Vecinul meu e turc. Turc get-beget, din Turcia. Vecinul meu are un business aici în România. Business-ul lui aparent merge bine, pentru că vecinul meu și-a schimbat de curând mașina. Și-a luat un Touareg nou. M-am bucurat pentru vecinul meu și pentru business-ul lui. Orice afacere care merge bine aduce bani la stat, bani pentru angajați și bani mai mulți pentru vecinul meu turc care o să investească în continuare în România. Ce să mai, îmi place că o grămadă de lume e fericită dacă un business merge bine.

Ce nu-mi place este că pe vecinul meu turc îl doare în pulă de mine. Și am realizat asta duminică atunci când am încercat să mă urc în mașina mea care era parcată lângă Touaregul cel nou al vecinului meu turc. Încercare soldată cu un semi-eșec, mașina mea fiind în mijlocul unei bălți plină de clăbuci. Pentru că vecinul meu turc tocmai își spăla Touaregul lui cel nou în stradă, cu furtunul, cu buretele și cu găleata plină de apă cu detergent.

M-am uitat la vecinul meu turc exact când eram în plină încercare de traversare a băltoacei și simțeam cum clăbucii se sparg molcom sub pașii mei. Cum ziceam, m-am uitat în ochii vecinului meu turc și-am rostit calm:

– Vi se pare normal?

Vecinul meu turc a oprit o secundă mișcarea de du-te vino a buretelui pe caroseria Touaregului lui cel nou, s-a uitat chiorâș la mine și m-a întrebat nedumerit:

– Ce, nu e voie la mine?

I-am răspuns vecinului meu turc că, din ce știu eu, legea interzice să speli mașina pe domeniul public și chiar dacă n-ar interzice, mă văd nevoit să repet întrebarea dacă i se pare normal. Și i-am spus toate astea vecinului meu turc, în timp ce arătam cu degetul arătător spre adidașii mei care făceau încercări disperate de a răzbate prin bălta cu clăbuci.

Vecinul meu turc m-a ascultat până la capăt și a conchis filozofic:

– Toți face așa!

Vecinul meu truc a rămas cu gura căscată când i-am răspuns:

– Și dacă toți fură, trebuie să furăm și noi?

După care m-am urcat în mașină și am plecat lăsând în urmă dâre de apă cu clăbuci și valuri.

Cred că nu-mi mai place de vecinul meu turc.

mihai_vasilescu_turc