Sună telefonul. Număr necunoscut. Deși mi-am promis de-atâtea ori să nu mai răspund la numere pe care nu le știu, fac imprudența să nu-mi respect promisiunea nici de data asta.

– Da, zic.

– Bună ziua! Sunt Gigel Gigescu de la Vodafone, v-am sunat în legătură cu numărul pentru care ați făcut cerere de trecere de la abonament la cartelă. Vrem să vă facem o ofertă mai bună, poate vă răzgândiți.

Prima tentație a fost să-i zic ceva urât, dar am realizat că omu’ n-avea nicio vină. Așa că l-am luat ferm, dar cu duhul blândeții:

– Nu mă răzgândesc.

Evident, doar nu era să cedeze de la atâta lucru:

– Aș putea să vă întreb care ar fi motivele? Să știți că oferta pe care vreau să v-o propun chiar e foarte-foarte bună.

– Prietene, zic, ești a treia persoană din Vodafone care mă sună pentru același lucru. Poa’ să fie cea mai mirobolantă ofertă de pe această planetă, că tot n-am ce să fac cu ea. Ăsta era numărul pe care-l folosea taică-meu și bietul om e mort de patru ani. Am continuat să-l plătesc, de lene, dar gata, îl desființăm.

– Ah, îmi pare rău să aud, empatizează Gigel cu mine.

După care urmează un moment în care se lasă o liniște destul se apăsătoare. Mă gândeam că bietul om e dărâmat de vestea morții lu’ taică-meu și-mi zic să-l îmbărbătez oleacă:

– Stai liniștit, e ok.

Moment în care pauza ia sfârșit brusc:

– N-ați vrea totuși o ofertă cu telefon inclus?

– Cum să nu, boss, poate așa în sfârșit o sa pot să iau legătura cu ăl bătrân să-mi zică și mie cum e pe-acolo. Ai idee cum aș putea să i-l trimit după ce-l iau de la voi?

End of conversation.

Csf, ncsf, ăștia-s oamenii, cu ăștia defilăm.

mihai_vasilescu_oferta_telefon