4,745 cititori

Cichicean cu păr prea mult

Text scris de Elena.

De când o ştiu pe mama a avut o obsesie: curăţenia. Bine, scamele și firele de păr, în mod special, o scoteau din circuitul firesc al vieţii. Cumva, nu ştiu cum, mi-a transmis și mie genetic această “boală”. Fraţilor, n-aveţi idee cum mă simt când văd scame pe hainele oamenilor. Îmi vine să-i opresc şi să-i pigulesc până la sânge. Iar firele de păr căzute sunt caz de cămaşă de forţă pentru mine. Mă înroşesc la faţă, mâinile mă mănâncă și foarte greu rezist să nu încep să le adun. Doar ruşinea şi situaţia jenantă reușesc să mă oprească.

Boala asta s-a agravat treptat, pe măsură ce creșteam. Îmi aduc aminte că în liceu aveam uniforma aia cu sarafan care se scămoșa ca dracu. Păi nu-l bărbieream, pe el pe sarafan, cu aparatul de ras al lui taică-meu? Mno, în tot acest context de boală fără leac, a apărut în viaţă mea Cătălin. Eram colegi de liceu. Mic de statura, cu părul ţepos și urât cu spume. Dar m-am îndrăgostit iremediabil de el pentru că semăna leit cu Cichicean (nu râdeți, jumătate de Românie nu știa că pe actor îl cheamă Jackie Chan). Da, Cătălin al meu și Cichicean erau practic identici. Cum să nu te îndrăgostești? Mai ales că ne potriveam la marele fix, şansele lui de a avea o iubita erau aceleaşi cu ale mele de a avea un iubit: foarte puține spre deloc.

A venit sfârşitul clasei a XII-a şi nelipsitul banchet pe care l-am făcut la mare. Păcat că nu s-a ţinut la banchet şi Miss & Mister Ugly că ne întorceam fiecare acasă cu diplomă de exclusivitate şi excelenţă. Așa am petrecut, am dansat, am mâncat şi la ora 12.00 s-a dat stingerea. Fiecare în camera lui, desigur. Pe la 5 dimineaţă mă trezeşte colegă-mea de camera pe motiv că ciocane cineva la uşa şi vrea să ne pitim sub pat ca să nu cumva să ne violeze. Cum șansele să mă violeze pe mine cineva, stârnit de ispitioarele-mi forme, erau mai mici decât să se descopere viață pe Saturn, am deschis ușa liniștită.

Băbăieți, în uşa era el, Cichicean al meu. Timid și roșu la față, mi-a propus să ieşim în balconul camerei ca să vedem răsăritul. Ce poate fi mai romantic de-atât? Exact. Nimic! Deja aveam certitudinea că mi-am găsit jumătatea. În drumul către balcon mă rugăm să iasă copiii noştri frumoşi. Bine, ca să nu vă treacă porcării prin cap, să ştiţi că pe balcon am stat în picioare, mă ţinea strâns de mâna, soarele a răsărit şi el a plecat. Iubire pură, ce știți voi.

Ne-am întors acasă. Luni la liceu toată lumea vorbea de “cuplul anului”. Dar mie mi se rupea, aveam iubit. În următoarea sâmbătă m-a sunat să ieşim la film. Ziua, la ora 12, că aşa se ieşea atunci. Nici n-am închis bine telefonul și deja îmi imaginam cum vom sta în întunericul sălii de cinematograf şi-o să ne pupăm tot filmul. Nu mai aveam răbdare, jur!

Am ajuns pe la ora 11 în parcul din faţă cinematografului. El era îmbrăcat în alb. Complet. Cămaşă albă, pantaloni albi, teneşi albi. Exact ce vă ziceam, Cichicean în kimono. În mână ținea o pungă cu gogoși. Măcar ălea nu erau albe.

Ne-am aşezat pe bancă în parc cu pungă cu gosoși lângă noi şi-am început să manacam. Păsărele ciripeau, soarele ne mângâia cu razele lui calde, copiii zburdau fericiţi în parc, el mă ţinea de după umeri şi din când în când îmi mângâia omoplatul. Simțeam fericirea cum îmi duduie prin vene. El se mai prefăcea că pune mâna pe bancă și din “neatenție” îmi atingea piciorul drept. Și coapsa mi-o atingea. Cu cotul. Tot din “greșeală”. Ce să mai, abia așteptam să intrăm în sală ca să dăm frâu liber acestor sentimente pure și înalțătoare.

Și în tot decorul ăsta demn de film cu ‘nșpe premii Oscar, mă pune dracu’ să mă uit în zona lui inghinală. Brusc, cerul senin s-a transformat în vânăt-negru, păsărelele în ciori, razele soarelui în săgeți, piciorul drept mi-a amorţit subit, dinții mi s-au încleștat și mi-a dat sângele pe nas. Da, oameni buni, dintr-o dată n-a mai contat nici romantism, nici nimic. Nu puteam să-mi mai iau ochii de-acolo pentru că fix lângă șliț, trubadurul meu avea pe pantalonii lui albi ca spuma laptelui UN FIR DE PĂR!

Am paralizat. Cum naiba să pun mâna tocmai “acolo” ca să-i iau firul de păr? Şi dacă nu-l iau, cum mai mergem noi la film? Că eu voiam la întuneric, dar fără fire de păr și scame. Atunci mi-a trecut prin creier o idee care părea salvarea lui. Şi a mea. Şi a omenirii de altfel. Mai erau două gogoşi în pungă aşa că i-am spus:

– Hai, să le mâncăm acum. Dar vreau să ne prostim ca ăia mici. Să dăm pe noi firimituri şi să radem!

Ideea era să se umple naibii de firimituri ca să se scuture după și să cadă blestematul ăla de fir de păr. Am mâncat, ne-am prostit, s-au adunat firimiturile acolo, perfect.

– Scutură-te, te rog, pe pantaloni.

El, drăguţ ca de obicei, a executat. Eu am închis ochii, am tras aer în piept lăsând fericirea să mă cuprindă şi am lăsat capul pe spate. M-am felicitat în gând pentru momentul meu de inteligenţă sclipitoare și abia apoi am deschis ochii. Nenorocitul ăla de fir e păr ERA TOT ACOLO! Şi acum când scriu aceste rânduri, simt furnicături pe tot corpul.

Mă uităm la el şi mă gândeam că singura soluție convenbilă ar fi să-l ucid. Dar care erau şansele să mai am un iubit? Aşa că m-am rugat în gând să fiu iertată pentru că voi atinge “acel” loc și brusc, fără niciun avertisment, am întins mâna, am apucat blestematul de fir și-am tras. Cichicean s-a albit și la față, a sărit de pe bancă mai ceva ca ăla adevărat și-a început să ragă din toți plămânii:

– Nebunooo, ăla e părul meu!  De ce tragi așa?

N-am mai intrat la film. Mi-era teamă că întunericul din sală nu-l va ajuta deloc.

mihai_vasilescu_cichicean

45 de păreri la “Cichicean cu păr prea mult

 1. Bai, de-acum tre’ sa ma uit la cine semneaza articolele! Eram convins ca scrie Mihai si ma intrebam cand dracu’ a purtat el sarafan 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 1

  • @Adi, eu nu pot decat sa ma mandresc ca textele mele sunt confundate cu acest talent înnăscut, pe numele lui de scenă – Mihai?.
   Da sa stii ca in sarafan as vrea sa-l vad si io.

   Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 2

  • Nu mai gasesti sarafan d-ala, tre’ sa te gandesti la altceva 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • @Adi, nu ma pune sa ma gandesc, ca nu raspund de faptele mele.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • eu m-am prins ca nu este text scris de Mihai doar la faza cu iesitul in balcon si rugaciunile cu sa iasa copii frumosi 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 1

 2. @Elena. jur că, după ce am citit postarea, nu mai port pantaloni albi în veci. Și, am o pereche suuuuper mișto. ahh, cum mi-ai ruinat tu mie pantalonii albi, care mergeau cu adidașii albi și cu tricoul alb, mulat pe burtă…ahhh

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 1

  • @SorinB, iți propun să nu renunți la visul tău. Bărbierește-te! Te ve simți, ăă..mai bine?!???

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

  • Draga mea, de la 16 ani fac asta, fara sa fi ratat macar odata operatiunea. E vorba, in primul rand, de igiena, apoi de look.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

 3. Vaaai Elena, iti inteleg perfect damblaua cu firele de par, ca la fel sufar si eu. Anu trecut cumnata-mea a adoptat un catel pentru fiica-sa (frumos gest, nu zic nu) dar asa naparlitor nu am vazut in viata mea. Eu, cum sunt alergica nici nu mai pot sa intru la ele in casa, dar cand vin ele la noi, ai putea sa mi te alaturi la usa de la intrare sa le “des-paruim” ca zici ca s-au tavalit imbracate prin parul cainelui. Oh, ce ne-am mai distra 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

  • @Camelia, Prezent! Nu se mișca nimeni mai bine și mai rapid ca mine.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 4. @Elena, sa inteleg ca daca ai fi reusit sa il smulgi si l-ai fi infasurat pe aratator, numele iubitului tau ar fi inceput cu litera “Z”?

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

  • @Relou, dacă reușeam să-i smulg firul ăla nenorocit, intram la film. Și acum aveam vreo 5 chinezi mititei.

   P.S. “Z” de la ce?

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

  • Z de la luuung!:)

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • @Elena, Iulian a dat raspunsul corect.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

  • ????. Ahaaaa. Acu’ m-am prins. Cred că se oprea pe la un “J”.
   P.S. Luați-mă ușor dimineața, că pâna nu beau cafeaua nu funcționez.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 5. De unde trag concluzia ca, uratii nu au nici noroc 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

 6. Elena, asta imi aduce aminte de faptul ca parul de pe fund este legat direct cu nervul optic, probabil e la fel si cu parul din fata.
  P.S. Pentru cei care nu inteleg, smulgeti-va un fir de par de pe cur si o sa vedeti ca va lacrimeaza ochii instantaneu! Sau faceti precum Elena, incercati pe partener, mai bine sa lacrimeze el :))

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 1

  • Părul ăla mai e implicat într-o chestie: Viaţa e precum părul la cur: scurtă, aspră şi plină de rahat!

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

  • Vorba maestrului Margineanu…

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 1

  • @VictorR, ce să mai zic, te declar filosoful meu preferat!

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Elena P: Cu modestie (ştiu, e a nu ştiu câta oară când scot această calitate pe tapet, de-o să zică lumea că-s prost, de modest ce sunt!) mă-nclin în faţa vrerii tale! 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Elena, e unu care umbla cu dislaicu p’aci, o fi Cichician?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Relou, să lăcrimeze el, mama lui, oricine dar nu eu.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

 7. Recunosc, nu citesc chiar toate articolele acestui blog, posibil 9 (sau 8) din 10, dar de fiecare dată, şi vă spui sincer de fiecare dată mă umplu de o stare sublimă de fericire. Nu poci explica mai detailat. Vă mai spui un secret, îmi place să citesc comentariile de la “Elena P”, de fapt e primul lucru care îl fac după ce îmi arunc o primă privire în diagonală peste articol. Iar cînd văd “text scris de Elena” atunci chiar mă aşăz bine, pun cartonaşu “rog nu deranjaţi” şi îmi iau o doză maximă de oxigen. Pentru că citesc pe nerăsuflate. Si apneea nu ţîne mult.
  Scuze de lunga explicaţiune, revin la articol.
  Deci maaare figură şi Ciki ăsta, Ciki a lu’ Cean, sau Cikicean, sau… Cichicean. Şi cel de pe ecran, dar şi cel din realitate dar mai ales cel de pe bancă. Mi-am adus aminte cu mare plăcere de momente frumoase din liceiu. Frumoase vremi.
  Totul este frumos pînă se descoperă că trubadurul are o problemă, hmmm, situaţiune complicată, situaţiune dilemantică.
  Ce-i de făcut ?!
  Să fie vorba de Tricofobie ?
  Să sperăm că nu !!
  Poate Tripofobie ?!
  Off, că ştiu la ce vă gîndiţi, dar nu e aia !
  Şi atunci fac o mică analiză şi descopăr un indiciu, “piciorul drept mi-a amorţit subit…”, asta însemna că Cichicean stătea în partea dreaptă şi posibil deci că Tricofobia să fi fost declanşată de… Levofobie.
  Adică fără să îşi dea seama, fără să ştie că suferă de vreo fobie(!), cu cele mai bune intenţii de aşezare pe bancă, Providenţa a făcut ca Elena să stea în partea stînga(!!) ceea ce se poate explica apariţia misterioasă a “factorului declanşator”.
  Ca să pară mai lung, am mărit textul, mult, şi am citit pînă la final, după care l-am mai citit încă odată şi încă odată. Acuma ce să va spui ?!, că ar fi fost fumos o continuare, chiar şi fictivă ? da, ar fi fost frumos, că mai departe îmi pot imagina o continuare a unei scene de film, da, mi-o pot imagina (secvenţa mi-o pot imagina!) şi este frumoasă, este frumoasă secvenţa, în continuare personajele merg la film, şi apoi continuă o frumoasă prietenie, sau ce sa fac ?, să mai pun şi alte întrebări, nu, nu pun şi alte întrebări pentru că nu vreau să fiu indiscret, păi atunci ştiu ce să fac, cel mai bine este să scriu un comentariu, ceeea ce şi am făcut.
  Pentru Elena,
  pentru Mihai,
  pentru cei ce au citit commenturile pînă inclusiv aici,
  dar şi celelalte comentarii,
  şi pentru toţi cititorii,
  le doresc ca bucuria frumoaselor raze de soare primăvăratic să mîngîe inimile, iar bucuria primăverii să ne cuprindă într-un mare iureş !!!

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 5

  • @Sorin, n-a mai fost nimic după aia. Ne-am amuzat ulterior când ne-am reîntâlnit.
   P.S. multumesc pentru prima parte a comentariului.?

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 8. Hahaha ?. Cafeaua mea parca are alt gust acum dupa o portie de ras. Recunosc, am ras doar in sinea mea, ca mie dimineata nu-mi place sa-mi fortez coardele vocale, dar se pune si asa, nu?

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

 9. Elena, nu se poate!!! Am râs cu lacrimi.

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

 10. De unde invătăm ca toate ni se trag din copilarie!

  Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Oviwan, da, da. Eu, de pildă, mi-am inhibat fobia asta cu scamele în fața copilului. Sper să fie ok la maturitate.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

 11. Elena,viața ta e plina de aventuri :)) :))

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Mary I., daa :)).
   Inițial am vrut sa scriu că “a fost”, dar ai dreptate: “este”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 12. @Elena P , ce noroc ai ca acum barbatii adevarati isi epileaza nu numai zona inghinala . nu mai gasesti un fir de par rebel pe care sa-l ciuguleasca femeile 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

  • @Shoric, bine că ai completat cu “adevărați”?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

 13. Cichiceane Cichiceane, La Multi Ani bai barosane!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 14. @Elena P fac ce fac , dar eu abia seara ajung sa citesc de fel pe aici , apooooi ma aseez confortabill sub pilotaa si ma amuzz copios , cu tura DOI = comentariile , apoii adormm asa de bineeee

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Cinezze, adormi bine în sensul că te-a amuzat textul, nu în sensul că te-a adormit, da??

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 15. Pingback: mihai vasilescu blog | 8 Martie fără striptease e ca bmw-ul cu volan pe dreapta fără numere de Bulgaria

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.