Ideea acestui articol mi-a venit în secunda în care aruncam la gunoi niște alimente expirate. Urăsc să fac asta, dar n-am avut de ales, le-am găsit în frigider la întoarcerea acasă după o deplasare mai lungă în care a fost și Mara.

Nici copiii, nici femeia care avusese grijă de fete n-avuseseră chef să mănânce niște chestii, prin urmare au expirat.

Ei, fix în momentul în care le aruncam la gunoi m-am întrebat: „oare alții ce fac cu mâncarea sau alimentele care expiră, tot la gunoi le aruncă?”.

Așa că acum am nevoie de ajutorul vostru, pentru că am de gând să scriu un articol ceva mai complex pe subiectul „alimente expirate”.

Cu ce mă puteți ajuta? Să citiți până la final și să-mi ziceți cum faceți voi sau cum credeți voi că trebuie făcut.

După cum v-am zis și mai sus, uneori arunc alimente. Deși fac eforturi disperate, pentru că efectiv urăsc să arunc mâncare, mi se mai întâmplă să expire lucruri prin frigider, dar să expire în așa fel încât nu mai pot fi mâncate.

Probabil știți și voi că unele produse pot fi consumate și la câteva zile după data de expirare înscrisă pe ambalaj, dar nu vorbim despre acest caz. Personal, n-am absolut nicio problemă să consum alimente care teoretic au expirat de câteva zile. Am ochi și nas, prin urmare pot să-mi dau seama dacă ceva chiar s-a stricat sau nu.

Dar nu despre acest caz vorbim, că despre asta deja am discutat de mai multe ori pe aici. Eu mă refer la situațiile în care alimentele chiar nu mai pot fi consumate, prin urmare, le arunc la gunoi.

Credeți-mă, mă doare sufletul de fiecare dată când fac asta și nu pentru că aș fi zgârcit, nici pentru că „mvai, tu arunci mâncare și sunt copii in Africa care nu au ce mânca”, ci pentru simplu fapt că eu consider aruncatul alimentelor risipă pură.

De fiecare dată când mi se întâmplă, mă gândesc la unul și același lucru: unde se duc resturile astea de mâncare sau mâncarea expirată? Unde ajung ele într-un final? Pentru c-aș fi mult mai împăcat cu mine însumi dacă aș ști că se întâmplă ceva util cu ele, nu că ajung într-o groapă de gunoi de la marginea orașului.

Ce? Să nu-mi spuneți că voi credeți vestita minciună referitoare la selectarea gunoiului? De fapt, stai că poate la voi nu e o minciună și chiar funcționează lucrurile, dar știți cum se întâmplă la mine aici, pe Sectorul 1?

Vă spun eu cum se întâmplă. Teoretic, societatea de salubritate ar trebui sa colecteze resturile menajere sperat: fracție umedă și fracție uscată. Motiv pentru care ne-au dat și tomberoane de culori diferite: maro și verzi.

Dar în trista realitate înconjurătoare nu interesează pe nimeni ce culoare au tomberoanele, nici de vreo fracție umedă sau uscată. Vine mașina de gunoi și strânge tot, la grămadă, varsă tomberoanele în același compartiment, indiferent de culoarea lor.

Vedeți? De-aia zic că e o minciună. Să nu-mi spuneți mie că mai stă cineva la groapa de gunoi să caute prin resturile alea și să separe ostropelul meu de rumegușul vecinului de vizavi. Sper că nu sunteți atât de naivi să credeți că se întâmplă asta.

Sau bine, poate chiar mă înșel eu și se întâmplă. Poate chiar stă cineva de la societatea de salubrizare la groapa de gunoi să dezamestece ostropelul de rumeguș.

Mă iertați, dar în cazul ăsta aș vrea să văd și eu o dovadă în acest sens. Vreau să văd pe o filmare sau pe ceva de genul cum ajunge mașina de gunoi la groapă, cu toate resturile băgate la grămada, și începe cineva să separe resturile alimentare de cele de plastic, sau hârtie, sau ce mai aruncă omul la gunoi.

Promit să vă arăt și vouă dacă primesc vreo dovadă.

Până atunci, am renunțat total să mai selectez în vreun fel gunoiul, pentru că mi se pare pierdere de vreme. Și chiar este, atâta vreme cât nu-i văd nici pe cei de la salubritate că fac ceva în sensul ăsta.

Paranteză. Sunteți pe-aici o grămadă care trăiți în țari cu apă fierbinte, ia ziceți-mi cum ar reacționa ăia de la salubritate dacă v-ar găsi cu resturi alimentare amestecate cu hârtie sau metal sau orice altceva? Am închis paranteza.

De-aia zic că nu interesează pe nimeni, că dacă interesa mi-ar fi zis cei de la salubritate că nu-mi ridică gunoiul pentru că nu l-am selectat corespunzător. Și că dacă nu-l selectez nici data viitoare, o să iau amendă. Or așa ceva nu există la noi.

Dar toate astea nu înseamnă că nu-mi pare rău și nu mă doar sufletul de fiecare dată când sunt nevoit să arunc la gunoi alimente și mâncare expirată.

Motiv pentru care m-am hotărât să scriu un articol pe această temă, dar ca să-l scriu o să vă rog să-mi răspundeți la întrebarea din titlul: voi ce faceți cu mâncarea expirată?

O aruncați la gunoi ca mine sau reușiți să faceți altceva cu ea? Nu știu, poate faceți compost, poate hrăniți porci, poate o transformați în altceva, cert e că mă interesează foarte tare ce se întâmplă, unde ajunge.

Aceeași întrebare o am și pentru administratorii de cârciumi, restaurante, bistrouri, localuri, magazine, supermarket-uri și alte business-uri care vând și mâncare: voi ce faceți cu mâncarea expirată?

Vă întreb pentru că în cazul vostru am o bănuială că vorbim despre cantități mult mai mari decât în cazul cetățenilor obișnuiți. Repet, vorbim despre mâncare și alimente expirate care nu se mai pot consuma sub nicio formă.

Singura mea rugăminte este să-mi răspundeți extrem de sincer și unii si ceilalți. Dacă o aruncați, vreau să-mi ziceți c-o aruncați. Dacă o faceți compost, îmi ziceți asta. Dacă o urcați în dubă și o duceți pe câmp la marginea orașului, asta vreau să spuneți.

Hai c-ați înțeles, nu trebuie să insist. Vreau să știu exact pentru că tot ce spuneți voi folosi ca argumentație în articolul despre ce se întâmplă în România cu alimentele expirate.

P.S. Dacă subiectul de mai sus nu vă stârnește suficient de tare interesul, poate vi-l stârnesc dacă vă întreb ce faceți cu alimentele pe ale căror etichete scrie „a se consuma de preferință înainte de”?

Știți că cei mai mulți dintre noi le consideră expirate, prin urmare le aruncă. Doar că ele nu sunt expirate, marcajul „a se consuma de preferință înainte de” nu este același lucru cu „a se utiliza până la”. Primul se referă la calitatea alimentelor, al doilea la siguranța alimentară.

Pe scurt, dacă produsele au fost ținute conform cu instrucțiunile de depozitare, ele pot fi consumate și după data care apare la „a se consuma de preferință înainte de”. Cu astea vă întreb eu ce faceți, că despre cele expirate v-am întrebat mai sus.

sursa foto: freepik.com