Un italian angajeaza trei romani pentru a-i vopsi gardul casei.
Dimineata, inainte de a pleca la serviciu, italianul le da celor trei instructiunile:
– Aveti aici trei galeti de vopsea, care va vor ajunge sa vopsiti tot gardul. In bucatarie e mancare, cand o sa vi se faca foame, mancati ce vreti voi. Se intoarce sa plece, cand isi aduce aminte:

– Aaa, era sa uit, in spatele curtii e tinut inchis un cal. Sa nu cumva sa lasati poarta dechisa, sa scape calul de acolo, ca nu stiu ce fac cu voi. S-a inteles?
– Am inteles sefu’, raspund romanii intr-un glas.
A plecat italianul si romanii s-au apucat de treaba.
Nu dupa mult timp, unul din ei zice:
– Ma, mie mi s-a facut foame, hai sa vedem ce are asta de mancare!
Bucataria italianului, plina de bunatati.
Dupa o masa pe cinste, romanii cauta si ceva de baut, dar nu gasesc decat apa si suc.
Atunci, unul dintre ei zice:
– Lasa ca stiu eu cum facem rost de bautura. Mergem si vindem o galeata de vopsea, cumparam bautura, iar vopseaua care mai ramane o diluam, o mai “lungim” si terminam noi gardul.

Buna idee. Destept baiat. Exact asa au facut. Dupa ce au baut s-au apucat de vopsit, dar cand mai aveau vreo doi-trei metri din gard s-a terminat vopseaua.

– Acum ce dracu’ facem? De unde luam vopsea? Italianul o sa-si dea seama ca noi am luat-o…
– Ma fratilor, las’ pe mine, zice unul mai istet, ca stiu eu cum facem. Mai strangem putina vopsea pe pensula si dam pe la botul calului, iar cand vine italianul ii spunem ca asta a scapat si a mancat-o.
Zis si facut. Pe seara, ajunge si italianul acasa.
– Ce-ati facut oameni buni cu vopseaua? Eu am calculat la fix si trebuia sa va ajunga.
– Sefu’, ne pare tare rau, dar a scapat calul si a mancat o galeata.
Nici nu termina romanul de vorbit, ca italianul intra in casa, ia pusca si nici una nici doua, impusca animalul. Romanilor nu le vine sa creada:
– Ce-ai omule, nu esti sanatos? Pentru o galeata de vopsea ai omorat saracul cal??? Iti cumparam noi alta. Da-o dracului de treaba!
– Bai fratilor, vedeti voi casa asta? Tot niste romani au facut-o. Da-l in mortii ma-sii de cal ca mi-a mai mancat 30 de saci de ciment, 800 de caramizi si 4 grinzi…

mihai_vasilescu_zebra

 

sursa foto