Sistemul social la nemti este atat de permisiv cu cei ce nu muncesc, incat unii considera ca e mai profitabil sa stai acasa, pe ajutor social, decat sa muncesti primind salariul minim pe economie. Si cand statul este atat de baiat bun incat iti plateste chiria pentru locuinta, iti cumpara televizor si telefon, ca de, conform constitutiei trebuie sa ai acces la informare, evident ca te simti imparat si incepi sa ai idei de genul: cat de prost sa fii sa te duci la munca?

Zilele trecute, ma duc cu copiii in parc. Langa mine niste conationale scuipa seminte si asculta manele la telefon. Adrenalina mea creste. Copiii se joaca nestingheriti, eu scot o carte si incep sa citesc. Cartea era in romana, proasta inspiratie in ziua respectva, pentru ca se prind conationalele.
– Aaa, tu esti romanca!
– Sunt, buna ziua!
– Buna ziua, de cat timp esti in germania ?
– De 9 ani.
– Si ce lucrezi?
– Sunt jurista la o firma de metrologie.
– Asta e ceva cu vremea!
– Nu e cu vremea, e cu masuratori ale unor dispozitive electronice conform unor standarde internationale.

Pam pam! Cred ca dupa cuvantul  masuratori le-am pierdut.

– Pai, parca ai zis jurista.
– Da.
– Adica esti avocata.
– Nu sunt avocata. Sunt specializata in afaceri internationale, avocatii fac parte dintr-un barou si apara oamenii in instanta (explicatie mai pe intelesul lor, nu am fost capabila la ora aia).
– Adica tu te stii cu legea.
– Pe cat posibil.
– Aaa, pai daca e asa, hai sa te intrebam ceva. Stii, o prietena de-a noastra a avut o problema (muream de nerabdare se aflu problema). A fost intr-o zi la magazin si-a luat ceva si… a uitat sa plateasca.

Ma si gandeam cate doze de lecitina sa ii recomand femeii, fara sa dispun de cunostinte medicale in domeniu, dar cu sufletul usurat ca ajut o crestina aflata in prima faza de Alzheimer.
– Pai si cum a uitat ea sa plateasca?
– Era cu copilul si a uitat.
– Dar asta nu e nicio problema, si mie mi s-a intamplat (alea fac ochii mari). Da, eram cu copiii la cumparaturi si din greseala zaharul vanilat mi-a alunecat in geanta, iar la casa nu am sesizat. Abia acasa am vazut ca aveam zaharul la mine si stiam ca nu l-am platit. A doua zi m-am dus la magazin cu bonul de casa din ziua precedenta si le-am rugat sa imi scaneze zaharul, ca sa-l platesc. Vanzatoarele sunt foarte dragute cand se intampla asta si nu se supara nimeni. Spuneti-i prietenei voastre sa mearga repede sa plateasca.

Alea se uitau ca si cand aveam ciuma bubonica, in faza terminala.
– Pai nu e asa simplu, ca ea a uitat sa plateasca ceva de 400 de euro. Au prins-o si au dus-o la politie.
– Serios, pai si ce a uitat saraca de ea sa plateasca ?
– Nu mai stim, ceva electronice,
Mi-o si imaginam cu televizorul sub fusta.
– Si voi, ce lucrati pe aici?
– Aaaa, pai noi nu lucram, am lucra noi daca am avea unde si daca am castiga si bani calumea, ca in Italia. Acolo era de noi, a fost viata buna. Nemtii astia e cam ai dracu’. Stii noi suntem tigani si noua nu ne prea place munca (exact asa a zis), la noi barbatii munceste (serios, cand?). Dar aici nu prea se merita, ca traim pe social, daca am lucra, am lua 200 de euro in plus. Pai zi si tu are rost ? Intreaba ele cu o inocenta nedisimulata pe chipurile angelice, dar cam intunecate.

Acum ce sa raspund eu, fratilor? Ca o fraiera ce sunt, incep sa vorbesc despre integrare in societate, despre cursuri de germana, despre o gramada de chestii care sa le ajute sa-si imbunatateasca sansele pe piata muncii. Despre cat e de important ca ambii soti sa castige in familie, pentru a-ti asigura un standard de viata, pentru a oferi exemple copiilor. Precum si alte aspecte motivationale la maximum. Brusc si-au amintit ca au ceva  extrem de important de facut, au adunat copiii si au luat-o la sanatoasa in plina mea tirada, razbatuta de ingrijorarea pentru integrarea lor sociala. Cat pe ce sa alerg dupa ele, ca nu terminasem.

Epilog
La 3 zile de la aceasta intamplare, treceam intamplator pe langa filiala Caritas a orasului. Locul unde primesc persoanele nevoiase ajutorul lunar, constand in alimente si alte bunuri necesare supravietuirii. Pe usa, ieseau incarcate de plase si baxuri tocmai protagonistele povestii mele. Fiica uneia dintre ele, avea cel mai nou model de pe piata de pantofi sport pentru copii, de la firma Geox, in valoare de 78 de euro. Oare a uitat sa plateasca?
mihai_vasilescu_tigani_caricaturi

sursa foto