10,285 cititori

Vrei să slăbești și nu prea știi cum, așa-i?

Treaba stă așa. De la articolul cu slăbitul până în ziua de azi am primit minim câteva sute de email-uri (dacă nu mii) de la oameni care mă roagă să le trimit fișierele care conțin ce-am mâncat în perioada în care mă luptam cu cele 50 de kilograme. Cred că nu există zi în care să nu-mi scrie cineva. Și-i înțeleg, din două motive. Primul, întotdeauna exempul personal va fi peste orice teorie din cărți. Al doilea e oleacă mai complicat. Dar vă lămuresc eu acuș.

Să zicem că te-ai analizat așa cu un ochi critic și te-ai hotărât să slăbești. După care ți-ai dat seama că imediat vine vara, deci ai cam vrea să slăbești repejor spre rapid, ca să poți să te duci cu inima ușoară la plajă. Faci un pic de research ca să afli cum se poate rezolva această situație spinoasă și vezi că multă lume vorbește despre “număratul de calorii”. Îți faci cruce cu limba în cerul gurii, în timp ce te întrebi “ce-o mai fi și asta” și mai cauți un pic până te lămurești. Aaa, adică trebuie să “bagi” mai puține calorii decât consum într-o zi.

Bun, perfect, minunat, toate bune și frumoase, deja începi să vezi viața altfel, când brusc ai o revelație și-ți pui prima întrebare care-ți va zgudui lumea: păi și asta ce înseamnă, eu ce-o să mănânc?

Pentru că da, în momentul în care te-ai hotărât să slăbești ținând cont de numărul de calorii, există trei mari probleme cu care se confruntă toată lumea, probleme care până la urmă te pot face chiar să renunți:

1) De unde știu câte calorii am voie să consum?

Da, nu vă strâmbați. Mulți dintre voi au auzit de indicele de masă corporală sau de valoarea energetică a alimentelor, dar există și oameni care vor ridica senini din umeri. Pe bună dreptate. Și eu eram exact la fel.

2) Cum naiba le număr?

Nu râdeți, că e o problemă majoră. În primă fază ești total deconcertat. Cum adică să număr calorii? Și de unde iau valorile? Mi le șoptește cineva la ureche? Până te lămurești cam ce ai de făcut, te lasă naiba voința și-ți vine să te duci învârtindu-te în prima shaormerie.

3) Plictiseala.

E și cea mai gravă dintre cele trei. Pentru că la un moment dat efectiv ți se ia să socotești, să aduni, să împarți, să cântărești. Și-atunci știi ce faci? De lene sau din lipsă de timp, începi să repeți, să mănânci cam aceleași lucruri cărora le-ai învățat deja pe dinafară numărul de calorii. Iar asta duce la plictiseală și la tendința, de exemplu, de a te urca pe pereți când vezi piept de pui în fața ochilor (cum a pățit subsemnatul).

Well, le-am rezolvat eu pe toate trei pentru voi. Ia fiți atenți aici peste ce șmecherie am dat. Site-ul se numește LifeBox.ro și este mama și tatăl număratului de calorii. Practic, oamenii au avut o idee genială. Dacă ar fi existat în 2006, le-aș fi făcut statuie. Nu glumesc. Numai când îmi aduc aminte de excel-ul în care socoteam calorii sau cum cântăream fructe și bucăți de piept de pui, mă apucă transpirațiile și mi se ridică tensiunea.

Ei bine, băieții ăștia de la LifeBox au rezolvat toate aceste probleme. Intri pe site și-ți comanzi un meniu complet cu caloriile GATA calculate, în funcție de numărul de care știi tu că ai nevoie sau de stilul de viață pe care ți l-ai ales. Pentru că da, au inclusiv meniuri veggie sau special pentru sportivi.

Vrei să-ți comanzi pe toată săptămâna? Perfect. Se ocupă ei să nu vă plictisiți. Vrei pe-o lună? Da se poate, sunteți serviţi. Nu știi câte calorii ar trebui să mănânci? Nu-i problemă, au ei un ghid. Nu te-ai lămurit cu ghidul? Au și-un medic nutriționist care îți răspunde la întrebări. Nu-mi dă prin cap ce-ai putea să vrei mai mult. Au acoperit TOT.

Mno, un singur lucru mai aveam de făcut. Să-mi comand de la ei ca să verific pe pielea mea cum stă treaba. Ceea ce am și executat. Mi-am luat un meniu Optim de 1500 de calorii, pentru o zi întreagă. Adică ăsta. Iar în cutie o să găsiți tot meniul pentru o zi. Ia uite-l:

mihai_vasilescu_meniu2

Ei bine, nu numai că m-am săturat de nu mi-a mai trebuit nimic, dar a fost absolut superb. Tot ce-am mâncat mi-a mers la suflet. Și să mor eu dacă auzisem de „apio” până atunci. Las’că știu acum.

Acum înțelegeți de ce le-aș fi ridicat statuie în 2006?

Gata, să mai ziceți voi că-mi place doar să critic. Na, luați de slăbiți, că nu vă mai ține nimic! În afară de voință, desigur.

P.S. Uitasem să vă arăt cutia. E absolut bestială.

mihai_vasilescu_cutie

66 de păreri la “Vrei să slăbești și nu prea știi cum, așa-i?

 1. Foarte tare! Ar mai fi un aspect, la ce pret e lifebox ul? Ca putem slabi indirect prin infometarea portofelului!

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Gratiela, păi poți să vezi preturile singură. Am lăsat link.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 2. Boss, presupun ca meniul din pozna, e mai scump decat o shaorma si un bigmec la un loc…si cred ca mai ramai si cu ceva senzatie de foame in matze.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Redoo, e fix cât o shaorma și un big mac.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 3. Lucrează și cu restul țării?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @VictorR, vezi că au pe site toate orașele.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 4. Păi la voi, e chiar simplu. Mă intreb eu, care vreau să mă îngraș cam câtă mâncare îmi trimit și cam cât m-ar costa! ??

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Lidia, pentru îngășat am eu reţeta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Pe buneee? Uimește-mă! Mă aștept sa-mi spui să mănânc două shaorme pe zi de la Dristor sau să fac sex de două ori pe zi!! ???

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Lidia, ai “rețeta” în prima parte a textului cu slăbitul. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 5. Pe mine m-ai dat gata atunci cand ai slăbit. Dacă nu puneai poze nu te-aș fi crezut.

  Am lucrat vreo doi ani intr-o firmă foarte faină, cu oameni tare frumoși unde eram ca o familie mai mare. Singura problemă era că absolut in fiecare zi cineva aducea tot felul de prăjituri, pateuri, bomboane sau alte chestii de ronțăit. Asta pe lângă zilele in care sărbătoream zilele de naștere sau de nume ale colegilor, chestie care se întâmpla cam la fiecare două săptămâni. Ce mai! Era un festin permanent căruia nu puteai să-i reziști și nici nu era prea frumos față de ceilalți.
  Așa că în încercarea de a ajusta consumul excesiv de chipsuri, alune, covrigi și alte prostii am început să-mi pregătesc zilnic morcovi tăiați fâșii subțiri sau ardei gras.
  Acum, când trec pe acolo, toată lumea ronțăie morcovi….nici urmă de chipsuri sau pufuleți. :))

  Foarte bun apio cu gorgonzola cremoasă!

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @Anouk, lucrai la o fermă de iepuri? :)))

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @Mihai, :)))
   nu, dar s-au format niște obiceiuri. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 6. Mersi mult, stafiduță ! Eu am pierdut 12 kg. mâncând tot ce mi-a dorit suflețelul grasuț și îndurerat. La ora 17 fix, fixuț m-am oprit din a consuma alimente solide. Am băut berică de ghimbiruț fără alcool, apiță, ceiuțuri, suculeț natural. Am slăbit mult dar am rămas cu diminutivele. De ce oare ??????? Probabil arătând ca o prunuță mă jenez să folosesc cuvinte care – mi par grase.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • @francisca, ăăă… eu sunt stafiduţă?

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 7. Păi și așa ,,mură în gură ” și tot se va găsi cineva sa se justifice (scuze) în vreun fel! Multă lume va dezvolta alergie la apio de exemplu:)))))?

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Iuliana, ahahahahaaaaa. Mănânc apio și rețin tot.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 8. Eu am reusit sa dau jos 5kg in 18 zile, daca mai dau jos 10 si reusesc sa ma mentin e bine.
  Problema cea mai mare pentru mine era ca toata lumea in jurul meu rontzaia cate ceva, si acasa si la lucru. Primele zile au fost horor, imi venea sa ii asasinez pe toti, acum nu mai am nici o treaba.

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @MuciFICATorU, știu EXACT ce zici.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 9. Este o idee foarte buna si s-ar putea slabi usor. Am facut un calcul la 5 zile cu 1200 de calorii, costul ar fi 285 de lei. Pentru cei obisnuiti sa manance in oras cred ca renteaza.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Alina, mi-am făcut și eu calcule. Dar cred că la un moment dat nici nu mai contează banii, îți dorești doar să ai rezultate.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 10. Da’ te chinui ceva ca să ne slăbești. Acu’ ceva vreme ne-ai dat-o pe Cristina, acum ai venit cu “mură-n gură”. Dar ghici ce? “E scump, domn’le!”

  Ieri am fost în Tineretului la biciclete. Am inchiriat. Când m-am dus s-o predau era o tipa care se certa cu băiatul de acolo că ea nu plătește bicicleta chiar dacă i-a făcut roata în formă de opt. Citez: dacă știai că n-aveți biciclete bune și rezistente nu trebuia să le închiriați. Vina e a voastră nu a mea!” Să mai zic că tipa avea vreo nouăjdă kile și vreo douăjdă ani?

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Elena P, a mentionat ceva că reține apă și când merge pe bicicletă. Sau se îngrașă și de la aer?

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • :))))) De la aer????? Așa ceva. …:))).

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • De la aerul care-i venea în față că a mers cu viteză :)))))).

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 11. Şi cu keto cum rămâne?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Ana G., păi cum să rămână? Fiecare alege ce i se potrivește mai bine.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Păi ce, eu vorbeam de “fiecare”?! Te întrebam pe tine, Mihai. Că la cutia aia nu pare să fie keto. Sau e?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Ana G., păi și dacă nu e keto, ce? Eu am slăbit prin ambele metode. Știu prea bine ce fac amândouă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Mihai, mulţumim că te gândeşti la noi, deşi am impresia că tu ne crezi nişte pachiderme mîncătoare de şaorma. 😛
  Şi mi-au plăcut articolele de ieri.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 13. Eu de la 18 ani ma invart pe la 102-106 Kg la 1.95 de cm.Depinde mult de stilul de viata.Daca faci miscare si la ce intensitate.Un antrenament in circuit sau serii gigant poate consuma 1000 cal in 20-25 min in timp ce frecatu timp de doua ore in sala pot consuma calorii cat o la.ba.Toate sunt legate dieta,sport,refacere.Este un stil de viata nu ca vine vara si hai sa mănânc doua prune si un morcov ca vreau sa ies cu ata in c.ur pe plaja.In restul anului mănânc sapte teici pe zi,da asa sunt io draga ma ingras si prin fotosinteza.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @edelweiss, păi cam asta e ideea. Să începi acum, să vezi că dă rezultate și să schimbi modul de alimentație.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 14. Wow, destul de misto, santos si satios meniul. Acum am facut si eu abonare sa ma anunte cand deschid si in Constanta. Mersi.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @cati, da, da, văd că multă lume se interesează de Constanța.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 15. Cei trei M plus N si A.
  cei trei M sunt Munca, Munca si Munca si sunt inclusi in A-ul de la N si A. N este nutritie iar A este antrenament.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 16. Ce mi se pare cu adevărat revoluționar la această metodă de slăbit e că nici nu te pune să faci un minim de mișcare. Visul oricărei persoane cu surplus de kg. Pur și simplu o primești la botul calului. Ăla care acum, va fi întrebat: Calule, mănînci apio?

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @krantz, din experiență îți spun că alimentația este mult mai importantă decât mișcarea. Da, vine ca o completare bună, dar tot ce bagi în tine e mai important.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 17. Foarte tare ideea, te scuteste de batai de cap, calcule, timp pierdut… si toate astea au un pret! Singurul lucru care ma deranjeaza este enorma cantitate de deseuri pe care o genereaza dar nu este o problema legata strict de acest site, este o problema generala a societatii actuale din pacate…

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @Anca, da’ ce, nu mai reciclăm sau cum?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Ba da, daca e reciclabil (din poza nu bag mana in foc si in Franta nu tot ce e plastic se recicleaza, de ex. ambalajele de la iaurt nu) dar nu stu in ce stadiu e reciclarea deseurilor in Ro… aici cand ma intorc de la supermarket si incep sa aranjez cumparaturile umplu un cos de reciclabile (cu toate cartoanele de la cele 12 iaurturi ambalate impreuna, de la pasta de dinti, de la … si cred ca gasiti si voi alte exemple ca nu imi vin acum) si un cos de nereciclabile (plasele de la portocale de ex., toate barchetele de plastic nereciclabil daca am mareata idee sa cumpar legume sau fructe preambalate etc. etc.). Si asta inainte chiar de a folosi/consuma produsele respective… faptul ca o parte sunt reciclabile imi gadila cumva constiinta dar nu este suficient… Anyway, apreciez ideea siteului si nu vreau sa mut discutia pe alt subiect care ar merita poate un articol dedicat.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Anca, asta voiam sa spun și eu. Pe vremea când mă luptam cu caloriile, ultimul lucru la care mă gândeam era reciclarea. Nu mă lăsa foamea, nu de alta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 18. Cam scump, ca orice dieta, de altfel.
  Dar deosebit de interesant. Ii am in vedere pentru zilele cand plec la birou fara sa-mi iau mancare de acasa (daca aia se poate numi mancare ? ). Multumesc,@Mihai, pentru sugestie.
  Totusi, imi permit sa te intreb daca, pe langa dietele, metodele si siteurile diverse, nu ai niste sugestii si cu privire la miscare. Nu de alta, dar, cu tot regimul meu alimentar si kilele date jos, inca mai am senzatia ca fac preinfarct cand alerg 20 de metri dupa tramvai. ? Sau e cum zice pretenul @krantz mai sus: mananci de la baietii astia si folosesti bicicleta pe post de cuier, iar stepperul ca sa iti sprijini picioarele cand tastezi WASD?

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Ionut, a propos, cât ai dat jos?
   Man, cât despre preț, crede-mă, NU MAI CONTEAZĂ după ce ți se ia de numărat calorii.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Mihai, vreo 5 kile d-abia. Merge mai greu din anumite motive, dar merge.

   Cum sa nu conteze pretul? Tu ai vazut in ce ritm scumpesc astia tigarile? 😛

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Ionut, “motivele” sunt pitcii? 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Ionuț, apucă-te de dans! Consumi calorii fără să-ți iasă limba de-un cot, fortifici tot corpul și e un mod minunat de a face mișcare distrându-te. Face bine la fizic și psihic, potrivit pentru orice vârstă 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Laura G., dacă Ionut se apucă de dans, eu mă apuc de pilates. Sau zumba. Am zis. :)))

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Mihai, si ei “contribuie” un pic.
   @Laura G., subscriu la ce a zis @Mihai. ?? Un dulap e mai expresiv decat mine cand e vorba de dans. Am si eu demnitatea mea, ce naiba! Mai ales ca acum chestiile se si filmeaza si se pun pe fb. Exista cartiere pe unde n-as mai putea calca in veci daca sunt vazut dansand.??

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Ionut, eram precis.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Ionut, nu conteaza. Eu am gratia (nu si aspectul totusi) unei elefantici intr-un magazin de portelanuri si am adorat sa dansez. M-am lasat din varii motive care nu-si au locul aici. Si daca nu te duci cu partenera de acasa o sa fii zeul salii de dans. Mereu erau mai multe femei decat barbati.
   Totusi, @Laura te pacaleste putin. Mereu terminam cursul cu picioarele tremurand de oboseala (dar super happy, ziceai ca eram pe altele 🙂 ). Ati vazut cum se danseaza vals? Pare o chestie destul de lenta si nu prea solicitanta. Pare. Dupa o intreaga melodie dansata (3-4 minute, hai 5, cat poate dura o melodie) aveam limba pana la buric si pulsul meu il batea la popoul gol pe Usain Bolt. Dar era absolut senzational. Singura forma de sport pe care as practica-o.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 19. Eu am trecut doar să vă salut.Ah,și Doamna Chef vă salută și vă recomandă cu încredere apio.Mai ales domnilor.Cică e o legătură strânsă între consumul de apio și cel de calorii.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 20. Habar n-am avut că țelina e de fapt apio. 🙂 Mie îmi place salata de mere, ceapă, morcovi și…apio. 🙂 Un pic de sare, zeamă de lămâie și ulei. Nu-ți mai trebuie nimic altceva.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @9, lasă, man, că nici io nu știam. Dar știu acu’.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 21. La mine in oras nu s-a inventat LifeBox si nici nu suntem pe lista de asteptare. Deocamdata ma ghidez dupa calculatorul http://calorii.oneden.com/.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @stela, tot e bine. Voință să fie, că găsim soluții.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 22. Mâncăm pentru ca să trăim,sau trăim pentru ca să mâncăm,that’s the question…………..

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 23. Foarte (și nejustificat de) scump!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 3

  • @Alina, 57 de lei meniu pentru o zi ÎNTREAGĂ, ți se pare foarte și nejustificat de scump? Nu înțeleg. Dar câți bani dați voi pe mâncare, oameni buni. Dacă nu vorbim despre parizer și cartofi, desigur.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 24. Doar mâncarea pe o lună e 1700, man! Mare parte a populației nu câștigă atât, net.
  Ca să ții dieta, tre să-ți pregătești toate astea acasă. Dacă mai ești și femeie și ai familie care n-are trebă cu dieta ta, trebuie să gătești dublu și s-ar putea să nu pice confortabil.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • @Alina, nu trebuie să mai pregătești nimic.
   Iar aia cu salariul populaţiei e o informaţie inutilă. Probabil nu lor li se adresează.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 25. Interesant… au si mancare pentru ingrasat ? ? De slabit nu prea am nevoie..

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 26. Tata a slabit 25 de kg din octombrie pana acum. Nu pentru ca ar fi decis sa iasa la agatat (sper!), ci pentru ca l-a speriat medicul. A, ba nu, l-au speriat doi medici: diabetolog & cardiolog. I-au spus ca 1) e in prag de diabet (aka regim drastic tot restul vietii) si 2) daca slabeste scapa de problemele cu tensiunea (asta stia de cativa ani dar degeaba). Asa ca de 6 luni e la un regim serios, mama gateste si cantareste intr-o veselie – legume cat cuprinde, carne slaba, mere, dulciuri doar cele pt diabetici sau cu deserturi facute cu fructoza, dar cantitati mici, oricum. Asa a scapat de 25 de kg, mai are inca 25 de dat jos pana spre sfarsitul anului.
  Cu cincizeci de kile in plus, practic omul traia de 20 de ani ca si cum m-ar fi carat pe mine in spate non stop. M-am socat cand am realizat ca are de dat jos greutatea unui alt adult de sine statator :)))
  Ce voiam sa zic ca e ca: 1) pentru unii singurul stimulent destul de puternic e medicul (asa s-a lasat si de fumat cu ani in urma); 2) daca se poate la aproape 60 de ani, la 30-40 n-ai nicio scuza de varsta. Dar oricum iti trebuie o vointa zdravana si un partner care sa fie alaturi de tine in treaba asta.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.