După orice eveniment cu implicaţii majore în societate şi în mentalul colectiv apare şi versiunea „conspiraţioniştilor”. Şi e normal să fie aşa, ba chiar este recomandat să vină şi alte explicaţii în afara celor pe care ni le servesc cei care ne conduc. De fiecare dată le citesc şi, dacă sunt argumentate logic sau prezintă dovezi irefutabile, le pot şi accepta. Sau măcar le iau în considerare.

Dar porcăria asta care a început să circule pe net, pe post de teoria conspiraţiei în sistem mioritic, este mai mult decât stupidă. Ca să nu mai spun că sursele de informare folosite sunt blogul unui băiat şi wowbiz.ro. Tare sau cum? În ritmul ăsta o să ajungem să debităm tot felul de alte teorii conspiraţioniste având ca bază videouri edificatoare capturate de la defunctul OTV şi comploturi aprofundate la Taraf TV. Cel puţin ăştia din urmă e clar că promovează conspiraţioniştii. Dacă nu mă credeţi, daţi un ochi pe-acolo să vedeţi cum „duşmanii-mi poartă pică, da’ n-au valoarea mea”.

Mă rog, să revenim la articol. Pe scurt, despre ce este vorba. Textul susţine că incendiul de la „Colectiv” a fost provocat intenţionat de către forţe malefice aflate în slujba generalului Oprea. Cu scopul evident de a abate atenţia opiniei publice, cea care-l voia demis cu orice preţ pe domnu’ Gabriel. Şi una dintre dovezile de netăgăduit, pe care ni le prezintă, ar fi faptul că Oprea a ajuns printre primii la locul tragediei.

Băbăiatule, dom’ geal se deplasa cu coloană oficială sau oprea circulaţia prin Bucureşti, după cum voia muşchiul lui, şi când se ducea acasă fără nicio urgenţă. Cum să-ţi imaginezi că nu ar s-ar fi deplasat cu viteza luminii când era vorba despre un aşa dezastru? Evident că a ajuns la faţa loculului instant şi este şi mai evident că orice om aflat în situaţia lui ar fi încercat să profite cât putea de conjunctura apărută. Da, nu pot să contest că tot ce s-a întâmplat i-a picat la ţanc. Dar de aici şi până la „a fost planificat” este cale lungă de tot. Cât cea de la „hai să gândim un pic când afirmăm ceva”, până la „mănânc şi eu rahat pe net, că nu mă doare”.

Vreau să ştiu şi eu cam în ce mod se putea planifica aşa ceva. Nu mă duce capul să-mi imaginez vreun scenariu prin care „oculţii lui Oprea” au luat la puricat facturile de achiziţie ale materialelor din care a fost realizată antifonarea clubului (asta în cazul în care există astfel de documente, pentru că sunt şanse mari ca totul să fi fost cumpărat la „negru”). După care, ce-au mai făcut? L-au contactat pe unul dintre cei care au montat artificiile alea blestemate şi i-au pus în vedere să îndrepte una dintre ele spre stâlpul care a luat foc? Mda, exact aşa.

Dar reprezentativ pentru tot articolul mi se pare paragraful ăsta:

„Ancheta, cel mai probabil va gasi ca vinovati vreun angajat al clubului decedat, eventual bodyguard-ul care trebuia sa stea de paza la intrarea in club pentru ca a lasat prea multi oameni sa intre, clubul fiind autorizat sa primeasca maxim 80 de persoane, si eventual patronii pentru ca nu au montat buretele cofrat fonoabsorbant neignifug. Ancheta v-a absolvi de vina institutiile statului roman care nu si-au facut datoria de a preveni aceasta tragedie prin controale facute corect si autorizatii emise responsabil”.

Aia cu „eventual patronii”, m-a spart. Nu, serios, şi pe cine ai vrea să găsească vinovat? Pe mama? Cât despre ancheta care o să scoată basma curata instituţiile statului român (inclusiv pe nen-tu’ Piedone), well om mai vedea. Am eu o presimţire că nu rămân lucrurile aşa. Sau se va ieşi în stradă.

Hai să fim serioşi, ce s-a întâmplat vineri noaptea în Colectiv a fost o nenorocire apărută în urma unui întreg şir de greşeli ale acţionarilor clubului şi lacune ale sistemului legistlativ. Restul sunt fabulaţii penibile. Punct.

P.S. În locul unui articol stupid despre nimic, mai bine documentau un text cu subiectul „de ce vineri noaptea televiziunea publică nu a dat nici măcar o ştire despre tragedie?”.  Sau altul despre „cum facem să semnalăm autorităţilor să nu se mai întâmple aşa ceva?”. Zic şi eu.

P.P.S. Exact când terminam de scris textul de faţă, am observat că mai există cineva care dezbate aceeaşi problemă. De citit.

mihai_vasilescu_teoria_conspiratiei

sursa foto