Ia ghiciţi unde am făcut eu cumpărături aseară? Exact, la Mega. M-am dus hotarât să n-o frec mult pe-acolo, că aveam meci treabă. Voiam să iau o salată şi-un suc, apoi s-o tai repede în faţa tv-ului. Plan care era cât pe ce să se realizeze. Am înhăţat repede produsele şi m-am înfipt la casă, unde nu era nici dracu’. În nici trei minute treaba era ca şi rezolvată. Mda, ţi-ai găsit.

Tocmai scosesem banii să plătesc, când a început să zbiere unul din bodyguarzi:

-Ieşiţi afară imediat! Se aude? Ieşiţi imediat afară!

M-am speriat ca naiba, credeam că e vreo alarmă cu bombă sau ceva şi ne scot de urgenţă din magazin. Mă şi vedeam slalomând printre schije si ajutând la evacuarea femeilor şi copiilor. Nu, frate, omul zbiera la două ciori care tocmai trecuseră de turnicheţii de la intrare şi se duceau spre rafturi. Iar când zic „ciori”, nu mă refer la specia de păsări respectivă, ci la două ţigănci (habar nu am care este femininul-plural de la „rrom”).

Contrariat, am dat să deschid gura şi să-l întreb pe ăla de la pază ce are cu ele. Nu glumesc, chiar mă pregăteam să zic ceva de genul „ce-ai dom’le, ce-au facut, de ce n-au voie să intre?”. Şi nu pentru că aş fi eu vreun mare iubitor al etniei cu pricina, ci pentru că mi se părea absolut nedrept. Ţigani, ţigani, dar de ce să nu aibă voie să-şi cumpere ce vor, de unde vor?

Am rămas cu vorbele în gât. Omul ştia foarte bine de ce nu le dă voie în interior. Probabil baragladinele erau „cliente” vechi. Aveţi idee ce-au făcut cele două ciori? Vă zic io acu’. Una s-a dus glonţ la raionul cu croissante si cealaltă, la fel de rapid, la frigiderul cu sucuri. Prima a înhăţat un corn cu ciocolată şi a doua un pepsi la jumatate. Şi toate astea în timp ce paznicul încă zbiera „nu intraţi”. Apoi au trecut liniştite pe lângă casele de marcat şi au ieşit râzând.

Zăbăucul ăla de bădigard n-a văzut nimic, că se apucase să ocolească Pământul pe partea cealaltă, în tentativa lui de a intra după ele. Până s-a dezmeticit, alea erau de mult în stradă. Iar de alergat, s-avem pardon, da’ nu-i permitea burta.

Mda, una peste alta, să revenim la ce spuneam în titlu. Nu că zic, dar vreau să spun: de ce dracului la toate chestiile de genul ăsta, la care asist, protagoniştii sunt ţigani? Masculi sau femele. Ori am eu ghinion, ori sunt rău întenţionat. Nu?

P.S. Nu pot să nu mă întreb, oare ce se întămplă pe parcursul unei zile întregi în Mega Image-ul ăsta de la mine? Dacă eu, în cele câteva minute petrecute o dată la două-trei zile acolo, găsesc mereu câte ceva de povestit. Cred că ar trebui să mă duc într-o sâmbătă, să stau măcar juma’ de zi. Şi aş scoate subiecte de articole pentru cinci-şase săptămâni.

P.P.S. Totuşi, mi-a rămas asta în cap: croissant şi pepsi?! Plm, nici ţiganii ăştia nu mai sunt ce-au fost. S-au haladit.

mihai_vasilescu_tiganca

 

Foto by Flickr