Văd în jur că există foarte mulţi oameni care ar vrea să doneze piele, ca să-i ajute pe cei ce se luptă pentru viaţă şi refacere în urma tragediei de vineri noapte. Pentru că lucrurile nu sunt la fel de simple ca în cazul donării de sânge, am căutat informaţii despre ce presupune această procedură. Înainte şi după.

Dar pe net am găsit chestii contradictorii, de nu mai ştiai ce să crezi. Aşa că m-am hotărât să sun la cei care se ocupă exact cu asta şi să aflu despre ce este vorba, ca să le adun pe toate la un loc. Aş fi crezut că e simplu şi rezolv tot cu un telefon. Ei bine, nu a fost deloc aşa. A trebuit să fac muncă de investigaţie. Mă rog, nu mai stau să vă explic ce şi cum, vă voi scrie aici doar rezultatele finale.

S-a vehiculat faptul că nu este nevoie de donatori umani pentru că există suficiente rezerve de piele artificială. Mi s-a explicat că este doar parţial adevărat. Achiziţionarea de piele artificială presupune un efort financiar, aşa că de multe ori se preferă donaţiile. Oricum, ca să fie clar, atât pielea artificială, cât şi cea recoltată de la donatori, se folosesc provizoriu, pentru epitalizare şi pentru regenerarea ţesuturilor. Dar pentru cei răniţi prin arsuri grave, finalul procedurii va fi întotdeauna autogrefa (grefă cu propria piele a celui afectat), pentru că este singura pe care organismul n-o va respinge.

Aşadar, dacă la momentul acesta încă nu este nevoie de piele, în două-trei săptămâni fără îndoială că va fi. Eu m-am înscris pe lista de aşteptare. Puteţi s-o faceţi şi voi. Mai ales că v-am scris mai jos tot ce trebuie să ştiţi despre asta.

Bun, ce aveţi de făcut. Vă las aici trei numere de telefon. Sunt de la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă. Vă vor prelua şi înregistra datele personale (nume, prenume, vârstă, adresă, număr de telefon) şi vă vor introduce în baza lor. O sa fiţi contactaţi în momentul când au nevoie de piele de la donatori umani. Iată numerele:

021.307. 26.14

021.264.85.29

0725.720.890

Acum să vă lămuresc în ce constă procedura propriu-zisă.

În primul rând va fi nevoie de internare. Din câte am înţeles nu este mai lungă de 24 de ore, dar cu siguranţă procedura prevede aşa ceva. Neoficial, vă pot spune că de obicei se pleacă acasă în aceeaşi zi, pentru că nu prea există posibiliatea să apară complicaţii sau cine ştie ce reacţii adverse. Dar asta este concluzia trasă de mine, medicul cu care am stat de vorbă nu mi-a confirmat că ar fi aşa.

Vi se vor efectua analize de sânge, pentru a se stabili că nu aveţi boli infecto-contagioase. Mi s-a explicat că nu se fac analize de piele, tocmai pentru că ţesutul prelevat va fi folosit provizoriu, deci nu ar avea relevanţă.

Una dintre condiţiile de bază pentru a putea dona este să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, stomatologice sau transfuzii (pe asta o ştiaţi, aşa e şi la donarea de sânge).

Porţiunile de corp, preferate pentru recoltare, sunt coapsele. Mai precis în zona lor anterioară.

Suprafaţa standard de piele recoltată va fi în jur de 20 de centimetri pătraţi. În total, de pe ambele coapse. Doar la cererea donatorului se poate preleva mai mult.

Procedura va avea loc în urma unei anestezii locale, la nivelul suprafeţei care urmează să fie recoltată. Adică o injecţie cu Xilină în locul de unde vă vor lua piele.

Rămân semne şi cicatrici. În funcţie de organismul fiecăruia, procesul de refacere este mai mult sau mai puţin complet. Prin urmare mi s-a atras atenţia că sunt şanse ridicate de urme vizbile. Şi precizez asta mai ales pentru sexul frumos, pe bărbaţi nu cred că-i interesează prea mult două semne rămase pe coapse.

Pentru procesul de tratament al zonelor de unde s-a efectuat prelevarea se vor folsi cicatrizante, antiseptice şi antibiotice, în dozele recomandate de către medicii care au recoltat.

Exită dureri după, dar sunt insignifiante. Sunt asemănătoare cu cele pe care le provoacă o julitură. Deci nu trebuie să vă faceţi probleme.

Atenţie! Nu se recomandă expunerea la soare în primul an după intervenţie. Iar din anul următor, dacă mergeţi la plajă, ideal ar fi ca locul cicatricilor să fie protejat cu cremă fotoprotetoare 50+, aplicată din două în două ore.

Cam atât.

Pentru toate informaţiile prezente în acest text, vreau să mulţumesc doamnei doctor dermatolog Cornelia Georgescu care a avut răbdarea deosebită să-mi răspundă la întrebări.

Dacă am uitat ceva, dacă vreţi să donaţi piele şi credeţi că mai vreţi să ştiţi chestii care mie nu mi-au trecut prin cap, lăsaţi-le în comentarii. Le voi strânge şi voi îndrăzni s-o apelez din nou pe doamna doctor pentru lămuriri suplimentare.

mihai_vasilescu_donatori_piele