Există pe această planetă genul de cetățean care se cacă în fiecare dimineață la birou. Să nu mă înțelegeți greșit, nu mă refer la un accident, la o situație conjuncturală când trebuie să ajungi musai la budă pentru că ieri ai băgat în tine juma de kil de prune, ai băut două iaurturi expirate și seara ai mai ras și patru beri.

Nu, prieteni, mă refer strict la situația în care ziua ta de muncă începe invariabil prin a te căca la birou. Prima ta grijă, după ce ajungi și pornești calculatorul, este să te retragi în locul unde merge și regele pe jos. Eventual și cu un ziar în mână.

Pentru numele tatălui tâmplarului, de ce ai face asta dacă ai o viață împlinită sau ești un tip cât de cât organizat? Serios, uitați-vă în jur, identificați-i pe cei care se cacă la birou și-o să constatați că sunt, în marea lor majoritate, una dintre cele trei tipologii enumerate mai jos:

– Tipul de la vânzări pe care îl ține nevastă-sa din scurt. Pe ăsta aproape că îl înțeleg, măcar pe budă să-și savureze momentul lui de glorie și libertate. În plus, odată cu fiecare eliberare de intestin gros, se simte și el un pic mai aproape de libertate, ca și cum ar evada pe bucăți. Dar nu apucă să se bucure până la capăt pentru că de fiecare dată îi sună telefonul și din partea cealaltă se aude vocea acră pe care o urăște visceral: “Ce faci, dragă, iar te caci la birou?”.

– Tipul de la IT, aflat în pragul divorțului. Și el e oarecum de înțeles, consideră că statul pe wc este una dintre principalele cauze pentru care căsnicia lui a eșuat. Ani de zile a auzit în fiecare dimineață: “Tăntălaule, nici măcar să cureți după tine când te caci nu ești in stare”. Din când în când, zâmbește satisfăcut când și-l imaginează pe tipul tânăr și arătos cu care s-a combinat viitoarea lui fostă soție, spălând cu sârg wc-ul: “Așa-i trebuie dă-l în mă-sa de nenorocit”.

– Tipul ala care, deși e angajat la voi în companie de câțiva ani, habar nu ai cu ce se ocupă. Dar știi cu siguranță că este cel mai dezorganizat om pe care l-ai văzut vreodată. Practic, când ai nevoie de ceva de la el durează în medie două-trei zile până să găsească, iar pe birou laptopul îi răsare dintr-un munte de hârțoage. Poate nu vedeți legătura, dar ca să mergi la budă înainte de-a pleca de acasă, îți trebuie totuși un minim de organizare.

Mno, cam ăștia sunt. Mă rog, ar mai fi două excepții, cetățenii care au copii foarte mici acasă și care nu știu cum s-o întindă mai repede dimineața ca să bea și ei măcar o cafea în liniște și cetățenii care rup cluburile în două, după care dorm în deplasare.

P.S. Încă o dovadă că femeile ne sunt mult superioare. Nicio reprezentantă a sexului frumos n-ar face vreodată așa ceva. Nici sub amenințarea cu arma.