Azi nu prea sunt pe-aici, dar v-am lăsat textul trimis pe email de colega Ioana ca să continuăm seria de articole despre cum se poate pleca spre o viață mai bună la străinii ăia haini și cu suflete negre.
Dacă te-ai hotărât să pleci în Irlanda, și nu ai unde să locuiești, e destul de simplu să-ți găsești o chirie modestă, atât din punct de vedere al aspectului locuinței, cât și al părțîi financiare. Chiriile sunt ok, asta dacă nu vrei să stai în Dublin. Dacă totuși vrei în capitală, există șanse să găsești ceva pentru care să nu fie nevoie să mori de foame, dar trebuie să te înarmezi cu foarte multă răbdare pentru că nu merge cu “am văzut o casă pe net, mă duc să o văd și gata”. Proprietarii sunt foarte pretențioși și greu de găsit/sunat. Mulți nici măcar nu acceptă să-i suni, vor să fie contactați doar prin e-mail, iar tu vei aștepta să fii programat pentru vizionarea casei/apartamentului odată cu alți zeci de oameni.
Partea mai nașpa e că Dublin e cam singurul oraș mare din Irlanda și cu cele mai multe posibilități de a-ți găsi un loc de muncă. Restul orașelor sunt destul de mici, iar ofertele din partea angajatorilor nu se găsesc chiar foarte ușor. Sigur, găsești pe net tot felul de joburi, și poți aplică fără probleme, dar în orașele mici ai șanse la fel de mici să te și sune cineva.
Ca să locuieșți în Irlanda ai nevoie de ceea ce se numește PPS NUMBER. Pe care Îl obțîi destul de ușor dacă ai un loc de muncă. Poți cere angajatorului dovada că munceșți acolo și cu această dovadă te duci la sediu. Dacă nu ai un loc de muncă, dar vrei să faci un curs de orice fel, achiți cursul pe net și te duci cu dovadă plății cursului să obții acest Pps Number. De asemenea îți trebuie și dovadă de adresa, adică o factură pe numele tău sau,dacă stai la cineva, acel cineva te poate lua în spațiu ( cum se zice la noi).
Pentru obținerea unui cont în bancă e mai aiurea. Cei de la bancă nu acceptă decât anumite facturi care dovedesc că ai o locuința stabilă. De exemplu, dacă îți cumperi un modem pentru internet (cum am făcut eu) și primești factură, nu ți-o vor accepta pentru că un modem de internet nu face dovada unei locuințe stabile, poți să-l ai și dacă tai pe stradă, gen. Și partea amuzantă, spre tristă e că dacă vrei să-ți pui net (mică paranteză, trebuie să ai linie telefonică în casă dacă vrei și net), ai nevoie de cont în banca. Eu am decurs la ajutorului unei prietene care și-a schimbat o factură (factură de la cei care îți iau gunoiul) pe numele meu și cu ea m-am dus la bancă. A fost o minciunică, dar nu am avut de ales.
Salariile sunt bune, poți să te descurci bine dacă nu bei și nu fumezi. Țigările mai ales sunt probabil cele mai scumpe țigări din lume. 11,12 euro pachetul.
Chiriile sunt foarte ok, cum am menționat mai sus, în orașele de pe lângă Dublin. Eu stau la două ore distanță de Dublin și plătesc 350 de euro pe un apartament cu un dormitor. Dar chiar și în acest oraș, în ultimul an, au crescut chiriile destul de mult. Acum un apartament de acest gen e în jur de 500. Partea bune ește că s-a aprobat recent o lege care spune că proprietarii nu au voie să îți mărească chiria decât la minim doi ani după ce te-ai mutat.
Majoritatea apartamentelor nu au gaze, totul funcționează pe curent erlectic , iar asta duce la niște facturi destul de piperate mai alesdacă apartamentul nu are pereții izolați cum trebuie (majoritatea apartamentelor sunt în stituația asta) . Pe timp de noapte curentul e la jumătate de preț, iar consumul de apă nu se plătește niciodată. Apa e gratis! Din punct de vedereal costurilor, cel mai avantajos e să locuiești într-o casă din afară orașului, dar pentru asta îți trebuie aproape obligatoriu mașină, pentru că nu sunt prea multe autobuze. Iar cele care sunt nu circulă la intervale apropiate de timp în orașele mici, vin și o dată la câteva ore.
Asigurările la mașini sunt scumpe, cu cât ești mai tânăr și mai neexperimentat, cu atât plătești mai mult(3000 de euro pe an). Mașinile nu sunt așa de ieftine ca în Anglia, dar dacă ai răbdare să cauți, găsești ceva la un preț ok. Depinde și de ce buget ai, normal. Un preț ok pentru o mașînă decentă ar fi cam 1200 de euro. În Irlanda aproape toată lumea deține permis de conducere.
Locurile de muncă sunt ok, irlandezii nu se dau în vânt după muncă, deci dacă lucrezi pentru ei sau printre ei, vei observa că sunt relativ leneși și își cunosc drepturile foarte bine. Legile sunt de partea angajaților și lumea pune pret pe ele. De examplu, dacă cineva se poartă urat cu tine la job, îi poți face o plângere și acel cineva poate fi dat foarte ușor afară pe acest motiv.
În concluzie, dacă ai un loc de muncă ok, ești asigurat, poți trăi bine mersi și cu salariul minim pe economie care este 9,25 euro pe ora. Oamenii sunt pașnici, corecți, educați, sociabili și înțelegători. Nu se grăbesc, nu te înjură nimeni dacă nu ai pornit imediat cum s-a făcut verde la semafor. Traiul e bun, iar dacă faci și o facultate aici sau un curs, ai și maiai multe șanse să-ți găseșți ceva mai bine plătit. Partea cea mai urâtă e vremea, plouă mai mereu, dar te obișnuiești și cu asta atunci când nu prea mai ai alte griji în afară de a munci și a profita de un trai decent. Modalitățile de plată ale facturilor ți le alegi singur. Aici cei mai mulți optează pentru sistemul direct debit și nu mai trebuie să-ți smulgi părul din cap stand la cozi interminabile pe la ghișee.
Mulțumesc! O zi bună! Baftă dacă veniți încoace.
Eu mă mut în Irlanda doar când o să-mi găsesc un post la o fabrică de wisky.
Comentariu beton!48
@Anouk, sau în Scoția, nu?
@Anouk, cred că mai bine încerci în insulele Islay. Macar o vacanță pentru The Islay Festival of Music and Malt. 😀
@Mihai, sau…nu fac mofturi.
@didina, merci de pont! :*
Mihai, pe unde esti? In curs de emigrare?
Comentariu beton!11
@Anca, nuuuu… eu sting lumina dacă e.
@Mihai, și după ce stingi lumina să înceapă distracția!
Comentariu beton!11
@Mihai, uf, nu ca nu ti-as dori trai mai bun prin alte colturi ale lumii daca asta iti va fi si tie dorinta intr-o zi dar ce mai citim noi pe aici, de unde istorioare pestrite cu de toate, va trebui sa ne rezumam la „iar mi-au servit berea la 12 grade in loc de 9” si „azi a trebuit sa il claxonez pe unul la semafor ca ii incita pe pietoni sa treaca pe rosu” sau stiu eu ce povesti din astea de prea mult bine ?! Ma rog, glumesc ca peste tot sunt si chestii mai aiurea si daca nu, sunt alti romani emigrati! Spun asta pentru ca in blocul unde stau eu in Fr este o romanca si are loc de parcare chiar langa mine: e complicat sa isi duca gunoiul la cos, am gasit sacul pe locul meu intr-o zi! Iar in alta zi tocmai parcasem si ea venea spre masina. Cobor, exact la timp ca sa o vad cum deschide portiera si o tranteste in a mea!!! Nu tu ma scuzati, nimic, eu am ramas interzisa!
Comentariu beton!17
@Mihai: Eu cred ca după ce Mihai Vasilescu va stinge lumina, v-a apărea unul, Vasilescu Mihai, care va declama sobru: „SA SE FACĂ LUMINĂ”
@un sas, ăla era iisus, boss. :)))
@MV. La dracu’, iar v-am încurcat? 😀
Mai există un Mihai Vasilescu în București…. mai puțin incisiv și este scorpion, la fel ca și mine:-)
Mai nou in ROMANIA nu mai stai la coada sa platesti utilitatile,exista si alte variante decit direct debit.
Și în România leneșii își cunosc foarte bine drepturile de angajat. De regulă ei sunt cei care îți dau cu fișa postului peste gură când îi pui să facă ceva la muncă. Adică să muncească. Ghinionul lor este că și angajatorul le cunoaște drepturile.
Țigările scumpe rău. Dacă ești fumător de genul „țigara de după…” poate e ok, dar eu sunt fumătoare de genul „pauză de țigară” după orice activitate. Chiar și după fumat.
3000 euro asigurare la o mașină de 1200? Și fără claxoane la semafor?! Mult!!!
Ploaia. Cu asta nu mă pot obișnui. Devin depresivă dacă nu văd soarele. Iar cu traiul decent m-am prea obișnuit și aici.
Partea aia cu vizionarea apartamentelor cu încă doujdă inși e cumva ca la muzeu. În final cine alege cine va locui acolo? Proprietarul sau potențialul chiriaș? Oricum la ăștia văd că le e lene și să scoată bani din chirii??.
Oricum mi-a plăcut de tine la faza cu factura de la gunoi.
Iar cu direct debitul, pe bune?! Există și la noi.
Stai că am și-un P.S.: faptul că nu se plătește apa mi se pare raiul pe pământ: lumea se spală, își spală și hainele, trage apa la wc..
Comentariu beton!32
Multumesc pentru opinii! Textul este unul amatoricesc, am incercat sa scriu multe informatii, fara ca articolul sa fie lung si plictisitor! Poate am mai omis niste chestii, dar aia e! :)) multumesc!
Îţi place sau nu: 0 0
Comentariu beton!14
PS-ul a fost maxim! Dar stai liniștită, și de-ar fi apa gratis și la noi tot te-ai ține de nas în mijloacele de transport, și nu numai. ?
Eu am ales Scotia desi aveam o viata super OK in Buc. Motivul? Poluarea. Cred ca sunt un caz mai atipic, aici castig jumatate din cat castigam acolo dar nu-mi pare rau, ajungi la o varsta la care iti dai seama ca nu banii te fac fericit ?
Comentariu beton!44
Cu imaginația, în fiecare zi aș emigra. Și în fiecare zi, în altă țară. Dar cel mai des în Portugalia.
Tot aici o să rămân, dar pot visa, nu? 🙂
P.S. @Ioana, engleza aia a lor e vorbită sau scuipată?
Comentariu beton!14
Hei! Multumesc pentru comentariu! Engleza lor depinde de zona unde s-au nascut! Sunt unele regiuni unde oamenii au un accent pe care nu il poti intelege absolut deloc! Dar majoritatea irlandezilor vorbesc ok, ii intelegi foarte bine.
Faci o incercare si in Coreea de Nord? Asa, pt variație..
Irlandejii’s machitori ca noi…manelele lor…parfum, vesele…sa tot bei 🙂
No way, irlandezii nu au rival in lume la sportul asta… Crede-l pe fratili tau plimbat prin multe tari de betivani.. Nu stiu daca mai e asa, da’ pe vremea cand o ardeam in Irlanda, bautura se vindea pina la ora 2 am.. Bănenebă… am intrebat, bă nenebăăă, cum vine asta?
“Vanzarea de macheala e problema de securitate naționala bos”, mi-a raspuns barmanu.. “La voi in whatever the fuck country you come from, lumea e fericita cand bea, si are limite… Aici noi bem si daca lesinam.. Ne toarna cineva in gat un pint din ora-n ora.. Si aia care nu lesina se bat ca dracii…”
Cand 50% din populatie e beata, iti dai seama cata garda iti trebuie ca s-o calmezi?
Cel mai misto a fost cand mi-a povestit un doctor ca vin duminica dimineata la prima ora irlandezele disperate.. “ Doctore, in weekend m-am imbatat ca dracu, nu-mi aduc aminte absolut nimic.. poti sa imi faci vreun test sa aflu daca m-am futut, ca nu vreau sa raman borțoasa”
Comentariu beton!23
Eu emigrez oriunde nu mai aud la două respirații juma’ rahatu’ astă cu : boss.Până si fătuca de la magazin :asta-i bună,boss.Are vreo douăjde ani,că altfel îmi venea să îi pun punga in cap si să o controlez la epiglotă.
Comentariu beton!26
Boss…pai, te orientezi catre o tara in care engleza chiar e limba straina…
Comentariu beton!15
Sper ca aceste minunate făpturi care sunt albinele să dezvolte reactii agresive la cuvântu’ boss ca tiganii si betivii la informarea:nu se mai dă socialu’,bos.
app de albine agresive, am avut o familie de albine foarte agresive. Erau turbate..,. de la 5 metri departare se activau si erau pe mine…disperate. intodeauna cand lucram la stupi, familia asta era ultima la care umblam, uneori, cu tot costumul apicol, cand le vedeam atat de disperate, renuntam…aruncam repede inca o magazie pe stup si-l lasam in pace. De produs, producea… Intr-o zi m-am plans unui stupar batran de agresivitatea stupului respectiv. Si-mi zice mosu: Ma, cand ori ajungi pe langa stupi, mergi la ala agresiv si f.u.t.e.i o palma zbravana pe capac. S-a vindecat…
Comentariu beton!19
Un american vrea sa cumpere o ferma in Ardeal. Face turul fermei si, la sfirsit vede stupii de albine.
– Nu mai cumpar ferma ca mi-e frica de albine.
– Hai dom’le ca albinele sunt bune: fac miere, ceara si dau propolis.
– Nu, ca mi-e frica de albine.
– Uite dom’le facem un pariu: te leg dezbracat de copacul asta si daca te musca vreo albina pana maine dimineata, iti dau ferma pe gratis.
Dimineata il gaseste palid, obosit, vlaguit.
– Ce-ai patit, te-a muscat vreo albina ?
– Nu.
– Atunci ce?
– Bade, vitelul de acolo n-are mama?
Comentariu beton!34
Mi-ar placea undeva unde prin infatisare sa nu fac imediat nota distincta. Chiar si daca e un surogat al sentimentului de apartenenta, mi-ar fi mai placut sa nu mai existe din prima bariera asta (n.b. involuntara prin natura ei). Sunt genul meridional. Brunet, ochii hazel, ten usor inchis.Problema mea e ca n-as imigra in nici una din tarile meriodionale. 🙂
Din proprie experienta as mai adauga:
– irlandezii sunt foarte prietenosi, dar in acelasi timp reci, ceea ce nu e neaparat o problema (atmosfera la lucru e mult mai placuta decat in Romania)
– managerii/sefii la munca sunt foarte diplomati si au foarte mult bun simt, venind dintr-un mediu corporatist din RO pot spune ca e o mare diferenta.
– sunt imigranti din toate colturile lumii, deci singuratatea nu ar trebui sa fie o problema.
– daca nu ai asigurare privata de sanatate, timpii de asteptare pentru orice procedura sunt foarte mari (vorbim de luni de zile); o asigurare privata poate lua maxim 100 de euro pe luna din salariu, dar ofera pachete destul de atractive.
– medicii (de familie si specialistii/consultantii) sunt foarte bine pregatiti si se poarta extraordinar cu pacientii; inca mai am tendinta de a imi cere scuze pentru orice si de a imi fi teama „sa nu o supar pe dna doctor”.
– chiriile din articol imi par foarte foarte mici, daca esti in Dublin sau imprejurimi prietenii mei dau cam 1000 pe luna pentru o camera; un apartament cu un dormitor in Dublin a ajuns sa fie si 1500 de euro pe luna.
– cand vii din Bucuresti te uimeste aerul curat, de munte, un lucru care mie mi se pare foarte important.
– densitatea populatiei e foarte mica, oriunde gasesti un parc pentru a te recrea fara a te calca cu nimeni pe bataturi.
– serviciile nu sunt atat de diverse si calitative ca in Bucuresti, iar preturile sunt foarte piparate (aici ma refer de la orice sedinta de ingrijire, coafor, manichiura etc dar si sali de fitness si alte servicii care ar prinde foarte bine).
Comentariu beton!23
Asa se amageste lumea si ajunge sa creada ca in Irlanda e iadul pe pamant
– Nu i-as numi neaparat pe Irlandezii „prietenosi”, mai degraba le place foarte mult sa se auda vorbindl. O sa stea cu tine 5 min sa iti explice cum sa ajungi intr-un loc, sunt foarte dezghetati cand stai cu ei la o bere, dar n-ar misca un deget pentru tine nici macar cand asta e jobul lor.
– Scopul managerilor in viata e sa fuga de responsabilitati si sa dea vina pe altii. De altfel asta e si explicatia pentru multitudinea servicilor proaste din Irlanda, managementul n-are nici viziune nici responsabilitate – si reusesc sa enerveze si clientii si angajatii.
– Asigurarea privata de sanatate de 100 de euro e pentru spitalele public – deci timpul de asteptare tot ala e. Daca vrei asigurare pentru spitale private te costa 2-300 de euro.
Iar daca e sa o iei la bani marunti, banii dati pe asigurare nu iti acopera cheltuielile nici daca ai fi cel mai bonav om din lume si ai fi in fiecare zi in spital. De ex: la o asigurare de 800E/an ti se deconteaza doar ce platesti peste 250 de euro, si numai pana la 1000E. In plus, mai sunt si perioadele de asteptare (6 luni sau 5 ani daca ai o conditie preexistenta nu ti se deconteaza nimic desi tu platesti luna de luna). Singurul motiv pentru care irlandezii isi fac asigurari private e pentru a sari listele de asteptare, dar serviciile sunt la fel de proaste si la stat si la privat, pentru foarte multi bani.
– Timpi de asteptare la spitale (sistem public): Control la ochi (suspiciune glaucom) – 20 luni, Diabet > 3 ani, Cancer – 11 luni. Timp de asteptare la urgenta – 24 ore. Te poti duce si la privat la urgenta (500 euro) dar aici urgentele sunt doar L-V 9-5. Si sa nu crezi ca fiind la privat, si dand atatia bani pentru serviciile medicale, medicii sunt mai interesati, Isi vor petrece cu tine 30 de secunde (celelalte investigatii sunt facute de asistente, medicul vine doar la sfarsit sa iti comunice sec diagnosticul si sa iti prescrie pastilele)
– Medici foarte bine pregatiti? Daca prin foarte bine pregatiti intelegi medici care sa nu aiba nici macar un tensiometru in laborator (nu mai vorbim de ecograf, ECG, glucometru etc), care nu stiu ce teste de sange sa faca pentru o anumita boala, da atunci da, sunt bine pregatiti. Iti vorbesc foarte frumos, iti prescriu paracetamol si nurofen indiferent de simptome, si daca ii bati la cap 4-5 luni cu aceeasi problema (care nu trece cu nurofen) poate se satura si te trimit sa iti faci si alte investigatii.
– Chiriile sunt foarte mari intr-adevar, insa partea cea mai proasta e ca gasesti greu apartamente. La toate sunt cel putin 20-30 de vizionari si sunt putine sanse sa gasesti apartament, chiar daca esti dispus sa dai peste 1500-2000E/luna. Pur si simplu nu sunt suficiente locuinte in Irlanda (si nici nu se inghesuie sa construiasca)
– Aerul este curat intr-adevar, iar densitatea mica te face sa te simti mai „aerisit” dar calitatea vietii e mult sub Romania
Te rog frumos daca se poate , nu știu pe cine sa întreb..pe 29 ajung în Irlanda cu fata si aici în România ar trebui sa între la liceu dar în Irlanda am văzut ca sunt de la 12 ani eu în ce grupa sa o introduc ? În primul an ar avea colegi de 12 ani . Fimea în toamna face 15 ani, sa o înscriu în anul 3? Ce ma îndrumați sa fac? Va rog din suflet ajutați-mă cu o idee .
O tara in care merita sa emigrezi.
Pișpăea… Am emigrat in ea, m-a disperat mai rău decât Romania, în timp record. În special locuitorii, pentru care eram doar un “fuckin foreigner”… M-am carat de acolo.. Să ii fută câinii cu Guinessu lor cu tot.
Si unde ai ajuns sa iti duci traiul pana la urma?
Presupun ca Romanica a ramas destinatia de vis in continuare, nu?
Salut am și eu o întrebare, am un prieten in Irlanda avea o mașina fără asigurare pe numele lui și a fost oprit de poliție și ia confiscat mașina dar nu el o conduce ce se mai poate întâmpla cu detinatomorul mașini ? Va mulțumesc
Am un prieten care este indian. Locuieste in India si lucreaza acolo in industria farma. ca si chimist. este super istet si calificat, engleza perfecta. Care sunt sansele de a gasi un job in Irlanda. Stiu eternul raspuns: compania care ar vrea sa-l angajeze trebuie sa demonstreze ca nu a gasit in interiorul tarii alt angajat. Si documentele necesare nu sunt f confortabil de facut. Totusi, nu ar fi o solutie? Te rog f f mult daca ai in anturajul tau persoane care au avut o situatie similara sa ne ajuti cu un rapuns: ar exista vreo cale? Multumesc anticipat! E un prieten pe care doresc mult sa-l ajut