatia sa se tunda „zero”. Altfel, nu erau primiti la scoala.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 8. Am citit și am savurat cafeaua cu gândul la nechezol 😋. Îmi aduc aminte de niște sărbători cu Moș Gerilă cum stăteam la coadă și îmi făceam cruci în buzunar,(așa de frig era), mă rugam să prindă și bunică-mea niște portocale.😔 Crăciun e parfum….

  Comentariu beton! Thumb up 69 Thumb down 4

 9. “…simțiți-vă liberi…” – bine zis! 😉
  Am văzut și eu topul acela. Ori e făcut doar de copii de până-n 20 de ani, ori de nebuni.
  E bine. Peste vreo 50 de ani, în top, Ceaușescu va fi însoțit de Dragnea și nea Nelu, iar articolul se sus va fi rescris, modificându-se doar datele. 😂😂😂

  Comentariu beton! Thumb up 50 Thumb down 8

  • @Ionuț, e făcut printre ăia care nu erau capabili de nimic și partidul le asigura casă, masă…..cam ca acum.:(

   Comentariu beton! Thumb up 47 Thumb down 5

 10. 1.Eram cu maică-mea la coadă. Eu în față, ea în spate, să luăm de 2 ori (și noi nehaliți…) Băgase margarină. Maxim 2 pachete de om. Fiindcă eram destul de mic, a îndemnat-o păcatul să mă ajute să bag în sacoșă. Pe ea a tăiat-o de pe listă.
  2.Îmi plăcea șarlota la cutiuță. Și înghețata aia de tip sorbet. Nu le mai găsești. Ar trebui protejate prin lege și aromele. Mâncăm numai kkturi în plastic acum. Sau plastic de kkt.

  Comentariu beton! Thumb up 51 Thumb down 9

 11. Cred că o să îmi iau mânuțe roșii pe comentariul acesta… dar asta este mi-le asum.
  Eu am prins în comunism doar vreo 6 ani, deci nu prea am ce să îmi aduc aminte foarte multe. La fel ca și tine, deși eram destul de mic, îmi amintesc că am prins coadă la ulei, la pui, la lapte, la pâine, la unt (pe care la fel ți-l tăia pe jumate ca să se ajungă la toată lumea la cererea celor din spatele cozii) etc. Am prins apa caldă la rație, gazul care abia pâlpâia (care era așa datorită faptului că toată lumea lăsa aragazul deschis pentru a se mai încălzi). Televizorul care era mobilă inutilă înainte de 89 că și așa îl aveam degeaba. La mine în cartier și parcarea pe bulevardul principal erau cu soț și fără soț. Două duminici erau pe o parte si două pe o parte… nu am înțeles de ce pentru că oricum erau maxim 20 de mașini pe tot bulevardul… Adică exact perioada de „glorie” de care își aduce aminte toată lumea.
  Tu totuși vorbești de perioada de după 1980. Părintii mei spuneau că până să se raționalizeze totul (chestie pe care am prins-o și eu după cum spuneam mai sus) se trăia totuși destul de bine în perioada comunismului. Adică înainte de 1980. Acum cine a prins perioada respectivă ne poate face o retrospectivă și ar fi interesant de văzut și partea plină a paharului. Adică mi-ar plăcea să văd și eu motivele pentru care toată lumea regretă timpurile de atunci. Asta ar fi mai interesant din punctul meu de vedere.
  PS Taică-miu avea salariu de 3500 sau mai mult că era macaragiu si mama de vreo 2000 era brutăreasă. Și la fel spuneau că aveai bani după 1980 și nu aveai ce să faci cu ei.
  Uite și un link pentru cei care nu au trăit pe pielea lor:
  https://adevarul.ro/economie/bani/revolutie-1_526a657fc7b855ff567bcaed/index.html

  Comentariu beton! Thumb up 60 Thumb down 10

  • Poate că înainte de ’80-’81 când l-a apucat pe Ceașcă să achite datoria externă se mai găsea de mâncare și chestii, dar nici atunci nu era mai roz:
   ° The decret a fost dat în ’67. Orice partidă de sex cu o persoană de sex opus la vârstă fertilă se putea lăsa cu becul cel mare, cum a zis cineva mai sus. Nu se găseau mijloace anticoncepționale și avorturile erau interzise. Gen pușcărie pt mamă, medic, asistentă, tată și orice alt adult care mai știa/aflase.
   ° toate fabricile și uzinele alea unde, în multe se făceau chestii inutile și/sau inutilizabile. Știu că undeva în Banat (dar nu garantez) au făcut ceva fabrică care ar fi trebuit să folosească drept combustibil șisturi bituminoase. Au ras 2 munți să ajungă la șisturile alea. Care ardeau doar dacă erau scăldate în benzină/motorină, ceva.
   ° turnatoria. Îți era frică să și respiri în afara casei și uneori și în ea. Și nu era “dacă ești corect și cinstit, n-are cu ce să te lege”.
   ° dacă erai femeie și te viola unu’ și era dispus să te ia de nevasta (și toți erau, că alternativa era pușcăria) erai practic obligată să te măriți cu el (uneori chiar de proprii părinți), eu am o imaginație limitată și nu prea reușesc să-mi imaginez tortură mai mare.

   Comentariu beton! Thumb up 104 Thumb down 4

  • Era mai bine comparativ cu anii ’80 (sunt 10 ani de saracie crunta totusi) dar in nici un caz nu era mai bine decat in occident.

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 4

  • @Mia să nu extrapolăm – nici acum nu ne comparăm cu occidentul. Eu doream să aflu strict motivele de până în 1980 de la persoane care au trăit acele vremuri. Pentru că eu cred că lumea este nostalgică după acea perioadă a comunismului!

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

  • @Alin, ți-l zic eu. Singurul motiv e că erau tineri și acum urlă după tinerețea lor. Iar cei care sunt tineri acum, dar susțin că înainte era mai bine, sunt doar niște idioți care habar nu au despre ce vorbesc.

   Comentariu beton! Thumb up 153 Thumb down 8

  • @Alin,
   Înainte de ’80 a fost ca și între ’80-’89 doar că fără cartele și fără întrerupere de curent electric.

   În rest, magazinele aveau marfă jalnică, mâncarea era semi-uniformă – 1-2 sortimente din orice produs. Atât!

   N-aveai voie să pleci din țară, dacă aveai vreo rudă în străinătate și (stupid) îți venea în vizită urma să mergi la miliție să dai declarații (cine, cum, de ce, ce ați vorbit etc.) de plecai năuc de-acolo.

   Tot ce vorbeai în afara casei trebuia să cenzurezi, fără înjurături, fără referiri nici măcar aluzive la partid și conducător, sau la cât de grea e viața, fără bancuri, fără glume sau sudălmi, fără… Că altfel te trezeai ridicat de securitate.

   Cei mai ”curajoși” și vocali au fost ridicați și nici până azi n-au mai apărut în peisaj.

   Ce am zis e doar așa, sumar, din ce-mi amintesc. Dar nu-mi amintesc multe, că eram copil.

   Comentariu beton! Thumb up 74 Thumb down 7

  • noua ne-a mai povestit taica-miu una tare…ca nu aveau voie sa vorbeasca pe strada oamenii asa..la o vorba. Ca imediat intrau in vizorul cuiva. Si el zice acum ca singurul lucru de care ii pare rau e de tineretea lor, dar nu s-ar intoarce in timpul ala. El a fost luat in vizor de la 14 ani cand a decis ca vrea sa isi lase parul lung si ca avea o matusa in america. Din momentul ala efectiv viata familiei lui si a lui a fost persecutata. Frate-miu care i in 83 zice ca isi aduce aminte ca veneau uneori acasa noaptea unii si ne cautau prin casa.Si chiar n-aveu oamenii nimic de ascuns. Ideea e ca toate astea au continuat si dupa 89 ca directorii de la diverse fabricute..tot aia au ramas.

   Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 4

  • Alin
   Facand parte din tagma “decreteilor” (sunt nascut in 1967) am prins si anii 70. Fiind in primii 10 ani de viata ai mei, pot sa confirm ca, pana in vara anului 1979, niciodata nu m-au trimis ai mei sa stau la vreo coada la alimente. Asta pentru ca se gasea cam tot ce era nevoie pentru traiul de zi cu zi. Acuma sa nu crezi ca, daca te duceai la alimentara, puteai sa alegi intre cinci sortimente de salam si opt marci de ulei. Nici vorba. Toate produsele alimentare, chiar daca erau produse de fabrici diferite, erau absolut identice in privinta gustului si a preturilor, care erau reglementate de stat. Dar oamenii erau multumiti si asa. Imi amintesc (a-propos de cozile la alimente de mai tarziu) ca ma trimitea maica-mea in fiecare zi la alimentara de peste drum ca sa cumpar tot felul de “nimicuri” (de exemplu: cinci oua, doua sute de grame de nus’ce salam sau parizer, o cutiutza mica de smantana, etc.), iar eu eram foarte suparat ca de ce nu ma pune sa cumpar cantitati mai mari, ca sa nu fiu nevoit sa-mi intrerup joaca cand mi-era lumea mai draga, iar replica mamei era: “De ce sa ocup locul degeaba in frigider cu ele,, cand le putem lua proaspete in fiecare zi de la alimentara”? Si in privinta marfurilor nealimentare era ceva mai bine, in sensul ca mai aveai mici sanse sa gasesti o data pe an un pantof din piele de calitate (de la “Guban”, eventual), un pantalon dintr-o stofa mai buna sau un televizor alb-negru “cu circuite integrate”. Nu existau intreruperi de curent, apa calda curgea sase zile pe saptamana, cate trei ore pe zi (o zi dimineata, o zi dupa-amiaza), caldura iarna inca mergea, iar benzina se putea cumpara “la liber”. Acestea sunt motiele pentru care se afirma, pe buna dreptate, ca in anii 70 s-a trait mai bine in Romania. Oricum insa, acest “mai bine” insemna pana la urma tot frica de a spune in public ce gandeai cu adevarat, frica de a nu fi luat in “colimator” de vreun vecin caruia sa i se para ca ai un nivel de trai cam prea “necorespunzator” in raport cu idealurile “societatii socialiste multilateral dezvoltate”, frica de a nu fi auzit de vecini prin teava de la calorifer cand ascultai pe ascuns “Europa Libera”.
   In ceea ce priveste anii 80, situatia a fost descrisa cu o precizie “chirurgicala” de Mihai in articolul de fata. Fiind deja elev de liceu, priveam cu jale la copiii mai mici din cartier care in vacante nu mai aveau vreme sa se joace pe afara asa cum facea generatia mea, ci cat era ziua de lunga stateau la panda la toate alimentarile din cartier, asteptand sa “se bage” ceva, orice, si sa-si tina rand pana erau anuntati parintii sau bunicii.
   A fost cumplit in anii 80 si, chiar daca in ziua de azi viata noastra nu este asa cum ne-am imaginat in decembrie 1989 ca va fi, ea este, totusi, de mii de ori mai buna decat in comunism.

   Comentariu beton! Thumb up 138 Thumb down 6

  • @adi. Chestia cusisturile bituminoase era facuta la Anina. Ca sa rezolve cumva problema, ca le era frica sa recunoasca ca nu este functionala, au tras cam 50 de km o conducta de gaze, ca sa faca un amestec combustibil. Totusi, in oras, care era la vreo inca 5km, nu au dus gazul.
   Dealtfel nici acum nu au gaz.

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 2

  • Da, Anina. Nu-mi aminteam exact. Am aflat asta când eram într-o tabără pe lângă Reșița. (Cred că eu am învățat geografie după manualul asta nou 🙂 ).

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • @Misu pe „bătrânii” de acum și tinerii acelor vremuri nu îi putem asupri pentru asta. Eu sunt un tip obiectiv și sincer îmi place să îmi fac singur o părere despre ceva judecând și după bune și după rele și abia apoi să pun în balanță.
   Și încă o chestie ești conștient că dacă Ceașcă nu era împușcat probabil ar fi fost din nou ales de oameni pe același motiv pentru care votează lumea ar vota PSD în momentul de față.
   @Florin MG exact comentarii de genul celui pe care l-ai postat voiam să citesc.
   @Laura eu am în familie persoane ce au fost persecutate de comuniști… unii chiar deportați în Siberia.
   @all sunt conștient că majoritatea celor care au trăit vremurile mai puțin bune ale comunismului, vor judeca lucrurile pe chestiile trăite pe pielea lor.

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 4

  • Alin, părinți care spun că era mai bine înainte de 1980 sunt tot ăia care-l votează pe iliescu și ai lui. Deci nu am încredere în ei. Sorry.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 4

 12. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 15 Thumb down 32

  • @E.O., dar cine știe? Arătau ca un fle de chipsuri care se umflau și se făceau crocante când le prăjeai la tigaie.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • Stiu, am mancat si eu. Sunt si in ziua azi, chiar si cu model “sita”.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • dulceturile contineau zahar si atunci ca si acum, crevetii erau un fel de chipsuri cu sare

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 5

  • ȘERBET…. vreau șerbet

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

  • @Alin, am văzut acu’ 2 zile la Mega. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • E.O.
   Nu stiu ce contineau crevetii dar, dincolo de aspectul absolut dezolant al alimentarilor cu rafturile burdusite doar cu cutii cu creveti si borcane cu “Tocana de legume”, aveau un gust excelent. Mergeau la fix cu o bere rece (atunci cand se gasea, ca si pentru asta se statea la coada, uneori chiar ore intregi).

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

 13. Aveam 7 ani la Revoluție, îmi aduc aminte gheruțe de pui (le mâncam… asian style, doh ^^); mă lăsa mama la coada la alimentară și la lapte+borcane de iaurt; șnitel de parizer; mult întuneric (de aia am și dat foc la prosoape în baie, că n-am ținut lumânarea bine); coada la ulei pe cartelă de la piată, din colț; jumătăți de pâine; amandine; Viața satului (cred) când scotea tataie radioul pe geam; hainele și încălțămintea lu’ frati-miu; o tunsoare oribilă castron, apoi codițe mult prea strânse, de ma durea capul; o uniforma șuie, plasticoasă.

  Comentariu beton! Thumb up 58 Thumb down 3

  • ai utat de bentita de plastic si matricola care te transforma intr-un simplu numar

   Comentariu beton! Thumb up 42 Thumb down 6

  • @Vera , daca n-aveai lampa cu gaz..😉 eu aveam 😆 , da tot ma punea mamaie la teme cand veneam de la scoala, pe lumina, ca “iar se ia curentul si va stricati ochii de la lampa”

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 2

 14. Cartile cu pile;adica daca vroiai altceva decat raportul despre maretele realizari ale cincinaluli in 3 ani si juma.Discurile,casetele cu pile si bani in plus-adica daca vroiai altceva decat “muzica populara”.Ora de dirigintie era cu citi ultimul discurs al tovarasului-cine incerca sa adoarma era ridicat sa prea cartoaia si sa citeasca in locul doamnei.

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 3

  • Daca voiai o carte care te interesa, o luai la pachet cu alta despre polimeri, victoria socialismului sau altele de felul asta😉 am avut mult timp niste carti de-ale lu madam Leana, pana cand le-a descoperit tataie utilitatea: o parte la WC la tara, o parte se foloseau la invelit oua cand ni le trimitea de la tara in pachet

   Comentariu beton! Thumb up 44 Thumb down 2

  • Îmi amintesc de o coadă absolut monstruoasă la librărie pt o anumită culegere de matematică. Mă luase învățătoarea pe sus pt impresie, că eram fata profesorului x, nașul de cununie al librăriței. Era să fiu călcată în picioare la coada aia, eram singurul copil.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

 15. As adauga pregatirile pentru 1 Mai, 23 August, stateam de dimineata pana seara pe stadion la “cartoane” in tribune, sau cei mai talentati executau “coregrafii” pe gazon. Terminam cu 23 august, incepeam muncile agricole. Care la Braila tineau pana in decembrie. Se facea scoala in pas alergator pana la vacanta de iarna. Sic! si tot invatam, desi partidul ne voia prosti.

  Comentariu beton! Thumb up 52 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 38

  • Tata e profesor. Din când în când spune o poveste “drăguță” când a venit ordin de la stăpânire spre seară să fie la 6 am în câmp cu copiii, că vine Tovarășul. Ca să fie la 6 în câmp cu copiii trebuiau să se adune la școală la 3. Noaptea la 3. “Și să mă vezi pe mine, Ady, cum umblam eu la 12 noaptea prin mahala pe la toate casele să adun copiii. Și la Cutarița era tac-so-n curte, se ușura la gard. Și i-am zis s-o trimită pe Curărița la 3 la școală că așa și pe dincolo. Nu, nea Cutare, crezi că dacă era după-amiază umblam de năuc în creierii nopții prin mahala?!, La 3 acum, peste 2-3 ore”.
   La noi mahala i se spune unui cartier mărginaș, locuit în special de muncitor fără prea multă calificare, lucrători la CAP (pe vremea aia), etc.

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 2

 16. Am prins ceva ani în comunism și îmi amintesc ce frumos stăteam la cozi la alimentară. Practic am crescut stând la cozi. Noi aveam noroc pt că bunicii cresteau pe ascuns porci și vitei, aveau o grădină destul de mare și o mică livadă cu varietăți de pomi fructiferi lângă casă, deci cam strictul necesar era cumva asigurat. Dar strictul ăsta necesar era asigurat cu riscul pușcăriei. Avantajul lor era că zona in care locuiau era destul de bine împădurită și multe lucruri erau ascunse ochiului. Ciuperci și fructe de pădure, din pădure, după sezon.

  Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 3

 17. Aveam 10 ani la revolutie…am prims cate ceva din vremurile alea. Am stat la coada la lapte, unde se statea de la 3 noaptea… se ducea tataia cand pleca la munca si punea sacosa la rand, apoi ne duceam eu sau frate-meu si stateam s-o pazim. Cand venea laptele, in cele din urma, eu o chemam pe maica-mea la luptaaaa😂😂😂 ca daca erai mai mic, te calcau in picioare. Cu hainele si incaltamintea de iarna era jale. Cand gasea mama incaltari mai de doamne ajuta, lua cate 2 perechi. Eu aveam numai incaltari cu minim 1 numar mai mare, sa-mi vina si la anul 😈 . Da Brifcor-ul era de mare exceptie😉

  Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 4

  • Eu imi aduc aminte de tatal meu, cand mergeam la mare, la Eforie Sud…cara dupa el o sacosa plina cu sticle goale poate-poate gaseste pe undeva Pepsi..😉 si avea o placere deosebita, cand se intorcea pe plaja, sa trancaneasca sticlele goale in timp ce facea haz-de-necaz ca iar a carat sacosa degeaba…

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

 18. Ehe…
  “Iti multumesc din inima partid iubit
  Ca m-ai calit
  Deschid geamul si nu mi-e frig”
  Era taaare romantic sa te trezesti in diminetile de iarna si sa vezi geamurile pline de flori de gheata, sa iti schimbi hainele sub plapuma, din cea matlasata, galbena si grea de-o tona…
  La liceu, Tonitza, un liceu un pic mai liberal, nu aveam voi decat cu ciorapi bej, pe care oricum nu ii gaseai, fara pantaloni pe sub sarafan, fara pulover peste uniforma, indiferent ca era mai cald afara decat in clasa in timpul iernii …
  Si ce frumos era cand ningea si se inchidea circulatia dar nu si scoala, ca doar metroul nu se inchidea…
  Eh, ce vremuri…

  Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 2

  • Mai circula o poezioara pentru pionieri:
   Jur!
   Sa cresc mare si voinic
   Pe-ntuneric si pe frig
   Fara sa mananc nimic!
   😂

   Comentariu beton! Thumb up 47 Thumb down 2

 19. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 34 Thumb down 90

  • @ardei gras, eu rămân uimit când aud la cineva argumetul ăsta cu “dar a construit școli, spitale, industria mergea brici, educația la fel”. Serios? Le-a construit Ceaușescu?

   Comentariu beton! Thumb up 62 Thumb down 10

  • Nu-ți bate capul! La cum se prezintă lucrurile, cât de curând se întoarce cenzura. Restul, nu!

   Dar trebuie să-ti zic ceva: toate “realizarile” alea mărețe au fost făcute de oameni care erau luați cu japca de lăngă famiile lor. Erau munciți, umiliți, bătuti. Am un unchi care a murit la Porțile de Fier. Mătușa mea nici acum nu știe adevaratul motiv al morții. L-a primi acasă sigilat într-un coșciug.

   “A furat dar a și făcut una alta”…

   Comentariu beton! Thumb up 59 Thumb down 6

  • Dacă mă bag în discuție cu ăsta și îi explic cu ce ne afectează azi BEZNA în care ne-a ținut cizmarul ăla pentru a ridica fabrici și uzine inutile, stric atmosfera azi. Așa că mai bine tac.
   Zic doar atât: ultimii 28 de ani sunt rezultatul celor 50 de ani de îndobitocire comunistă. Iar până când nu va muri și ultimul om născut înainte de ’89, țara asta nu va merge în direcția bună.

   Comentariu beton! Thumb up 70 Thumb down 18

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 15 Thumb down 41

  • @ardei gras, șerif, sper că trolezi. Una e să-ți cumperi soia pentru că așa vrea spiritul tău de hipster liber și doritor de mâncare bio, și alta e s-o halesti pentru că ți se bagă pe gât. Prinzi diferența?

   Comentariu beton! Thumb up 69 Thumb down 8

  • @ardei gras e greu sa-ti explic cum e sa traiesti fara dreptul de a alege

   Comentariu beton! Thumb up 41 Thumb down 5

  • Trei saptamani, la fiecare inceput de an scolar, plecam in practica agricola. Eram un copil si trebuia sa car doua galeti pline cu struguri pe care le rasturnam intr-o bena.
   Ne spalam intr-un jgheab. Apa vene de la o cisterna. Daca aveam norocul sa prindem apa, ca eram cateva sute de copii, bine, daca nu ne spalam cu struguri.
   Dupa o saptamana am facut râie. N-am rezistat si am fugit. Tata, a dat cu subsemnatu’ la militie ca fiica-sa s-a impotrivit deciziei partidului.
   L-a scapat un unchi, colonel in securitate pe vremea aia.

   Si tu vii si spui ca a facut?!?!? Esti nebun??
   Prieteneste te intreb, in ce plm de tara ai trai, Gogule?

   Comentariu beton! Thumb up 84 Thumb down 7

  • @ardeiule gras,
   Să-ți povestesc că m-am măritat în ’82 și n-am vrut să am copil pentru că eram studenți (cei 4 părinți munceau) și voiam totuși să termin facultatea?
   Și prin ce calvar am trecut 2-3 ani când nu existau mijloace contraceptive și, cu toată ”fereala”, am rămas însărcinată?
   Decât să-ți povestesc aici mai bine vezi filmul ”4 luni, 3 săptămâni, 2 zile” – este exact povestea tinerelor de-atunci.
   Nu era săptămână în care să nu auzi de câte un deces din avort sau de medici/asistente arestați. Și pentru ce? Pentru că alegeam să fac un copil când vreau eu și nu când vrea partidul.
   Numai partea asta și a fost un coșmar!

   Comentariu beton! Thumb up 88 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 24

  • @Laura, maică-mea mi-a zis odată, la muuuulți ani după revoluție, o chestie de genul “am avut noroc că am avut bărbat înțelegător” (adică unul care a acceptat ca mijloc contraceptiv și nițică abstinență). (Frate-meu mai mic a apărut cu metoda calendarului, au urmat și 2 avorturi ilegale; asta am aflat tot mulți ani mai târziu).

   Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 2

  • @Ady,
   Da, metoda calendarului o foloseam (adică abstinență), era cea mai sigură și sănătoasă (să zicem!! – cu toate că abstinența nu-i prea sănătoasă). Dar și-așa, tot se mai întâmplau accidente biologice.

   Țin minte niște povești din cămin, nici acum nu știu dacă erau adevărate sau doar panicarde: perioada de ovulație se poate schimba dacă ești stresată, sau obosită, sau ai emoții puternice (examene), sau iei antibiotice – chestii de-astea de ne băga în panică și-n ceață. Se ducea naibii calendarul 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 3

 20. Foamea. Frigul. Frica. Lipsa informatiei si manipularile gen occidentul e rau, la noi e paradis. Puscariile de exterminare a celor cu alte viziuni si lagarele de reeducare. Turnatoriile de la birou si din familie sau prieteni. Scirbosenia si dispretul nomenklaturii fata de omul simplu. Aroganta militienilor si a functionarilor de stat. Suitele prezidentiale care semanau panica pe drumurile publice. Demonstratiile de 1 mai, 23 august si altele le comanda politica, unde trebuia sa te prezinti altfel urmau problemele. Libidoseniile sinistre pupinc*riste ale unor artisti pentru nicu si leana, doi analfabeti notorii facuti genii peste noapte de catre un aparat de stat abject. Mizeria de televiziune, doua ore de ode si cuvintari magistrale ale tovarasului. Copiii abandonati in centre de-o mizerie infernala. Femeile decedate sau mutilate in urma avorturilor. Lipsa medicamentelor de orice fel. Lipsa cvasi-totala a oricarui obiect igienic. Coruptia generalizata a justitiei si subordonarea politica. Distrugerea sistematica, constienta si planificata a economiei si resurselor tarii. Interzicerea dreptului de a pleca din tara si de a avea valuta. Si mai ales: lipsa oricarei sperante de mai bine.

  Bine, multe din astea le traim si acum…

  Comentariu beton! Thumb up 123 Thumb down 4

  • Avem di tăti și acum, aceleași mizerii-n salată, daaar precum sarea-n bucate, avem LIBERTATE! MWl3 pcr/psd !

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 3

  • Omule, daca as repeta si ras-repeta tot ce ai zis tu acolo, si tot n-ar fi destul! Bunicii mei cu ochii in lacrimi ne rugau sa nu-i bagam in azilele pentru batrani, au trait (si murit) cu frica asta in san, sa nu-i abandonam acolo, in mizeria si iadul care erau acele azile. Evident ca am avut grija de ei pana la sfarsit, dar asa de “bine” era inainte!

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 3

 21. „Se aduceau numai de afară” adica erau de contrabanda … copiii de azi cred ca nu inteleg expresia.

  Eu ajunsesem sa fac baie in apa aia murdara care venea pe tevi pentru ca nu era timp sa se curete tevile, aveam doar o ora de apa calda de doua ori pe saptamana si intram in apa murdara ca sa ma incalzesc. Am suferit de frig cronic, 20 de ani mi-au trebuit ca sa ma relaxez in privinta frigului, am si azi rafturi intregi de sifonier pline cu pijamale groase, bluze polar, fulare, caciuli.

  Am probleme de sanatate care se trag din alimentatia deficitara din copilarie, nu asimilez calciu, vitamine etc

  Sotul meu nu sta la coada mai mare de 4 persoane, e calvar sa merg cu el la cumparaturi, nu mai vrea sa vada cozi niciodata.

  Am fost traumatizata in copilarie fiindu-mi scosi dinti pe viu, fara anestezie. Poate tineti minte care era singura anestezie – fiola de algocalmin pe care o aduceai singur la cabinet.

  Nu vreau sa aud de medicii ginecologi comunisti care urlau la paciente si le jigneau si umileau tratandu-le ca pe vite. Decretul renumit a scos oamenii decenti din sectiile de ginecologie si au ramas niste brute. Mi-as dori sa se vorbeasca mai mult despre traumele psihice dobandite in urma contactului cu ginecologii din acele vremuri.

  Comentariu beton! Thumb up 117 Thumb down 6

  • Mii de scuze! Dislikeul e de la mine, din eroare! 😣

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 10

  • Asa este!👍
   Tin minte că la școală nimeni nu spunea un cuvânt bun.Tot era reproș ,observații și persecuție.Nici eu nu suport acum cozile și să car sacoșe.Îmi provoaca o stare de nervozitate cumplită.Vrem sau nu au rămas traume.
   Dumnezeu să vă bunecuvânteze!

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 22. + Europa liberă

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 23. Mai erau zilele in care venea camionul cu butelii pe strada.Era sarbatoare atunci.
  Si mai ales cand venea ratia de lemne si carbuni pentru iarna….aia era inghesuiala,nu salamul pe cartele.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

  • @Mușat de pe mașina de butelii era Dumnezeu pe pământ împreună cu tanticile de la alimentară. Parca mașina la dracu’ cu cărți și aștepta acolo. Și maică-mea se căra cu butelia în spate un sfert de oraș. În condițiile în care era avea vreo 10 kile în plus față de butelie.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

 24. Citisem mai demult un articol în care se afirma că perioada trăită sub comunism,socialism sau ce naiba a fost a transformat niste state predominant agrare în state industrializate.Adică într-o perioadă relativ scurta din punct de vedere istoric s-a realizat ceea ce în vest s-a petrecut treptat începând cu revolutia industrială parcă de prin 1850.Acum rezultatele și costurile nu le comentez dar cred că dacă după 90 nu se trecea la jaful ăla masiv din industrie aveam o șansă mare .Dar probabil așa a trebuit să fie.
  Despre perioada aia dinainte de 90 cred că a avut lucruri bune și lucruri rele.Cu mâncarea nu era mare problemă,mama lucra în alimentație plus că stăteam la țară.Nu era abundența de produse de acum dar ne descurcam.In rest,cam ce s-a scris mai sus.A,si partea bună a programului scurt la tv a fost cititul,orice gaseam era devorat.Iar daca e să-mi aduc aminte de ceva cu plăcere de atunci cenaclul Flacăra de joi seara la radio plus serile de vară cănd ne adunau pe la 1 noaptea de pe stradă sau iernile geroase cănd ne dădeam cu saniile păna deveneam sloiuri.Bine,asta nu ținea de regimul de la conducere:)))

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 21 Thumb down 20

  • si teatrul radiofonic de luni seara, si-acum o am in minte pe Nora lui Ibsen asa cum mi-o imaginam atunci.

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

  • Da ,și ăla.Plus Mihaela parca pe la 7 seara,până fugeam în casă se termina:))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 4

 25. Amuzant era cand lipsea vata din farmacii. Deci in caz ca aveai nevoie singura solutie ramaneau carpele. Spalate si refolosite. Ca nu iti permiteai sa arunci carpe pentru ca nu aveai din ce sa mai rupi dupa aia.

  Comentariu beton! Thumb up 55 Thumb down 3

  • Prea puține femei vor înțelege faza cu cârpele în era absorbantelor de 647 feluri, a tampoanelor de alte 564 feluri, a cupei nu știu de care și a… am rămas în urmă cu tehnologia la capitolul ăsta.

   Comentariu beton! Thumb up 56 Thumb down 2

  • @m,
   Daaa, uitasem de faza cu vata. Când băga vată la farmacie (la singular, da? că erau 3 farmacii într-un oraș mare), stăteau la coadă toți trecătorii din zona – bărbați, femei, nu conta.

   Dar îmi amintesc bine de scutecele copilului (născut în ’85) – spălate și fierte zilnic, uscate cu greu (mai ales iarna), refoloste. Ca să nu consumăm din butelie (că venea greu, așteptai și cateva zile), le fierbeam cu termoplonjonul.

   Fără căldură și curent electric, înfofoleam copilul (și noi eram înfofoliți), iar noaptea îl schimbam și hrăneam la lumânare. Iar ”distracția” asta a durat vreun an, că era mâncăcios și noaptea. Iar toate astea în timp ce mergeam la serviciu. Concediul de maternitate dura 3 luni.

   @ardei gras, ești pe recepție? ai crescut copil în perioada ’80-’89? Orice blestem e pistol cu apă pe lângă viața de-atunci.

   Comentariu beton! Thumb up 77 Thumb down 5

  • Ooo da…asta a fost trauma mamei mele. Aveam in casa dupa aia…pachete intregi de fata si absorbante…zeci. Cum unii au ramas traumatizati cu mancarea si tin frigiderul plin ochi, mama a fost cu absorbantele. Mi-a povestit ca vara muncea la camp ghemuita…ca avea menstruatie care o tinea o saptamana si cand ii luau pe tineri la muncile campului…era vai si amar.

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 2

  • Astea le-am prins, din pacate si eu mult dupa revoluție (la revoluție aveam 10 ani) pentru ca nu aveam bani de tampoane si eram 3 fete plus mama in casa. Oroare totala de câte ori venea menstruația.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

  • Vorbind de higiena feminina .. la nasteri si mai ales post-partum .. cand la fel ti se dadeau cu portia tampoanele … Asistentele rautacioase amenintzau ca nu mai capeti altele daca iti consumi portia .. asa ca ramaneai o zi cu ce capatai dimineatza …nastrea fiicei mele a ramas o amintire urata din pricina conditiilor precare din spit. Cantacuzino .. Am **scapat** cu viatza dupa o cezariana infectata numai ptr ca am avut o constitutie robusta ..un corp capabil sa lupte ..urata istorie cand aducerea pe lume a unui copil ar trebui sa ramana o amintire frumoasa ..Greutatea a venit dupa ce am revenit acasa cu bebelusa ..cand nu se gasea in farmacii lapte praf special ca sa o putem hrani …prin relatii am obtnut din provincie de la Constantza , de la Turnul Severin …de a o amica a unei amice farmaciste care avea o matuse medic in localitate ptr a face retzeta .. etc .. A tinut si asta de **binele** epocii de c…. ** scuze .. de aur ..care incuraja natalitatea ..

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 3

 26. Îmi amintesc că mi-era veșnic foame.Îmi amintesc de papara de ouă pusă între doua felii de pâine,în fiecare zi de școală.Și de mirosul de salam de Sibiu din ghiozdanul colegei de școală cu posibilități.Și de picioarele înghețate în cizmele de iarnă mereu ude.Geamurile iarna pline de flori de gheață în care suflam ca să vedem ceva afară.Toamna mergeam o lună la adunat cartofi de pe câmp cu școala și ascundeam în haine unul sau doi cartofi tremurând de frică că îi găsește la control.De sărbătorile de iarnă tatăl meu primea de la uzina de armament unde lucra,o pungă plină cu portocale și ciocolată.Erau singurele portocale pe care le vedeam tot anul.Le așteptam luni întregi.Și de veșnicele cozi.Interminabile.Pentru orice.

  Comentariu beton! Thumb up 61 Thumb down 4

  • si printre portocalele alea era cate una stricata, ce tragedie!

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

 27. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 53

  • Tovarășe @ardei gras, ești sigur că ai doar o capră în curte? Nu cumva ai mai multe? Cunoști, tovarășe, numărul de capre pe care are cineva dreptul să le dețină în gospodărie? Dar numărul de oi? Nu cumva ai mai multe tovarășe, și nu le-ai declarat ca să nu plătești taxă? Ce altceva mai deține tovarășul @ardei gras în gospodărie? Porci? Cal? Aur? De unde, tovarășe? 😉😉 “Trolez”? Folosești cuvinte preluate din limbajul imperialist decadent, tovarășe. Nu e bine, tovarășe. 😜

   Comentariu beton! Thumb up 45 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 4 Thumb down 30

  • Tovarășe @ardei gras, este că habar n-ai despre ce vorbesc?

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 4

  • @Ionut te vad cam slobod de gura impotriva unora, dar cand ai fost intrebat daca ai “semnat” la fara penali erai in pozitia ghiocel de frica sa nu te prinda “securitatea” actuala.
   Stii povestea lupului moralist care papa oi si capre foarte bine vad… dar cand e vorba de facut ceva ce ar putea schimba viitorul copiilor nostri ne dam inapoi ca pe vremea celui pe care il blamezi acum sus si tare. Practic nu mai suntem lupi ci suntem doar… oi.
   Ceea ce vreau sa spun cu asta este faptul ca fiecare are dreptul la o parere si nu trebuie judecat pentru asta. Buna rea este parerea lui. Nici tu nu o vei schimba cu argumente parerea lui, chiar daca ai dreptate, dar nici el pe a ta!

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 5

  • @Alin, nu știu dacă mai citești asta, dar o să-ți răspund. Da, sunt slobod la gură la adresa unora din cauza cărora am ajuns să-mi fie frică, iar, de “securitate”. Iar pentru a nu-mi mai fi frică am mai multe variante, nu doar făcutul de lucrurii ridicole , cum ar fi chestia aia cu penalii, mă înțelegi? Fiecare luptă cum crede. Da, mă dau înapoi fiindcă nu am chef să mă iau de gât cu alde @ardei gras și alții ca el, nu mai mult decât am făcut-o deja aici.
   Pe de altă parte, nu înțeleg de ce te iei fix de mine, deși @ardei gras a fost contrazis sau admonestat de mai multă lume. Oare fiindcă n-ai înțeles (nici tu) nimic din comentariul meu “tovărășesc”?

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

  • @Ionut nu te supara pe mine, imi esti simpatic mai ales ca le ai cu fotbalul, si m-am luat de tine pentru ca te-am gasit pe interval. De ce… Mi-ai lasat impresia unei persoane scolite, pe care o duce capul si care face parte din tagma celor care pot dar nu vor sa schimbe ceva. Repet, respect pe oricine, chiar si pe cei care ma fac cu ou si cu otet. M-am luat de tine ca m-am suparat putin, nu pe tine in special ci pe atitudinea ta, a noastra ca natie de tip “nu fac ca si asa nu se intampla nimic”, pe atitudinea umila pe care o are romanul in general… si m-am gandit la copii nostri, ce se va intampla cu ei, daca noi nu facem… CEVA.
   M-am lovit de aceasta atitudine la foarte multi romani cu care am intrat in contact prin deplasarile mele in strainatate. Bai nu e ok! Toti striga in gura mare ca ne-am catigat libertatea si libertatea de exprimare. Daca citesti comentariile cred ca mai mult de un sfert aduc asta in vorba. Si stau si ma intreb, bai daca am castigat-o ce cacat facem cu ea. Acest drept il putem folosi si totusi alegem sa nu o facem, dar suntem vocali pe unii care afirma anumite chestii bune din punctul lui de vedere la perioada comunista. Acum ca ai facut o chestie buna si 99 de chestii rele lumea te va tine minte pentru cele rele… dar ghici ce ia fa tu 99 de lucruri bune si unul rau si ai sa constati cu stupoare ca toti isi vor aduce aminte de lucrul rau, uitand de multitudinea de lucruri pozitive pe care le-ai facut.
   Si inca o chestie… in ultimul timp joci cartea “nu ai inteles ce am vrut sa zici”. Mie unul mi se pare ca imi insulti picul de inteligenta pe care il am si de care sunt capabil spunand asta. Acum sincer iti spun comentariul meu era constructiv, daca nu ai vazut asta mai citeste odata ultima parte. Spunand asta ma faci sa cred ca tu nu ai inteles ceea ce am vrut sa spun.
   Noapte buna!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 6

 28. Bula la scoala e lasat dupa insistente sa spuna si el o poezie :”N-avem bani/N-avem mancare/Dar avem canal la mare/Sa se plimbe cu barcuta/Nea Nicu si cu Lenuta.”…profesoara se sufoca, il duce pe Bula la director si il pune sa repete poezia in fata acestuia.”Avem bani/Avem mancare/Avem si canal la mare/Sa se plimbe cu vaporul/Ceausescu si poporul”…
  “Dar e foarte buna poezia” spune directorul.
  “Mie mi-a spus alta poezie” zice profa revoltata.
  “Da doamna, aia era pe plan intern, asta e cea pentru export” raspunde Bula.

  Comentariu beton! Thumb up 85 Thumb down 3

 29. Eu cred ca principalul buton ce aprinde nostalgicia vremurilor trecute e faptul ca acea perioada le aminteste de tinerete. Ganditi-va ca majoritatea acestor nostalgici au ajuns acum la varsta la care oasele incep sa doara, pensiile mizere abia le asigura subzistenta si bruma de medicamente. Din pacate, curiosilor ce vor sa afle cat mai multe despre acea perioada, nu pot sa le spun decat atat: Aveti putintica rabdare!!! Zarurile se rostogolesc intr-o directie destul de nasoala.

  Comentariu beton! Thumb up 55 Thumb down 2

 30. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 21 Thumb down 46

  • Este ca n-ai trait comunismul pe pielea ta, ci spui tot ce ai auzit/citit din povesti??

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 5

  • Clar!

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • @unnimeni,
   Vai de capul tău! Serios! Departe de mine intenția de a te jigni, dar ești într-o mare eroare. Și ”vai de capul tău” vei rămâne dacă nu te documentezi serios și de la surse de încredere.

   Aș putea demonta cu argumente fiecare frază pe care ai scris-o, dar aș ocupa prea mult loc aici.

   ”Nu stiu toate detaliile vietii de atunci si nici nu ma preocupa prea tare, nu imi place sa ma îngrop cu problemele din trecut” – dacă nu le știi, află-le înainte să-ți dai cu părerea. Dacă nu te preocupă nici n-ai să știi că toată nenorocirea de acum își are miezul în perioada aia – mentalitate, structuri, concepții etc.

   Comentariu beton! Thumb up 43 Thumb down 4

  • Eu am trăit comunismul pe pielea mea și mai ales a familiei/neamului ( monarhiști,chiaburi, rezistență anticomunistă în munți, origini nesănătoase, beciurile securității, Boca, etc.. )
   Citiți mai cu atenție ce scrie omul și apoi săriți ca rața la muci. Ohh, deținătorii adevărului absolut ce sunteți. Cine era de kkt în comunism îl corija sistemul, cine e de kkt în capitalism ce-i face sistemul în România zilelor noastre? În țările cu apă caldă mai e o șansă, aici sigur NU. ORbserv că omul e supărat, pe bună dreptate, pe noi ca nație. Și eu sunt la fel. Lupta pentru supraviețuire va fi întotdeauna indiferent de vremuri și politici!

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 11 Thumb down 20

  • Boss, mă consider un cetățean cu o inteligență medie sau puțin peste. Cred că mă supraevaluez, pentru că n-am înțeles NIMIC din ce-ai scris.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 4

  • Ciudat MV, oare chiar să nu înțelegi nimic ? Am înțeles totul, chiar vroiam să zic că mă bucur că există tineri ca el, am renunțat când am observat că desconsideră pe final, am pus asta pe seama tinereții . Am reluat acum văzând comentariul tău. Sincer nu cred că nu ai înțeles nimic! Refuz să cred asta. Mai degrabă, la fel ca Laura G, sub impulsul momentului și al stării tensionate de azi ai mai dat un picior, din inerție, unui sac opac legat la gură.
   Unnimeni ai curaj să spui franc despre tine câteva detalii ? Studii, mediile unde habitezi 😋, de când citești pe aici, ce te-a făcut să faci asta, gânduri de viitor, etc … găsești tu ce să ne expui, am încredere.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 7

  • 😂 😂 😂 😂
   Chiar există așa ceva?!
   Nici nu pot să citesc, dar să mai și înțeleg. Omule, ești varză! – și consideră asta ca un compliment, că e mai mult decât ”un nimeni”.

   P.S. Care știți interviul ăla (video) cu tipa aia care abera filozofic de ieșeau scântei? Nu-l găsesc, dar aia e Einstein pe lângă @unnimeni 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 7

  • @Habar,
   😂 😂 😂
   E bestială tipa asta, aș pune-o într-un dialog cu Veorica.
   Și hai, recunoaște, am pus etichete frumoase față de tâmpeniile scrise de personaj.
   Nu mă’nerva acum și tu 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 3

  • Mno scuză-mă dacă te-am enervat. Nu asta era intenția. Am eu o curiozitate morbidă-n mine, așa,.uneori. La articolul ăsta m-au claxonat destui in trafic, uitam să plec de la semafor😏. Am încercat să mă țin departe de toată nebunia de aici, să nu mă afecteze.
   Ca un deliciu,putea să scrie MV pe frontispiciu “Bine ați venit în casa groazei la ospiciu”.
   Am răcnit mut la povestea lui singlemum. Am vrut să scriu, dar n-am avut putere și nici timp, plus că ar trebui să mă limitez ca să nu derapez. Oricum îs curios dacă peste o lună, să zicem, citind comentariul lui unnimeni mai ai aceleași reacții. Fă un exercițiu! N’fine..
   Mai am să dau de mâncare la jivine, bag un Muller cu fructe și somn 😏. No more ice cream for me this week 😋 Hope ON

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 31. Pune, nene, și auatobuzele în care urcai la fel de greu cum coborai și-n care te pipăiau toate jigodiile, sub pretext de-nghesuială.

  Și mai pune trezitul cu noaptea-n cap ca să prinzi rând la … sacoșe, pentru o sticlă de lapte.

  Pune celebra ”dați câte una, să ajungă la toată lumea”!

  Adaugă buna dispoziție a profesorilor în școală care te umileau și te băteau, căci era cu învoire de la stăpânire.

  Pune-i pe ăia care ajugeau să dea declarație la miliție fiindcă au zis, tremurând, ”mamă, ce frig i-aici!”.

  Pune faptul că erau cărți (bune!) interzise sau cenzurate și că și p-alea le găseai doar pe sub mână, dactilografiate și doar dacă aveai noroc.

  Pune că n-aveau pașaport decât nomenclaturiștii și prietenii sistemului.

  Pune că ți se citea corespondența, cu precădere aia de din străinătate.

  Pune mania persecuției și toleranța la furt, care ne-a intrat în ADN, ca popor. (Nu, nu găseai de mâncare în magazine, dar fiecare ”lua” ceva de pe unde lucra și făcea troc!)

  Mixează cu manifestațiile obligatorii de 23 august și sebările școlare cu jurăminte de iubire la adresa partidului care-i în tot și-n toate.

  Și mai ales, Mihai, subliniază închisorile și uciderea în chinuri a intelectualilor acestei țări care-au avut curajul să spună ce gândeau.

  Dar le pui și le adaugi inutil.
  Pe unii chiar nu-i deranjează să fure și să mintă, să pupe cururi, să se umilească.
  ”Strecuratul” e meseria lor.
  Pe ăștia nu-i poți convinge că pe vremuri a fost mai rău. Că ei nu simțeau nevoia să fie liberi iar demnitatea nu le-a fost valoare niciodată.
  Să mă ierte Dumnezeu, nici inteligența.

  Comentariu beton! Thumb up 87 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 11 Thumb down 41

  • @ardei gras,
   Ăsta-i argumentul tău? Singurul? Jaleeee….

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 5

  • Va rog sa-mi permiteti sa citez din dvs. Mi se pare o foarte buna sinteza:
   „Pe ăștia nu-i poți convinge că pe vremuri a fost mai rău. Că ei nu simțeau nevoia să fie liberi iar demnitatea nu le-a fost valoare niciodată.
   Să mă ierte Dumnezeu, nici inteligența.”

   Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 2

  • @Alina, mi-ai amintit de tramvaiele care duceau oamenii la Combinat…horror erau! Ticsite, se mergea pe scara! Am un vecin care, copil fiind, a cazut de pe scara tramvaiului si rotile i-au taiat un picior 😢 Am avut cosmaruri cand eram mica…
   Iar cartile…fratele meu a avut nevoie la un moment dat de un dictionar roman-francez care nu se gasea decat la biblioteca. A trebuit sa mearga mama la un birou de copiat acte si a dat o gramada de bani ca sa i-l dactilografieze

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 32. Dar sa vedem si partea cealalta. Cei care erau in sistem o duceau foarte bine. Nu mai stiu daca am mai povestit pe aici dar mai bine nu-mi dau numele ca sa nu fiu linsat. Eu o duceam foarte bine in comunism. Desi eram doar un copil, imi aduc aminte perfect de acele vremuri. Un membru al familiei era prim secretar intr-un anumit judet iar eu traiam cu el acolo. Aveam servitoare, bucatareasa si sofer mereu la dispozitie. La micul dejun aveam mereu salam de vara si salam de sibiu, caviar si icre de manciuria plus margarina rama sau unt. In weekend mergeam la o vila unde erau chefuri mari si se petrecea cu vedete ale acelor timpuri. Mie asta mi se parea perfect normal si nu stiam cum o duc restul oamenilor. Nu am fost dat la gradinita din motive de siguranta si astfel nu socializam decat cu copii care proveneau tot din acelasi mediu. Aveam televizor color si video. Urmaream desene animate toata ziua si o data la 2-3 luni venea cineva si imi schimbe casetele ca sa nu ma plictisesc. Nu spun toate aceste lucruri ca sa ma laud ci ca sa vedeti cum traiau cei de la conducere si cei care sunt acum regretati. Noi nu suntem normali!! Oamenii erau terorizati si aveau lipsuri enorme in timp ce sistemul se balacea in lux. Acel sistem care tinea oamenii pe intuneric si frig. Acel sistem care tinea oamenii nemancati si urmariti. Si lumea ii duce dorul?? Eu pot sa inteleg ca am fost privilegiat, dar nu as vrea ca intreaga tara sa se intoarca in acele vremuri!!

  Comentariu beton! Thumb up 77 Thumb down 7

  • Foarte puțini din ăia care aveau atunci șofer și fată-n casă nu le mai au acum.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 3

 33. Da boss, dar datoria externa a tarii era platita…

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 8

 34. Îmi amintesc că aveam vreo 12 ani când, în Ploiești, am stat la o coadă la ouă înainte de Paște vreo 12 ore și am reușit cu succes să cumpăr 11 ouă. Atât se dădeau.
  Cam asta era media de timp pe care o petreceam la cozi la alimente. De cele mai multe ori nu mai apucam să iau nimic.
  Cel mai mult am stat 24 ore ca să iau ceva carne. A venit mama și mi-a adus ceva de mâncare, iar seara, după ce s-au închis halele, n-a mai putut afla ceva despre mine. Abia a doua zi, dimineața, când a plecat spre serviciu, a trecut și mi-a mai adus un sandviș.
  Dar nu lipsa mâncării sau a lucrurilor materiale m-a marcat pe mine în vremurile alea ci faptul că altcineva decidea pentru tine. Altcineva hotăra ce ai voie să faci, ce ai voie să spui…..

  Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 3

 35. Masina: inscriere pe lista de asteptare, ar fi trebuit sa ajungem la rand in decembrie ’89. Am cumparat “locul” unei cunostinte si am reusit sa o avem in mai ’89. Dintr-un lot refuzat la export. Primul lucru dupa achizitionare, am mers la un tinichigiu sa astupe cumva defectiunea de caroserie ca intra apa pe la luneta.

  Benzina: si rationalizata in vara lui ’89 se statea la cozi considerabile. Nu prea avea lumea trusa medicala prin masina dar avea cam tot timpul patura (se dormea la coada) si termos cu apa. Cand a facut tata scoala de soferi, a mers cu sticle de 1 litru (de apa minerala) cu benzina cumparate de la colegi ca sa poata sa faca cateva ore in plus de conducere sau sa poata sa le faca pe toate cele cuprinse in lectiile de conducere.

  Televizor color: nu am avut decat incepand cu vara lui ’90, un second hand. Pana atunci, un televizor cu lampi care pana se “deschidea” pierdeai jumatate de episod din desenele animate de la sfarsitul saptamanii (“Gala desenului animat”). Nu mai era nevoie sa citesti undeva programul tv. Era total previzibil, in timpul saptamanii nu ne uitam deloc decat accidental sau daca aflasem (via Europa Libera) de ceva eveniment din lume si speram sa aflam detalii, la sfarsit de saptamana era “Cantarea Romaniei”, care se termina invariabil cu “corurile reunite” adica un play back ca fond sonor pentru imagini cu pionieri, muncitori,… asezati frumos pe scena. Uneori ne amuzam cand era o filmare de aproape si mai dadeai de cate unii care se vedea clar ca nu stiu versurile si groaza din privirile lor.

  Incalzirea, pe gaz, la casa, sobe de teracota. In iarna lui ’80 tatal meu a demontat arzatorul din camera copiilor (da, riscant, ilegal si ce mai vreti) si a facut foc cu lemne ramase dintr-un gard vechi pentru a obtine “temperatura camerei”, la final, adica 18 grade. Presiunea? La un revelion cam din aceeasi perioada (facut acasa unde credeti TLF istilor?), mama a facut rost de un curcan. (A tinut asa bine secretul ca nici azi nu stim de unde a facut rost de el). Primul curcan mancat vreodata de mine si de fratii mei. Nu mi-a mai trebuit. O cauza? A fost pus dimineata pe la 4 in cuptor si pe la ora 22 inca nu putea fi considerat fript destul. L-am mancat asa, inghitind greu, mai mult pentru mama ca avea putin si o apuca plansul.

  Nu numai ca sambata era zi de cursuri dar periodic si destul de des se organiza duminica cateva ore de “munca patriotica”.

  “Penele” de curent au ajuns sa fie asa de comune incat deveneau regula de scuze la fel de comuna de ce nu ti-ai facut tema. Si la fel de comun, scuzele nu erau acceptate. Pentru ca asa trebuia scuzata toata clasa.

  Mancarea: In afara de crevetii vietnamezi mai gaseam ceva in alimentara noastra: Ghiveci de legume. Ultima data cand am fost nevoiti sa cumparam cred ca era deja stricat de atata stat pe raft.
  Altfel, stiam ca e duminica pentru ca atunci mancam carne (avantajul de a avea bunici la tara). In rest paine cu untura de porc, paine cu o margarina care prin ’90 mai era folosita cel mult sa ungi o tava de prajitura, rar pateu de ficat lungit cu untura de porc, foarte rar parizer (desi de gustul ala recunosc ca mie dor)
  Dupa’85 apa minerala era de fapt “buna si parfumata Hebe” care era medicinala si scarboasa la gust. Mai aparea rar Poiana Negri sau Borsec. Singura data cand a fost chiar din abundenta a fost imediat dupa Cernobil cand vreo saptamana sau doua am gasit pana si lamai la liber.

  Am fost cel mai bolnavicios si pirpiriu dintre copii. Asadar am fost exclus din lotul celor care se luptau la coada la carne, treziti in vacanta pe la 4 dimineata. Dupa ce am fost sifonat bine la o coada la cartofi (cred ca se dadea 1 kg per persoana, am stat cu mama mea, era cat pe ce sa fiu imprumutat) faptul ca s-au introdus cartelele la alimente probabil ca mi-a asigurat supravietuirea. Eu stateam in general la coada la paine. Si venea cate un camion sambata la amiazi, speram sa prind desenele animate, dupa care din camion se descarcau doar cateva navete cu paine. Nu ajungeam aproape niciodata sa iau atunci. Uneori pentru ca intrau in fata cei cu gura mare care cateva minute asigurau ca nu intra altii in fata… Pe la 15 venea inca unul… A new hope.

  Mai vreti?

  Comentariu beton! Thumb up 41 Thumb down 2

  • ..si telefonul, n-a zis nimeni de telefon. Se depunea cerere ca sa primesti telefon, si asteptaaaai… A facut si mama cererea asta prin 1985. I-a venit raspuns fix in 1995 ca i se aproba 😂😂😂😂

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

  • @Alina, 🤣
   Daaa! Am așteptat și noi ani de zile să ne pună telefon (asta era prin anii ’70). Și după mulți ani (nici nu mai speram), ne-a pus în derivație cu un vecin de la 2. După asta ne ciondăneam cu el că ține (sau ținem) linia ocupată :))))

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

 36. Dacă regret ceva din acele timpuri e faptul ca dacă se ajungea la concluzia (sau i se năzărea lui nea Nicu) că trebuie facuta de exemplu autostrada Constanța -Timisoara In trei ani,autostrada se făcea .Acum trei ani durează studiul de fezabilitate pentru 10 km de autostradă,inca 3 ani licitația iar până se rezolvă si contestațiile expiră studiul de fezabilitate și o iau de la capăt.

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 5

  • Asa cum s-a facut Canalul? Sau, cum zicea Elena mai sus, Portile de Fier? Oare scopul chiar scuza mijloacele?

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 37. Aveam aproape 15 ani la revolutie. Mi-aduc aminte ca, o data la cateva luni, mama facea comanda la casa de comenzi… venea direct acasa, intr-o lada mare de plastic. Pentru a comanda un pui (mic, pricajit, cu tot cu gheare), un litru de ulei si un kilogram de zahar, trebuia sa cumpere si nu stiu cate borcane de mazare fiarta! Si in ziua de azi daca vad mazare mi se intoarce stomacul…
  Bunica-mea se trezea in fiecare noapte pe la 3-4 si mergea sa-si lase rand la iaurt si lapte. Isi punea punguta cu borcanele si venea inapoi sa doarma. Si acum ma mira ca nimeni nu rearanja pungutele :))). Probabil pentru ca stateam intr-un cartier din Ploiesti unde toata lumea se cunostea cu toata lumea. Iaurtul era intr-un borcanel mic din sticla cu capac de aluminiu.
  Tata facea meditatii la matematica si, pentru ca ramaneam fara curent electric, alimenta un mic neon de la o baterie de masina. Noi, in celelalte camere, stateam la o lampa cu gaz si incercam sa citim. Cand aveam 12 ani, tata a plecat cu serviciul in India si a venit de acolo cu un video. Eram vedeta cartierului! Am invatat engleza urmarind la nesfarsit putinele filme pe care le aveam. Tata a vandut video-ul imediat dupa revolutie si a cumparat garsoniera in care statea bunica-mea pe banii pe care I-a luat pe el.
  Mi-aduc aminte si de practica agricola. Am avut norocul sa fiu repartizata la struguri… Era mai nasol la cartofi sau la porumb 🙂
  Am mers si la o manifestatie din aia de 23 august, ne-au imbracat in tricouri rosii si ne-au pus sa facem o coregrafie in soare, de simteam ca-mi fierb creierii… si “tovarasul” n-a mai binevoit sa vina.
  In vacantele de iarna mergeam in tabere de matematica, unde faceam 8 ore pe zi matematica, ne pregateam pentru olimpiada. Era o onoare sa mergi in tabara aia si munceam ca apucata sa ajung pe “lista scurta” 🙂 Mi-aduc aminte si de gazeta matematica si de culegerile lui Titeica care se gaseau cu multe pile.

  Cam pentru orice trebuia sa ai o pila pe undeva… nu se putea altfel.

  Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 2

  • Știi, asta mă miră și pe mine! Nimeni nu rearanja sacoșele la rândul. Îmi amintesc că uneori ne întorceam seara mai târziu (10-11, sau așa am senzația), deja erau câteva sacoșe la coadă la lapte.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • eu aveam o “Gheba” groasa, coperti cartonate si…grea….cand o incasam in cap vedeam stele verzi, si-am incasat-o de cateva sute de ori

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 2

  • :))) Si Gheba… si pentru liceu, culegerea galbena Nita / Nastasescu, de algebra (ambii mi-au fost profesori in facultate)… le-am rezolvat pe toate, din scoarta in scoarta. Acum sa ma pui sa le fac, ca nu mai stiu nimic :))))

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

 38. Aveam 10 ani la revolutie si am copilarit intr-un orasel din Moldova. Pana la 10 ani am fost convinsa ca exista o legatura magica intre portocale si Craciun , ca doar de Craciun se gaseau la noi in oras. Banane nu am vazut pana in ‘89. Frate-miu s-a nascut in ‘86, era deja crunt cu mancarea, mama lucra la unica farmacie din oras si tot laptele praf care trebuia sa ajunga pentru tot orasul nu hranea un singur copil , mai faceau rost matusile mele in alte orase si trimiteau prin posta, am carat colete cu lapte praf Rarau de la posta de mi s-a acrit.
  Nu existau metode contraceptive iar avorturile erau ilegale. Cum hranitul unui copil era extrem de dificil, avorturi tot se faceau – cu andrele, cu cocktailuri de medicamente, unele mai riscante decat altele si toate acasa… Daca n-ati vazut filmul “4 luni 3 saptamani si 2 zile”, sa-l vedeti. Evident eu eram prea mica dar mama zice ca oglindeste foarte bine cum stateau treburile astea.
  Dumnezeul oricarui oras era tanti vanzatoarea de la alimentara. Nu mai stiu numele unor profesori pe care i-am avut, dar stiu si acum numele catorva tanti de la alimentara, atat de mult erau pomenite la noi in casa…
  Am vazut online postari si comentarii care il plang pe Ceausescu. Ca avea toata lumea casa si job cand termina liceul sau facultatea. In opinia mea, opinii de oameni care au trait degeaba ca n-au inteles nimic. Tragic mi se pare cand vad tineri care nu au prins deloc epoca de aur exprimandu-se ca ar fi mai bine sa ne intoarcem acolo….
  In general eu cred ca una din marile noastre bube ca natie e ca ne romantam istoria de nici n-o mai stim corect – si nu invatam nimic din ea. E o vorba (nu imi amintesc a cui) ca cei care nu isi inteleg istoria sunt condamnati sa o repete. Sper sa nu fie cazul dar tare mi-e teama, zilele astea…

  Comentariu beton! Thumb up 51 Thumb down 3

 39. Pare paradoxal,dar perioada ’87-’89 m-a invatat sa fiu capitalist.
  Aveam 8 ani….10 ani….toata ziua stateam la cozi…pentru toti vecinii….asteptam camionul de butelii cu 10 butelii langa mine…..stateam la coada la zahar si cumparam pentru toti cunoscutii…cantaream lemnele….evident,contra unor mici sume de bani,pe care le foloseam ca sa imi cumpar acadele sau brifcor

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

 40. Sunt din Banat, din Lugoj, un orasel care era denumit orasul bicicletelor ai al antenelor. Fiecare casa avea cel putin 2 biciclete si 3 antene pe casa (una de Bucuresti, una de unguri si doua de sarbi) Noi am trait in comunism un pic mai bine datorita sarbilor si ungurilor care veneau cu micul trafic de frontiera in pietele noastre la sfarsit de saptamana si aduceau produse alimentare, blugi, incaltaminte. De obicei erau cam aceiasi oameni, ajunsesem sa ne imprietenim cu ei, le dadeam comenzi cu ce doream sa cumparam, blugi sau incaltaminte de-o anumita marime ! Sunt recunoscatoare acelor oameni care ne-au indulcit amarul unei vieti cenusii, mizerabile… Pe noi, banatenii, ei, sarbii, ne-au salvat de la mediocritate mai ales cu programele TV : puteam vedea cum se poate trai cu adevarat… asta era marele castig al vietii noastre: vedeam lumea reala si stiam ca se poate sa fii mai mult decat ne oferea comunismul… (probabil ca de aceea a si pornit revolutia 1989 de la Timisoara) … Mi-am trait o parte din tinerete in comunism si ma straduiesc cu greu sa traiesc rezonabil si-n capitalism, fiecare perioada cu greutatile ei dar pentru nimic in lume n-as spune ca inainte a fost mai bine ! Topul personalitatilor, cu ceausescu la egalitate cu Simona Halep, e rusinos, trist si ingrijorator… din pacate, negura comunismului inca e deasupra Romaniei, voi tinerii trebuie sa faceti ceva …

  Comentariu beton! Thumb up 44 Thumb down 3

  • buna ziua ! ce fain sa mai gasesti un Lugojean pe aici 🙂 eu aveam 9 ani la Revolutie dar totul a fost asa cum spuneti, am avut noroc cu sarbii si acum imi aduc aminte branza topita si bomboanele si adunam ambalaje de la tot felul de dulciuri si uneori deschideam cutia unde le tineam ce bine mirosea !

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 41. noi aveam “pile”, nasul meu lucra la casa de comenzi de la bucur obor, mai facea rost de una, de alta. asta era la subsol, ca sa iesi, strabateai tot magazinul… intr-o zi ii cheama pe ai mei ca facuse rost de carne. erau ei doi, eu si bunica. cand au iesit de jos, pe scari cineva a vazut ca in sacosa era carne. a inceput sa zbiere baaaa, astia au carne. in cateva minute o multime ii fugarea pe ai mei ca in filme. ne-am separat, eu am ramas in magazin cu bunica, ei au fugit, au avut noroc ca la iesire au prins un taxi. cam asa de bine era… sa te calce in picioare pt o sacosa cu carne…

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 2

 42. Si in privinta lui Ceausescu plec de la concluzia unui venerabil domn, “Nimeni nu-i in intregime ticalos, cum nimeni nu-i in intregime bun.”. Foarte multi lauda pe toate cate le-a facut, pe toate cate le-a lasat in urma, dar omit s-o spuna ca timp de 20 ani Ceausescu a avut pe mana aprox.13 – 14 milioane de sclavi si toate resursele unei tari. Numai c-o infima parte din ei si din ele isi facuse si palat de proportii faraonice, pe care-l numise la misto al nostru, nu al lui, Casa Poporului, ca nu se cadea altfel (n.b. sunt foarte curios ce ati voi face cu aceleasi posibilitati si resurse ?). Pe de alta parte a fost un tip bataios si in ciuda lipsei lui de scoala extrem de intuitiv si chiar o avea pe cea a vietii, cu cine nu s-a bagat el sa colaboreze, prin ce republici africane de la mama naibii n-a ajuns, cum spuneam intru inceput, nimeni nu-i in intregime ticalos. Per ansamblu oricum am da-o, a fost, zic eu, ceea ce a fost, un dictator lipsit de scrupule care si-a subjugat si terorizat natia tot acest timp. Sigur ca acuma prin comparatie cu actuali guvernanti apare intr-o aura luminoasa, astia chiar n-au facut si nu fac nimc pentru Romania, pe de alta parte insa traind intr-un huzur pe care nici el nu si-l permitea (pe Snagov vila lui de protocol paleste in fata celei a lui Videanu), dar asta nu schimba cu nimic situatia, separandu-l de acestia, a fost ceea ce a fost cu locul lui in istorie, un dictator …

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 3

 43. As adauga cartile care le gaseai in librarii, o carte buna puteai s-o cumperi doar la pachet cu una sau doua carti care ridicau in slavi partidul si iubitul sau conducator.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

 44. Mi-e atat de sila de subiectul asta…Mi se pare atat de dureros pentru ca de fiecare data cand se deschide, inevitabil imi apar pe retina amintirile. Ce este mai dureros este ca reprezinta o vesnica disputa intre mine si tata pe care si daca-l loveste evidenta in ochi, el tot pe a lui o tine.. Imi pare atat de rau ca s-a creat o prapastie atat de mare intre generatii, la momentul in care ar trebui sa fim impacati cu viata si cu tot ce ne aduce ea si sa ne bucuram de ceea ce avem in prezent. Imi pare rau ca sunt oameni atat de orbi incat nu vad decat ce vor ei, nu fac o distinctie rationala intre ce a fost si ce e acum si, mai rau, ca inca exista oameni cu conceptii ca inainte, care accepta “mica ciupeala” si “un pic pentru fiecare ca doar e bun comun”, desi unii n-au prins nici macar o secunda din vremurile alea. Putem sa dezbatem la infinit lipsurile si traumele de atunci, dar tot se va gasi o minte goala care va recita aceeasi poezie: a facut scoli, spitale, strazi, fabrici.. wtf??asa, si ?? Se puteau face si fara sacrificiul imens al mintilor si trupurilor propriului popor.. Suntem cu totii schiloditi si asta nu se va schimba decat in zeci de ani, daca, bineinteles nu se intoarce roata

  Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 6

 45. Hai sa va povestesc ceva. Intr-o zi incarcata eu cu 2-3 sacose pline cu sticle si borcane, merg la centru sa le vand, sper ca va aduceti aminte ca se vindeau. Ajung la coada si, cine credeti ca era in fata mea la rand…. fii-miu de vreo 3,5 ani s+ un alt baietel de aceeasi varsta. Vindeau si ei sticle pe care le furau de la o terasa din apropiere Am crezut ca lesin, prima oara de nervi si-apoi, de ras. Ps: le curatau si de eticheta cu un ciob:))))

  Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 3

  • Si hartia se recicla. Daca duceai hartie la centru, primeai in schimb caiete. Ca nici de alea nu se gaseau

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

 46. Ai uitat de rosiile congelate pentru ciorba sau uleiul care era adus in butoaiele mari si pompate in sticla. Mai gaseai niste “adidasi” de pui daca aveai noroc, ai uitat de laptele si iaurtul la sticla livrat la bloc, daca aveai noroc sa mai gasesti dimineata, deisgur bananele care erau verzi si asta daca reușeai sa supravietuiesti jihadului. Tv ciuciu. Tin minte ca ai mei mergeau in fiecare weekend pe un deal langa Cluj si montau o antena ca sa mai vada altceva. Asa am vizionat cateva campionate mondiale de la unguri. Si cate mai sunt.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • @Peter, la noi nu livra nici naiba lapte și iaurt la bloc. Te duceai și stăteai frumușel la coadă.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • @Mihai,
   Știe @Peter ce știe. În perioada ’70-’75 puteai să-ți faci abonament la alimentara și îți livra laptele la ușa apartamentului. Țin minte că puneam de seara sticla de lapte goală (la schimb) și dimineața o găseam pe aia plină.

   Probabil că metoda asta ținea cumva de organizarea/creșterea vânzării pe plan local. Dar n-a durat mult.
   Din ’80 a început teroarea cu cartele, cozi, foamete.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

  • Peter,
   Am vrut sa dau click pe “like”, dar degetele mele de tip carnacior au apăsat pe butonul greșit și acum nu mai pot corecta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 47. Eu sunt din 86, nu tin minte nimic concret din vremea de inainte de, daaaar la noi in oras ne-am spalat la lighean cu apa incalzita pe aragaz pana am plecat la facultate in 2005, cu exceptia unor 2-3 ani cand au bagat o centrala in oras, oamenii si au tras singuri apa ca mai apoi sa inchida centrala. Si ne-am incalzit cu soba la bloc tot asa. Cat am degerat de atat cu geamurile deschise iarna ca scotea soba fum ca batea vantul nu stiu cum. No joke, si nu eram inainte de 89.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

 48. Să faci apologia comunismului în timp ce scrii liber, din confortul biroului / locuinței, de pe un smartphone / computer fabricat prin alte țări după ce, of course, ți-ai sorbit cafeaua de import, preparată la espressor și ai pierdut 15 minute să te decizi ce comanzi de mâncare pentru masa de prânz e… nici nu știu cum să-i zic. Nu găsesc niciun cuvânt decent.

  Să dai, fie și ipotetic, libertatea (de a alege, de exprimare, de a călători etc.) și accesul la informație pe un job asigurat de stat (impus, de fapt, că te duceai unde erai distribuit) și pe o locuință (nu mai comentez condițiile de trai) mi se pare foarte trist. Celor care nu știu cum s-au înfăptuit mărețele realizări ale comunismului le recomand să discute cu persoane care au lucrat la canal sau la casa poporului.

  Comentariu beton! Thumb up 58 Thumb down 2

  • eram in clasa a XI-a si clasa noastra a trebuit sa organizeze o serbare pentru baietii din clasa a XII-a “eroii” care au lucrat in vacanta lor de vara la canalul Dunare- Marea Neagra. Copii de 18 ani. Vacante furate. Inceputuri de an cu munca agricola. O colega de facultate in anul 2 a pierdut anul ca a facut hepatita. 20 de fete in dormitoare insalubre care se spalau in acelasi lighean cu apa rece. Controale ginecologice obligatorii la inceputul anului 1 de facultate pentru ca faceam armata , iar armata era obligatorie pentru 3 ani, in timpul cursurilor ( facultatea de textile, da?). La controlul ginecologic nu conta ca erai sau nu activa sexual, in anticamera te dezbracai, te asezai pe acelasi pat, control cu aceeasi manusa spalata cu apa rece la chiuveta. 300 de fete. O luna de concentrare , adica armata, in timpul vacantei de vara. Pe mine m-a prins revolutia la jumatatea anului trei de facultate. Adica am scapat de serviciul la cantina de 2 saptamani – si cine nu a spalat cu apa rece o cada de pui si nu a curatat 8 ore cartofi, nu intelege – si de inca o luna de concentrare in anul trei. Cate ar fi de spus celor care habar nu au cum a fost!

   Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 2

  • Didina, as mai adauga urmatoarele…….Libertatea de exprimare, la care se adauga toate frustrarile acumulate ca urmare a lipsurilor mentionate mai sus, plus lipsa competitiei, plafonarea, lenea, sentimentul interior de siguranta (se pare, in final, pagubos) conferit de siguranta locului de munca si, uneori, a unei locuinte, frica de securitate, comoditate paguboasa, sub forma – muncesc, nu muncesc sunt platit, limitarea libertatii de calatorie etc., cumulate ne-au adus in punctul in care suntem varza ca popor ………ce a urmat dupa comunism vedem cu totii……. ce s-a acumulat negativ in subconstientul colectiv al nostru, al romanilor, in perioada lui Ceausescu, defuleaza acum…….la greu….si improasca cu noroi…..

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • Si pe transfagarasan…

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

  • @cera și cu toate astea încă sunt mulți cei care susțin că era bine și frumos. Mi se pare halucinant.

   Revoluția m-a prins în “tabăra” de pionieri de la Eforie. Acolo ajungeau, în special, copiii ai căror părinți nu aveau carnet de partid. Părinții mei nu au avut. Stăteam aliniați ore în șir și repetam cântece și poezii ce preamăreau conducătorii, învățam coregrafii. Când greșeam, făceam cunoștință cu bățul / cartea sau orice altceva avea profesorul la îndemână. Dacă vorbeam în timpul mesei, ni se lua farfuria din față și eram pedepsiți. Nu că lăturile alea ar fi fost cine știe ce, dar măcar aveam ceva în stomac. Seara trebuia să ascultăm discursuri sforăitoare despre beneficiile comunismului, apoi se dădea stingerea.
   Nu știu cum au reușit mama și o mătușă să vină cu o mașină să mă ia de acolo, erau filtre pe toate drumurile. Ce-mi aduc aminte foarte clar este cum a intrat autobuzul în gara din Constanța exact când pleca trenul din gară.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

 49. Eu m-am născut în 1980 și am privit acea perioadă cu ochi de copil ferit de traume. Evident că ulterior am realizat cât de nasol a fost, prin comparație, dar pentru mine la acele vârste era ceva normal să mă îmbrac mai gros în casă, să stau la coadă pentru pâine sau carne, să merg la școală sâmbăta, guma să fie tare ca piatra, înghețata doar sub formă de unt, etc. Ba chiar țin minte că am regretat că n-am mai prins și eu ‘’munca patriotică’’ ce începea a fi prestată din clasa a IV-a. Fusese fratele meu 2 ani (la cules de mere) și venea mereu cu tot felul de povești haioase.
  2 faze îmi aduc aminte acum care m-au marcat în sens negativ:
  – 5 ani- când am fost racolată să-i dau flori lui Ceaușescu la o vizită în oraș. Eram 4 copii- eu cu un alt băiețel de aceeași vârstă (șoimi) și doi pionieri (fată, băiat) mai mari. Fix cu câteva minute înainte de moment, fata mai mare a observat că aveam nasturele de la gât descheiat și cravata strâmbă și mai că nu m-a dărâmat în graba de a retușa situația. Părea speriată și nu înțelegeam de ce.
  -6-7 ani, fusesem la bunici, unde râdeam cu copiii mai mari că U.R.S.S. vine de la Ursul Repară Sandale Stricate. I-am zis asta tatei, care m-a atenționat să nu mai fac astfel de glume, că dacă aude dl S (securistul de la noi din bloc) ar avea multe explicații de dat. Iar mi s-a părut ciudat, dl S părea un domn foarte normal și drăguț, plus că nu înțelegeam de ce vorbele/glumele mele i-ar afecta pe adulți/părinții mei.

  Mi-a povestit tata o fază legat de cozile la carne și de faptul că uneori nu mai prindeai proteina, de cele mai multe ori cu siguranță pe drept, că se terminau. Eram încă la Câmpina, văzuse mașina care descărcase puii, i s-a părut lui că prea repede s-a anunțat că nu mai sunt, s-a dus în spate unde, surpriză, a găsit sumedenie de pungi dosite cine știe de ce sau pentru cine de către acest factor de decizie cu drept de veto în postura de vânzătoare de alimentară. A reacționat destul de urât și i-a cerut femeii să scoată marfa toată și s-o dea oamenilor, dar după asta a stat o vreme cu frica să nu vină cineva să-l ia la întrebări, sau chiar mai rău.

  În ceea ce-i privește pe nostalgici nu mă pronunț, nu cred că știu pe cineva, dar am mai participat la discuții de genul ’’a făcut și lucruri bune’’, ’’aveai casă și serviciu asigurate de stat’’, ’’nu existau cerșetori pe străzi’’ etc. Probabil ține de felul în care a evoluat viața fiecăruia după ’89.

  Ce mă îngrijorează însă pe mine acum este senzația de frică pe care încep s-o am. Frica să nu cumva să ajungem în situația de a ni se interzice să spunem că M.U.I.E PSD vine de la Manipulare-Uzurpare-Indignare –Exaperare (pe exemplul URSS), de a fi obligați să defilăm prin fața aleșilor/să le dăm flori (pe exemplul vizitei lui Ceaușescu) sau de a nu putea trage la răspundere pe cel care face abuz în serviciu (pe exemplul vânzătoarei).

  Comentariu beton! Thumb up 52 Thumb down 6

 50. Apropo de comunism, aparent va concerta Rod Stewart la Bucuresti pe 23 Septembrie. Foarte frumos, dar tineti-va bine: intrarea este libera.

  Sunt foarte mare fan Rod Stewart, este unul dintre cei mai mari artisti europeni din Sec 20/21, dar mi se pare absolut sinistru ca intrarea la concert este gratuita, deci cu alte cuvinte concertul este asigurat de stat.

  Eu sunt liberal si capitalist. Mi se pare ca daca vrei cu adevarat libertate, trebuie sa marci banu. Nu exista cale de mijloc. Regula de aur e urmatoarea: cine are aurul face regula. Daca statul iti asigura concerte, cazare, masa, job, atunci e logic ca statul iti poate controla toata viata.

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 4

 51. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 27

  • @ardei gras, da, șerif, cu diferența că pe ăștia nu i-a dus nimeni cu forța. Eu tot nu mă prind dacă trolezi sau chiar crezi ce zici.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 5

  • @ardei, tu nu poți sau nu vrei să faci diferența între “VREAU să fac” și “SUNT OBLIGAT să fac”?
   Înlocuiește “să fac” cu “să trăiesc așa” și vezi ce-ți răspunzi.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

  • Pentru inconștienți, comuniști convinși sau prost informați:

   La canalul Dunărea-Marea Neagră, tot în 5 ani au murit aproape 2000 de oameni. Care NU au ales să muncească acolo, ci au fost obligați:
   http://s9.ro/gxu

   Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 4

 52. Sa ridice mana sus cine a schimbat măcar odată în viata un PL500. Se găsea la orice magazin de la țara.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • Lampa asta mi-a marcat copilaria si era mai cunoscuta decat lampa lui Aladin. Nici nu puteam concepe sa astept un Revelion fara un PL500 de rezerva la indemana.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • prezent…aveam tot timpul in casa inclusiv PL 86 si vreo 2 rezistente albe dreptunghiulare

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

 53. Tu aveai “gaze” teoretic, la mine in oras nu erau, deci a mai stat cineva la coada la butelii? unde randul se facea cu capacele alea de fier pe care erau initialele fiecaruia. Si nu aveai voie sa ai mai mult de o butelie de familie….

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • La noi in oras nici acum nu sunt gaze, sunt la 5 km de oras. Coada la butelii pana prin anul 2000 a fost:))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • Nu numai la butelii, io mi-am luat frigider si congelator – f important pe vremea aia, poate se ivea ocazia sa-ti faci provizii si nu aveai unde le tine! – cu coada timp de mai multe luni.
   Adica: se facea o lista si de doua ori pe saptamana, la o anumita ora, se facea prezenta. nu erai la apel, te taia de pe lista.
   Partea trista era ca nu stiai cand aducea, asa ca aproape in fiecare zi treceai pe acolo sa vezi cum merg treburile. O iarna si-o primavara am facut prezenta la coada de frigidere.
   Imi amintesc ca am luat frigiderul intr-o dimineata, plecand in graba de la serviciu, ca daduse cineva zvon c-a venit masina cu marfa.
   Se forma o coada? Nu stiai ce se da, dar te asezai frumos la rand si dupa aia aflai, oricum aveai nevoie de orice.
   Stiu ca ai mei isi facusera o cunostinta care taia clandestin animale, le facea pachete de 5kg si le distribuia unei retele de oameni de incredere. Eram inscrisi – alta lista!- ptr doua pachete. In ziua Z, s- facut livrarea, seara, pe intuneric, ia marfa, da banii! In casa am vazut ca un pachet era ok, celalalt era doar cu “adidasii” porcului, coada, ceva soric si grasime de pe burta…Dezamagiti, dar am hotarat sa nu facem reclamatie si sa ne insusim pierderea de teama ca data viitoare vom fi sariti la imparteala. Noroc ca la sfarsit, dupa ce au livrat toata marfa, si-au dat seama ca au vandut si pachetul pe care il tinusera ptr caini si ne-au dat banii inapoi, fara suparare, singuri si de bunavoie, oameni de cuvant!
   Sau cand deja la Europa libera si Vocea Americii se vorbea despre glasnost si perestroika si rusilor li se permitea sa ia in locatii de gestiune, cu contract de mandat restaurantele: aveam cam 20 de ani, nu puteam intelege cum adica sa ai restaurantul tau? Cum adica? Intr-atat eram de indobitociti, nu aveam nicio legatura cu lumea exterioara, nu intelegeam lucruri atat de normale acum.
   Coane, ai un articol despre mirarea pe care ti-a produs-o, copil fiind, povestea unor prieteni care fusesera in stainatate si povesteau despre abundenta de produse, mai cu seama despre feluritele sortimente de paine. Pune un link aici, ca se potriveste f bine temei de azi.

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 4

  • @Moatza, e un film superb, “Moscova pe Hudson” cu Robin Williams. Intră el în supermarket și întreaba unde e coada la cafea. Ăia se uită la el ca la scăpații de la “veseli” și-i zic “cafeaua e pe rafturile de pe rândul ăla”. Ajunge la rândul de rafturi cu cafea, se uită și leșină. Nu știu de ce, dar cred printre puținele scene pe care mi le amintesc. (Mai e una când când cântă pe stradă, iar pe fundal citește o scrisoare pe care o scrie acasă).

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • Moatza,era si un banc cu statul la coada,unuia i se facuse rau si s-a rezemat de usa alimentarii.Imediat s-a format o coada mare si toti asteptau,pana cand a intrebat unul ce se da.Nu stiu.Pai si de ce te-ai pus primul la coada.Mi mi s-a facut rau.Si de ce n-ai plecat daca ti-ai revenit?Pai sunt si eu o data primul la o coada si atunci sa plec?

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 2

  • @MariusM, nu cumva o reclama relativ recenta?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 6

  • Da’ de ce pu.ța mea i-ați dat 3 mănuțe roșii la întrebarea asta?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 54. O să fiu un pic mai realist și mai direct decât de obicei.Voi sunteți rezultatul epocii de aur.Și mă refer la voi cei care scrieți corect,care vorbiți cel puțin o limbă străină.Aveți joburi bune.Sunteți oameni responsabili și culți.
  Sunt curios: există o persoană care citește acest blog ,care a participat la așa zisul sondaj?Praf în ochi dragi tovarăși.99% din cititorii acestui blog,ar răspunde :,,Bună ziua .Facem un sondaj despre…,,Marș în morții mă-ti cu sondajul tău”.De ce ?Am scris mai devreme.Se cheamă lehamite.Cine a râspuns? Eu sigur nu.Nici mama.Și nici tata.Și presupun că nici părinții voștri.De ce suntem o generație plină de lehamite?Pentru că părinții noștri s-au zbătut.Și au riscat ca noi să o ducem cât de cât bine.Și noi am înțeles lucrul ăsta.Sunt nâscut în 75.În orașul de unde a pornit așa zisa ,,revoluție”.Părinții mei m-au dus la bunici și au plecat în piață.De foame?Sub niici o formă.Nu am stat în viața mea la o coadă.Nici părinții mei.Am avut tot timpul de toate.Dulciuri ,haine,portocale ,banane,pepsi.În famile am avut patru mașini.Și televizor color.Și video.Tata bea Johny Walker și fuma Rothmans cumpărate de la shop..Și nu era securist.Și îl înjura nonstop pe Ceaușescu.Am fost exmatriculat dintr-un liceu că am scuipat pe tabloul Tovarăsului.De ciudă.Că trebuia să citesc Jules Verne la lumina lâmpii.Am învățat sârbește de la televizor.În 1987 tata și bunicul au plecat în excursie în Rusia.În hotel,în Sankt Petersburg ,tata i-a bâgat mâna în gât securistului care făcea,chipurile ,parte din grupul de turiști:,,Dacă te mai ți după mine ,nu mai ajungi înapoi în România”.Vărul lui tata era pe vremea aia șeful trupelor Spenatz.Și tata dus cu pluta.
  Diferența dintre atunci și acum?Păi ziceți voi.Avem o incultă prim ministru.Un fel de Leana cu doctorat.Avem Latrina 3,televiziune de spălat creierii.Îl avem pe Dragnea Jr ,care e un fel de Nicu Ceaușescu ( tocmai și-a achiziționat un BMW 760iL ,pentru valoare).Jandarmii bat oameni la proteste.
  Suntem în 2018.Salutări din Spania.

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 9

 55. Cine regreta ? Cei care făceau “comerț pe sub mână”, vânzătoarele erau ZEIȚE ( făceau minim două salarii cu ce rețineau pe sub tejghea) cei care au trăit regește fara să facă nimic – la stat se STĂ! trece luna întinde mâna noi cu drag muncim etc. Paradoxul este că după ani de reprogramare mentală a la RTV Antena 3 TVR generațiile astea de canceroși socialiști ( da! Doctrina comunistă este un cancer a fost puțin în reminiscență dar își revine) se implantează noilor generații de bunici cu povești ce bine era pe vremea comuniștilor că NOI avem joburi ce ne ocupa toată ziua dar au timp căcălău “ai bătrâni” de copii. Dovada celor spuse de mine? Întrebă ți rudele la 10-15 ani ce știu de Ceașcă și vei fi îngrozit/ă

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 4

 56. deci unul in fata televizorului, unul in balcon, unul pe terasa la margine si ultimul invartea antena ..pentru bulgari..eu si acum daca m-as uita la un meci comentat in bulgareste nu mi-ar trebui translator

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 57. M-am nascut in 69 in Romania si faceam parte din „minoritatea germana“…. prin 83 un unchi si alta matusa de-a mea fugisera peste granita si s-au stabilit in Germania. Imediat au inceput represalile… mama care era dactilografa la primarie a fost data afara pe motiv ca se reduce postul, tata care era lacatus era tot timpul „sub observatie“. Multi vecini erau securisti, ma instruia mama ce aveam voie sa spun si ce nu….. eu m-am decis sa nu vorbesc deloc si eram considerata de acei oameni ca retardata mintal. Cand am avut 17 ani fiul unuia din securistii de la noi din bloc, avea vreo 28 de ani mi-a „propus“ ca daca ma culc cu el tatal lui ne lasa in „pace“. Nu am facut-o. Pe la 18 ani mi-a zis seful de partid de la uzina (lucram 3 schimburi la strung) ca voi deveni membru de partid. Am zis ca nu vreau. Mi-a tras 2 palmi de fata cu toata echipa! Etc etc multe ar mai fi de povestit, dar nu mai vreau sa-mi aduc aminte…. Dupa revolutie mi-am facut pasaportul, mi-am cumparat un bilet de tren si am plecat laBerlin (partea RDG), am trecut pe jos spre Berlinul de Vest, m-am dus la primarie si am zis ca sunt de nationalitate germana si ca vreau sa raman aici! Nu am regretat niciodata pasul acesta.

  Comentariu beton! Thumb up 51 Thumb down 2

  • @Mrs. B.,
   Recomand cartea ”Drumul către libertate” de Yeonmi Park – foarte proaspătă și teribil de șocantă.

   P.S. La 10. aia din poză nu e Dacia 1300? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 58. ce imi aduc aminte sunt eternele cozi, tiganii care videau “antibebi” pe la colt de strazi, cartofii prajiti vanduti in ziar, prima oara cand am vazut portocale in preajma craciunului, dupa stat la coada nush cate ore, si alte d’astea. Cate si mai cate.
  Si-mi mai aduc aminte de bunicul din partea tatului care lucra la contrainformatii, bunic care intr-o zi de iarna, pe 26 ianuarie 1986 mai exact, pe la ora 16 dupa masa se prezinta acasa la noi sa ia actele tatalui meu. Toate, carnet de condus, carnet de membru de partid si mai stiu eu ce avea. Tata care 4 ore mai tarziu a fost gasit mort in scara unui bloc, cu o lovitura la cap. Frumos, curat, profesional. Ah, si mai luase bunicul caietele tatalui meu cu poezii anti comunism, cu indemnuri de razvratire si ode anti-ceausescu. Am aflat dupa aia ca el, bunicul, stia cu o zi inainte ca tata avea sa moara, pt ca era rebel, dar n-avusese inima sa-i zica si bunicii, ca ea era cardiaca. Si nici tatalui meu, sa fi fugit si el prin australia, ca unchiul. Zicea ca fusese avertizat, de ceva timp deja, tot el, bunicul, ca fii-su avea sa aibe un sfarsit prematur daca nu inceteaza sa scrie in casa lui poezii anti-comuniste si sa le impartaseasca cu prietenii. Dar tata, teasta dura, nu-l bagase in seama.
  Si-asa-si dadu obstescu sfarsit chiar de ziua lui, si a lui ceausescu, pe 26 ianuarie, iar bunicul a venit sa-i ia actele inainte sa fie mort. Cine stie daca s-a dus macar sa-l imbratiseze parinteste inaintea mortii in ziua aia. Dead man walking story.
  Cam asta a fost comunismul. Bineinteles ca de aici se destrama tot si se ramifica in feluri nebanuite viata participantilor la poveste. Povestim in sezonul 2. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 50 Thumb down 3

  • Asta e una din cele mai triste povesti cu privire la comunism…

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • sinistru !!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • @alexandru tioc, asta e doar inceputul povestii. Punctul de plecare declansator a tot ceea ce urmeaza dupa. Nu e punctul de incheiere, din pacate. Aveam 6 ani cand s-a intamplat (tata implinea 31 in ziua aia) si evident ca timp de multi ani nu am inteles ce si cum si nici nu mi-am dat seama ca tot ce a urmat a fost o consecinta a acestui fapt si anume ca din cauza unor cuvinte scrise si spuse de un spirit “rebel”, s-a modificat cursul vietii (si al mortii) al cel putin 4 persoane. Si-atunci revenim la “azi” si vezi din nou tentativele de bagat pumnul in gura al alor de sus si nu ai cum sa nu gasesti asemanari! si e inspaimantator!!

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 3

  • Crunt!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • @Ionut, crunt a fost cand dupa revolutie bunicul a putut sa deschida gura si sa povesteasca cate ceva. Tot partial, ca nu se putea spune tot. Atunci, imediat dupa ce l-au omorat au inventat motivul oficial si anume ca luase banii de la servici si cineva i-a dat in cap pt bani. Lucru care, oricine a trait in perioada aia stie ca nu poate fi adevarat. Apoi tot ei au zis ca fusese la amanta si l-a omorat vreun barbat gelos. Lucru care era si mai imposibil. Apoi au zis ca s-a aruncat de pe bloc. El avea in schimb o singura lovitura in zona encefala. Atat. Niciun alt fel de rana. Dupa revolutie am aflat ca de fapt ii facusera o “favoare” bunicului meu, faptul ca l-au omorat asa, fara suferinta. El era totusi ofiter in securitate si ” a pus o pila” sa nu fie tata luat si torturat si disparut pe cine stie unde. A reusit sa obtina clementa, sa moara rapid si sa aiba totusi familia un corp, sa il poata plange si inmormanta. Era deci important pana si la moarte sa ai o pila. Acuma nu te gandi ca bunicu era vreun sfant. Prea putin l-a interesat, cred sau spiritul lui de autoconservare a iesit invingator. S-a salvat pe el cumva si l-a sacrificat pe tata. S.a dezis de el. El a continuat s-o duca bine, chiar foarte bine si dupa. Si a facut si el altele la fel de grave dar el era “imun”. Evident, era pro-sistem. Comunist pana in maduva oaselor. D-aia tot ce avea el la dosar s-a musamalizat.
   Se intelge, cred, ca intre mine si el nu a curs sange bun ever.

   Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 3

  • @Singlemum
   Mi s-a ridicat părul de pe mâini când am citit.Și apoi m-a bușit plânsul.Nici nu știu ce să spun,mintea mea s-a blocat citind și încercând să-mi imaginez cum a putut să treacă familia ta prin o asemenea tragedie.Mulțumesc că ne-ai dezvăluit.Nu e ușor să vorbești despre asta.Dar nu trebuie să uităm.NICIODATĂ.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @singlemum, sa-mi trag doua palme… sincer, nu credeam astfel de povesti, dar, m-ai pus cu botul pe labe…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 59. Bănuiesc ca toata lumea a vazut filmul romanesc Hawaii. Va rog sa-l recomandati in special celor tineri care zic ca pe vremea aia era mai bine in timp ce mananca un BigMac si “scroleaza” un iphone pe facebook.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

  • @Lucian, ceva mai slab ca Hawaii rar am văzut. Am vrut să plec din sală. Iar la scena din final când vine tot blocul să-i ajute să facă balonul, am râs cu lacrimi. În realitate, măcar trei vecini s-ar fi repezit să-i toarne la securitate.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • Hei, Mihai, n-am zis ca filmul e vreo capodopera :). Insa anumite aspecte chiar sunt reale 100%. Stiu ca pentru unii sunt ireale poate. Chiar erau vecini turnatori in fiecare scara si pe fiecare strada, oamenii chiar carau porci sau vitei noapte pe ascuns dupa cum chiar tu ne-ai spus. Cat despre final…da…a fost usor penibil.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 60. @Laura G : mulțumesc de recomandare, o să caut cartea! Tot vorbind de cărți legate de comunism, una dintre ele ce mi-a rămas întipărită în minte și, totodată, mi-a lăsat un gust amar, a fost cartea “Aveam 18 ani” de Ecaterina Lazăr (sper că nu am greșit autoarea).

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 61. Ai fost bland, Mihai! Sa mentionam ca organele genitale ale femeii erau ,,proprietatea statului,,. Sa nu uitam miile de femei omorate de sistemul care interzicea orice metoda contraceptiva. Ca nu ieseai asa, de capul tau , din tara.
  As spune multe, dar prefer sa ma opresc si sa le urez nostalgicilor calatorie sprancenata spre Coreea de Nord .

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

 62. Aveam 5 ani la revoluție și încă îmi plac bananele verzi. Și dușurile lungi, fierbinți. Cred că primul duș pe bune a fost abia după ce au montat ai mei centrala de apartament. Când venea apa caldă, aveam „noroc” că eram dintre mezinele casei. Pentru că cele mici ne spălam primele. Apoi urmau cele mari, iar la final ai mei. Șase oameni îmbăiați în aceeași apă. Dacă nu era apă caldă, ca să facem baie, aprindeau ai mei toate ochiurile de la aragaz, în bucătărie, și ne făceau baie într-o copăiță. Îmbăiatul ăla a fost coșmarul vieții mele. Aveam senzația că nu pot să respir. Preferam frigul din cameră, numai să am aer.

  Pentru cei care preferă să gândească/aleagă altcineva pentru ei și mâna întinsă în locul mânecilor suflecate, regimul comunist a fost raiul pe pământ. Ăstora adaugă-i pe cei care au huzurit-o în vremea aia, pentru că ERAU regimul. Și mai sunt acei câțiva, plecați din te miri ce fund uitat de lume, care au avut șansa să învețe, să devină profesioniști respectați și au ajuns la convingerea că în capitalism n-ar fi avut aceeași șansă de autodepășire. Pe ăștia aproape că îi înțeleg.
  Dar!!! să ai doi neuroni capabili de o sinapsă și să regreți un regim care a permis canalul, Sighet sau Pitești, asta înseamnă să fii deopotrivă ignorant și ticălos.

  Mihai, nostalgia după comunism nu face decât să arate, încă o dată, că lenea, indolența și nepăsarea sunt ”valori” înscrise în ADN-ul românesc, la fel ca memoria scurtă. A fost (mai) bine în anii ‘70, deci putem să uităm ororile anilor ‘50 sau sărăcia anilor ‘80.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

 63. Nimic,nicio suferință nu se putea pune cu satisfacția si împlinirea pe care le-o dădea prostimii egalitarismul.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

 64. Când a început colectivizarea, bunicul din partea tatălui avea 2 cai. A fugit cu ei într-o noapte și i-a vândut pe nimic unuia dintr-un sat, la vreo 50 de km depărtare. Când s-a întors, îmi povestea bunica, s-a dus în fundul grădinii și a plâns o zi întreagă. Bunica îmi zicea că a fost singura dată când l-a văzut plângând pe omul de lângă ea, un om “mic și al dracu'” (cum ziceau cei din sat), veteran de război, evadat din prizonieratul rusesc și rănit la picior. După ce am aflat povestea l-am întrebat de ce i-a vândut. “N-aș fi suportat să văd cum vreun bețiv de la CAP își bate joc de ei. Aș fi făcut moarte de om.” A avut de pătimit mult din cauza asta, dar nimeni nu a vrut să-mi povestească. M-am prins eu, tot ascultând frânturi din poveștile altora. N-au avut niciodată televizor, au rămas fideli și după ’89 radio-ului la care ascultau înainte pe ascuns, în pod, Europa Liberă.

  Ai mei au făcut cununia religioasă cu ochelari de soare la ochi, și doar cu nașii prezenți. Nu există nici o poză de la nunta lor, nici de la botezul meu. Deh, tata ofițer, mama învățătoare, nașul ceva secretar de partid. Nu se făcea să se afișeze așa, oricum, la biserică, nu?
  Apropos de naș. Cu puțin timp înainte de revoluție l-au “lucrat” cumva (sau a făcut el ceva nasol) și a fost exclus din partid. Nu știu exact ce și cum, unii ziceau că cineva “bine intenționat” i-ar fi furat carnetul de partid, alții că ar fi vorbit ce nu trebuie în anumite cercuri, nu știu nici cum s-a desfășurat “mazilirea”, cert este că psihic l-au distrus. A devenit un alcoolic, cu rare momente de luciditate în care puteai să-ți dai seama cam ce om deosebit și de o inteligență rară fusese. L-am iubit mult pe “nanu” și el pe mine, eram feblețea lui. A murit acum câțiva ani, blestemând comunismul (cel vechi și cel actual). Asta, așa, ca înțeleagă unii că totul e temporar, și, într-un asemenea regim, nu ești niciodată protejat, indiferent ce funcție ai avea și ce funduri ai pupa.

  Cu bunici la țară, cu meseriile părinților mei, cu nașii și celelalte rude, nu pot spune că am dus-o rău. Poate doar în ultimii 3 ani, înainte de Revoluție, după ce ne-am mutat în București. Ar trebui să fiu și eu nostalgic, nu?
  Ei bine, citind toate comentariile de azi și amintindu-mi de acele timpuri, atât cât îmi pot aminti din primii aproape 10 ani de viață, al dracu’ să fiu dacă pot să înțeleg cum poate să regrete cineva comunismul!!
  Da, aș putea trece peste lipsuri, da, aș putea trece peste ignoranța în care am fost ținuți, dar nu pot trece peste ceva: frica, groaza de a vorbi și de a te simți liber. Pentru mine asta este cel mai important lucru câștigat după ’89.
  Am mai povestit aici, sunt sigur, dar mai povestesc o dată, pe scurt. Iarna, ’89, frig, zăpadă, vizită sau trecerea a lui Ceaușescu prin cartier. Coadă de tramvaie, oprite ca să treacă tovarășul, ne-am dat și noi jos și, nefiind refugiu, frate-miu, care avea vreo 4 ani, a căzut în fund pe șosea. “Ia uite, din cauza lu’ timpitu ăsta m-am udat!” a exclamat el, “timpit” fiind cea mai noua prostie pe care o învățase. Precis s-a referit la vatman, care oprise aiurea, că doar nu știa el, la 4 ani, cum stă treaba cu vizitele lui nea Nicu. Poate am uitat unele amănunte, dar n-am să uit niciodată groaza de pe chipul brusc alb ca varul al mamei, care i-a pus mâna la gură și, trăgându-mă și pe mine de geacă, a traversat repede strada. Ne-a alergat aproape tot drumul până la bloc, uitându-se speriată în urmă. Refuz să mai trăiesc vreodată așa ceva, nu am de gând să le pun mâna la gură copiilor mei de frica vreunui regim politic, oricare ar fi el. Cred că frica aia din acele vremuri, vorbitul în șoaptă și ascunsul de lucruri și gânduri, m-au făcut să am gura mare, mai ales când este vorba de superiori.

  Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 3

  • 800.000 de morți în închisorile și lagărele comuniste + foarte mulți alții care nu au fost încarcerați, dar au dispărut subit. Au fost întemnițați inclusiv copii, cel mai mic avea 12 ani. De-aia îi era frică mamei tale, @Ionuț.
   Dar na, cică să fim obiectivi și să recunoaștem că înainte de ’80 era bine, că se găsea de mâncare în magazine.

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

 65. De fiecare dată când vin în concediu, în țară, intru într-un magazin și mă duc la înghețată. Caut o înghețată de vanilie, ambalată ca untul. Găsesc, cumpăr, ies afară, gust. Dezamăgire, nu e aia. Ce caut de fapt este înghețata Polar de înainte de ’89. În fiecare an am căutat-o și voi continua să o caut. Înghețata asta îmi trezește amintiri plăcute din copilărie și amintiri neplăcute din vremea aceea.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • Io caut șarlota. Aia caldă spre fierbinte care arăta că o mâzgă colorată gri șobolan (chipurile avea cacao). O mâncam iarna la patinoar, care era fix lângă fabrica de lapte.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • Exista înghețată Polar de câțiva ani, dar probabil nu mai are gustul de atunci.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 66. Aveam 18 ani la revoluție. Dacă ar trebui să definesc acei ani în câteva cuvinte aș spune: închisoare psihică a cugetului și sclavagism mascat de poleială omagială și mincinoasă a vieții de zi cu zi. Îmi răsună și acum in cap melodiile de slavă interminabile de la radio și vocea arțăgoasă a profesorilor când venea vorba despre activitățile omagiale pentru conducătorul mult iubit și partidul omnipotent. Aud și azi vocea iritată a dirigintei dintr-a 12-a când m-a făcut isterică ‘ maimuță’ doar pentru că mă pusese să anunțe colegii să rămână la ptap și tocmai eu nu am rămas. Nici nu m-am obosit să îi explic că pierdeam terenul spre locul unde făceam pregătire la fizică, am ridicat doar din umeri când îmi aștepta ea scuzele spășite.
  Nu înțeleg cum pot oamenii uita acele îngrădiri. Și cum pot spune că era mai bine înainte de ’89. Ar fi multe de spus, multe s-au zis deja. Dar mă opresc aici; scriu de pe telefon și îmi bate sit soarele in ecran. Și am făcut și insolație de la anumite postări de aici.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

 67. Stagiatura mi-am făcut-o la lumina lumânărilor, că se lua curentul zilnic. Încălzeam apă la aragaz, puneam în vană şi completam cu apă rece. aşa făceam baie, aşa spălam rufe. Şi cu lumânarea pusă pe marginea vanei lângă o oglindă, ca să reflecte lumina.
  Vata. Şi acum când văd vată îmi amintesc că o găseai pe sub mână, sau la cozi infernale, cum au scris şi fetele mai sus.
  Când era coadă la carne, era un magazin care avea grilaj de fier la uşă. Oamenii din faţă se agăţau de grilaj, iar cei din spate îi trăgeau ca să ajungă ei primii. Horror. Nu a fost deloc mai bine. dar memoria românului e scurtă.

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 2

 68. Cum pot spune unii “era mai bine înainte” despre un regim care obligă 20+ generații de oameni să-și pună întrebarea “oare mama chiar m-a dorit?!”

  Da, știu asta și-ar putea-o pune și alții, dar aici vorbim de o masă compactă de 20 de generații. Oameni născuți vreme de 20-22 de ani s-au gândit măcar o dată la asta.
  Nu știu voi, dar mie, născută în ’80, mi-a trecut prin cap. Mă amăgesc cu ideea că după frate-meu mama a făcut 2 avorturi deci pot presupune că ar fi putut face și înainte. Cum să găsești consolare în avorturile mamei tale?!

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 3

 69. Mai vreti?

  Practica agricola: nelipsita incepand cu clasa a V-a: mere (de regula), porumb, sfecla de zahar, morcovi, cirese (putin), prune (putin). Aveai voie sa duci acasa 3 mere pe zi. Se faceau schimb de “trucuri” pentru a se scoate mai multe. (Merele pe care, eventual, le gaseai in aprozar erau suficient de proaste incat sa nu te poti baza ca stau peste iarna. Oricum erau de calitatea 2 sau chiar 3 si aprecierea e corecta pentru ca stiam ce culegeam in livada impreuna cu atentionarile “vedeti ca sunt pentru export, sa nu le culegeti fara coada sau sa le zdrobiti ca va ia mama dracului”). Evident ca erai controlat si reusita depindea de bunavointa celor de la poarta. La fel si palmele luate de cei mai tupeisti sau care ar fi vrut sa treaca de control in fuga.

  Practica in fabrica: clasa a 7-a si a 8-a, 3 ore pe saptamana (2 reale ca scoala nu era langa fabrica si de acolo mergeai sa continui cursurile, deci era si drumul), in hala de montaj de robinete de apa/gaz, alaturi de muncitori, facand, in linii mari aceeasi munca dar neplatiti, normal. Se facea economie si la energie electrica (desi se lucra si pentru export) niciodata nu am prins functionand in acelasi timp toate ventilatoarele uriase. Cand intrai in hala prima senzatie era ca nu mai ai aer destul. Niciun halat nu rezista mai mult de 2-3 trimestre, vaselina, uleiurile si mizeria de acolo erau imposibil de scos, nu puteau fi folosite nici ca si carpe de sters pe jos, asa ca se aruncau la gunoi direct. Nu se lucra cu manusi decat in mod exceptional, sapunul normal (Cheia) ce se gasea in comert nu iti curata mainile decat aproximativ si in timp, ci doar un fel de pasta speciala pe care o mai primeam de la muncitori din cand in cand. Daca. Si aia putina si pentru marirea efectului era amestecata cu … nisip, crema de maini nu alta, asa se obtinea pielea catifelata, nostalgicilor. In clasa a 10-a am mai apucat sa prind si cateva zile intr-o fabrica de bujii. Parea lux si macar pentru faptul ca puteai respira normal. Si toate astea in timpul scolii generale iar la liceu fiind in clasa cu profil uman.

  Am mai apucat putin sa mananc Sana dupa care a cam disparut din “oferta”. Inainte sa dispara si iaurtul nu mai mancam pentru ca avea gust ciudat. Am avut totusi un abonament la lapte (de 3 ori pe saptamana) pana in ’88. Era suficient de “diluat” mai ales ca puteam sa compar vara cu laptele de la vaca bunicilor. Azi probabil i s-ar spune “lapte degresat”. In zilele bune mancam un surogat de cacao cu lapte nici nu mai stiu cum se chema, cicoare?

  Salam de vara vedeam daca mai pleca tata in interes de serviciu in alt judet. Daca reusea sa vina cu doua rude de salam de vara era bucurie mare si, in functie de perioada anului cand avusese loc minunea, achizitia era data cu spirt sanitar si lasata la uscat sa avem de sarbatori ceva deosebit. Am apucat sa gust si salamul de Sibiu respectiv salamul cu sunca “Victoria”.

  La radio auzeai aceleasi texte de preamarire a conducatorului iubit si ce bine ne merge. Ani la randul a fost o emisiune de muzica usoara de la 8 la 9, “O melodie pentru fiecare”/”Curierul melodiilor”, unde se mai dadeau niste melodii straine, de ex. Toto Cutugno si Al Bano. Ultima data cand am mai ascultat acea emisiune, melodiile straine au fost reduse la fix… 2, incomplete si acelea ca se baga crainicul peste.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

  • @pipzn,
   1. Cicoare
   2. nechezol – înlocuitor de cafea. Pe ăsta, dacă nu-l beai în timp util și îl uitai în cană, după câteva ore se umfla și mai găseai un fel de noroi în locul ”cafelei”
   3. și înlocuitorul ness-ului era minunata și extraordinara… Inka. Pfffaiii, era de import, bătaie pe ea când ”se băga”. Se găsește și azi.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

 70. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 32

  • @Andrei Suciu, este? Dar când, acum sau atunci? Nu de alta, dar nici rahat nu se mai găsea.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

  • Eh, parcă rahat se mai găsea prin magazinele comuiste.
   Nici de ăla nu era, Mihai ? pfff 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • Cum, “mâncăm rahat”? Adică toți oamenii ăștia d-aici mint? Pentru ce? Pentru impresie artistică? Pentru like-uri?

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • @Ionuț, cred că doar mie mi se adresa, da’ a vrut să fie politicos.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • Ah, ok. Măcar a fost politicos.😂😂😂
   Sunt momente când mi-aș dori să am puterea profesorului Charles Xavier din X-Men ca să….
   Știi ce zic?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • @Ionuț, eu știu ce zici. Nu știu dacă știe @Andrei Suciu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

  • @Vasilescule, te rog spune-mi dacă-l mănânci cu salam de biscuiți sau simplu. Să știu dacă să fiu invidioasă ‘au ba.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • @didina, și și. Depinde de zi.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • @andrei suciu te-as trimite in iadul comunist dar stii care e faza ? nu o sa o fac pentru ca nici iadul nu functiona in comunism : cand aveau chibrituri nu aveau smoala, cand aveau smoala si chibrituri nu aveau cazane si tot asa

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

  • @andrei suciu, daca acuma era comunism si aveai tupeu (ma indoiesc) sa zici replica asta, iti garantez ca erai deja luat pe sus si cel putin batut rupt si dus la munca fortata de unde nu se stie daca te mai intorceai. Valabil si pt alalat de mai jos ce-i da cu datoria tarii 0. Urla prostia-n voi, bre. Da uite ca azi aveti liberatea sa intindeti rahatul pe unde vreti voi si sa nu va faca nimeni minic. Misto, nu?

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 3

 71. În toamna lui ’89 am prins practica de la începutul clasei a 5-a. 2 săptămâni la cules de struguri. Am primit 36 de lei.
  Mi-am luat o minge de 35.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • Rotunda? Sa nu-mi spui ca ai fost asa baftos. Eu nu gaseam una din 20 rotunda.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • Un sas, 18, boss. Nu 20.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 72. Boss,ai stârnit furnicarul.
  Deci sa bagam bățul sau să dăm cu spray.Uitati bă aici nostalgic,nu caca maca că nu era vata si foloseați calendarul sau mâncați lapte diluat.Sărakiilor!Luați de vă uitati( și salivați):
  https://imgur.com/a/CnxzvAg
  Trăiască Partidul Comunist în frunte cu cel mai iubit fiu al său,tovarășul Nicolae Ceaușescu.URAAAAAAAAAAAAA!
  Și să nu uit,am fost și secretar UTC pe unitate dar m-au dat jos si degradat că ascultam Europa Liberă.Plus ca m-au tuns periuța,atunci i-am înjurat,acum o fac de bunavoie:)))

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 4 Thumb down 21

 73. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 27

  • @CatalinZ, am vrut să-ți răspund, dar nu am ce altceva în afară de “să-mi bag pula, deci chiar există oameni ca tine”.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 7

  • Nu doar prima tara cu datorie 0 ci SINGURA !

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 6

  • @CatalinZ,
   Așa și? Toate țările au datorii externe iar majoritatea popoarelor trăiesc bine-mersi. Zic majoritatea, adică alea peste 100 care sunt înaintea noastră.

   Tu ai vreun neuron în cap? Dacă da, felicitări, dar pune-l naibii la treabă…

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • @catalinZ da masii de viata, facem cheta si iti strangem bani de o calatorie “just one way ticket” spre Coreea de Nord…nu stiu daca ai folosit telefonul, laptopul sau tableta sa postezi aici dar ti-am pregatit in locul lor o tablita de ceramica pe care o sa scrii cu creta impresiile “de vacanta” de pe acolo….personal imi pare rau ca nu ti-am impuscat parintii in 89

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • Situația a durat 5-6 ani? :))))))))
   @Cătăline, comunismul a făcut zeci de milioane de victime la nivel global. Estimarea este undeva la 90 de milioane. Lenin, Stalin, Mao, Pol Pot și mulți alții au ucis doar pentru că oamenii ăia aveau alt punct de vedere. Citește despre “revoluția culturală” a lui Mao, despre gulagul sovietic, despre “experimentul” Pitești etc. Poți începe cu Dicționarul comunismului al lui Stéphane Courtois.

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 4

 74. hmmm…. am prins frmosii ani ’80 cind nu era nimic la alimentara, program tv de 2 ore (noroc cu bulgarii – Studio X – pt cunoscatori). Tin minte si acum cind , era inainte de paste, bunica-mea ne -a luat pe mine si pe sor’mea sa luam oua( se dadea un carton de persoana). Am pierdut atunci un episod din Maria Mirabela. Asta in anii ’80 cind s-a platit faimoasa datorie externa. Ce nu se spune insa, e despre perioada 1960- 1979 cind in Romania se mai gasea mincare si bautura in restaurante si alimentare, chiar daca aduse din tarile prietene gen Cuba, China, Vietnam sau Rusia (cel putin in Bucuresti), inainte de marile demolari si adusul din fundul tarii a tot felul de “oameni ai muncii”, celebrii inaintasi ai cocalarilor de astazi… Cine nu a avut celebrele stilori cu cap ascuns chinezesti sau cele cu cap de ursulet ??? Sau penare de o calitate mult mai buna decit a chinezariilor actuale. Si nu sunt un nostalgic….

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • @adib,
   S-a spus aici și despre perioada aia. Știu, e greu să citești 180 de postări.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

  • @adib, când eu zic că dacă Ceaușescu dădea drumul la mâncare mai era presedinte și acum. Dă-le-n plm de stilouri cap de ursuleț și penare. Tu ai citit comentariile de azi? Că la unele ți se ridică părul de pe mâini.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 2

 75. Multumesc pentru articol.M-a uns pe suflet sa vad atatia oameni care au inteles cat de nociv a fost comunismul.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

 76. La 30 de ani de la LoRevolutie geme tara de comunisti si securisti ! Specific,nu FOSTI

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 3

 77. nenea Misu prea grea tema…..la noapte o sa visez ca eram impuscat in cap de Securitate in 89 dupa ce am iesit in strada in 21 decembrie in fata la inter…..sau a doua zi seara impuscat de Spesnatz in fata la CC si televiziune……in ambele situatii muream convins ca am fost unde a trebuit sa fiu….nu aveam copii dar altii aveau si ei urmau sa o duca bine……apoi la invierea de Pastele din 2018 se facea ca inviam….ajungeam fericit si ma uitam la primele stiri dupa atat timp prin vitrina unui magazin..plecam putin grogy…..de ce…vedeam si auzeam.apoi intrebam un pusti de pe strada ce parere are ?….”nenea era mai bine”….inapoi la cimitirul fara eroi….si grijania cui m-a inviat…

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 4

 78. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 2 Thumb down 31

  • @Poli, comandante, pot să te ating?

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • Doamne cum a fost asta … Șah maț 😋

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 2

  • sobolanule am fost in strada in si in 89 si la mineriade si in 10 zero opt, doi de zero unu opt…dc. am fost ? ca sa poti tu sa comentezi liber pe aici acum si in viitor
   acum serios @nenea Mishu oamenii astia chiar exista ? sunt reali ? sunt romani? parintii lor au trait in Romania ? nu stiu ce sa mai cred

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 3

  • Băbăiatule, ia uite la ce oră le dă drumu’ postacilor de la ospi… ăăă… partid am vrut să zic. Săracii. Mai răsfirați, băieți, mai răsfirați.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • Ăsta e pensionaru’ care a “construit” parcarea mult disputată de pe strada lu’ Vasilescu.
   Bagabonţilor….eu am construit fabrici, uzine şi blocuri. 🙂
   Boss, grasele mai înţeleg că e cam naşpa pentru sănătate, dar să ataci constructorii socialismului care au feisbuc…pfff . Eu nu mă mai bag, treaba ta. Chiar era simpatic blogu lu’ matale.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • Să-i comunice cineva personajului oligofren @Poli de mai sus că afecțiunile de care suferă aproape toți membrii generației mele, adică oameni născuți între ’80 și ’90, sunt urmarea “vieții sănătoase” impuse de cretinul de Ceaușescu și de șleahta lui pentru a putea plăti căcatul ăla de datorie externă.
   De asemenea, ar fi bine ca personajul să afle că ce bagi la maț, cum zice el, are legătură directă cu dezvoltarea materiei cenușii, iar faptul că lui nu i s-a părut mare lucru lipsa alimentelor din “raiul” comunist se reflectă în comentariul lui. Și a altor ca el.
   Mamă, cât m-am chinuit astăzi să fiu decent în exprimare!!

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

  • @Poli,
   Azi a fost ziua pentru vii și sănătoși. Mîine e rândul morților și bolnavilor, îi chemăm aici să te convingă.

   Bă deșteptule! ai citit toate postările? în jumătate din ele nici nu se pomenește de mâncare, analfabet (dis)funcțional ce ești.
   După ce-ți clătești creierul de clăbuc, ia-ți FMI ul și B.M. și fugi spre Coreea de Nord.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

  • @Poli, ba, prostule sau proasto, tu esti dovada “vie si sanatoasa” ca oricate iesiri in strada s-ar face in tara asta, tot in cacat o sa ramanem.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

  • Da dacs caime from da tracs… dar tu @Poli de unde dreaq ai venit babaitule?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 79. După 30 de ani suntem aceiaşi români, proşti, plini de ură, invidie, cu aceaşi dorinţă de îmbogăţire cu orice preţ şi pe calea cea mai uşoară care este de obicei ilegală.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

  • Shoric,un român adevărat nu spune niciodată:mă scuzați,unde e wc-ul?Un român adevărat hotărăște singur unde e.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

 80. Aveam 12 ani la Revolutie. Imi amintesc ca in decembrie ’89 am stat la coada la brânză de la 7 dimineata pana la 15, cand a venit mama de la serviciu si mi-a preluat locul la coada. Imi amintesc Crăciunul din ’87, cand tata a venit de la serviciu si a adus acasa carne- 4 fripturi cumpărate, cu șpaga, de la un restaurant. Șpaga o dăduse ca sa îi fie puse la pachet fripturile aproape crude, să le putem gati acasa. Ghinion… nu erau gaze. Si nici pe resoul electric nu le-am putut face, ca nu era curent. Repet, era ziua de Crăciun! Da, oamenii lucrau si in ziua de Crăciun.
  Stăteam la parter si toata iarna mama nu gătea decat noaptea. Atunci erau gaze…
  Cozile interminabile, florile de gheata de pe geamuri, frica cu care ai meu ascultau Europa Libera, stiind că vecinul de la 1 era securist, teroarea de pe fata mamei cand sora-mea a desenat pojar pe portretul lui ceausescu din manualul de clasa a doua- asta a insemnat comunismul pentru mine.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

  • Dacă tai vecinu’ securist omniprezent de la etajul 1 şi teroarea de pe faţa mamei că sora a desenat pojar pe portretul lu’ ceauşescu, şi mama gătea doar noaptea…eh… merge şi povestea ta.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

 81. azi a fost ziua/noaptea mintii aici….sunt un pic confuz…dar niciodata nu voi ezita sa iau iar un AKM in brate….de data asta doar pentru distractia personala….baiatul cel mare e in Olanda la facultate si nu se mai intoarce (jur ca nu e vb. de bani si conditii materiale)….cel mic mai are cativa ani si pleaca si el…si in acel moment eu chiar nu mai am ce pierde….pentru ca am pierdut tot…so..cumpar un AK47 de la ucraineni modelul cu luneta….si imi aduc aminte de lucrurile pozitive din comunism…erau cele mai bune bancuri si faptul ca trag bine cu AK47 (stagiul militar la unitatea militara 01842 de parasutisti Boteni-Titu cea care a format “comandoul” care l-a executat pe Ceausescu si care a luptat la televiziunea romana in zilele cenusii..)…o zii neagra pentru acest blog nenea Mishu

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 82. Aveam aproape 12 ani la Revolutie, mi-amintesc si acum cozile interminabile la care stateam, cum de multe ori nu apucam sa cumpar nimic, cum ma luam in gura (copil crescut in spiritul dreptatii) cu tigancile care se bagau in fata, cum mi-am luat o data un papuc in cap pe tema asta. Da, imi faceam si prieteni la cozi, dar imi luam si scatoalce. Imi amintesc cum scriam temele cu manutele inghetate la lumina lampii…caci in serile lungi de iarna se lua curentul. De curand am citit un articol scris de cineva care povestea ca parintii prietenului lui au murit de frig in casa..si nu au fost singurii. 🙁 Dar cel mai mult m-a marcat faptul ca trebuia sa tac, ai mei ascultau noaptea in surdina Radio Europa Libera si Vocea Americii, iar eu nu trebuia sa suflu o singura vorba in legatura cu asta. Odata i-am povestit colegei mele de banca niste chestii despre Ceausescu pe care le auzisem de la ai mei, iar ai mei au aflat. Am fost pedepsita pt asta, iar apoi se fereau de mine. Atunci m-am simtit tradata si de de colega mea in care aveam mare incredere (ea le-a spus parintilor ei), dar si de ai mei pt ca se fereau de mine. Atunci nu exista libertatea cuvantului, nu exista libertate in general… eram prizonieri intr-o tara care pentru unii cu pile si rude in Partid era muma, iar pentru ceilalti era ciuma. Din pacate pentru cei mai multi a fost ciuma…iar multi dintre aceia au uitat, iar fiii de nomenclaturisti conduc nestigheriti acum Romania.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

 83. 23 august – in fiecare an mii de copii faceau insolatie ca sa iasa bine reprezentatia pentru tovarasu’. Din fericire nu am ajuns la varsta necesara pentru a lua parte.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 84. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 26

 85. In Constanta, unde am crescut, doar zaharul si uleiul au fost initial pe cartela, ulterior a fost adaugat laptele. Ouale si carnea nu au fost niciodata. Nici pe cartel, nici in rafturi. Cu painea nu au fost problem in Constanta, spre deosebire de Ploiesti, unde cozile de minim 4 ore au continuat, din inertie, pana prin ’93.
  Produsele pe care mi le amintesc sa fi existat in magazine sunt crevetii vietnamezi, borcanele de mustar si pestele oceanic congelat. Nu gemuri, nu apa minerala, niciodata bere, uneori vinuri de surcica gen “Dealurile ICECHIM-ului” si o vodca genocid, mi se pare ca se numea “Cristal”.
  Sincer sa fiu, de parabolice nici nu am auzit pe vremea lui Pingelica. Asta daca facem abstractie de lighenele puse in capatul unor “arici”, antene cu jdemii de elementi, care de care mai fanteziste, cu care asta erau intesate blocurile. Erai jmeker daca prindeai turcii sau bulgarii “fara purici”.
  Despre curentul electric, nu stiu cum era la Valcea, dar in Cosntanta nu se intrerupea zilnic cateva ore, ci FUNCTIONA zilnic cateva ore. In legatura cu apa calda, la noi functiona aproape zilnic, doar vreo 2 ore, dar se spunea ca tevile de apa calde erau infundate cu apa rece. Un coleg mi-a spus odata ca nu e bine sa te tunzi lunea. Cica superstitia asta se baza pe faptul ca lunea nu e apa calda. Asta e reala. Banc e chestia cu tipul care intra intr-un magazine alimentar: “Branza aveti?” “Ne pare rau, noi aici nu avem carne, vizavi nu au branza”

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 2

 86. Am stat sute de zile, adunate, la cozi. Bani aveam, marfă nu se găsea. Intrebarea pe care o puneam vânzătorilor era: “Cât puteți să-mi dați?”. Odată, de Moș Gerilă (să zici Crăciun era periculos) am cumpărat 26 kg de portocale. Au mâncat copiii să crape, nu alta. 😐

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 87. In afara de lipsa de vata, carti, sapun, lumanari, fitil de felinar – pentru ca se intrerupea curentul mereu si alte miliarde de chestii, imi aduc aminte cum il obligau pe tata sa isi rada barba, constant. El o lasa sa creasca, ei il puneau sa o dea jos. Mistoooo!
  Eu, sunt constanteanca si fata de navigator- blugi aveam mereu, dar tovarasa directoare nu ne lasa sa mergem cu ei la scoala, ca erau “pantaloni de vacar”.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 88. Felicitări pt. articol.
  Vinul și băuturile alcoolice nu le puteai cumpăra oricum .Îți dădea voie doar după o anumită oră.În comunism aveai voie un singur lucru, anume,” să nu ai voie”.Aveai voie să nu ai voie!
  Comunismul a fost un coșmar.Citiți cartea
  „DIAVOLUL ÎN ISTORIE”de V.Tismăneanu. Pt. cei cărora nu le place să citeasca le recomand filmul „Mai întâi l-au omorât pe tata”
  E făcut în 2017 și surprinde perfect tragedia numită comunism.Oriunde a fost aplicat nu a adus decât suferință.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • ” Brazii se frang, dar nu se indoiesc ” o carte de Gavrilă Ogoreanu prezintă câte ceva din comunism. Copil fiind am cunoscut câteva “personaje” din volumele alea. Să vezi pe viu, să auzi direct de la sursă ce a făcut comunismul și nu numai te cam face să realizezi că viața e o luptă…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 89. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 8 Thumb down 17

  • ar fi plecat romanii cu sutele de mii / milioanele si in anii 70-80 daca se putea. nu statea nimeni de dragul cizmarului in tara 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • @dinozaur,
   Ce teorie de 2 bani!
   Toată Europa (și nu numai) a fost afectată de război și a rămas sărăcită în urma lui. Și nu știu cum naiba, toate, dar toate țările ne-comuniste s-au dezvoltat așa încât au luat-o înaintea celor comuniste cu vreo 50-100 de ani (în toate domeniile). Decalaj care nu va fi niciodată recuperat.
   Este atât de evident asta încât nu-mi dau seama cum de unii nu văd, nu judecă, nu gândesc…
   Că nu-i o chestie de-aia că ”a zis Mitică, a auzit Fănică sau a scris un imperialist nenorocit”, ci este VIZIBIL și de pe lună.

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

 90. Dar „călugării”? Adică sticla aia de apă fiartă cu care ne-ncălzeam patul. Mmmm

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 91. Ce amintiri negre mi-ați provocat! Vă amintiți celebra întrebare ”ce ți-ai luat din primul salariu?” Eu mi-am luat prima pereche de blugi, 2100 de lei, de la un vaporean. Taică-miu era verde de nervi. Mi-erau mari de tot, au fost desfăcuți bucată cu bucată și recusuți la mărimea mea. Artă, ce mai. Ața de cusut era albastră ori neagră, dar ce mai conta!! În rest… totul gri. Până și iubirea avea uneori culoarea asta…..

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 92. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 2 Thumb down 20

  • Băi deșteapta lumii. și ce dacă puteai să faci concedii la mare și la munte în România? Poate unii dintre noi voiau să meargă în concediu și la alte mări și la alți munți, te-ai gândit la asta? Poate unii voiau să-și deschidă mințile vizitând și alte meleaguri, îți dai seama ce oroare, că nu le ajungea patria-mamă,
   Era bine, da, că toată lumea avea un loc de muncă. Prost, deștept, nu conta, toată lumea la grămadă, iar șanse de promovare zero dacă nu aveai pile, ba mai și vedeai promovat pe altu’ mai tâmpit, dar mai plin de relații. Oh, wait, ca acum la stat.
   Da, mă simt bine că sunt liberă să plec și să vin de 10 ori într-un an dacă am bani, mă simt bine că lucrez pe cont propriu (știa cineva ce e aia liber-profesionist în comunism?), că pot să mă duc la conferințe, la cursuri de formare în străinătate, mă simt bine că pot să-mi exprim părerea, să înjur sistemul, să fac bancuri cu conducătorul „mult-iubit”. Nu mă simt bine din alte motive, dar asta e altă discuție. Înțelegi? Nu e vorba nici de mâncare din capătul celălalt al lumii, nici de țoale de firmă comandate de pe internet, nici de gadget-uri. E vorba de libertate!!!

   Lua-l-ar dracu de comunism încă astăzi și mâine că nu mai pot cu toți nostalgicii ăștia.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 93. Problema nu este daca romanii regreta comunismul ci daca comunismul ii regreta pe romani. Daca comunismul ii regreta pe romani e cam groasa.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 94. Asta insamna sa stai bloc…ai uitat de cei care dau cota la stat cei care lucrau la CPL,asta ii partea frumoasa care ai expliato

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 95. Deci, bă băieți (și fete), recunosc că nu urmăresc acest blog. Mai citesc câte-un articol, din când în când, ca și acum. Un amic l-a pus pe facebook și am citit tot, inclusiv toate comentariile. Am și eu amintiri și povești de genul celor descrise în articol și în comentarii. Ce mă deranjează cel mai tare este că întâlnesc și azi români care regretă acele vremuri, deși ei nu mai trăiesc în România. Și nu, nu vorbesc despre niște oropsiți nevoiți să fugă pe vremea lui Ceaușescu și să zicem, că ar avea un dor de țară. Nu, este fix vorba despre cocalari și țărani ridicați la rang de „telectuali”. Că doar vorba aia comuniștii, printre altele, au făurit „omul nou”, ăla care nu mai avea nevoie de dascăli, de filosofi, de ambasadori, politicieni de carieră, etc. Nu iau apărarea nimănui, nu spun că nu s-au făcut greșeli, alegeri greșite sau trădări. Dar, dragii mei, fac parte dintre cei care aveau 10 ani la „revoluție”, adică sunt născută în vara lui 79. Ce-mi aduc aminte? O grămadă dintre cele povestite și de alții pe aici. Copilărie fericită? Lăsăm de-o parte ”Bambi” văzut câte 5 minute sâmbăta, de am crezut că filmul ăla are 3 ore pe puțin, sau Mihaela, Miaunel și Bălănel, Lolek și Bolek, bulgarii (că deh, eu sunt bucureșteancă) (de știam alfabetul chirilic înainte să învăț rusa la școală). Voi vă mai aduceți aminte ce frică ne era de mașinile negre? Și de alea cu număr „străin”. cât de străin era, habar nu am. nici nu-mi aduc aminte să fi văzut vreuna. Frigul ăla de nu mai știa mama ce să facă și cum să ne mai îmbrace, ne-a făcut „saci de dormit”, am dormit în același pat cu frate-meu mai mic (până la o vârstă, de acord), că ne încălzeam unul în altul precum cățeii la cățea. Urăsc să merg cu cortul pentru că mă gândesc la spălatul la lighean. Sau la râu. Am făcut baie cu apă fierbinte (după 90) de ieșeam roșie ca racul și acum nu mai am voie să stau în cadă, doar duș am voie să fac. (mi se dilată vasele de sânge, lucru de altfel absolut normal la căldură – și nu mai pot respira). Sechele avem cu toții – bătaia ruptă din rai. Cred că era sărbătoare când veneam acasă în clasa 1 fără să fi luat linii sau băț la palmă. Ăsta e comportament normal pentru un copil? Dar faptul că nu aveai voie să lași repetenți? Că trebuia obligat forțat să-i treci clasa? Adevărul este dureros: suntem frânți. Ca spirite. Avem atâtea temeri, fobii. Suntem generații întregi de copii deveniți adulți învățați cu bățul. Și am scăpat din cușcă. Și mușcăm. Nu știm să socializăm cuminți, trebuie să ne sărim unii la gâtul altora: Mereu vedem alte motive decât cele evidente, bănuim, cercetăm, ne ascundem. Încă ne e frică. Da știu, spre deosebire de vestici noi știm ce e viața (sau așa credem), noi nu putem fi păcăliți ușor, pentru că suntem obișnuiți cu practicile și nu „punem botul” la toate prostiile. Da, suntem adulți responsabili, oameni puternici (spiritual), dar instabili emoțional. Avem ff multe probleme și încă ne e frică să le articulăm și să căutăm să ne liniștim. Nu pot spune să ne vindecăm, pentru că nu cred că vom fi vindecați de așa ceva. Dar, putem, ca și Colț Alb, să ne îmblânzim și să coabităm frumos. Să stai la bloc, să leșini la cozi, să scrii temele la lumânare, să faci baie în cădiță cu caloriferul electric în priză, cu oale cu apă pe foc, cu scutece fierte și puse la uscat pe o sfoară în bucătărie deasupra aragazului, să se usuce, că e cald. Cu mâinile crăpate de ger, că trebuia să întindem rufele în balcon. Și nici rufele nu aveam voie să le ținem pe balcon, când se anunța vizita lu nea Nicu, chiar dacă n-avea nici o treabă cu strada lăturalnică din cartierul în care am copilărit. Cu cozi interminabile la orice, rație, copii plângând de foame, frig în case, case demolate pentru a face loc blocurilor în care au fost aduși țăranii, cocalarii de azi. Nu am nimic cu nimeni dacă îți face un viitor mai bun într-un alt oraș. Dar dacă ai venit din pădure la oraș, te cureți pe ghete pe grătar, înainte să intri în casă, nu intri cu ghetele murdare să umpli toată casa de noroi, te speli, că deh, statul ți-a dat apartament cu cadă, duș (și aici erau pile, cunoștințe, relații). Nu vorbești ca la mahala, mai înveți și tu limba română. Cea mai mare tragedie este că suntem neamul „merge și așa”. Îi detest pe cei care locuiesc în străinătate și nu învață limba țării respective. Am avut discuții cu mulți români plecați peste hotare. Vorbesc agramat, au un vocabular minimal (unii doar 20-30 de cuvinte) în limba respectivă și nici cea mai mică dorință de perfecționare. Nu mi se pare normal. Dar mă rog, probabil faptul că m-am născut la Spitalul 9 își pune amprenta.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

  • Eu aveam niste colege la liceu 🙂 ce drage le erau numerele cu 12B – nu aveau nici o frica de ele.

   Sunt multe exagerari in scrierea lui Vasilescu.
   Problemele nu erau cele expuse de el. Ci frica de cel de langa tine, asta era cel mai rau – iti era frica pana si de rude!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 6

  • Ileana-Andreea Drop ca bine le zici! Sunt intru totul de acord cu tine

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 96. Partial adevart. si mult exagerat.
  Nimic din chestiile cu adevarat tragice nu sunt spuse in articol. Gen te lua militia din casa, nu stiai pentru ce si daca te mai intorci – doar pentru ca unui vecin nu-i placea fata ta.

  In rest ca si acum marea majoritate „se descurcau”.
  Mai faceau comenzi la Casa de comenzi! te mai imprieteneai cu „fetele” de la alimentara etc. Despre benzina se „descurcau” cu cei de la getax sau chiar cu sectoristul.
  Casete video?! era un trafic de casete mai ceva decat cartile 🙂
  Apoi, pentru cunoscatori exista Biblioteca americana, franceza, italiana de unde puteai sa inchriezi divere casete, carti, ziare, reviste.
  Paranoia a inceput cam dupa 84-85.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 6

  • Tu știi că în țară mai erau și încă mai sunt și alte orașe în afară de București, nu? Orașe în care nu exista nici getax, nici biblioteci străine.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 97. Datorită subiectului ăsta deschis de Mr. Vasilescu, m-au năpădit amintirile şi nostalgia, aşa încât nu m-am putut abţine să nu revin.
  Scria cineva mai sus că mulţi dintre cei care strigă acum că “înainte era mai bine” nu regretă neapărat “epoca de aur”, ci îşi regretă de fapt tinereţea. Ei bine, să ştiţi că este perfect adevărat. Şi eu am în suflet părerea de rău după acei ani ai tinereţii mele. Despre o bucăţică din perioada aceea, care se confundă cu regimul comunist, o să vă povestesc puţin, pentru ca cei care n-au apucat acele vremuri (sau care erau prea mici ca să-şi dea seama despre ce era vorba) să-şi întregească impresiile despre atmosfera perioadei.
  În 1987 aveam 20 de ani, tocmai terminasem armata şi mă angajasem ca electrician de întreţinere în minerit, mai exact într-o uzină de preparare a cărbunelui. Uzina era nouă, încă era în probe tehnologice şi colectivul era şi el unul cu o medie de vârstă foarte scăzută. De exemplu, în echipa din care făceam parte erau, în afară de mine, trei fete (una de 18 ani şi celelalte două de19 ani), doi băieţi de 19 ani, unul de 22 de ani şi unul de 30 de ani. Cel mai bătrân dintre noi era şeful de echipă, care avea 40 de ani. Cu toate că eram atât de tineri, echipa noastră ”ţinea în spate” toată distribuţia electrică pe partea de medie tensiune (6KV) a uzinei, dar şi întreaga instalaţie de dispecerizare, de pornire centralizată a fluxului tehnologic şi de interfonie industrială. Era o răspundere enormă, fiindcă orice defect la aceste instalaţii conducea la riscul de oprire a uzinei. Pentru cei mai tineri, vreau să precizez că Ceauşescu avea obsesii legate de producţia de cărbune a ţării, care trebuia să fie cât mai mare şi orice avarie sau întrerupere în funcţionarea oricărei subunităţi din componenţa fostului Combinat Minier Valea Jiului trebuia raportată direct la “Cabinetul 1”. Aşa se face că, deşi echipa noastră avea programul de lucru doar în schimbul 1, de fapt eram permanent la dispoziţia uzinei. La orice oră din zi sau din noapte, trei dintre noi (prin rotaţie) trebuia să stăm permanent acasă pentru a putea fi chemaţi prin telefon la uzină în caz de urgenţă. Nu mai ştiu numărul nopţilor în care, la orele 2-3, când era somnul mai dulce, săream ca ars din pat la auzul soneriei telefonului. În maximum 10 minute trebuia să fiu afară, în faţa blocului, că sosea maşina “de intervenţie” a uzinei să mă ia. Ori de câte ori era nevoie, rămâneam peste program până la remedierea defecţiunilor (e adevărat că ne erau plătite orele suplimentare şi, din când în când, mai luam şi câte o “primă” de câteva sute de lei). O dată am avut o avarie foarte mare în urma unei furtuni devastatoare şi am rămas la muncă patru schimburi de opt ore consecutive, până am rezolvat problemele. După “distracţia” asta am dormit vreo 30 de ore neîntrerupt, încât ai mei la un moment dat s-au speriat şi mă tot verificau să vadă dacă mai sunt viu. Era un regim foarte aspru, iar condiţiile de muncă din uzină erau mizerabile: praf de cărbune, noroi, frig, umezeală, utilaje îngheţate iarna. Nu aveam vestiare şi nici toalete corespunzătoare, nu aveam posibilitatea de a face un duş după terminarea programului şi tot timpul se învârtea prin uzină un ofiţer de la securitate care era repartizat să supravegheze treburile ( după greva minerilor din vara lui 1977, toate unităţile miniere au primit “în dotare” câte un securist profesionist, pe lângă “turnătorii” de profesie care erau cam pe la toate locurile de muncă). Să nu mai zic de cei veniţi din alte părţi ale ţării şi care locuiau în celebrele “cămine de nefamilişti” ale epocii. Astea erau adevărate “ghetto”-uri, nici nu pot să descriu în cuvinte condiţiile de viaţă din ele. Închisorile actuale sunt “hoteluri de lux” comparativ cu acele cămine.
  Acestea, deci, erau minunatele condiţii asigurate “oamenilor muncii” în măreaţa “epocă de aur”. Cu toate astea, noi, cei tineri, abia aşteptam să mergem dimineaţa la serviciu şi să ne întâlnim cu toţii, fiindcă pentru noi fiecare zi de muncă era şi un prilej de distracţie. Făceam tot felul de nebunii, tot felul de farse, organizam “războaie” împotriva echipelor de lăcătuşi (care erau tot nebuni de vârsta noastră), jucam fotbal printre celulele din staţia de 6 KV (încât maistrul nostru, când venea în staţie, se tot mira de unde este atât de mult praf în aer), etc. Era o atmosferă de destindere generală printre noi. N-aveam familii, nu ne plângeau copiii de foame acasă, bani aveam gârlă, că eram bine plătiţi (dar îi cheltuiam pe mărfuri aduse de bişniţari, că în magazine nu găseam nimic). În week-end-uri organizam petreceri acasă la câte unul dintre noi, sau mergeam în tot felul de excursii organizate de sindicat. Chiar şi şeful nostru de echipă, om serios de 40 de ani, cu nevastă şi copil (nevasta lui lucra şi ea la brigada de întreţinere electro-mecanică, ca bobinatoare), a dat şi el în mintera noastră şi se băga şi el în toate nebuniile pe care le făceam noi. Mereu ne spunea că niciodată nu se simţise mai bine la muncă decât acum, printre atâta tineret.
  Cu toate astea, pentru cei asemeni şefului de echipă, cu familii şi copii, viaţa de “după uzină” era îngrozitoare. Acolo unde, atât soţul, cât şi soţia, lucrau în uzină, trebuiau să se milogească de maiştri sau de şefii de brigăzi ca să-i pună în ture diferite, pentru ca unul dintre ei să fie liber dimineaţa, cu scopul de a lua “la pas” toate alimentările din oraş în speranţa că poate “se mai bagă ceva”. Şi fiindcă am adus vorba de lipsurile cronice şi de şeful de echipă, mi-am amintit de o întâmplare care m-a marcat pe viaţă.
  Într-o zi, inginerul –şef electromecanic l-a rugat pe şeful nostru de echipă să-l ajute la montarea unui boiler electric. S-a dus omul acasă la inginerul-şef, a făcut lucrarea, iar şeful i-a spus că a doua zi un responsabil de la o alimentară din oraş o să-i aducă două lădiţe cu portocale şi că o să-l cheme să-I dea nişte portocale pentru copil (copilul avea 5 ani).
  A doua zi inginerul-şef s-a ţinut de promisiune, l-a chemat la el pe omul nostru şi s-a întors ăsta la staţie, în culmea fericirii, cu o ditamai plasa plină cu portocale. Toată încăperea s-a umplut brusc de aroma ameţitoare a portocalelor. Eu unul nu mai mâncasem portocale din 1986, de pe vremea când eram în armată în Oradea, le uitasem şi gustul. Întrucât tuturor ne ploua în gură, şeful de echipă a “sacrificat” două portocale, oferindu-ne fiecăruia câte o feliuţă “de poftă”. La finalul programului, şi-a luat omul plasa cu delicatese şi s-a dus acasă la copil.
  A doua zi dimineaţa, la pontajul care se făcea în biroul maistrului, am văzut cu toţii că şeful de echipă e extrem de abătut, nu vorbea cu nimeni, nu reacţiona la glumiţele noastre. După pontaj, când am ajuns în staţia noastră, l-am întrebat ce-a păţit, iar ăsta, brusc, a început să zbiere : “Băgam-i-aş p*la în epoca de aur, f*tu-ţi morţii mă-tii, Ceauşescu, vedea-te-aş mort cu savanta ta cu tot, m-am săturat de viaţa asta, nu mai suport, îmi vine să mă duc şi să le dau foc la toţi îmbuibaţii ăia de la Consiliul popular!” A început să trântească sculele şi să arunce în toate părţile cu diverse materiale şi aproape că plângea. Cu greu am reuşit să-l potolim: “Măi frate, eşti nebun? Vrei să te audă securistul cum vorbeşti şi să te salte? Nu-ţi dai seama că n-ai să-ţi mai vezi în veci familia şi o să te nenorocească ăia în bătaie, de n-o să mai fii om întreg când scapi din mâinile lor? Ce dracu’ ai păţit de te-ai enervat aşa?” Cu chiu-cu vai am reuşit să-l calmăm şi ne-a povestit ce s-a întâmplat. S-a dus omul acasă fericit cu portocalele şi când a ajuns acasă i-a zis copilului “Ia uite, Mirciulică, ce ţi-a adus tati!” Copilul a luat o portocală din plasă, a dus-o la nas şi a zis: “Tati, ce frumos miroase! ASTEA SUNT BUNE DE MÂNCAT???”
  În clipa aceea, omul a realizat faptul că copilul său de 5 ani NU VĂZUSE NICIODATĂ O PORTOCALĂ şi l-a copleşit efectiv mizeria absolută în care a realizat că trăieşte.
  Cred că nu mai este nimic de comentat în plus.

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 1

 98. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 2 Thumb down 12

  • @Tiberiu, așa se explică de ce timp de doi ani, în care erați angajați, ați supraviețuit tot cu banii economisiți în afară: pentru că sunteți proști amândoi. Părerea mea, nu trebuie să te superi.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 99. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 2 Thumb down 11

  • @tiberiu ăăă, amice, nu știu dacă ai observat, da’ p-aici nu comentează miliardari ^^

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • tiberiu biolan
   Recunosc ca n-am citit absolut toate comentariile de aici, dar o mare parte dintre ele (le includ aici si pe cele scrise de mine) prezinta atat aspectele bune, cat si pe cele rele ale epocii. Iar daca judeci si in alb si in negru, rezultatul nu poate fi decat gri.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @tiberiu biolan,
   Așa, și? 9 ani (80-89) de mâncat pe cartelă ți se pare puțin?
   Fă un exercițiu de imaginație: un român născut în 1965 între 15 și 24 ani (ca vârstă) – adică o treime din viața lui – a mâncat pe cartelă. Înmulțește povestea cu nr. de copii născuți între 1960 și 1970 și-ți rezultă câte generații de români și-au petrecut între 1/3 și 1/2 din viață în beznă, frig, mâncat pe cartelă și cu frica de securitate. Eee? Ți se pare puțin? Sau ți se pare mai importantă datoria externă?

   Mie îmi pare rău că ”analiza” ta e atât de cinică (să nu zic stupidă).

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

 100. Sa va spun cum vad eu lucrurile: cei care plang dupa epoca respectiva erau niste loaze aduse de la sat la oras cu balega intre degete si care frecau o saiba toata ziua in Combinat,genul de nulitati care nu ar fi facut fata niciodata concurentei.Adolescent fiind pe atunci(sunt nascut in 1973) pe mine altceva m-a durut tare,Exista criza alimentara…dar nimeni nu a murit de foame.Cel mai dureros pentru un adolescent rebel este sa fie silit sa taca.Sa nu isi poata exprima opinia ,sa nu isi poata urla tineretea ,sa nu spuna deschis ceea ce simte si gandeste.Eram antrenati sa avem grija ce spunem pe strada la scoala sau in cercuri restranse.Daca te manca limba…intr-o buna zi taica-tu putea fi chemat la sectia “baietilor veseli”…si la intoarcere iti administra o mama de bataie sora cu cea pe care a primit-o el.Asta in cazul fericit.La fel de bine taica-tu putea fi trimis pe unul din “santierele patriei” si sa nu-l mai vezi cativa ani,sau poate niciodata.Gandul ca trebuia sa tac….sa fiu la fel cu ceilalti si egalul unor specimene cu IQ-ul subunitar….asta mi-a mancat viata de adolescent in regimul comunist.Nu castravetii murati si crevetii de pe rafturi.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

 101. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 0 Thumb down 10

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 1 Thumb down 10

  • @jac si rac, boss, fii atent aici, dă un search pe google după numele tău (ăla real pe care n-ai coaiele să-l lași aici), pe urmă dă și după al meu. Well, cam asta e diferența dintre noi doi. Dacă amândoi murim azi, eu am lăsat ceva în urmă, în timp ce tu ești doar un labagiu trist care dă cu hate pe net. Știi cum zic?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 102. Sa va povestesc si o intamplare hazlie: pe vremea impuscatului batranu’ meu lucra electrician super-calificat la IRE.,statii de inalta tensiune.Lucra in 3 schimburi…8 cu 24 cum se numea pe atunci.Pe cand era rationalizarea curentului electric mai in toi,el era saracu’ unul dintre cei desemnati sa lase orasul fara curent…de la orele cutare la orele cutare.Ca sa nu isi lase familia fara lumina noaptea,improvizase o instalatie din 2 baterii de masina puse in serie…niste becuri de 24 v…si un releu care comuta in momentul in care pica curentul din retea.Un binevoitor si batut in cap vecin de bloc(erau destui astia care-l urau pe batranu de parca el venise cu ideea rationalizarii )…s-a dus si a facut reclamatie la militie ca batranu’ taie curentul la tot orasul dar la el in apartament nu si-l taie…ca facut el ceva la statia electrica…de isi da numai lui curent.Nu o sa va vina sa credeti,dar a fost chemat la militie sa dea explicatii.Cand s-au prins aia despre ce e vorba…s-au cacat pe ei de ras…dar uite ca reclamatia a existat…si a trebuit sa i se dea curs

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

 103. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 1 Thumb down 8

 104. Daa, foarte bine a fost….
  Atât de bine,incat chiar daca aveam numai 10 ani,îmi amintesc foarte bine, că la „perioade” de timp, veneau și-l luau pe unchi-miu in concentrare. Stăteam la coada la pâine câte 4-5 ore in soare sau frig, și pentru că eram mica,mă împingeau ceilalți din toate părțile. La butelii la fel,numai că erau zile când stăteam degeaba,se terminau până la noi.
  Tatăl meu a rămas fără serviciu,pt că nu era membru de partid, iar apoi a intervenit prin nu știu câte „pile”, sa se angajeze pe undeva,numai sa nu vina să-l ia „duba” la munca,gen canal sau „concentrare”…
  Lumina aveam decât 3-4 ore pe zi,chiar daca prindeam bulgarii,nu prea aveam curent electric…
  Mama și bunica găteau pe plita sau la „pirostrii”, tot așa ne încălzeam și apa pt baie. Butelia o țineam decât să încălzim mâncarea.
  Drumul era plin de gropi,chiar daca eram la 30 km de Snagov, iar atunci când trecea tovarășul,se plombau gropile,iar noaptea după,veneau și scoteau materialul pus în gropi. De asemenea,in acea perioada, trebuia să dăm cu var la pomi,iar șanțul sa fie curat,iar noi stăteam la poarta, frumos îmbrăcați și îi făceam cu mana , iar steagul era prezent în cealaltă mana.
  De asemenea,îmi aduc aminte, că eram in perioada Paștelui și m-am întâlnit cu tovarășul învățător , când mă duceam la biserica, și am fost înștiințata că nu o sa mai fiu „șefa de detașament”, din cauza acestei fapte.
  Pentru că locuiam la tara, mâncare am avut, nu prea am dus lipsa, singura lipsa era pâinea, pentru că venea o data pe săptămână și aveam numai de mic dejun, restul meselor le serveam cu mămăligă. Vara, mama și bunica erau la C.A.P., iar noi , copiii, trebuia să udam gradina, scoateam apa din put cu găleata,astfel ne lua vreo 3 ore,cel puțin 50 de găleți…
  Din clasa întâi, făceam practica agricola la școală, sapam porumb,îl culegeam…
  In fiecare zi,părinții ne atenționau că tot ceea ce vedem sau auzim in casa,nu avem voie sa vorbim nici cu cea mai buna prietena.
  De Moș Gerilă, aveam și noi câte 2 portocale de fiecare, și mancam și coaja. Banane nu am mâncat decât după revoluție.
  Daca nu apucam să facem temele pe lumina, scriam la lumina lumânărilor. Și mai sunt multe…

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 105. Pentru toți iubitorii comunismului vin azi, 4 zile mai târziu, și vă cer un singur lucru: mergeți la Sighet, futu-vă-n gură de dobitoci să vă fut și priviți cu atenție tot ce-n muzeul ăla. Și multiplicați poveștile ălea de câteva ori, că nu toți și-au mai putut spune poveștile pe motiv de deces.
  Pe urmă mai vorbim! Și ca să știți cu cine veți sta de vorbă aflați că aveam 19 ani în decembrie 1989, eram militar în termen la Ploiești și era să mor împușcat de un coleg de arme, de frică. Și să mai știți că bunicul meu, pantofar la Târgu-Jiu, a murit de inimă rea, că i-a luat sistemul ăla nenorocit tot ce avea, pe motiv de chiaburie, de-a rămas bunica văduvă cu două fete. Care fete nici liceul nu l-au făcut, ci doar școli tehnice, tot fiindcă erau copii de chiaburi. Și nu mai continui, că nu suportă blogul ăsta cât de urât aș putea să vă-njur, dobitoci patentați!

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

 106. Pingback: mihai vasilescu blog | Comunismul, pe înțelesul idioților

 107. Eu țin minte. ..aveam 9 ani și m-au trimis ai mei la pâine. ..pâinea nu venise,dar coada deja se formase .am stat,cred,vreo ora jumate,apoi a venit masina….a descarcat trei lăzi, 3, și a plecat…eram vreo suta la coada…pe mine m-au împins,nu am mai luat pâine. ..asa era atunci!ce dacă îți dădeau casa,sa mori de foame și de frig în ea?

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 108. ‘egzact’ asa era…cam asta se intampla cand suferi de embargou capitalist…prin anii 60-70 cu acelasi partid, inima si vers treaba nu statea asa rau ..ce zici tu s-a petrect doar in ultimii 9 ani, cand a venit factura la cutremur si s-au hotarat batausii cartierului sa schimbe regimu in Romania

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 3

 109. Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 27 august – 02 septembrie 2018?

 110. Pingback: mihai vasilescu blog | Crăciunul pe vremea ailaltă

 111. Frica. Să fii mereu atent ce vorbești și cu cine. Munca patriotică, de fapt muncă forțată. Abuzurile miliției și ale tuturor organelor de represiune. Și multe altele.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 112. Pai mai lipseau absorbantele necesare fetelor si femeilor aflate la menstruatie,iar pentru vata se paruia lumea la cozi.
  Lipseau ciorapii,care era norocoasa mai primea de la rude fugite in occident niscai dresuri sau purta ciorapii cu portjartier ai lui mama mare pe la bairamuri:)))
  Lipsea caldura in scoli si stateam imbracati complet ca afara,ba mai si scriam cu manusile in maini.
  Pe unii de ii parasera niste “colegi”ca vizionasera filmul “Dirty dancing” la video,i-au terorizat niste profi ca ii exmatriculeaza,ce mai ziceti de asta?
  Sau practica obligatorie in agricultura a elevilor,pe frig si ploaie,la sortat cartofi,gogonele si alte legume si fructe,vai ce experiente de neuitat,cu secretarii UTC in spinare,amenintand ca ne reclama parintii la partid ca nu suntem constiinciosi?
  Ce vremuri…..le-as da celor care regreta o saptamana de astfel de trai bun,sa ii vad cum le pica!

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 113. Am stat sa citesc toate comentariile. Aveam 3 ani si 7 luni cand l-au impuscat pe cel mai iubit dintre tovarasi, asa ca n-am prin glorioasa epoca. Ce am citit aici la comentarii, n-am facut in 12 ani de istorie ( 9 ani plus 3 de facultate). Numai la Sighet am mai vazut cate ceva si din ce mai povesteau unul-altul. Si tata, macar ca era inginer trebuia sa se milogeasca sa ia o lampa pentru televizor sau un litru de benzina. Norocul era ca bunicii erau de la tara si se mai gasea un ou in plus.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 114. Doar atât vreau să știu, câți ani are autorul ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 115. Aveam 10 ani in ’89. Noi fetele ne jucam la bloc de-a vanzatoarea…cu registru de rații si cu cartele. Nu știam că s-ar putea cumpăra ceva altfel. Nu-mi pot imagina un joc mai trist.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 116. Noi am crescut la tara, aveam lapte,branza,oua si pui,strânse de bunici peste saptamana.Aveau voie sa lucreze in regim de folosință o bucată de pământ care fusese a lor,nu mai era proprietate era doar posesie.Pentru bucată asta de pământ erau obligați la “zile-munca”pe” plantatia” cap ului.Pentru o mașină Dacia cumpărată second hand ai mei au trecut prin percheziție si un printr un proces penal pe legea 112.A trebuit sa demonstreze ca au avut bani ,ca nu au cheltuit pe mâncare,ca am crescut la tara etc.S a” stins” in 89.Cartile bune circulau dactilografiate in coperticu titlu fals .La tara exista un video si se “plimba”,Si trei casete cu van damme,”chiky chan”si fredie krugger.Le stiam pe dinafara.Am dat un lant de aur pentru o caseta cu michael.Am purtat “blugi “rupti in genunchi si sub fund pe sub fusta lunga cu care plecam la disco,si ne tundeam “depeche “. Vara eram liberi de comunism intr un fel in care n am mai fost niciodată, nici macar dupa Revolutie.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Din pacate, eu n-am avut bunici la tara. Nici macar strabunici. Si multi din familie fusesera deportati, cu averi confiscate sau chiar puscarie politica… fara sa faca politica, doar pentru ca aveau bani…

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 117. Bunicul a făcut un accident vascular cerebral la coada la pui. Era octombrie ’89. L-am îngropat de ziua mea. Iar eu am învățat sa joc bridge pe capota mașinii prietenului meu, la cozile la benzina. Bine, am învățat și cum poți porni electromotorul cu bricheta și alte lucruri utile la o dacie 1300. De frig, lipsa luminii și defilarile obligatorii nici nu vreau să-mi amintesc. Și, da, a trebuit sa depun la politie o declarație pentru mașina de scris, ca specimen, în caz ca-mi venea ideea sa scriu și altceva la ea în afara de poezii. Da, era mai bine decât sa fii mort, dar în mulți a murit atunci ceva ce se numeste umanitate, și are stricta legătură cu capra vecinului.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 118. Eu moooooor cand citesc imbecilitatile nostalgicilor acelor vremuri. L-au facut pe Ceausescu erou !!!!!! El, care tot ce facea, era pentru satisfacerea egoul sau !! Si pe care l-a durut undeva de popor!!! Aveam datoria platita, dar cu ce sacrificii? Eram prima tara producatoare de ulei de floarea soarelui din lume… si noi ce mancam?! Eram granarul Europei, iar painea era aproape inexistenta.
  Si, cel mai important: fantastica industrie a lui Ceausescu – in 89 era falimentara in proportie de 80%. Unele dintre fabricile de industrie grea nu mai puteau plati salariile. Asta de ce nu se spune?!? Si… etc, etc…
  PS: cei care mai procurau de pe la tara sau cei care lucrau in locuri “piloase” sa taca…

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 119. Eu nu pricep nici in ruptul capului de ce acum e mai bine. Eu cred ca e lafel atunci aveai bani si nu aveai ce lua acum ai ce lua dar nu ai bani deci tot o prostie. Cel putin atunci nu iti era frica sa ti lasi copii pe strada si cred ca multi se refera la acest aspect nu la faptul ca nu aveam ce manca, bea, imbraca pt ca acum jumatate din populatia tari sufera inca de foame . Uni oameni nu pot vedea padurea de copaci

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 120. Sa nu uitam…:
  – „nechezolul”, pseudo-cafea, facuta din naut.
  – … ca ascultam top-ul de muzica doar printre tiuielile bruiajului, la radio „Europa Libera”, ascultare care era interzisa si pedepsita chiar si cu inchisoare,
  – … ca trebuia sa ai grija cu ce colegi comentezi topul sau si mai rau, stirile de la „Europa Libera”, caci mai mult sau mai putin, suspectai pe oricine, prieten, coleg sau ruda, ca fiind „turnator” al securitatii;
  – … termenul „refuzat la export”, ca fiind superlativul unui produs, destinat exportului, dar cu mai mici sau mai mari defecte, chiar si asa obtinut doar prin relatii si pe bani grei;
  – … monedele de schimb erau sapunul „Fa” si tigarile „Kent”, pe care nu le puteai obtine decat la bisnitzari si pentru care trebuia sa platesti cam echivalentul unei zi de munca (100 de lei)
  – … magazinele numite „Shop”, in care puteai gasi orice, dar in care se vindea numai pe valuta si doar strainilor, caci pentru romani era ilegal sa posezi asa ceva.
  – … ca existau totusi magazine in care gaseai aproape aceleasi produse din „shop”, dar in care nu aveau dreptul sa intre decat magnatii partidului comunist;
  – … ca avem ca mostenire, ca emblema a capitalei tarii, o monstruozitate de cladire, construita distrugand mii de cladiri care innobilasera arhitectura si caracterul Bucurestiului;
  – … nu pot sa dau nici macar UN SINGUR EXEMPLU de ceva pozitiv, facut de comunisti si restul de mitocani condusi de Ceausescu! Absolut nimic! Pentru orice exemplu pro al nostalgicilor, ofer mai multe argumente de ce NU au fost meritul comunistilor, ci prea tarziu si prea prost planificate si facute.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 121. Am 45 de ani… Strabunicii mei erau oameni simplii dar extrem de muncitori… Erau respectati de tot satul si aveau o situatie buna… Aveau o gospodărie imensa, as putea spune o mosie… Animale, foarte mult pamant… Ateliere geb fierărie, rotarie… Cand s-a facut colectivizarea nu i-a dat nimeni in cap… A fost printre ultimii care intr-un tarziu au predat afacerea proprie colectivului… Care culmea, fiindca aveau nevoie de oameni priceputi, l-au pus sef pe atelier… Din oamenii aia simplii au iesit oameni mari ce au invatat serios carte etc. etc… Ziceam ca avea o curte imensa… Nu i-q luat-o nimeni… Sunt povesti si povesti. Foarte multi oameni care nu au avut nici in clin nici in mânecă, cu partidul comunist, se plang, exagereaza etc… Sa fim serioși… Am 45 de ani, am prins comunismul… Se facea carte serios, nu ca acum… Citeam de placere, eram trimisi in tabere gratis… Aveam activitati specifice varstei… Programul tv era scurt dar ne uitam la Bulgari, la rusi dau la sârbi. Si nu ne oprea nimeni sa nu vedem filme extraordinare la Cinemateca din Capitala… Radioul era rege… Eu am suferit doar din cauza opririi curentului electric… De foame nu am murit… Cine era deștept se descurca. Ai mei cumparau mancare de la restaurant in sufertase, atunci cand nu aveam ceea ce ne doream… Si de obicei aveam… Nimeni nu murea de foame!!! Erau avantaje si dezavantaje… Nimeni nu te oprea sa inveti sa poti ajunge cineva. Si daca erai capabil, ti se recunoșteau meritele… Din pacate altele sunt problemele noastre pentru care blamam aiurea… Faptul ca romanul din născare e jigodie, hot si nu ii place munca… Faptul ca suntem invidiosi pe cei ce sunt mai buni si mai merituoși decat noi… Faptul ca suntem condusi de urmasii securiștilor care au facut foarte mult rau in anii 50/60/70 nu in numele vreunui conducator, ci fiindca ei credeau ca doar asa fac bine, in numele partidului… V-ati pus vreodata problema cine a fost vinovat ca am trait in comunism? Vinovati au fost parintii parintilor nostri si copiii lor… Nimeni nu s-a opus pt ca le placea… Era diferența de la rogojina pe care dormeau in vreun sat, la salteaua relaxa, covorul persan si wc sau baia din interiorul apartamentului… Iar acum acestia blameaza comunismul
  .. De fapt nu cred ca era de vina comunismul, ci sistemul creat de jogodiile de atunci… Daca stam sa ne gândim ce diferente sunt intre cei de atunci si cei de azi?

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 122. Acum sunt de toate si te uiți la ele ca n-ai cu ce, doar daca iti bagi capul im banca….sau fraude….

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 123. FMM DE COMUNISM care ne.a dat inapoincu 20 de ani. Mentalitatea ramane problema. Asta nu se va schimba prea curand… din pacate..

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.