8,271 cititori

Legenda mărțișorului, varianta modernă

Text scris de Elena.

1 Martie, ora 6:30. Sună alarma. Mă trezesc mai vioaie ca oricând. Azi e mărțișorul și simt o imensă bucurie la gândul că se lasă cu cadouri și că va fi o zi de neuitat. Sar din pat direct în papucii de casă și mă îndrept către baie. Mă ia o emoție puternică la gândul că aș putea gasi chiar acolo ceva-ul ăla mult așteptat. Apăs pe clanță, strâng ochii cu putere și aprind lumina. Îi deschid brusc, pregătită să mă bucur. Vreau să fiu surprinsă! Și sunt! Oglinda care trebuia să reflecte făptura-mi divină e plină de stropi, pe chiuvetă sunt firișoare mici de păr, aparatul de ras e pe jos, iar lângă coșul cu rufe zac relaxate trei șosete murdare. Trei. Că patru sunt prea multe și două prea puține.

Mă uit la mine în oglindă și mă minunez de cât de relaxata sunt Asta în timp ce mă întreb “oare ce-o să primesc de mărțișor?” și simt cum mă cuprinde nerăbdarea. Cu emoțiile ajunse deja la cote maxime, reușesc să mă spăl pe ochi și pe dinți, deși nu sunt sigură că asta e ordinea în care le fac.

Termin și mă îndrept către bucătărie pe valurile unui miros îmbietor de cafea. Hai, mă, zic, n-a spălat el chiuveta, dar mă așteaptă cu cafeaua. Intru timidă, cu un zâmbet suav pe față și dinții proaspăt spalați. Da, cafeaua era gata. Doar că întinsă pe tot aragazul. Iar cutia era căzută pe jos. Îi zâmbesc în gând și-l alint: ce neîndemânatic mic. Prin puterea gândului îi mai transmit câteva “dulcegarii”, fără să mă repet, timp de 10 minute. Cu gâtul uscat de atâta “dulce” mă îndrept către frigider ca să beau apă, dacă tot n-am cafea.

Pe ușa de la frigider observ un bilețel. Închid repede ochii ca să las surpriza să mă cuprindă. Deschid cu emoție unul singur și citesc literă cu literă. Literele le adun în cuvinte: strânge de pe jos dacă nu ești în stare să înșurubezi bine un capac! Strâng, ce să fac. Mai ales că nu vreau să strice nimic ziua asta care se anunță minunată.

Înainte să plec spre muncă, mă mai învârt un pic prin casă. N-am răbdare până diseară și caut surpriza. Sunt convinsă că a ascuns-o pe-aici pe undeva. Al naibii, a dosit-o bine de tot că nu reușesc deloc s-o găsesc. Iau la repezeală niște haine, le arunc pe mine și plec spre serviciu.

Aici mă așteptă colegele mele cu flori și mărțișoare. Eu n-am luat nimic. Nu înțeleg de ce să ne dăm mici atenții în ziua în care noi TREBUIE să primim. Dar așa se întâmplă când n-ai și tu un om ca al meu. Hahaha. Eu am. Și-ncă ce om. Săracele alea sunt cu fața căzută, în timp ce eu mă suport din ce în ce mai greu de atâta fericire.

Orele trec foarte greu. Abia aștept să ajung acasă ca să găsesc adevărata surpriză. Șeful, parcă anticipându-mi nerăbdarea, vine cu o veste demnă de ziua asta specială:

– Fetelor, astăzi puteți pleca cu doua ore mai devreme.

Nici n-a terminat bine de zis, că sunt în taxi. Pe drum, îl tâmpesc pe șofer cu logorea mea. În semn de apreciere că m-a ascultat, la final îi las un bacșiș de zile mari. Știți cum e, dacă dai primești înzecit. Iar eu chiar simt că am de primit. Intru în scară, pe ușa liftului scrie “revizie”. Nu-i nimic, zic, abia am timp să-mi pregătesc inima pentru surpriză. O iau ușurel pe scari. 8 etaje. Ajung în fața ușii gâfâind și transpirată toată de emoțiile care mă pătrund. Trag aer în piept și deschid ușa. Surprizăăă! Pe canapea stă el împreună cu Fane, Nicu și Costel. În șort și cu busturile goale. Pizza și berea sunt pe jos, iar la televizor e marele derby al etapei.

N-apuc să salut, că-mi spune zâmbitor:

– Ce bine c-ai venit mai devreme. Adă și tu patru beri și fă niste floricele! Repede, cât e pauză.

Fac, că doar bine faci, bine primești. Cu berile și castronul în mână dau să deschid ușa de la bucătărie. Când trag de clanță, mă lovesc fix peste gleznă. Îmi vine să urlu de durere. Strâng ochii și dinții cu putere. Într-un final îi deschid. Sunt cu glezna pe tablia patului. Mă uit buimacă în jurul meu. Sunt în dormitor. Mă uit la telefon. Ora 6:20, 2 martie. Nu mai înțeleg nimic. Mă dau jos din pat amețită și dau să intru în baie. El se bărbierește. Îl întreb nedumerită:

– E 2 martie azi?

– Îhî, zice.

Cum naiba? Timidă, prin crăpătura ușii, insist:

– Păi și 1 martie?

– A fost ieri, dacă azi suntem în 2. Hai, du-te și fă cafeaua aia că te-ai zăpăcit naiba de tot.

Răsuflu ușurată. Pfff, ce bine c-a fost doar un vis!

Vis??? Stai așa, și mărțișorul meu?

mihai_vasilescu_pizza_bere

sursa foto

67 de păreri la “Legenda mărțișorului, varianta modernă

 1. Pai ce-ti mai trebuie surpriza sau martisor cand ai asa comoara de barbat?!! :)))

  Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 0

  • @Anouk, ai și tu dreptate. Promit să-mi revizuiesc comportamentul.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

 2. Scuipă în sân și bucură-te din plin: așa podoabă mai rar la casa omului. Auzi, dacă vrei, ți-l ”împrumut” pentur reeducare: promit că, după 3 zile, nu-l vei mai recunoaște. Bine, nici ochii vineți și fălcile rupte, dar, nu-i bai. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 0

  • @SorinB, așa prieten ca tine mai rar. Te sun mâine dacă e, că azi abia a început ziua :))))

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

 3. Am învățat un lucru. Vreau ceva, îmi cumpăr singură. 🙂 Cât despre specimenul de acasă…mulțumește-i soacrei. L-a educat ca pe un adevărat ,,bărbat,,. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 2

  • @9, eu doar am trollat puțin. Mbine puțin mai mult.. :)))

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

  • Eh, ai scris așa de bine că personajul a prins viață. 🙂 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • @9, io i-am dat viață, io îl omor!

   Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 0

 4. Probabil într-o viață anterioară a fost altfel…

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

  • @VictorR, nu s-a terminat ziua. Maine e 2 Martie. Mai astept pana diseara.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 5. Esti teribila, ca de obicei
  Nu uita daca nu iti iasa azi mai ai o sansa cu cadoul asa cam intr-o saptamana.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @MuciFICATorU, dacă nu-mi iasă azi..n-o să-i iasă nici lui nimic la drum de seară. Și la el nu e valabilă varianta cu “o săptămână”, la el e “pe un an”.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

 6. Pupa-l mama pe el de atent! Atent sa nu-i lipseasca berica si compania prietenilor. Mai rar gasesti giuvaiere de-astea, @Elena, eu zic sa nu-l scapi din manute!
  Daca-ti serveste de consolare, nici eu n-am primit nimic, da’ spaniolii nu sarbatoresc martisorul.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 0

  • @lectorarumana, să nu-l scap din mânuțe, sau să-l scap (d)în mânuțe? Că eu parcă aș merge pe varianta a doua.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 7. Cică coșmarul e tot un fel de vis 🙂
  Aștept dislike-uri pentru următoarele afirmație 😛 N-aș sta lângă un sapiens din ăsta necioplit și bădăran nici să fie vreun artist și să mă picteze nud. Nu mi-ar păsa nici cât negru sub unghie de presiunea socială, de faptul că mi-e frică să schimb becuri, de probabilitatea de a îmbătrâni singură – na, mai bine o mâță (deși ne detestăm reciproc) decât așa ceva 🙂 Ai trollat tu, da’ am văzut atât de des variante ale poveștii tale, de… bleah.
  Hai că-i 1 martie, să nu ne indispunem. Zi faină să ai 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 0

  • @lotusull, bravo, fată! Ai un mărțișor virtual de la mine☺.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 8. Elena, da-mi adresa ca iti trimit eu ceva frumos. Mi-e mila de el…

  P.S. Textul e de nota 20

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

  • @Relou, sincer? Și mie mi-e milă..
   P.S. multumesc

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • Elena, nu te-ai gandit si tu sa iei 5 beri si sa iti dai si tu jos tricoul. That face: priceless!!!

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

  • @Relou, mai bine nu ud eu tricoul cu berile alea?

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Elena: doar daca il storci intr-o halba dupa aceea 😉

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

 9. Biata fată,pân la maritis era un tip de nota 11! Abia dupa si.o aratat adevarata față. La multi ani fetelor,e Martie! P.S.: Aveti cum si ce alegeti!

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 10. ahahahaaaaa foarte tare :))) pot spune ca nici eu nu am primit nimic…al meu domn imi cumparare ieri niste flori, pentru ca astazi lucreaza in tura de 24h, si a zis sa fie atent anticipat. Doar ca..pana am ajuns eu acasa, mi-a calarit pisica florile, a spart vaza si domnul a trebuit sa curete si sa arunce minunatie de buchet…
  Sa mai astept ceva maine? :)))

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

  • @Cristiana, ce să mai aștepți? Acum e randul tău să dai.?

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 11. Da, da’ ia să uiţi tu să cumperi bere sau sortimentul de pâine preferat, că e o tragedie. El e ocupat, nu-şi poate aminti toate căcaturile. 😛

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

  • @Gabil, ți-am spus vreodată că te iubesc? Deșteapto!?

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 12. Ah, cat imi place mie Triada Mortii (14 februarie – 1 martie – 8 martie)! E acel moment din an cand femeile isi aduc aminte ca trebuie sa fie iubite, sa primeasca martisoare si flori, isi imagineaza ca au langa ele niste printi etc. Nimic mai eronat! L-ai luat porc, lasa-l sa guite!
  Daca intr-un an intreg nu a fost in stare sa-ti ia un buchet de flori, asa, aiurea, fara ocazie speciala (exceptand poate ziua de nastere, dar nu e sigur?), de ce ar face exceptie acum? Asta eu o consider inconsecventa. ?
  E chiar de preferat sa fie la fel de nesimtit si in aceasta perioada fiindca nimanui nu ii place sa aiba alaturi o persoana cu atitudine schimbatoare, nesigura si inconstanta in gesturi si pareri.
  Gresesc???
  P.S. @Elena P, biletelul de pe frigider………de vis! Cu permisiunea ta, am sa folosesc si eu nemuritoarele cuvinte de cate ori manjesc covorul cu mustar sau zeama de castraveti murati din cauze de capac neinsurubat cum trebuie.??

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 0

  • @Ionut: daca s-ar trezi soata ca vin acasa cu flori fara niciun motiv, ar intra la banuieli. Si nu vrem asta, nu-i asa? :)))
   Asa ca mai bine iesim la cate-o prajitura cand avem pofta 😉

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Ionut, @Relou, io zic să așteptați până pe 9 Martie. Nu mai e mult.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • Eh, glumesc si eu un pic.? Deja am rinita alergica de la florile pe care le tot car acasa de vreo saptamana. Bonus, toti vanzatorii de martisoare si flori din piata ma cunosc si ma saluta cu “cel mai al dracu’ respect”, ca sa citez din Parazitii. Si nu stiu unde or fi barbatii de genul celui descris mai sus, fiindca la mine in zona, inca de aseara, nu mai gaseai decat pamant de flori in florarii si martisoare cu Elsa, printesa Sofia si minionii. In rest…..pustiu. Hai, bah, ca suntem barbati romantici, da-ne dracu’!??

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

  • @Ionuț, sunteți, băi, dă-vă dreacu ??

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @Elena, pe 9 martie iti torni berea pe tricou?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • @Ionuț, dacă ești sigur că nu pățești nimic, folosește-l. Sper să știi să știi să te ferești. :)))))))

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 13. El era un baiat super-gigea inainte de insurătoare! Abia dupa si.o arătat adevarata față… La multi ani fetelor,alegeti înțelept!

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 14. Draga mea, dacă așa e pe 1 martie, pe 8 martie se lasă și cu scântei? ? că deh, “ființa siderală” numită femeie, are “fitilul scurt” când vine vorba de “călcat pe bec” și din cea de mai sus se transformă intr-o “bombă cu ceas” ce te poate distruge, de zici că n-ai avut noroc?

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @kya, sau se transforma in bomba di explodeaza in alta parte?

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 15. Moș Crăciun nu există.
  Mărțișorul e doar un vis și nici în vis.
  …….
  Dragele mele, e timpul să ….

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 16. Ce vreau eu să întreb :dacă trăiesc în altă țară și nu am calendar creștin ortodox, pot beneficia de prezumția de nevinovăție, gen,,păi nu e trecut cu roșu, eu de de unde dracu să știu toate sărbătorile din cap”,merge?

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @Paco, nu prea merge ca 8 martie e ziua INTERNATIONALA a femeii. Scapi de Valentin daca o bagi p-aia cu “sarbatoare importata de la americani”. De Martisor nu stiu ce sa zic….

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Mercedes-Benz A 180 AMG Line Navi Pano-Dach

   € 21.890,- **

   € 21.890,- **

   |
   51.569 km
   |
   12/2014
   |
   90 kW 122 PS

   Gebraucht, Benzin

   Händler
   , DE-51149 Köln-Porz

   Händler

   DE-51149 Köln-Porz

   .bidr-content{line-height:13px}.bidr-content-M{line-height:16px}.bidr-stars{vertical-align:middle}.bidr-iconSize{height:13px!important;width:13px!important}.bidr-iconSize-M{height:16px!important;width:16px!important}.bidr-fullStar{fill:#ffdf00!important;stroke:#efaf41!important}.bidr-emptyStar{fill:white;stroke:#efaf41!important}.bidr-halfStar{fill-rule:evenodd;fill:#ffdf00!important;stroke:#efaf41!important}.bidr-halfStar .fill{fill:#ffdf00;stroke:none}.bidr-halfStar .border{stroke:#efaf41}.bidr-padding-left-xs{padding-left:4px}.bidr-greyStar{fill:white!important;stroke:#949494!important}.bidr-padding-left-xs{padding-left:4px}.bidr-text-without-link{color:#949494!important;font-size:13px;margin-left:4px}.bidr-text-with-link{font-size:16px;padding-left:4px}.bidr-no-ratings-without-text{color:#949494!important;font-size:13px;margin-left:4px}.bidr-no-ratings-with-text{color:#949494!important;font-size:16px;padding-left:4px}.bidr-ratings-deactivated{color:#949494!important;font-size:13px}

   (42)

   @Ionut ,aia e 8 martie. Se numește ziua internațională a femeilor muncitoare.;)

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Paco, din păcate nu merge decât dacă iubita/sotia ta nu este româncă. Că dacă este româncă și până acum n-ai reținut “sărbătorile” astea, ma frend, esti TER-MI-NAT!!
   Fugi repede și ia ceva, orice.
   Bafta!! :))))

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • Am ochit un Tissot mișto pe care mi- l doresc de mult.Când o să mă vadă cu el la mână, o să rămână mută de uimire! Mulțumesc de sfat ,@Elena P !Am fugit!

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • @Paco, dacă nu io, atunci cine să-ți dea sfaturi?
   P.S. daca tot îti iei ceasul ala, vezi sa fie rezistent la șocuri mecanice?

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 17. 1 Martie pt un barbat care se duce in prima zi la locul de munca…
  Sa iau ceva, sa nu iau ceva? Si daca iau, cate sa iau? Cate or fi, ca nu-s “decat” 250 de angajati, dintre care fo’ 100 la birouri… O hi biroul mare? Si daca da, cate fomei or hi intr-insul? Mai bine nu iau nimic, ca si asa cardul meu n-a mai vazut bani si a ajuns pana la usa biroului de credite… Si uite asa, azi aflai ca sunt 3 dameze in noul meu birou si a trebuit sa pun o fata de bou in momentul in care am facut cunostinta. Daaaa, stiu, sunt de kkt. Sry, daca maine gasesc la metrou niste ghiocei sau zambilici (la preturi normale, nu ca si azi), promit ca ma revansez!

  @Elena… Fataaa, esti geniala! Nu comentai io pana acu pe aici, dar tu ma facusi sa insir niste litere, na!

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @Papi, bine ai venit! Ma bucur ca io am declansat in tine nevoia asta de a lega literele in cuvinte. Daca mai starnesc una, alta, sa ma anunti.
   Io-s dă treaba sa stii.
   Si du flori la fete, lasa cârcoteala!

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 18. Mă iau după sfaturile tale…E și subacvatic și rezistent la șocuri. Acum ce fac : o înec sau ii aplic o corecție fizică?

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @Paco, ???. Ce-ai, ma frend? Tre’ sa vii la un curs de limba romana. Vad ca nu prea intelegi (de vorba buna) ce spun.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @Elena P mă bag.Se pare că vremurile trăite pe meleaguri străine nu au făcut decât să mă îndepărteze de rădăcinile strămoșești. Dar am o rugăminte: uităm de bastonașe și ne concentrăm mai mult pe liniuțe?

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @Paco, liniuțe să fie atunci. Că bastonașele nici mie nu-mi plac.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 19. Nu stiu cum s-au simtit ceilalti barbati azi, dar a fost o adevarata expozitie de craci in oras. Nu poa’ sa fie si maine tot 1 martie???

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 20. Lăsând acum tonul glumeț deoparte pentru câteva momente, doresc tuturor doamnelor și domnișoarelor de pe aici un anotimp extraordinar! Vă salut pe toate cu respect!

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @VictorR, multumim. La fel sa fie si pentru doamnele din viata ta!

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 21. Când,şi mai ales cum i-ai oferit graţiile tale…………? Ultima oară……Dacă i le-ai oferit în ultimii 5 ani …..

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Tokarev, cui? Despre cine vorbești?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 22. ???…să ai o primăvară cu multe motive de zâmbit!! ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 23. Bai, n-am putut sa citesc tot fiindca am vrut neaparat sa-ti zic asta: elena p esti tu. Zi, bai ! A, si btw, Is a ramas fara bombomboane 😀

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 24. Până la ora asta din noapte n-am reușit să citesc aici. Iar acum, citind și râzând, mă apucă dracii…

  Lăsând la o parte sărbătoarea (oricare ar fi ea), scenele alea de coșmar sper că sunt ficțiune. Că altfel, îți trimit eu un mărțișor: legat cu șnur, un cuțit cu lamă dublă – calea cea mai sigură spre inima lui. Direct, clar, hotărât, fără fasoane…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • @Laura G, da, e ficțiune. Dar “cuțitul” ăla trimite-l totuși, așa preventiv.
   Cea mai tare faza de ieri a fost să aflu că pe seară chiar este meci Steaua-Dinamo. Habar n-aveam. Jur!
   M-am simțit ca mama Omida.
   Doar ca acasă nu mă așteptau cei patru ci doar unul. Băiatul meu.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 25. Pingback: mihai vasilescu blog | Cichicean cu păr prea mult

 26. Elena, tot am vrut sa te rog: explica.ne te rog ( in stilul propriu) , despre INTUIȚIA feminină si bărbatul perfect(8 martie ar fi data perfectă pt.astfel de subiecte!). Mulțumesc anticipat

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.