Ciobanii nu au nevoie de marketing. Cu atât mai puțin de PR. Serios. Ați văzut voi vreodată oi branduite? Sau brânză de burduf cu siglă pe ea? Campanii publicitare la caș de pe valea Siriului? Panotaj stradal cu urdă de Câineni? Hai că nu există absolut nimic din toate astea. Pentru că, încă de pe vremea dacilor, ciobanii se promovează din gură în gură: „iau de la Nea Ilie, știu eu că lucrează curat, nu fură la cântar, nu pune aracet în brânză și are preț bun”. Și cam atât a fost toată promovarea. Bine, asta dacă nu ne aducem aminte că a existat vestitul cioban Ghiță, promovat cu o îndârjire demnă de o cauză mai bună, de către cei de la vodafone. Dar ăsta era doar excepția care confirmă regula.

Problemele apar abia în momentul când iei ciobanul din saivan și-l muți la oraș. Obișnuit ca la stână, unde el le făcea singur pe toate, chiar are impresia că se pricepe la tot. Inclusiv la marketing.

Dacă nu v-ați prins până acum, vorbeam despre cel mai renumit cioban din sud-estul Europei, oierul semi-analfabet, cunoscut sub numele de Gigi Becali, ajuns printr-o nefericită întâmplare patron al clubului de fotbal Steaua București. Care, deloc întâmplator, se pricepe la toate. Inclusiv la marketing, după cum ziceam.

Întrebat despre cum are de gând să rezolve cu sigla Stelei, ciobanul s-a strămbat și a spus că nu-l interesează subiectul. Este doar un desen care nu valorează nici măcar 5000 de euro. Mda, ar fi foarte interesant de aflat cum a stabilit aceast cuantum. De ce 5000? De ce nu 10 euro? Sau 248?

Înțelegeți? Nea Gigi ciobanul a evaluat, așa din vârful ochiului, cât valorează sigla unui brand românesc, care este printre puținele recunoscute internațional. Ce atâta tevatură pentru un desen, dom’le?

Uite, eu sunt tare curios la cât or evalua domnii din consiliul de administrație al fabricii Mercedes valoarea stemei ăleia de pe botul mașinii? Că ce mare lucru e? O bucată de metal. Ce, nu mai merg bine mașinile fără ea? Haida de. Pot să jur că Gigi ar râde de ei si cu curu’. Și dacă ar fi să le facă o ofertă nu le-ar da mai mult de 1000 de euro. Pentru că de ce: nici măcar nu e frumos colorată și mai și ruginește.

Pac-pac!

Bre nea Jiji, știam că ești prost de mori. Dar acum chiar mi-ar plăcea să văd că mori, de prost ce ești.

mihai_vasilescu_becali_cioban

sursa foto

P.S. Astăzi este ziua meciului dinamo – Steaua. Și, pentru prima oară după mulți ani, nu voi fi pe stadion. De ce? Din cauză că nu-l mai suport pe ciobanul ăsta împuțit care se pricepe la toate!