4,250 cititori

Amendaţi-i pe fraierii din Pipera!

Ca să fie clar încă de la început, vă spun că eu merg cu metroul la muncă. Nu de alta, dar trei ore petrecute zilnic în traficul bucureştean pot să îmbolnăvească de cap şi un butuc de lemn.

Cooperativa unde dau cu sapa se află în zona de Nord a Capitalei, mai precis în Pipera (la bogătani, se ştie). Ieri, pe la prânz, am ieșit un pic să mă plimb, cu scopul bine determinat de a cumpăra niște merdenele (da,da, chiar dacă suntem bogați, avem şi noi pofte mărunte, ca toți oamenii de rând).

Pe când mă întorceam agale spre birou, am asistat la scena pe care o puteți observa în fotografie. Două “organe” lăsau cu dărnicie amenzi, sub ştergătoarele autoturismelor parcate în zonă, ca să aibă și proprietarii o surpriză plăcuta, seara, când ies de la muncă. În mod normal ar fi trebuit să ma doară la bască de treaba asta. Ei bine, nu m-a durut. Ba chiar m-a mâncat în fund.

M-am oprit să privesc cum acționau oamenii legii și m-a impresionat modul conștiincios în care completau procesele verbale. Profesioniști, nene, nu aveau timpi morți. Apoi, m-am trezit cum vorbește gura fără mine și i-am întrebat “de ce faceți asta”. Răspunsul a fost un deget arătător întins către semnul “staționarea interzisă”, însoțit de înțeleptele vorbe “așa spune legea”.

Bun, bun, lasă că știu și eu ce înseamnă semnul ăla, dar unde naiba să parcheze bieții oameni? Pentru că în Pipera efectiv nu ai unde. Și dacă nici eu nu știu asta, care vin de patrusprezece ani aici, atunci cine? Nu, nu sunt absurd. Și eu îi condamn pe cei care preferă să lase mașina fix în fața locului unde au treabă, pentru că nu-și pot deplasa curul câteva sute de metri. Dar, în Pipera nu este cazul. Nu există vreun loc legal, amenajat special, în care să-ți lași autoturismul.

Ca să înțelegeți, în zonă s-a construit absolut haotic. S-au ridicat zeci de clădiri de birouri, în timp ce infrastructura este exact aceeași de acum două-trei decenii. Nu tu drum mai lat, nu tu locuri de parcare, nu tu pasarele pentru pietoni, nimic, nimic, nimic. Haos și dezorganizare sunt cuvintele care descriu cel mai bine situaţia. Ca să prindeți ideea, Dimitrie Pompeiu este bulevardul despre care vorbim. Nu are mai mult de doi kilometri lungime. Păi la ora 18.00 poți să faci și peste o oră pănă-l parcurgi. Mișto sau cum?

Chestia este că până acum câțiva ani, mai parca lumea pe trotuare. Ei bine, acum nu se mai poate. Peste tot au apărut stâlpișori din ăia care nu permit accesul. De ce? Păi ca să poată vinde cei din clădirile de birouri locurile de parcare chiar angajaților din dotare, la un preț mediu de circa la 4lei/oră. Dacă stai măcar nouă ore la serviciu, ai decartat peste 35 de lei pe zi. Marfă, nu? Ei bine, chiar și la prețul ăsta s-au cam ocupat.

Având în vedere toate acestea, un primar cu creier în cap făcea o parcare cu plată pe unul dintre terenurile virane din zonă. Punea preţ de un leu pe oră și se umplea primăria de bani. Ți-ai găsit. Cum să ții un teren din Pipera, El Dorado-ul imobiliarelor din Capitală, blocat de o parcare ordinară? Ar fi un adevărat sacrilegiu. Da, ştiu, în primă fază nimeni nu s-ar sinchisi de parcarea pusă la dispoziţie de primărie. E departe, dom’le, nu am chef să merg atât pe jos. Ei bine, abia atunci trimiţi poliţia să dea amenzi zilnic celor parcaţi aiurea. Să vezi cum se disciplinează toţi în secunda doi.

Dar când tu, stat, te ştii cu musca pe căciulă pentru că ai dat autorizaţii de construcţie, dar n-ai fost în stare să pui la dispoziție infrastructura aferentă, măcar mergi pe burtă și las-o mai moale cu amenzile pentru staționare interzisă în zonă. Sau dă-le doar nesimțiților care chiar blochează intrări laterale, drumuri secundare şi alte chestii importante. Nu celor care parchează pe un refugiu pe care eu, de exemplu, nu am calcat niciodată în atâta amar de ani.

Ca să închei, că m-am lungit prea mult: cel mai simplu este să dai amenzi atunci când nu oferi condiţii corespunzătoare pentru respectarea legii. Nu oferi nimic, dar încasezi de la fraierii care platesc amenzi, accize, rovignete, taxe de drum şi restul de căcaturi pe care le ştim cu toţii. Perfect!

P.S. Vă rog nu începeţi cu aberaţii de genul “dar de ce nu te duci cu bicicleta la muncă?”. Uite, pentru că nu vreau să put, de-aia. “Poţi să parchezi pe şoseaua Petricani”. Nu, nu poţi. Sau “du-te în parcare la Mall Promenada”. Dap, că ăia de la mall sunt proşti şi abia aşteaptă să le ţii tu parcarea ocupată câte zece ore.

P.P.S. Până una-alta a găsit Papen o soluție pentru zona Pipera. 🙂

mihai_vasilescu_amenzi_pipera

58 de păreri la “Amendaţi-i pe fraierii din Pipera!

 1. N-am mai fi in Romania,daca s-ar gandi nemteste.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @Claudia Neagu, nemţeşte? Mie mi s-a părut că Sofia are o infrastructură mai bună ca Bucurştiului? Ca să nu mai vorbesc de Budapesta. Până la nemţi e cale lungă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 2. Inseamna ca bulgarii si ungurii gandesc nemteste,sau,cel putin,gandesc.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 3. Esti sigur ca erau amenzi si nu altceva? Fluturasi de atentionare spre exemplu!?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @valny, absolut sigur. Discuţia cu poliţiştii a fost ceva mai lungă, dar n-am mai stat s-o scriu pe toată.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nu prea inteleg cum sanctionau soferul fara ca el sa fie de fata… Dar ,ma rog, incurcate sunt prevederile primariilor.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @valny, făceau poză maşinii şi apoi puneau procesul-verbal în parbriz.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Boss, nu stiu cum e cu parcarile, dar am fost nevoit sa ajung o data la Mobexpertul de acolo. Mi-am blestemat zilele pentru orele pe care le-am pierdul in trafic.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @zorro, cam pe la ce oră ai fost la Mobexpert?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Am ajuns pe la patru, dar am plecat pe la sase. Era blocaj in toate directiile. 🙁

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @zorro, amator. :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 5. Tuturor nesimtitilor din Pipera care conduc pe linia de tramvai si in special taximetristilor le urez un sincer: muie ma!

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Ovidel, nu pot decât să fiu de acord cu tine.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Exact la ce zici tu mă gândeam și eu. Eu am muncit în Pipera la plantație vreo 8 ani, timp în care s-au tot construit clădiri de birouri, restaurante, hoteluri și multe altele. La căile de acces nu s-a gândit nimeni. Ajunsesem de făceam dimineața câte 2/3 ore din Drumul Taberei până acolo, un fel de excursie. 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Papen, eu am paişpe ani de mers zilnic acolo. De vreo cinci am renunţat să mai merg cu maşina ca să n-o iau razna.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Mihai, vezi, şi cu asta cică ai rezolvat problema. 14 ani în care te-ai complăcut fără să încerci nimic.Sau cel puţin nu ai spus că ai fi făcut ceva. Americanii deschid proces şi pentru că nu le-a asigurat primăria loc de căcare pentru cîini dacă e cazul. La urma urmei e vorba de drepturi ale cetăţeanului. Fără presiune publică primăriile nu mişcă un deget pentru mai binele cetăţenilor.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @krantz, “americanii”??? Oooooook, hai că vorbim din cărţi doar de dragul de a fi “Gică contra”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nu-mi place că ai deja mentalitatea ciobanului din Mioriţa. Nu se poate! Şi gata. Am pus cruce. De parcă la americani s-a putut la început. Dar oamenii şi-au schimbat felul de gîndire. pentru că au vrut chestii. Sunt convins că sunt mulţi cei din primării cărora dacă le ţipă lumea la geam le tremură chiloţii. Pentru că ştiu şi ei cît de incompetenţi sunt şi atîrnă de-un fir de aţă pe acolo. Dar cît timp e linişte în jur, li se pare că sunt zmei.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @krantz, fix mentalitatea ciobanului din Mioriţa. Exact de asta am şi scris.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Action, baby, action! Scrisul e doar plăcere! 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 7. Ieri pe FB nu am comentat nimic, desi simteam nevoia sa spun cate ceva. Azi insa, am decis sa ma bag in seama.
  Cand pleci dimineata de acasa, stii unde te duci? Normal, te duci la serviciu in Pipera.
  Stiind unde te duci, stii si ca nu ai unde sa parchezi? Normal,stii ca te duci in PIpera si ca nu sunt locuri de parcare plus ca seara la plecare e haosul draq.
  Daca din comoditate preferi sa mergi cu masina (ca sa nu puti, nah) desi stii ca nu ai unde sa parchezi si apoi cand ajungi la destinatie parchezi fix langa semnul ala care interzice acest lucru, la ce te astepti? Sa vina un politist sa te pupe pe frunte? Sa te felicite? Cred ca sensul acelui indicator este descris foarte clar si la fel si consecintele parcatului undei masini langa el. Stiind toate acestea este inutil sa mai comentam ca “bietii soferi” (victimele nevinovate ale sistemului) sunt amendati ca au parcat acolo desi nu au nici o parcare in zona.
  Daca vreti neaparat sa veniti cu masina si vreti si parcare, basca sa fie si gratis duceti-va la primarie si faceti o plangere, dati primaria in judecata. Dupa aceea mai vorbim despre faptul ca s-a construit haotic, fara nici un fel de gandire strategica. Pana atunci, legea spune clar ca nu ai voie sa parchezi acolo, asa ca va trebui sa gasiti un alt loc sau o alta scuza ca sa parcati acolo si sa va plangeti ca sunteti amendati.

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Ssa, te contrazici singur în toată vorbăria asta. Omule te-ai gândit la situaţia în care eşti nevoit să ajungi cu maşina în Pipera? Nu, frate, pentru tine este valabilă o singură situaţie: “Daca vreti neaparat sa veniti cu masina”. Poate nu vreau, dar nu am de ales. Ia aruncă un ochi pe comentariul lui @Papen.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 8. Mihai, vorbesc şi eu ca unul care nu e implicat şi ca atare mi-e uşor să dau din gură. Dar să ştii că orice lege intrată în vigoare trebuie respectată de către toţi. Fără excepţii şi scuze. Sunt cu totul de acord cu cele scrise de @Ssa de mai sus. Dacă lumea observă că o lege e strîmbă, face o plîngere legală şi se aşteaptă rezoluţia. Mai devreme sau mai tîrziu va veni. Şi poate odată cu răspunsul şi o rezolvare favorabilă a problemei. Ne-am obişnuit şi noi foarte comozi şi vocali în faţa legii, dar numai cu gura. Fără acţiunea legală, juridică. Ne-am obişnuit cu” las că ne-nţelegem noi” cu autorităţile şi apoi ne plîngem că autorităţile nu fac chestii. Să presupunem că zona de birouri Pipera era declarată sau aflată într-un centru istoric, unde nu aveai voie să intri cu maşina. Ce făceau şoferii atunci? Forţau intrarea, nu? Că doar aşa ne-am obişnuit. Să facem cum vrem noi şi să înjurăm autorităţile că nu fac nimic.
  Organizaţi-vă pe reţelele sociale, protestaţi public şi forţaţi primăria să găsească soluţii. Că dacă nu începem de undeva nu avem cum să ajungem “acolo”.
  Părerea mea.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @krantz, “mai devreme sau mai târziu va veni”? Lol. Poate ai uitat în ce ţară trăim. Ce nu înţeleg eu este de unde ştii că nu s-au depus plângeri şi reclamaţii? Eu sunt convins că au fost destui care au făcut. Dar plângerile au avut aceeaşi soartă cu pliantele de la pizzerii: la gunoi.
   P.S. Nu am văzut pe nimeni care să forţeze intrarea în centrul vechi cu maşina, deşi cred că sunt destui care merg la job în zona aia.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Dacă s-ar fi făcut ceva s-ar fi ştiut. Ia puneţi voi toţi “Piperarii” de-un protest la primărie şi vedeţi ce iese. Cu televiziuni, cu tot tacîmul. Hai că puteţi, ce dracu. Că sunteţi o armată acolo!

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Acum că ai şi blog şi eşti celebru, chiar ai putea să fii cel cu portavocea. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @krantz, aş putea, da.
   Frate, cât de uşor este să-ţi dai cu părerea fără să te pui deloc în pielea celor implicaţi. Cât mi-aş dori să comenteze unul dintre cei care au luat amendă ieri şi să explice de ce a fost nevoit să parcheze pe refugiu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @krantz, dap. Până o punem noi de protest, imi doresc din suflet să fii nevoit să ajungi cu maşina în zonă, pe la ora 9.30 aşa. Dar să fii pe grabă, să nu ai timp să cauţi un loc de parcare patruj’ de minute. Ah, si mai vreau să fie într-o zi din aia când iese garda la dat amenzi. Când ieşi de la CEC, după ce ai plătit amenda, te aştept să ne amuzăm împreună.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Mihai, aştept să rezolvaţi problema. Pînă atunci încerc din răsputeri “să nu fiu nevoit”. Şi mă amuz, comod, în faţa calculatorului, citind despre “suferinţele tănărului Werther” din Pipera. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Foarte bine krantz si Ssa. Asta e calea de urmat. Respecti legile si regulile. Daca nu-ti convin, le respecti in continuare pana cand reusesti sa le schimbi. Daca nu le poti schimba, te schimbi tu!
   Dar ca sa le schimbi, trebuie sa te implici nu sa gasesti scuze ca nu se poate face nimic, apoi sa gasesti compromisuri si sa te lamentezi doar pentru a nu respecta regulile.
   Adunati-va corporatisti si mergeti cu jalba in protap la Oprescu. Ati fost? Pai daca n-ati fost, ce asteptati? Sa se rezolve dela sine?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 9. ti-ai drec de saraci, n-aveti bah bani de elicoptere…

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @FKT, da, sărăcieeeeeeee.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • io toma’ ce m-am comandat 2 buc … sper sa nu ma manjesc cu superglue cand le montez…

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @FKT, da, ai grijă că ăla iese greu. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Neplacut rau de tot!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Victor, da, şi ai fost finuţ.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Ehhh, am vrut sa scriu mai mult, sa ma laud superior (ca toti provincialii! 🙂 ), dar … nu suntem cu mult-mult mai presus, desi primarul nostru a sistematizat bine circulatia-n Brasov. A nu se intelege ca nu e injurat, dar minuni face doar Divinitatea!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Victor, Braşovul este un rai. Cred că este oraşul care îmi place cel mai mult din ţară.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 11. Ce poti sa le ceri?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Ehe… duse-s vremurile cand isi pasteau ciobanii oile-n Pipera… Acum ies de la racorica si se opresc in Ghencea… 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 13. interesant este faptul ca ori de cate ori mentionezi ca iti iei ceva de mancare, de fiecare data este super junk

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @I AM WE ARE, dar știi ce este mai interesant? Că nu am scris nicăieri că ar fi pentru mine. :)))) Ia mai citește o dată. 😉 Dar și dacă le luam pentru mine nu era nicio problemă. Pentru că ador junk-food-ul. Șaorma, pizza și hamburgerii sunt mâncărurile mele preferate.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 14. asta’i Romania.. banul primeaza.. creierul, nu.. la fel si cu ANAF-ul, ar trebuii sa’i ajute pe micii comercianti si abia apoi daca ii vezi ca nu asculta sau nu sunt in regula, arde’i, nu cu japca si fara nici un fel de scrupule.. suntem in urma tuturor si cred ca nici daca ar sta 50 de ani pe loc, nu i-am mai prinde din urma.. 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Francisc, bună asta cu cei 50 de ani.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 15. Partea cea mai amuzanta , intr-adevar este ca nu exista locuri de parcare pe Dimitrie Pompei , dar daca te uiti un pic de la un capat la celalalt al bulevardului , vei observa ca fosta fabrica “pipera” a fost stearsa de pe fatza pamantului , in loc sa o amenajeze pe aceea macar , ei cine stie ce vor face cu ea…

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @k1ll3r, cum adică “cine știe ce vor face”? O nouă clădire de birouri. :)))))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 16. Eu nu va inteleg, politia isi face treba si sunteti nemultumiti… Eu am vazut in ultimii 2 ani de 3 ori tramvaiul blocat de “saracii fraieri”. In fiecare saptamana cate un tir care se chinuie 5-10 minute sa iasa din fabrica de tutun din cauza “fraierilor” parcati aiurea si pe scuarul intre tramvai si drum. In acest timp tot traficul e blocat.
  Si nu prea inteleg de ce va plangeti ca nu sunt parcari pe Dimitrie Pompei, eu am vazut ca toate cladirile au parcari. Daca ai treaba la una din ele, intri in curte si parchezi la vizitatori. De ce ai parca in strada? Eu cred ca e vorba doar de durere in cur si nesimtire.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 17. Domnu’ am si eu o parere, vezi ca mai nou cladirile trebuie sa fie construite cu parcari aferente. Faptul ca primaria nu organizeaza parcari e o problema, asta nu e o scuze sa nu fii responsabil cu masina.

  Nu vrei sa dai 35 lei pe parcare, da tata 20 pe taxiu.
  Vrei sa ai loc de parcare? Cere tati la angajare.
  Da nu veni cu vreajeala ca domne eu ies cu masina chiar daca stiu ca n-am unde sa parchez, n-ai parcare vino cu altceva.

  Lasa fitzele de pitzipoanca si cauta subiecte de interes, esti cam absurd cu atitudinea asta in care nimic n-ui bine.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Red, începând de azi m-am hotărât să nu mai răspund comentatorilor stupizi. Tu eşti ultimul.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 18. Pingback: mihai vasilescu blog | Când calvarul nu-i acasă…

 19. Multe pornesc de la legislatia proasta in ceea ce priveste imobilele care s-au tot construit. Si anume, sa conditioneze eliberarea autorizatiei de constructie de amenajarea de locuri de parcare, de regula subterane, obligatoriu macar un loc de parcare pentru fiecare apartament. In prezent, legea le da doar amenzi antreprenorilor si rromilor care construiesc in nestire. Normal ca ii doare-n p…, platesc amenzile si gata, au scapat.
  Mai auzeam pe cineva care spunea ca legile la noi sunt bune, problema e ca nu sunt respectate. Ba mai pardon, in multe cazuri nu sunt bune, nu sunt complete, etc.
  De ex, in zona Plazza se construiesc cateva blocuri de locuinte. Locuri de parcare, p… Ma intreb, cine a dat autorizatia de constructie nu a vazut ca, la cate apartamente vor fi, oamenii aceia efectiv nu vor avea unde sa parcheze??
  Sau, in zone unde sunt numai case, mai vinde cate unul casa la un rrom (aka investitorul imobiliar al p…) si asta tranteste cat ai clipi un bloculet de 2-4 etaje, fara niciun spatiu lateral, fara locuri de parcare. Este socant!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.