M-am uitat de trei ori să mă lămuresc dacă face mișto sau e un soi de umor abstract pe care eu nu-l pricep. Well, nu m-am dumirit, prin urmare, consider că acest text e pe bune. Pe scurt, un nene din Timișoara face un soi de inventar al condițiilor în care ai sau nu dreptul să te bucuri că orașul de pe Bega va fi Capitală Culturală Europeană în 2021. Partea proastă este ca eu apucasem să mă bucur cum am aflat de reușită, înainte să dau de textul flăcăului. După ce l-am citit, mi-am dat seama că sunt un impostor care s-a bucurat hain, fără să aibă dreptul. Ia fiți atenți aici, că vi le scriu p-alea care mi-au plăcut cel mai mult (pe restul le puteți citi și singuri). I-am și răspuns la ele, că nu-i frumos să lași omul să vorbească singur.

Mdeci, tipul ăsta (Mircea Dragu, pe numele lui dă scenă) zice că nu ai dreptul să te bucuri pentru reușita Timișoarei dacă:

– ai pornit televizorul mai des decat ai deschis o carte. Nenea Mircea, am deschis televizorul chiar și când eram în Timișoara, la #jazztm. Ba, mai mult de-atât, m-am uitat la meciuri de la Campionatul European în backstage. Ia-o p-asta!

– ai vazut cel putin un episod cap-coada dintr-un serial turcesc. Auzi, șefu’, știi cum e să stai o vară întreagă, singur, în caminele studențești din Tei și singurul post pe care reușești să-l prinzi pe tv să fie tvr2? Nu numai că m-am uitat, dar abia așteptam să înceapă. Pe lângă restul programelor, serialul ăla turcesc era un regal.

– nu ai fost la concertul lui Bob Geldof, desi medicul ti-a spus ca-ti poate face externare provizorie. sau portarul se uita in alta parte si nu erai legat de pat. Pisi, cred că o să-ți dau decisiva acum: habar nu am cine e Bobiță ăsta despre care zici tu.

– cumperi bilet la spectacolele lui Piersic si nu ai fost la nici un spectacol Aualeu. Aici ai greșit-o grav. Nu există „spectacolele”, este unul singur, sub formă de monolog, care a început în ’97 și nu se știe când se va termina. Maestrul e încă în vână.

– nu ai in casa/masina cel putin cinci discuri pe bune, nu scrise la birou, pe banii si timpul corporatiei, ale unor artisti made in Tm. Bă, n-am. Se pune că-i citesc blogul lu’ Oltea? Că e de-a voastră. Stai așa că e născută la Sibiu. Damn, nici măcar cu asta n-am punctat.

– ai deschis umbrela cand stateai in primele randuri la festivalul de jazz/rock din Operei doar pt ca ploua. sau, si mai grav, daca ai stat acasa pentru ca ploua. Hopa, te-am prins, n-ai călcat pe la #jazztm. De ce plm să deschid umbrela dacă a fost caniculă?

– te plangi de traficul auto, dar nu-ti pui pb sa folosesti o bicicleta/trotineta. Băiețel, mă plâng de traficul auto ca dracu’, dar la noi s-a inventat metroul. În plus, să mergi tu iarna pe bicicletă/trotinetă prin București.

– nu ai fost cel putin o data anul asta la un vernisaj in Timisoara. Fuck, iete că îndeplinesc una dintre condiții. Pentru că, să vezi ce, am fost. ‘Mi-aș…

– nu ai sustinut anul acesta cel putin o echipa de club din Tm la un meci, alta decat cele de fotbal. Stai așa că aici m-ai lovit grav. Timișoara mai are fotbal?

– nu ai idee unde e stadionul de rugby. N-am, nici cea mai vagă. Dar am un selfie cu ceasul de flori. Merge?

nu il cunosti din vedere pe Csabi (da, tipul ala cu barba si bitza care inregistreaza toate concertele din Tm). Iete că nu-l cunosc pe Csabi nici măcar din vedere. Cum naiba o să trec peste trauma asta? Auzi, da’ ce plm e aia „bitza”?

– ai cumparat bilet la Clayderman. N-am cumpărat. Am câștigat o invitație. Dar de dus, m-am dus la concert. E nasol, ha?

– il iei in serios pe Dan Puric, sau, si mai rau, cumperi bilet la el, dar (evident) nu o citesti pe Herta Muller. Hmm, pe Puric nu-l iau în serios pentru că nu ma lasă selfesteem-ul, dar Herta Muller e necitibilă. Dacă vrei, îți fac cadou cele două cărți pe care le am. A, am dat bani pe ele, dar ți le trimit moca, doar să nu le mai văd pe-aici.

– nu poti nominaliza cel putin doi actori de la fiecare teatru din Tm. Bă, nu pot. Dar pot altceva. Pot să-ți spun că la vernisajul ăla despre care ziceam mai sus, am stat cu Claudia Ieremia la masă, am râs și-am glumit. Cum e?

– te duci la festivalul de jazz de la Garina, dar in masina asculti Radio Zu. Greșit, în mașină duduia profm-ul.

– ai dat share fara un comentariu sarcastic la o postare trandafireteoasca sau poptamaseasca. Singurul lucru mai acătării pe care l-ai zis si tu. Am onoarea să mă prezint: NumaipotcuTonyPoptămaș.

– nu cunosti numele cartierelor vechi din Timisoara. Auzi? Nu cumva este vorba despre cartierele unde și-ai făcut țiganii palate cărora nu poți să le numeri nici măcar turnurile? A, nasol.

Tare omu’, nu? Eu tot sper că e trolling. Dacă nu, e groasă treaba, el ar fi cam singurul care ar avea dreptul sa se bucure. Deși, parcă văd că dacă-l întreb unde se halește cea mai bună pleșcaviță din Timișoara sau dacă l-a votat pe Robu, o să dea din colț în colț.

Acum mă duc să mă sinucid, ca un mitic nevolnic ce mă aflu.

mihai_vasilescu_hipster