Pe sistemul „sunt un bucureștean mândru de orașul meu” și dacă tot am rămas pe plaiurile lui Bucur în noaptea dintre ani, mi-am zis că n-o fi foc dacă fac și eu Revelionul pe străzi. Așa că miezul nopții m-a prins în Piața George Enescu unde onor Primăria Capitalei a organizat mare tămbălău. A fost frumos și inedit, atât de frumos că mi-am jurat să fie prima și ultima oară când execut așa ceva. Recunosc, a fost și greșeala mea. Nu mai călcasem niciodată pe la vreun concert d-ăsta moca și aveam așteptările setate aiurea. Idiot.

Ceva mi-a sunat prost încă de când am ajuns și am realizat că prezentator e Mihai Morar. Nu știți cine e Mihai Morar? Felicitări! Bine ați venit pe blogul meu și sper să nu mai plecați niciodată, de cetățeni ca voi are nevoie țara asta. Omu’ are ceva emisuni pe la antene și radio ZU, iar în timpul liber se mai ocupă și cu ciorditul de pe net. Dar, până la urmă nu asta ar fi fost problema ieri seară, ci că așa, fără foi sau prompter în față și glume furate de la alții, gagiul are farmecul și carisma unei moluște intrată în depresie. Pur și simplu se scremea pe scenă. Mno, mi-am zis că sunt eu ghinionist sau prea pretențios și-am trecut peste, hotărât să mă simt bine dacă tot sunt acolo.

Well, n-ai cum, frate. Mai avem mult până învățăm cum sa ne comportăm când primim ceva moca și mai suntem și strânși la un loc, în turmă. Spre exemplu, n-am să înțeleg niciodată ce te-ar putea face să vii cu un copil de nici trei ani. Doar pentru că e gratis? Nu mai zic că era ger binișor de tot și săracu’ plod n-avea nicio vină că trebuie să îndure asta, am să spun doar că, evident, copilul ăla trebuia ținut în cârcă. Ia ghiciți, mai vezi ceva dacă ai nimerit în spatele vreunui părinte din ăsta destoinic? Și erau cu sutele. Da, știu, n-au avut cu cine să-i lase și era musai să-i târască un pic prin friguț, la revelion.

Ok, să zicem că, dacă fac un ușor efort de bună-voință, trec peste faza cu copiii, până la urmă nu e treaba mea. Dar să-mi explicați voi care ar fi motivele pentru care mi-aș lua câinele la un asemena eveniment? Înțelegeți ce zic? Câinele, frate? Doi aveam, chiar în fața mea. Doi oameni, cu două potăi d-alea mici, bișoni maltezi sau naiba știe cum le zice. Cert e că-i țineau înfofoliți, în brațe. Nu mai pun la socoteală stresul bietelor animale din cauză de prea mulți oameni la un loc și de la bașii din boxe, dar aveți idee cam cum au reacționat când au început sa bubuie artificiile și petardele? Exact! Urlete și scherlăituri de parcă le sunase ceasul cel de pe urmă.

En fin, a existat și-o parte bună. Și anume că puteai să urmărești liniștit concertul pe ecrane. Ale telefoanelor celor din jur. Pentru că ce poate fi mai mișto decât să-l filmezi pe Bitman de la o distanță care are pune mari probleme și telescopului Hubble? N-ai cum să ratezi să faci un video la care nu se va mai uita nimeni, niciodată, în vecii vecilor amin.

Dar cel mai tare m-a distrat unu’ de lângă mine. Omu’ avea o față atât de căzută, de parcă venise la înmormântarea propriei familii, dispărută într-un dramatic accident de autocar (în care se aflau toți din neam, de la nepoți, până la verii de gradul cinci). A răbdat, ce-a răbdat și la un moment dat când a zis Delia (șșș, să nu v-aud) ceva de genul „e foarte frig”, a răbufnit gros și iritat:

– Bine că ne spui tu că e frig, parcă noi nu știm că înghețăm aici de trei ore.

Boss, da’ te-a adus cineva cu forța? Te-au obligat să vii?  Ți-a sunat madam Firea la ușă și te-a amenințat cu vreun proces dacă n-o să fii prezent în piață? Dacă e așa de nasol, de ce plm n-ai stat tu frumușel acasă, la căldurică, unde te puteai scărpina liniștit la oo?

Nu e, bă, n-ai cu cine. Pe român nu poți să-l mulțumești nici dacă-i aduci o mică formație încropită cu reîncarnările lui Mozart, Vivaldi, Michael Jackson, John Lennon, Elvis Presely și George Michael. Mai ales dacă i-o aduci moca. O să se strâmbe tot și-o să decreteze pufnind pă nas:

– Ce porcărie, păi pentru ăștia am bătut io drumul și am stat în frig atâtea ore? ‘Re-ați ai dreacu să fiți cu concertu’ vostru!

mihai_vasilescu_uimire

sursa foto