Se dă următoarea situație.

Tu și cu partenerul tău sunteți la o petrecere unde tu te simți extraordinar de bine. Nu contează ce fel de petrecere, puteți să vă imaginați orice fel de adunare care seamănă a așa ceva: party la cineva acasă sau în club, nuntă, festival de muzică electronică sau manele, botez, uatevăr. Cert e că ție-ți place acolo de te piși pe tine. Că tocmai ai revăzut oameni pe care nu-i mai văzusei de ceva vreme, că-ți place muzica, că aștepți să vină și sarmalele, repet, nu contează, te simți foarte-foarte bine la sindrofia respectivă.

Ei, și tocmai pe când te bucurai tu mai tare de seara ta reușită și te felicitai în gând pentru inspirația de a merge acolo, îl vezi pe partenerul tău (cu care ești într-o relație serioasă) că apare lângă tine cu o față care nu prevestește chiar cele mai mișto lucruri din lume și-ți spune răspicat:

Hai să mergem acasă. Io nu mai vreau să stau aici pentru că… [insert here orice motiv vreți voi de pe lumea asta, mai puțin ceva legat de o problemă de sănătate sau ceva legat de viață și de moarte].

Cert e c-a hotărât să plece atunci, pe loc, și vrea să-l însoțiți. Pe considerentul că ați venit împreună, plecați împreună.

Well, ce voiam eu să vă întreb, ce faceți în acest delicat moment? Țineți cont de cererea partenerului, în ciuda faptului că vă simțeați extrordinar de bine și n-aveți niciun chef să plecați acasă? Sau îi comunicați cât se poate de diplomat că dacă vrea să plece, n-are decât, știe drumul. Și că, în ceea ce vă privește, nu vedeți de ce v-ați întrerupe brusc o seară atât de mișto.

Gata? Ați făcut acest lejer exercițiu de imaginație? Perfect. Pentru c-aș vrea să știu cum reacționați dacă lucrurile stau invers, respectiv voi sunteți cel/cea care vrea să plece.

Ca să n-avem vorbe, pentru că vă știu mari maeștri în răstălmăcit cuvintele, nu e o nuntă unde v-ați dus din obligație, nu e petrecerea de ziua lu’ mă-ta sau mă-sa, nu e party de firmă, nu e vreo șmecherie din aia unde românii se mai duc din obligații sociale sau ca să respecte nuș’ce conveniențe, nu sunt implicați eventualii copii ai celor doi.

Ah, sper că e clar pentru toată lumea că, deși peste tot am folosit neutrul „partenerul”, n-am specificat care dintre cei doi e femeia și care e bărbatul, tocmai pentru că nu contează. Oricare dintre cei doi poate fi cel care rămâne sau cel care pleacă. Ca să nu mai spun că poate fi vorba despre o relație gay.

Mno, acestea fiind zise, nu vă imaginați cât de curios sunt de răspunsurile voastre.

P.S. Acest text a fost scris după ce-am citit o postare pe aceeași temă pe Facebook. Mai precis, după ce-am citit comentariile și m-am speriat.