Treaba stă așa. De la articolul cu slăbitul până în ziua de azi am primit minim câteva sute de email-uri (dacă nu mii) de la oameni care mă roagă să le trimit fișierele care conțin ce-am mâncat în perioada în care mă luptam cu cele 50 de kilograme. Cred că nu există zi în care să nu-mi scrie cineva. Și-i înțeleg, din două motive. Primul, întotdeauna exempul personal va fi peste orice teorie din cărți. Al doilea e oleacă mai complicat. Dar vă lămuresc eu acuș.

Să zicem că te-ai analizat așa cu un ochi critic și te-ai hotărât să slăbești. După care ți-ai dat seama că imediat vine vara, deci ai cam vrea să slăbești repejor spre rapid, ca să poți să te duci cu inima ușoară la plajă. Faci un pic de research ca să afli cum se poate rezolva această situație spinoasă și vezi că multă lume vorbește despre „număratul de calorii”. Îți faci cruce cu limba în cerul gurii, în timp ce te întrebi „ce-o mai fi și asta” și mai cauți un pic până te lămurești. Aaa, adică trebuie să „bagi” mai puține calorii decât consum într-o zi.

Bun, perfect, minunat, toate bune și frumoase, deja începi să vezi viața altfel, când brusc ai o revelație și-ți pui prima întrebare care-ți va zgudui lumea: păi și asta ce înseamnă, eu ce-o să mănânc?

Pentru că da, în momentul în care te-ai hotărât să slăbești ținând cont de numărul de calorii, există trei mari probleme cu care se confruntă toată lumea, probleme care până la urmă te pot face chiar să renunți:

1) De unde știu câte calorii am voie să consum?

Da, nu vă strâmbați. Mulți dintre voi au auzit de indicele de masă corporală sau de valoarea energetică a alimentelor, dar există și oameni care vor ridica senini din umeri. Pe bună dreptate. Și eu eram exact la fel.

2) Cum naiba le număr?

Nu râdeți, că e o problemă majoră. În primă fază ești total deconcertat. Cum adică să număr calorii? Și de unde iau valorile? Mi le șoptește cineva la ureche? Până te lămurești cam ce ai de făcut, te lasă naiba voința și-ți vine să te duci învârtindu-te în prima shaormerie.

3) Plictiseala.

E și cea mai gravă dintre cele trei. Pentru că la un moment dat efectiv ți se ia să socotești, să aduni, să împarți, să cântărești. Și-atunci știi ce faci? De lene sau din lipsă de timp, începi să repeți, să mănânci cam aceleași lucruri cărora le-ai învățat deja pe dinafară numărul de calorii. Iar asta duce la plictiseală și la tendința, de exemplu, de a te urca pe pereți când vezi piept de pui în fața ochilor (cum a pățit subsemnatul).

Well, le-am rezolvat eu pe toate trei pentru voi. Ia fiți atenți aici peste ce șmecherie am dat. Site-ul se numește LifeBox.ro și este mama și tatăl număratului de calorii. Practic, oamenii au avut o idee genială. Dacă ar fi existat în 2006, le-aș fi făcut statuie. Nu glumesc. Numai când îmi aduc aminte de excel-ul în care socoteam calorii sau cum cântăream fructe și bucăți de piept de pui, mă apucă transpirațiile și mi se ridică tensiunea.

Ei bine, băieții ăștia de la LifeBox au rezolvat toate aceste probleme. Intri pe site și-ți comanzi un meniu complet cu caloriile GATA calculate, în funcție de numărul de care știi tu că ai nevoie sau de stilul de viață pe care ți l-ai ales. Pentru că da, au inclusiv meniuri veggie sau special pentru sportivi.

Vrei să-ți comanzi pe toată săptămâna? Perfect. Se ocupă ei să nu vă plictisiți. Vrei pe-o lună? Da se poate, sunteți serviţi. Nu știi câte calorii ar trebui să mănânci? Nu-i problemă, au ei un ghid. Nu te-ai lămurit cu ghidul? Au și-un medic nutriționist care îți răspunde la întrebări. Nu-mi dă prin cap ce-ai putea să vrei mai mult. Au acoperit TOT.

Mno, un singur lucru mai aveam de făcut. Să-mi comand de la ei ca să verific pe pielea mea cum stă treaba. Ceea ce am și executat. Mi-am luat un meniu Optim de 1500 de calorii, pentru o zi întreagă. Adică ăsta. Iar în cutie o să găsiți tot meniul pentru o zi. Ia uite-l:

mihai_vasilescu_meniu2

Ei bine, nu numai că m-am săturat de nu mi-a mai trebuit nimic, dar a fost absolut superb. Tot ce-am mâncat mi-a mers la suflet. Și să mor eu dacă auzisem de „apio” până atunci. Las’că știu acum.

Acum înțelegeți de ce le-aș fi ridicat statuie în 2006?

Gata, să mai ziceți voi că-mi place doar să critic. Na, luați de slăbiți, că nu vă mai ține nimic! În afară de voință, desigur.

P.S. Uitasem să vă arăt cutia. E absolut bestială.

mihai_vasilescu_cutie