Mă bucur că n-ați prins vremurile când în țara asta un video costa cât o mașină nouă (no kidding), un televizor color cât trei-patru concedii la mare (și nu la cort), iar un calculator era doar o chestie aspirațională la care cei mai mulți oameni puteau doar să viseze.

Da, chiar și în ziua de azi, când nici măcar nu mai țin minte câte calculatoare am schimbat, mi-l amintesc foarte bine pe primul. Am dat 500 de dolari pe el și, credeți-mă, în ’98 sughițai serios când scoteai din buzunar suma asta. Dacă nu mă credeți, dați un search pe google să vedeți cam cât costa pe atunci o garsonieră.

Dar problema n-a fost neapărat cât am dat pe el, prețul putea fi considerat un chilipir, iar eu un norocos că l-am găsit la banii ăia. Nu, adevărata problemă a fost că primul meu calculator era o janghină cârâitoare care se bloca din orice și a cărui placă video trebuia răcită ca motoarele în doi timpi de pe vremuri. Well, credeți că mai conta? Eram fericit că-l aveam și p-ăla și că în momentele în care se mișca decent puteam să bag o fifa liniștit.

Iar asta se întâmpla pentru că nu prea aveai de unde alege. Pe piață oferta era extrem de săracă și prețurile foarte mari. Pentru „râșnița” despre care tocmai v-am povestit m-am milogit vreo două luni de un prieten care învârtea niște combinații, de mi l-a scos așa de „ieftin”.

Și-a durat ceva până s-au rezolvat lucrurile, iar piața liberă și-a spus cuvântul și prețurile au coborât la un nivel normal. Practic, acum nu mai există niciun motiv pentru care n-ai avea în casă un pc decent. Iar prin „decent” înțelege fiecare ce vrea. După necesități și după gust, cum s-ar zice.

Uite, că tot vine Paștele acuș, mă gândeam că poate vă faceți o bucurie și vă schimbați calculatoarele. Stați, nu săriți vechile scuze „nu e o prioritate acum” sau „am allte chestii mai importante”. Nu vă repeziți, zic, c-am găsit un distribuitor mișto, ABD Computer, care are prețuri de dumping în perioada asta. Practic poți să-ți iei un laptop începând de la 469 de lei! Nu știu cum să vă spun, dar un fumător cheltuie mai mult pe țigări într-o lună.

De-aia ziceam, n-ar fi drăguț să vină iepurașul țup-țup cu un laptop în traistă? Știți cum merge cu drob și ouă roșii? La marele fix.

mihai_vasilescu_iepuras_paste