Bănuiesc că deja știți cu toții pachetele astea noi de țigări care au pe ele tot felu de poze a căror menire ar trebui să fie să te determine să te lași de fumat. Le-ați văzut, nu?

Mie, personal, mi se pare a mai tare mișcare de combatere a fumatului ever. Cineva ar trebui să-i ridice o statuie geniului care fost în stare de o așa idee revoluționară, fără să aibă nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă dependența la un fumător. E un vizionar ce să mai, genul de om care înțelege într-un timp extrem de scurt (de ordinul minutelor) de ce casele au nevoie de acoperișuri sau că păsările moarte nu mai zboară. Sau, mă rog, că zboară mai puțin. Repet, un vizionar, o minte strălucitoare a acestor vremuri, ce să mai.

Sincer, sunt tentat să cred că dacă ai fi angajat cetățeni care să meargă pe străzi zbierând prin portavoce „oameni buni, lăsați-vă de fumat că nu e sănătos” ai fi avut rezultate la fel de bune. Adică zero barat, dar măcar era fun. Mai interacționai cu un om, mai dădeai o dumă, din astea. Așa doar te uiți la mortăciunile alea de pe pachete, ridici din umeri și-ți aprinzi scârbit o țigară. Sunt ferm convins că nimeni niciodată nu se va lăsa de fumat de la pozele alea. Nimeni!

Ca să nu mai spun că mi se pare absolut nedrept și discriminatoriu. Zahărul este cel puțin la fel de periculos ca fumatul, dar să mor io dacă am văzut ambalaje de dulciuri pe care să apară poze cu grași însoțite de ceva text de genul „consumul excesiv de zahăr duce la achiziția de locuri duble în avion” sau „o clipă pe buze, o viață pe șolduri”. În plus, aș obliga și șaormarii să-și vândă produsele la țiplă. Pe care s-o pot inscripționa la fel de amenințător: „înghite-mă cu de toate, oricum e tot ce vei înghiți vreodată”. Iar ceafa de porc s-ar comercializa obligatoriu în ambalaje de pe care Oana Roman ar spune tristă: „și eu am fost ca voi”. Păi nu? De ce să se distreze doar fumătorii când mai sunt o grămadă de alți vicioși care ar putea avea parte de clipe la fel de placute?

Acum, serios vorbind, vreau să știu și eu dacă există cineva care s-a lăsat de fumat motivat fiind de mizeriile astea de fotografii. Dacă există vreo singură persoană pe lumea asta care să-și fi spus „doamne, ce poză groaznică, de mâine nu mai fumez”. Și ca să fie foarte clar, mă refer la fumătorii adevărați care dau minim 15 lei pe zi ca să-și procure viciul cel fumegător, nu la domnișoare care pufăie două-trei slimuri sâmbătă seara la terasă cu fetele.

Deci? Cineva pe-aici care să fie îndeajuns de oripilat ca să se lase?

mihai_vasilescu_poze_tigari