Un băiat în vârstă de 32 de ani, din Iași, a accidentat mortal o persoană, apoi a întors mașina și a fugit de la locul faptei. Șoferul, avocat de profesie, era băut (1,23 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat) și avea permisul în stare de suspendare, tot pentru alcool la volan. Victima se afla pe trotuar, în dreptul unei treceri de pietoni, aștepta culoarea verde a semaforului. (știrea completă aici).
Acum, de ce cred eu că a fost posibil să se întâmple așa ceva? Primul și cel mai important motiv este chiar legea. Care prevede sancțiuni mult prea blânde referitor la cei care beau și conduc. Din punctul meu de vedere aș suspenda permisul pe viață (fără drept de re-examinare), aș da o amendă pentru care un salariat obișnuit (nu manager la Poșta Română sau la Metrorex) ar trebui să facă credit de nevoi personale și nu în ultimul rând aș da niște pârnăiță cu executare. Toate astea doar pentru urcat băut la volan și surprins de vreun filtru al poliției în trafic.
Iar dacă, în urma faptului că aveai alcool în sânge, au mai rezultat și victime, nici măcar nu aș mai încadra fapta la „accident” sau „omor din culpă”, aș băga-o direct la „crimă sau tentativă de crimă, cu premeditare”. Să mai iasă din pârnaie când o avea nepoți sau strănepoți.
Ah, și o notă internă în cadrul Poliției Rutiere prin care informez că pedeapsa pentru orice polițist, care va fi prins luând șpagă de la un șofer băut, este desfacerea contractului de muncă pe loc plus pușcărie. Multă pușcărie.
După implementarea măsurilor de mai sus, aș mediatiza crâncen primele cazuri de șoferi care au luat amenzi imense și închisoare. Idem pe primii trei polițiști șpagari băgați la răcoare. Și să vedeți cum vor scădea spectaculos cazurile de „hai, domnule, băusem și eu doar o bere„. În jumătate de an am fi prima țară fără niciun caz de consum de alcool la volan. Garantat!
Vă rog, nu mă luați cu „e prea drastic” se mai întâmplă accidente. Da, înțeleg că în trafic se pot întâmpla chestii neprevăzute, toți greșim, dar în momentul în care te-ai urcat băut la volan, nu mai ai nicio scuză. Puteai să lași mașina pe loc și să pleci naibii cu alt mijloc de transport, opțiuni există cu nemiluita. De la autobuze până la taxi/uber și firme specializate care-ți trimit un nene să-ți conducă mașina până acasă, dacă chiar nu vrei să te desparți o noapte de ea. Nu, nu mă interesează că tu după două beri n-ai nici pe dracu’ și conduci „la fel de bine”. E minunat, dar păstrează informația asta pentru când îți vei scrie memoriile. În trafic, scutește-ne de astfel de abilități.
Al doilea motiv, pentru care s-a întâmplat porcăria descrisă de știre, este ăsta:
Avocatul Iulian Gafon, are 32 de ani si este necasatorit. Este asociatul unei case de avocatura din Iasi – a fost aparator in dosare celebre, precum cel la fostului primar al iasiului, Gheorghe Nichita, sau al fostului ministru al educatiei Cristian Adomnitei. Membru al Baroului Iasi din 2010, barbatul nu este la prima abatere rutiera. Avea permisul suspendat, sustin anchetatorii. Politia l-a prins in iunie baut la volan, cu o alcoolemie de 2,25.
Dacă nu înțelegeți, vă traduc eu, e foarte simplu: „Ăi, șî chizda mă-sii, ieu îs șmechier, ăi! Șî vă fut pi tăți în gurițî. Știț’ șini-s io, ăi?”.
Adică, în româna literară, omul știa că în Iași nu prea are ce să i se întâmple. Asociat la casă de avocatură mare, relații cu poliția, relații cu procurorii, relații cu judecătorii, relații peste tot. Dacă-l oprea poliția din greșeală în trafic, începeau să sune telefoanele, pe „firul scurt”, în secunda doi. Practic, numai dacă omora pe cineva n-ar mai fi avut cum să-l „scoată”. Well, din păcate, chiar asta s-a întâmplat.
Fac pariu pe orice că celălat dosar, cel în care fusese prins în iunie cu alcoolemie mare, era în curs de mușamalizare. Și exact asta s-ar fi întâmplat, dacă jegosul ăsta nu omora un om fix în aceleași condiții: băut la volan!
sursa foto
Perfecta dreptate, insa ar mai trebui construite ceva puscarii. Rectific: multe puscarii. Da’ munca in folosul comunitatii nu se poate? I mean, multa, multa munca. Sunt atatea de facut in tara asta…
Comentariu beton!25
@Mirela, ba da, ba da, din punctul meu de vedere ar fi chiar mai ok.
Răspunsul este inclusiv pt Mihai: multe pușcării, dar „locatarii” să muncească pt a se întreține (în traducere: munca obligatorie)
@Valentin, absolutamente de acord.
Iar in puscarie sunt conditii mai bune ca in Regie. Incep sa le convina sa intre acolo. Merg pe mana Mirelei: Munca tata, moca si multa, rupere de carca. La norma, nu la ore, ca la ore, aduna o frunza de pe strada intr-o zi…
Comentariu beton!26
@Alexandru, nu zici rău.
Pe ce facem pariu ca va scapa si peste o saptamana nu se va mai auzi nimic??? Cu muuuuulti ani in urma (1996-1997) cand lucram intr-un service auto a venit o masina care nu pornea daca simtea alcool. Asta ar trebui implementat obligatoriu pe orice tip de masina. Nu prea ai cum la masinile vechi gen Dacia 1300? Ba se poate..asa cum am avut eu geamuri electrice pe toate usile si pornire din telecomanda pe o Dacia 1310, orice e posibil.. Oricat ar fi de scumpe amenzile si mari sanctiunile, tot ai sa vezi „smecherasi” bauti la volan… Din pacate!
@Bâzdâcu, de data asta nu cred. S-a mediatizat cazul și mai e vorba și de omor.
Lasă că și la Oprea e ditamai mediatizarea și tot a scăpat.
@krantz, încă…
cata dreptate ai. idiotul asta s- a crezut acidul din sprite.
daca legea ar fi lege (asa praf cum e) pt toata lumea, cel putin alte 2 milioane de conationali ne- ar onora cu lipsa din societate pt ani buni. munca in folosul societatii inca e prezenta in lege, dar mai bine huzureala la racoare, pe banii prostilor. un specimen de genul l- as pune in mina sa traga pana ii sare tot ” acidul ” din el, dar si pe politistii lu’ peste i- as pune sa traga la galere.
@Marius, sunt convins că era sigur că lui nu are ce să i se întâmple.
@Mihai la fel de convins sunt si eu. Ca el mai sunt destui in fiecare judet, unii sunt chiar parlamentari. Cazuri (cu sau fara victime) care au fost musamalizate sunt de asemenea la nivelul fiecarui judet.
@Marius, păi da, o mână spală pe alta.
Sunt intru totul de acord.Nu se gaseste nimeni sa faca o petitie, pentu alte cauze s-au gasit?!
@O alta Vio, păi alea erau cauze importante, mă, nu ca asta.
Ba, ce sa zic…cand vine vorba de beutura nu exista scuza. Cand eram eu la varta la care incepuse sa-mi creasca par pe piept, iar flocii mi-i tundeam regulat, avea pe la tara un malac, betivan…genul ala de nu aveai loc sa bei o bere de el. Se intampla destul de des sa-l pocneasca pe cate unu, iar a doua zi, servea scuza…bai, am fost beat.
intr-o seara, mi-a venit si mie randul. Plm, s-au bagat altii si ne-au despartit, lasa-l ma ca e beat…plm, n-am apucat decat sa-i arunc o halba de bere in fata. In schimb, l-am asteptat haiduceste sa plece din carciuma si i-am dat amenda. A doua zi, toata lumea-l intreba ce a patit de are doi ochi negri si umflati si merge aplecat de partea stanga schipatand. Stiti care e faza misto? Multa vreme n-a mai sarit la scandal pe motiv ca era si el beat. Nici acum nu stie cine i-a dat-o. Atunci chiar era beat.
@Redoo, aia e, și-a căutat-o. Acum îmi vine să-ți zic că nu e ok, pentru că era beat. Dar, aberez, aș fi făcut și eu exact la fel.
daca schimba legea, ce vor face beizadelele afumate prin cluburi si baruri de noapte? dar alesii nostri cand se intorc de pe la chiolhanuri ori amante? nu o vor schimba, dupa cum nu vor schimba nici atitudinea judecatorilor fata de aceste aspecte. dar, chiar asa, omor sau tentativa de omor cu premeditare!
@Gabriel, vor merge cu taxiul?
crezi? vor pune politistul ca antemergator!
@Gabriel, cineva trebuie să-i păzească de ei înșiși.
Bun. Si cum facem sa se intample?
@DOINA, facem pe naiba. 🙁
Exact asta-i laitmotivul sub care functioneaza aceste mizerii unane: stiti cine-s eu papagalilor?
Nu se va rupe niciodata acest „lant Caritas” dintre ei. Se tin si sustin unii pe altii.
Acum cativa ani ma intorceam cu o prietena de la Galati. Pe drum i s-a oprit motorul. A sunat un prieten sa vina sa ne duca pana la cea mai apropriata gara si sa-i tracteze masina. La gara am aflat ca urmatorul tren spre Bucuresti era peste 6 ore. Cum ideea de a sta singure in gara nu ne coafa, am ales sa luam un taxi. Pe drum soferul, ne-a povestit ca era in proces pentru ca omorase o batrana pe trecerea de pietoni, beat fiind, si unchiu-sau, mare procuror prin Iasi, urma sa-l scoata nevinovat. L-am intrebat cum poate sa doarma. A spus ca doarme ziua… si noapte face taximetrie. Adica, pastele ma-sii, gasise solutia. Si ghici ce? Conducea pe o dovada emisa de politie, care era valabila 3 luni.
A avut o replica care ne-a infiorat. A spus(citez din memorie) : „batrana a murit dupa 3 zile la spital. Cred ca in urma impactului cu asfaltul, am rascolit toate relele din ea”.
@Elena, ia uite al naibii, făcea și filozofie.
Sunt perfect de acord cu tine: puscarie, altfel toate acestea vor continua. E atat de frustrant ca nu poti schimba ceva din punctul asta de vedere! Mi-e din ce in ce mai sila de ce se intampla in tara asta 🙁
@Tweety, pușcarie și amendă imensă!
E o mare diferenţă între punctul de vedere al bloggărului Mihai Vasilescu şi punctul de vedere al celor care fac legile. Şi nu fiindcă ei ar fi mai beţivi decât restul lumii. Dimpotrivă, fiindcă sunt exact la fel de beţivi ca şi media populaţiei din România. Populaţie care e pe locul 4 în lume la consumul individual de alcool, potrivit OMS. Fusese cândva pe locul 8, dar a progresat. Imediat sub Rusia şi cu multe locuri peste Irlanda.
Astfel încât orice propunere legislativă care ar da cu bâta în populaţia băutoare ar pica la vot. Sau, dacă nu ar pica, ar stârni imediat o răscoală mai rea decât la 1907.
@Nautilus, e foarte posibil să ai dreptate.
Ca sa completez ce a zis @Nautilus, interesul este ca masinile sa circule. Sa fie cat mai multe, nu conteaza soferul sau haosul din trafic, nu conteaza starea drumurilor. Pentru ca…benzinarii, service-uri, reprezentante auto etc. Si stim cu totii cine le detin. Nici o masura care sa reduca numarul de masini de pe drumuri nu va fi luata vreodata. In Romania moartea unui om nu valoreaza cat o masina cu tot ce tine de ea. Jegul de avocat trebuie „reintrodus” in trafic fiindca astfel el consuma. Si ce consuma el se reflecta in buzunarul celor care ar trebui sa-l traga pe dreapta. Simplu!?
@Ionut, nuș’ ce să zic, păi ăsta nu poate să conducă și nebăut?
@Mihai, din cate vad eu pe la noi, pentru legiuitori (ce cuvant pompos pentru o sleahta de hoti si prosti!) nu prea conteaza cum conduce ala atat timp cat conduce.
@Ionut, poate schimbăm asta peste două luni.
Cacatul, daca mi se permite limbajul, pleaca „de sus” de ce sa dea guvernul legi care i-ar baga si pe ei la puscarie!?
Oricum ar trebui sa faca ceva de genul (legislatia din UK – scuze ca nu traduc)
Causing death by careless driving when under the influence of drink
You may get:
14 years’ imprisonment
an unlimited fine
a ban from driving for at least 2 years
an extended driving test before your licence is returned
Cred ca vreo doi cu cele de mai sus in carca si i-ar linisti!?
Poate si la noi peste vreo 30 de ani LOL
@Florin, well… 🙁
Bune amendamentele! Initiaza o Petitie Online! Din pacate nu se vor propune asemmenea amendamente la Legea Circulatiei, in veci! Si stii de ce, beau si alesii, oricare ar fi ei! Cit despre spaga la politist, eu nu am mai incercat sa dau de multa vreme si nici pe alti cunoscuti de-ai mei nu i-am auzit sa fi dat ceva in ultimii ani!
@gheo, aia e, eu măcar am scris ce cred despre treaba asta.
Chestia e că ne lamentăm pe bloguri, poate avem câteva inițiative, dar facem ceva notabil cu adevărat? vin alegerile în cateva zile și am o mare temere – una roșie.
@biaggio, păi schimbarea începe de la fiecare dintre noi. Vom vedea la alegeri cât ne vrem binele sau nu.
@Mihai ‘nuff said. Cine are urechi să audă și ochi să vadă ….
@Dragoș, întrebarea e „cine?”.
Iote ce zice alții la iei în țărili lor: http://www.tuktuk.ro/2013/08/alcoolemia-la-volan-in-tarile-lumii/
La ăia cică ie civilizați uoamenii
@diabolic, o fi… la noi nu ie.
Frățică, mă refeream că dacă la alții se poate și există reglementările astea, poate merge și la noi dacă se vrea.
@diabolic, am înțeles iegzact. Aia ziceam si eu, la noi nu ie civilizați.
Si totusi in unele tari civilizate ai voie sa bei o bere, chiar doua. Cea mai mare problema e cu Nichita et co. De aia isi permit astia orice. Si isi vor permite. Va face si asta maxim trei ani, apoi iese, mai omoara pe cineva, iese PSD ul iara si tot asa.
@bogdan, în țările unde lumea înțelege că „o bere” înseamnă DOAR o bere.
Mihai, dar de cazul acesta ce zici?http://www.tion.ro/accident-mortal-pe-strada-cluj-din-timisoara-soferul-vinovat-a-fugit/1695823
@Ana, pai am zis.
De ce spui că sunt sancțiuni prea blânde prevăzute de legea penală? Aici discutăm despre două fapte de conducere sub influența băuturilor alcoolice, dat fiind faptul că avea permisul suspendat din iulie din același motiv. Mai mult, pe lângă acestea, avem, în primul rând, infracțiunea de părăsire a locului accidentului, ce se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani, o conducere fără permis, în varianta art. 335 alin. (2) C. pen., dar și ucidere din culpă.
Dacă facem calculul pedepsei rezultante din acest concurs de infracțiuni, ne rezultă un minim de 2 ( cel mai mare minim ) + 1 / 3 ( 1 + 1 + 1 + 0.5 ) = 3.16 ani de închisoare, iar maximul va fi de 7 + 1/3 ( 5 + 5 + 5 + 3) = 13 ani de închisoare.
Mai mult, faptul că avea calitatea de avocat și, prin urmare, avea sau ar fi trebuit să aibă o reprezentare psihică a repercursiunilor fapte și pe care le-a acceptat poate influența individualizarea, în concret, a faptei, mergându-se spre maximul special.
Pentru un asemenea caz nu este suficient? Avem un maxim de 13 ani, totuși, dacă se probează toate faptele și se constată faptul că gravitatea concertă a faptelor este crescută.
A fost deschis măcar o dată Codul Penal, înainte de a se afirma că legea e deficitară? Mai mult ca sigur, nu, deoarece nu există “crimă sau tentativă de crimă, cu premeditare”, ci Omorul calificat sau tentativă la omor calificat, omorul săvârșit cu premeditară fiind o variantă a omorului calificat.
În sfârșit, asta înseamnă o lege bună? O lege medievală care pedepsește, pedepsește și iar pedepsește? De ce în societățile scandinave se poate și cu mai puțină închisoare, dar la noi nu?
Sigur, unde discutăm de violență (în general) și, în special, ucideri și violuri, trebuie să existe o anumită perioadă de separare de societate.