Povestea e așa: de prin luna mai până prin septembrie, la noi în casă se mănâncă foarte des salată de roșii cu brânză, pentru că este mâncarea noastră preferată.

Bine, ce-i drept, eu mai asezonez și niște cartofi prăjiți la salată, dar astea sunt detalii, că nu despre asta voiam să vorbim acum.

Ideea e că eu cumpăr roșiile de la piață pentru că, nu-i așa, trebuie să încurajăm țăranul producător român, nu hipermarketurile cele veroase și ahtiate după profit. Și nu glumesc, tot ce se mănâncă la noi în casă, din mai până în septembrie, sunt roșii cumpărate din piață.

Și-acum vine nedumerirea mea cea mare. Undeva pe la jumătatea lui iulie am fost la piață și-am cumpărat 4 kg de roșii, două din alea galbene și două din alea normale, roșii.

Am mâncat ce-am mâncat din ele și, la un moment dat, au mai rămas vreo câteva pe care n-am apucat să le mâncăm pentru c-am plecat de acasă. Cert e că mai rămăseseră și d-alea galbene și d-alea roșii.

Când ne-am întors și-am văzut că arată de parcă le cumpărasem cu o zi înainte, nici n-am mai vrut să le mănânc. Le-am păstrat special să văd ce se întâmplă cu ele, se strică sau nu se strică?

Mai mult de atât, în afară de cele 12 zile în care am fost în Grecia, roșiile au stat la temperatura camerei, pentru că am citit eu, nu mai țin minte unde, că sunt mai gustoase roșiile ținute la temperatura camerei decât roșiile scoase reci de la frigider.

Deci, una peste alta: niște roșii care au fost ținute mai bine de o lună la temperatura camerei, plus încă două săptămâni la frigider, arată absolut impecabil.

Chestie care pe mine mă îngrozește, mai ales că, pe 14 august, am fost să-l vadă fetele pe bunic-su, adică pe tatăl Marei, ocazie cu care am cules și niște roșii de la el din grădină.

Roșii care, în trei săptămâni, s-au făcut de nemâncat. Arată groaznic, nu te-ai putea atinge de ele, deși au stat doar la frigider. Spre deosebire de celelalte care, după aproape două luni, arată de parcă au fost culese ieri.

Acestea fiind zise, întrebarea din titlu vine de la sine: ce bagă ăștia în roșii de rezistă cu lunile fără să se strice?

În condițiile astea, vă zic foarte sincer că eu nu mai am curaj să cumpăr roșii din piață.

P.S. Mai jos aveți un video în care vedeți cum arată roșiile despre care zic. Dacă vă uitați până la final o să vedeți c-am tăiat două, sperând că poate măcar pe interior s-au degradat. Nici pomeneală. 🙁

@mihai.v73Mi-e frică să mai mănânc așa ceva. 🤷‍♂️

♬ sunet original – Mihai Vasilescu