Ne place să fim minţiţi, adorăm să fim prostiţi cu tot felul de rahaturi. Iar dacă cineva găseşte de cuviinţă să-ti spună adevărul, te uiţi cu scârbă la el şi pleci. Poate-l şi înjuri, aşa ca să te ţină minte.

Am un prieten care vinde cauciucuri. Ştiţi care este lucrul pe care-l aude cel mai des de la cei care vin să cumpere? N-aveţi de unde, vă spun eu:

-Buna ziua, am venit să-mi daţi ceva ieftin şi bun.

Iar omu’ meu, incapabil să prostească lumea, le răspunde într-un mod care ar face orice trainer de vănzari serios să se sinucidă instant:

-Îmi pare rău, dar aşa ceva nu există, ar trebui să vă mint şi nu pot să fac asta. Pentru ceva „ieftin şi bun” n-aţi venit în locul potrivit.  

Cei mai mulţi dintre cei care aud asta, după un scurt moment de stupoare combinat cu apoplexie, fac stânga împrejur, se urcă în maşini şi pleacă vijelios, scârţâind din roţi. Păi bine mă săracule, de dimineaţa până seara aud în jur numai despre produse de o calitate ireproşabilă, la preţuri de nimic şi acum vii tu să ne spui că nu ne poţi da „ieftin şi bun”?  Tu n-ai televizor? Ia dă-i şi tu drumul ca să vezi cum arată cea mai bună pastă de dinţi, cel mai smecher detergent, cea mai tare bere şi in general cele mai mişto produse. Toate la ofertă sau cu preţuri incredibile. Pe tine te durea gura să ne spui că ai cele mai bune cauciucuri, aproape moca? Eşti un bulangiu şi în viaţa mea nu mai vin să cumpăr ceva de la tine. Hoţule!

După care intră în altă reprezentanţa de gume auto.

-Bună ziua, am venit să-mi daţi ceva ieftin şi bun.

-Bună ziua, aţi nimerit in locul potrivit, am ceva care vi se potriveşte la fix. Tocmai ne-au intrat pe stoc cele mai bune cauciucuri de pe piaţă, la preţ de şlapi cu găurele. Câte doriţi?

Eu i-am sugerat omului meu să pună deoparte patru cauciucuri din alea uzate până la refuz. Dar ştiţi cum, terminate, să iasa sârmele din ele (sau ce-or mai avea, că parcă nu se mai fac pe sârmă). Şi prima oară când mai aude pe cineva cerând „ieftin şi bun” să i le bage sub nas.

-Cum să nu avem? Se poate? Ia uitaţi aici ce minunăţii vă pot da. Şi sunt numai trei lei bucata. Câte să fie?

Poate aşa înţelege cineva.

mihai_vasilescu_cauciucuri