Ca să fie clar încă de la început, vă spun că eu merg cu metroul la muncă. Nu de alta, dar trei ore petrecute zilnic în traficul bucureştean pot să îmbolnăvească de cap şi un butuc de lemn.

Cooperativa unde dau cu sapa se află în zona de Nord a Capitalei, mai precis în Pipera (la bogătani, se ştie). Ieri, pe la prânz, am ieșit un pic să mă plimb, cu scopul bine determinat de a cumpăra niște merdenele (da,da, chiar dacă suntem bogați, avem şi noi pofte mărunte, ca toți oamenii de rând).

Pe când mă întorceam agale spre birou, am asistat la scena pe care o puteți observa în fotografie. Două „organe” lăsau cu dărnicie amenzi, sub ştergătoarele autoturismelor parcate în zonă, ca să aibă și proprietarii o surpriză plăcuta, seara, când ies de la muncă. În mod normal ar fi trebuit să ma doară la bască de treaba asta. Ei bine, nu m-a durut. Ba chiar m-a mâncat în fund.

M-am oprit să privesc cum acționau oamenii legii și m-a impresionat modul conștiincios în care completau procesele verbale. Profesioniști, nene, nu aveau timpi morți. Apoi, m-am trezit cum vorbește gura fără mine și i-am întrebat „de ce faceți asta”. Răspunsul a fost un deget arătător întins către semnul „staționarea interzisă”, însoțit de înțeleptele vorbe „așa spune legea”.

Bun, bun, lasă că știu și eu ce înseamnă semnul ăla, dar unde naiba să parcheze bieții oameni? Pentru că în Pipera efectiv nu ai unde. Și dacă nici eu nu știu asta, care vin de patrusprezece ani aici, atunci cine? Nu, nu sunt absurd. Și eu îi condamn pe cei care preferă să lase mașina fix în fața locului unde au treabă, pentru că nu-și pot deplasa curul câteva sute de metri. Dar, în Pipera nu este cazul. Nu există vreun loc legal, amenajat special, în care să-ți lași autoturismul.

Ca să înțelegeți, în zonă s-a construit absolut haotic. S-au ridicat zeci de clădiri de birouri, în timp ce infrastructura este exact aceeași de acum două-trei decenii. Nu tu drum mai lat, nu tu locuri de parcare, nu tu pasarele pentru pietoni, nimic, nimic, nimic. Haos și dezorganizare sunt cuvintele care descriu cel mai bine situaţia. Ca să prindeți ideea, Dimitrie Pompeiu este bulevardul despre care vorbim. Nu are mai mult de doi kilometri lungime. Păi la ora 18.00 poți să faci și peste o oră pănă-l parcurgi. Mișto sau cum?

Chestia este că până acum câțiva ani, mai parca lumea pe trotuare. Ei bine, acum nu se mai poate. Peste tot au apărut stâlpișori din ăia care nu permit accesul. De ce? Păi ca să poată vinde cei din clădirile de birouri locurile de parcare chiar angajaților din dotare, la un preț mediu de circa la 4lei/oră. Dacă stai măcar nouă ore la serviciu, ai decartat peste 35 de lei pe zi. Marfă, nu? Ei bine, chiar și la prețul ăsta s-au cam ocupat.

Având în vedere toate acestea, un primar cu creier în cap făcea o parcare cu plată pe unul dintre terenurile virane din zonă. Punea preţ de un leu pe oră și se umplea primăria de bani. Ți-ai găsit. Cum să ții un teren din Pipera, El Dorado-ul imobiliarelor din Capitală, blocat de o parcare ordinară? Ar fi un adevărat sacrilegiu. Da, ştiu, în primă fază nimeni nu s-ar sinchisi de parcarea pusă la dispoziţie de primărie. E departe, dom’le, nu am chef să merg atât pe jos. Ei bine, abia atunci trimiţi poliţia să dea amenzi zilnic celor parcaţi aiurea. Să vezi cum se disciplinează toţi în secunda doi.

Dar când tu, stat, te ştii cu musca pe căciulă pentru că ai dat autorizaţii de construcţie, dar n-ai fost în stare să pui la dispoziție infrastructura aferentă, măcar mergi pe burtă și las-o mai moale cu amenzile pentru staționare interzisă în zonă. Sau dă-le doar nesimțiților care chiar blochează intrări laterale, drumuri secundare şi alte chestii importante. Nu celor care parchează pe un refugiu pe care eu, de exemplu, nu am calcat niciodată în atâta amar de ani.

Ca să închei, că m-am lungit prea mult: cel mai simplu este să dai amenzi atunci când nu oferi condiţii corespunzătoare pentru respectarea legii. Nu oferi nimic, dar încasezi de la fraierii care platesc amenzi, accize, rovignete, taxe de drum şi restul de căcaturi pe care le ştim cu toţii. Perfect!

P.S. Vă rog nu începeţi cu aberaţii de genul „dar de ce nu te duci cu bicicleta la muncă?”. Uite, pentru că nu vreau să put, de-aia. „Poţi să parchezi pe şoseaua Petricani”. Nu, nu poţi. Sau „du-te în parcare la Mall Promenada”. Dap, că ăia de la mall sunt proşti şi abia aşteaptă să le ţii tu parcarea ocupată câte zece ore.

P.P.S. Până una-alta a găsit Papen o soluție pentru zona Pipera. 🙂

mihai_vasilescu_amenzi_pipera