N-aveți idee cum așteptam momentul ăsta. Adică momentul când se va viraliza prima notă de plată de la un restaurant de pe litoral din acest sezon estival.
Iar odată cu viralizarea, să vină înjurăturile aferente pentru HoReCa. Pentru că, nu-i așa, hoții ăia de la restaurant sunt de vină că nu ești în stare să citești prețurile din meniu și să stabilești că nu vrei să dai 190 de lei pe o sticlă de vin (a comandat două, dacă tot nu știa cât costă, să fie), 320 de lei pe jamon sau 42 de lei pe-un șnițel.
Cum tot hoții de la restaurant sunt de vină că n-ai întrebat ce e „captura zilei” și cât costă. Și dacă după ce-ai întrebat, tot nu-ți era extrem de clar cât urma să plătești, să refuzi elegant și să alegi altceva din meniu.
Tot articolul e scris în acest stil, dând vina pe restaurant, dar am râs cu sunet la fraza asta:
„Le-a făcut cu ochiul un restaurant în zona exclusivistă unde, susțin, ei, ospătarii foarte amabili i-au momit cu tot felul de oferte și sugestii”.
Ok, te-au „momit” ospătarii, dar tot ei te-au forțat să-ți alegi ce să mănânci? Ce te ține să te uiți în meniu să vezi prețurile, iar acolo unde ai dubii să întrebi cât costă? Ce te oprește să-ți comanzi doar ce știi că-ți permiți?
Ca să nu mai spun că ai oricând opțiunea să pleci. Ai deschis meniul, ai văzut prețurile, te-ai ridicat și-ai plecat într-un loc mai prietenos cu buzunarul tău.
Dar să vii după ce-ai mâncat, după ce-ai comandat ce și-a dorit mușchiulețul tău (fără să te întrebi niciun moment „oare cât costă?”) și să spui că „cumpăram trei porci de banii ăștia” este doar nevoie de atenție combinată cu lipsă de creier și multă ipocrizie.
Pe sistemul ăsta dacă te momesc vânzătorii într-un showroom bmw, te plângi că-ți luai trei loganuri de banii ăia, după ce pleci cu mașină nouă de-acolo?
Băi, să mă iertați, dar să știți că acest gen de comportament nu face decât să ne arate încă o dată că ne lipsește cu desăvârșire orice urmă de educație financiară și mai suntem și ipocriți.
O fi având HoReCa păcatele ei, și le are, dar în niciun caz nu e vina celor de la restaurant că tu-ți comanzi fără să știi cât costă ce ți-ai comandat. Cum nu e vina celor de la restaurant că n-ai plecat de-acolo în secunda în care ți-ai dat seama că este un loc mult prea scump pentru tine.
Îi știți p-ăia care își iau credite de la IFN-uri, după care se plâng că nu-și permit să le achite? Că e dobânda mare și ei nu-și permit să plătească rate la o asemenea dobândă. Pentru că, nu-i așa, nu afli cât e dobânda și care e rata dinainte să dai cu pixul în locul ăla in care scrie „semnătură client”.
Îi știți? Sunt tot ăștia care mănâncă la restaurante pe care nu și le permit, după care încep să se plângă că i-a costat o masă mai mult decât cazarea pentru tot sejurul.
Nu, prieteni, asta n-are nicio legătură cu HoReCa. Asta are legătură doar cu lipsa educației de orice fel. Să nu poți să citești un meniu, să nu poți să faci aritmetică de clasa a treia ca să înțelegi cât o sa te coste, ține tot de procentul ăla de 50% analfabetism funcțional. N-am nicio îndoială în privința asta.
Hai să vă mai spun ceva. Mi-a povestit o prietenă care avea cârciumă în Spania despre niște unii (irlandezi sau scoțieni, nu mai țin minte exact) care s-au așezat la ea la terasă, au comandat, au mâncat, după care au început să facă scandal pe motiv că ei nu vor să plătească. C-a fost prea scump și că nici nu le-a plăcut ce-au mâncat.
Prietena mea a zis „ok, rezolvam imediat” și-a chemat Guardia Civil. Oraș mic, la țară, a venit un echipaj muy rapido.
I-au ascultat cu calm pe ăia cum se plângeau că nu vor sa plătească, după care la fel de calm i-au întrebat dacă prețurile sunt cele din meniu. Si, si, claro, alea sunt, dar să știți că nu ne-a plăcut nici mâncarea. La care unul dintre polițiști le-a arătat farfuriile linse: „dacă nu v-a plăcut, cum de-ați mâncat tot?”. Evident, au plătit ăia nota în secunda doi.
Concluziile le trageți singuri.
Totuși, chiar și așa, litoralul românesc trebuie să moară.
Comentariu beton!39
Sută la suyă de acord. Dar asta nu exclude ce-am scris.
in chinuri!
Sa-l reînvie cineva mai bine. La preturi corecte as mai merge uneori. Oricum la ipocrizie și snobism românii sunt greu de întrecut. Tata are o vorbă: domnia și prostia se plătesc greu.
Comentariu beton!38
Nu cred ca era vorba de litoral,aici. Daca era bugetul limitat,mergeau la „impinge tava „. Vorba ceea : daca nu be… ochii,golesti buzunarul !
Comentariu beton!27
Prestissimo!
Si totuși o întrebare, daca litoralul trebuie sa moară, Valea Prahovei trebuie sa moară…cum ajungem totuși ca țară sa ieșim din cacao? Avem fabrici pe undeva dosite, mai avem agricultură? Nu zic ca e ok ce se-ntâmplă, însă nu cred ca moartea e soluția
Comentariu beton!19
Ce mergeau niște legume la tigaie cu mujdei și rămâneau și bani de doi porci.
Comentariu beton!23
Mai știu pe cineva care s-a cazat la un boutique hotel cu multe stele – inclusiv cu o notă de 9,90 pe Booking – și după ce a achitat camera, i-a trântit un mare 5 pe site, cică din cauza prețului, că în rest este excepțional. Păi bine măi Gheorghiță, când te-ai cazat nu ai văzut scorurile? Așa și cu rumânașii de la mare, au fost orbiți de prea multă dragoste de țară și nu au văzut prețurile din meniu.
Comentariu beton!47
Nu s-a gândit vreun moment că totul a fost excepțional fix datorită prețului…
Astia ma scot din minti. Astia si aia care dau stele unui hotel pe baza restaurantului din hotel (nu ma refer la all inclussives, unde mancarea de la restaurantul hotelului e parte din pachet cu hotelul; ci la hoteluri normale, care au si restaurante sau cafenele rezidente la parterul lor). Niste dobitoci care imi incurca mie viata si ma fac sa-mi pierd timp citind review-uri absolut irelevante…
Comentariu beton!17
Total de acord. Te uiți, citești, iti permiți, iti place, stai, nu, aia e, te duci în alta parte. SIMPLU!
M-am întors aseară din Creta unde, printre altele, am găsit „o bodega” iar pentru: 4 feluri principale carne+garnitura, unul vegetarian, 2 salate grecești, 2 tatziki, 1 apa mare, 1 bere și o fanta am plătit 67 euro!!!.
Comentariu beton!38
Zi repede unde ca poate ajung si eu daca permite marele Wizz desigur.
Este sub demnitatea conaționalilor noștrii sa se uite la lista de preturi, mai ales cînd sunt in concediu, că pe urma plîng asta este alta poveste.
Comentariu beton!31
Da, corect. Ce, suntem săraci, ne uităm la prețuri?
Nu numai financiara,orice fel de educație le lipsește.Și simțul ridicolului de asemenea le lipsește.
Comentariu beton!43
so, it begins…
Da, nici n-a trecut iunie…
dacă ar fi întrebat ce e „captura zilei”, le-ar fi adus o oglindă?
Comentariu beton!238
🙂 am ras bine de Lunea. Multumesc. Comentariul zilei, frate!
Captura zilei au fost mocârtanii…aia de se vaietă că au dat mult. Meniul in sine nu e scump, da’ snobismul, prostia și fudulia se plătesc scump.
Acelasi lucru m-am intrebat si eu, au avut meniul cu preturile si nu au facut socoteala cat ii costa? Am inteles ca erau 6 adulti si 4 copii. Dar mananci 3,6 kg de peste, scoici si ce o mai fi fost in captura zilei, jamon de Spania si bei vin de 150 lei sticla si apoi te vaiti. Asta este fudulia romanului, ceva de genul sta intr-o cotineata dar are Mercedes. E drept ca este scump pe litoral dar nu iti baga nimeni mana in portofel. Noi am fost ieri cu niste prieteni la un restaurant in Cta de care stiam ca e mai scumput. Am luat o saramura de crap cu mamaliga 55 lei, un cocktail Hugo 27 lei si o lava cake 25 lei. Si la ceilalti cam tot asa. Erau si scumpeturi in meniu (de genul 100 lei suta de grame de diverse) dar nu ne-am bagat la ele.
Comentariu beton!47
Vin de 190 de lei sticla…
Da’ ați văzut ce ieftin e mujdeiul? 😀 Acolo au recuperat 😀
Comentariu beton!120
După câtă consumație e pe bon, se pare că au fost cam 7-8 persoane la masă. Și nu s-au abținut de la mâncare. Le-a fost si tare sete. Dacă împarți suma, iese cam 5 sute si un pic mâncare și băutură de persoană, ceea ce pentru un restaurant de fițe de pe litoral e plauzibil și deloc nemaivăzut.
Kilogramul de captura zilei e cam pe la 500 de lei, ceea ce hmm… sună cam scump. Ar fi trebuit să se gândească mai bine înainte să îl comande. Dar unde minte nu e…clar e facebook locul unde să își verse năduful.
Comentariu beton!22
De cand am calcat in Gr, prima oara, prin ’92, ma simt dator in fiecare an sa pun umarul la moartea HoReCa din RO.
In rest perfect de acord cu concluzia, prostu’ nu-i prost destul pana nu semnalizeaza.
Live up-date: in insulele din Gr, caracatita sau dorada (proaspete) facute la gratar cu sos de lamaie si legume/garnituri/etc sunt sub 20 E portia … las’ sa manance ei dorada „de captura” in Navodari.
Comentariu beton!36
Eu mă tot uit la nota aia și sunt fascinată să înțeleg câți au fost (10?), cum se combină unele chestii luate acolo. Altfel pare că au luat 3 kile jumate dă captură pentru cei 6 care au mâncat pește. Dar nuniese la calcul. Nu iese cu toate aripioarele și cartofii. HELP!
Vezi că totalul ăla e cu tot cu bacșiș.
Nuu. Nu totalul nu ieșea. Unele combinații culinare. Pentru papilele mele. E enorm de multă mâncare pentru 6 adulți și 4 copii. Absolut enorm.
Comentariu beton!26
Eu unul am mers cu familia pe litoralul românesc vreo 12 ani, prin mai multe stațiuni. Nimeni nu îți îndeasă mâncare de aproape 800 de euro pe gât fără să comanzi. Poate greșesc, dar stilul românesc este unul de necopiat – merge mama și cu fiica, porcul și cu Junica, adică tot tribul. Iar dacă ne uităm la nota de plată, mâncarea aia nu e pentru un prânz sau o cina (n.r. bonul este emis la ora 22.40) și nicidecum pentru o familie rezonabilă. Am senzația că nu au vrut decât să epateze. Au ieșit în lume și au vrut să arate cine sunt.
Comentariu beton!47
Eu nu cred că nu s-au uitat la prețuri, cred că știau clar cât costă. Când ai banii numărați, în general socotești de câteva ori cât e nota. Nu te duci arogant și ceri mâncare fără să știi cât costă.
Pur și simplu fac pe nebunii, căutând atenție. Că e cool să arăți pe fb că îți permiți sa dai 200 lei pe o sticlă cu vin.
Am o părere ușor diferită în privința creditelor ifn…acolo e altă poveste. Mulți clienți habar nu au ce semnează și cât va fi dobânda. Nu e scuzabil, evident, dar aici chiar ține de educatie financiară. Noi neavând educație în general, nu doar financiară. 😞
Comentariu beton!36
Da, păi, ai zis-o și tu. Nu e vina ifn-ului că clienții habar nu au ce semnează…
Da, așa e. Doar că e mai trist decât în cazul celor cu nota de plată.
Mihai, ba da, e vina ifn-urilor, că de-aia pierd în instanță pe bandă rulantă. Instituțiile de credit au obligația de informare, Legea 193/2000 și Regulamentul CE îi obligă, dar nu le respectă. Sunt zeci de hotărâri CJUE, împotriva practicilor băncilor. Nu vrei să știi ce dobânzi mascate au, dobândă la dobândă la dobândă.
Comentariu beton!18
Si dup-aia arunca cu petu-n urs…
Comentariu beton!18
nu ie urși la vaslui (bîrlad) decît de revelion!
De ce vorbesti asa despre seful de consiliu judetean? 😉
Și-o fi uitat omul ochelarii de ceteală acasă pe vatră 🤭😉🤣
Și la fața locului n-a avut mâinile lungi destul să vază ce scria pe menu…😂
Da, las că data aviatoare ia și lupă și microscop… 🤣
Se face poză și se dă zum. Știe tărănușul cu mobilul, nu-l văita😉
Dar are chiar telefon cu lupă direct din meniu, că să respectă nu ca sărakii
@MV: numa’ 3 Logane, B0$$? Mă simpt jicnit, să știi. Dacă ziceai o 5-6 mai ierea cumva, da’ numa’ 3? 🤣🤪🤣🤪🤣🤪🤣🤪🤣
Păi sunt și bmw-uri sub 50 de mii. 😁
@MV: da, ai și tu dreptate, uitasem de ursulețu’ din ’92. 🤣🤪🤣🤪🤣
Așa le trebuie!
Are tata o vorbă: „dacă nu belești ochii, belești woola”. 🤷♀️
Cam așa și cu „pățiții”.
Comentariu beton!13
Iubesc acest articol! Sentimentul de victima la noi (unii din noi), continua sa facă ravagii! Cum pot sa uit pe aceia care au luat împrumut de la banca , după revoluție, girand cu casa, pt un tv color și frigider nou? Cu dobânzi variabile! Și apoi plângându-se ca nu le ajung banii de mâncare!
Analfabetismul financiar, bravada și falsele pretenții de oameni ajunși, se poarta, și reprezinta, încă, standardul multora!
Comentariu beton!12
Parafrazând un banc – au mâncat tot, da’ așa, mai în silă… 😀
Comentariu beton!33
Zice tata:saracu e pretentios, fudul si-al dracului!
Nici cu jurnaliștii nu îmi e rușine.
În fiecare an, același subiect tâmpit!
Cât costă o ciorbă, o gogoașă, un porumb pe litoral ? Cât ești dispus să dai. Cerere și ofertă.
Comentariu beton!27
Pentru ca exista audiență “flamandă” după astfel de penibilisme!
Comentariu beton!14
Litoralul românesc trebuie să moară.
HoReCa trebuie să moară.
Valea Prahovei trebuie să moară.
Desigur, și ăia de la masă trebuie să moară și de azi să ajungă să mănânce doar la Obor, în ultima speluncă. Că acolo nu vor avea probleme cu nota de plată chiar dacă nu se uită pe meniu.
Comentariu beton!14
Până la urmă, ce dreaq e captura aia a zilei? Ca, de banii aia, cumperi pestele cu vapor cu tot. Și, da, din aia 10 de la masa, chiar nu era niciun geniu care să poată citi un număr cu mai mult de 2 cifre?
Comentariu beton!20
„În ceea ce privește „captura zilei”, cel mai scump produs de pe nota de plată, acesta a constat în doradă și lup de mare”
Bogdan P. La mine, la Brăila, lup de mare inseamna marinar bătrân, cu multa experiență. Canibalii dreaq!
Comentariu beton!40
M-ai uns la suflet cu articolul ăsta. Exact asa am gandit si eu acum cateva ore cand am vazut un articol si poza bonului. Plus ca m-am uitat si la preturi: in afara de „captura zilei” preturile sunt fix ca ale oricarui restaurant modest din Bucuresti. Repet, restaurant MODEST! Problema este ca asa zisii „jurnalisti” fac parte fix din aia 50% analfabeti functionali. Si care, atunci cand vor sa facă o aroganță, ca idolul lor Becali, sar peste hot dogul de la Ikea si isi iau un meniu Big Mac. Ce poti sa le ceri?
Si eu sunt socat de nivelul la care au ajuns preturile in restaurantele de la noi.
Ne-am aliniat perfect cu cele din vestul Europei. Si chiar nu inteleg de unde au oamenii bani, pentru ca nu bate vantul prin ele…
Comentariu beton!33
Tare cred că indivizii se laudă. Stil manele. Văicăreala este din folclorul bănățean „banii mei, banii mei, ce-am făcut cu ei”, urmează triumful uite cat ii de scump dar îmi permit. Horeca ar trebuie bătută la koor cu nuiaua udă dar nu pentru grobianii needucați ci din cauza miilor de oameni cu „bonuri de vacanță ” de care-și bat joc.
Comentariu beton!19
O altă mizerie preluată de ”jurnaliști” de pe tiktok. Pe bonul ăla au fost 5 familii și unu dintre ei a făcut la mișto un tiktok.
Apropo. Nimeni nu mă crede că am dat pe 7 nopți la un hotel de 3 stele în Eforie N 1500 de lei pt. două persoane. Hotel cu piscină+bar+ posibilitate de haleală la alegere.
PS. Nu am dat 1500, am doar rezervat și plata o fac acolo pe 21 august.
Enterocolita nu costă mult 😋
@Shoric: Vera?
@Shoric, ba da, eu te cred! suntem deja cazați de 3 zile în Eforie Nord, la BBB, prețul a fosf sub 2000 de lei, pt 7 nopți. piscină, șezlonguri, bar, mâncare suficient de variată și bine preparată pt 3 mese/zi (stil bufet), curățenie (prosoape schimbate zilnic), cam la 100 m de plaja Belona. plajă care e curată, fără boxe urlătoare-n creieri sau populată de „ghiolbani”, cum se plângea cineva că a găsit pe litoralul nostru.
seara mâncăm la un restaurant pe care-l preferăm de câțiva ani, prețurile sunt ok, insesizabil mai mari ca anul trecut. ce-i drept, nu-i din „zona exclusivistă”, că n-am venit să ne fițoșim, ci să-mi înnămolesc genunchiul și cotul fracturat 😁 . dar nu-i nici de ocolit, dimpotrivă, iar clienții sigur nu fac un credit pt sejur.
ce nu înțeleg eu: de ce nu viralizează conaționalii noștri și notele de plată din zonele exclusiviste din Grecia, Spania, Franța, İtalia etc? că aici e toată șmecheria, după mine, „zona exclusivistă”. acolo sunt mereu prețuri mari, că de-aia și e „exclusivistă”.
altfel, vorba lui @MV, nu cred că le-au îndesat ăia mâncare scumpă pe gât, cu forța. mai degrabă a devenit de bon-ton să strâmbăm din nas și să dăm cu pietre-n HoReCa.
Abia m-am intors de pe litoralul romanesc. 2 zile. Suficient.
Concluzii:
– Mancarea e scumpa dar si materia prima e scumpa. Daca adaugi utilitati (curent, gaze, etc.) salarii, taxe la stat si chirii, te apuca jalea pentru ca tu le platesti cu fiecare imbucatura.
– Gasesti si mancare ieftina dar de o calitate mai mult decat indoielnica. Nu neaparat veche dar facuta cu ingrediente de proasta calitate.
– Toata lumea si-a tras hoteluri si pensiuni, te poti caza inclusiv in cotetul porcului daca nu esti pretentios si ai ceva bani la tine. Nimic nu e moca. Ce stele, margarete, norme de clasificare sau servicii obligatorii sau suplimentare. O dai afara pe bunica si ii inchiriezi camera pe bani frumosi. Clienti sunt.
– Calitatea turistilor in schimb…vai de viata mea. In prima zi m-am asezat relaxat pe sezlong la 7 dimineata si a tinut relaxarea pana la ora 9 cand a tabarat pe bucata aia de plaja un trib alcatuit din 3 burtosi, 3 mame eroine cu cate 4 puradei avand anexate diverse obiecte de plutit si 3 lazi frigorifice cam cat un portbagaj de Logan. Fiecare lada a demonstrat ca poate duce cate un bidon de 5 litri de vin, d’ala bun, natural luat de pe marginea lui E85 prin zona Focsani, apa minerala, gheata, pahare din plastic si cate o inghetata pentru aia mici. Cred ca va puteti inchipui ca relaxarea mea si a celorlalti turisti pe o raza de vreo 200 metri si-a luat geamantanul si a plecat in pribegie…
A doua zi am cautat un colt mai ferit dar am avut placerea sa dau peste 2 demoazele care pluteau fara sa inoate sau sa aiba nevoie de colac, doar cu plasticul de la purtator. Nfine asta mai putin a contat dar deja cand au scos o boxa micuta conectata la manelele din telefon, am zis ca n-am noroc in viata.
Si ca sa incheiem, ca deja va plictisesc cat am scris, drumul de intoarcere a foat senzational. Mi-am facut multi prieteni in cei 25 de km de ambuteiaj la podul de la Cernavoda pe care, in intelepciunea lor absoluta, niste capete patrate s-au apucat sa-l reabiliteze fix la inceputul sezonului estival.
Fir-ar a dracu de tara cu frunza ei cu tot…..
Comentariu beton!72
Normal că repara in sezon , altfel îi prinde toamna fara carne in frigider ..
Nu compara contractele de credit cu meniul restaurantului. Am citit contracte de credit pe care nu le-am înțeles nici măcar eu și sunt extrem de familiarizată cu termenii juridici. Partea cu „nu avem educație financiară” e reală, eu îndemn pe oricine care nu e jurist (bun) sau economist (excelent) să meargă cu avocatul când semnează un contract de credit. Sau orice contract care e pe bani mulți. Un meniu, în schimb, poate citi orice pămpălău, aia e matematică de clasa pregătitoare. Faza e că pe mine m-a pălit o chestie, când am văzut cum s-a viralizat asta cu bonul: n-o fi premeditată toată treaba? Adică cineva, care are un interes (nu știu care) să denigreze litoralul românesc, finanțează anual câte o escapadă de-astea de jdemii de lei la un restaurant, după care „se viralizează”. Pentru că oamenii ăia au fost conștienți că au mâncat într-un restaurant „de fițe”. Sparanghel și creveți n-au la fast food-ul din colț. Repet, mie mi se pare extrem de cusută cu ață albă faza asta care se repetă anual.
Comentariu beton!29
Nu neapărat… Dar cunosc destui care își maninca de sub unghii 11,5 luni pe an pentru câteva zile de concediu,, de lux” ( cu bani luati de pe la un CAR, banca, IFN) . După concediu incep baa știi cât am lăsat într-o seară numai la restaurant? Teoretic -in mintea lui- ar trebui să rămân tablou , practic îl incurajez… Lasă frate, că sunt și alții la fel de fraieri că și tine, unii au chiar și o scuză că nu știu să citească…
Comentariu beton!14
la faza asta, cre’că grecii și bulgarii; au pus mînă de la mînă…
@Ligia, e ok, le compar.
Dar ai dreptul sa ceri un precontract și un grafic de rambursare și un cost total al creditului înainte să semnezi. Și ajungem la aceeași concluzie: vezi că nu-ți permiți, te ridici si pleci. Eu n-am auzit de bănci sau ifn-uri unde sta unul cu contractul la ușă, cum intri te impiedici și semnezi din inerție. Am auzit în schimb de aberații de genul: ultima generație de telefon cumpărat in rate, rate pentru sejurul la mare… De ce ai face asta?
@Elena, ca să te poți plânge ulterior că nu ai de unde să plătești ratele. E înduioșător cum sare lumea să le ia apărarea sărmanilor pe care îi păcălesc ifn-urile cele rele.
Hahah, omul plange dupa ce a plonjat pur si simplu intr-un jacuzzi cu mancare si bautura.
Acum multi ani am facut-o si eu lata in Grecia. Desi eram 2 cupluri rupti in fund ne-am hotarat sa o facem lata si ne-am dus intr-o locatie scumpa unde am mancat raci si am baut mult si ne-am pilit bine si am dansat si ne-am distrat de minune. Acolo a zburat mai mult de jumatate din bugetul de mancat/baut din toata vacanta. 😀 Dar a fost asumat. Apoi am trecut la impinge tava, pizza de la taraba si bere bauta pe balcon. Nu am nici o concluzie. Ba da , am ! 😀 Mai bine o zi vultur decat o viata rama ! 😀
Comentariu beton!34
Articolul este despre „cum sa faci din cacat bici si sa mai si pocneasca!” sau din nimic sa faci „o stire”, (vorba lui ardei umplut in”povestea găinii care a născut pui vii”). Dar daca dai pwlimii circ, in nota de „oaaa, extraordinar”, exorbitant, le mai arunci un os de ros, faci trafic, se viralizeaza, si se incaseaza bani…
Care-i stirea???🙃
Probabil urmeaza „stirea senzationala” de anul asta cu „sampania la roaba”…
P.S. Ca cititor, le-as da un picior in cur, jurnalistilor de cacat, care au rostogolit „stirea”, dar le-as da o prima daca ar fi angajatii mei, dupa care i-as da afara…
😂😂😂
Și un șut în pizdă lu jurnalizda Antonia Ispas de la Adevăru care a făcut o ”știre” dintr-o glumă a unuia de pe tiktok.
@Shoric, 🤣🤣🤣
Transmite-i si „turistului” Vasile care-si cumpara trei porci de banii aia, sa aiba grija macar unul sa fie vier, ca nu aluneca ceafa la gratar, daca nu si suge ceva (de la vier ofcourse) 😂
In sfarsit primul comentariu relevant si la subiect!
Auzi mai sus “e o conspiratie sa se denigreze litoralu’ “ wow!
@tavi, înainte să ajungă la presă, nota aia de plată s-a viralizat pe Facebook. Presă n-a făcut decât să preia un subiect care li s-a părut pe val.
Băi, 14 lei o sticlă de Stella mi se pare foarte decent, fiind vorba de un restaurant „exclusivist” pe malul mării.
Păi am fost acum două săptămâni la plajă, pe malul unui lăculeț nu tare-tare departe de mine (când zic lăculeț mă refer la o întindere de apă căreia îi vezi malul opus fără binoclu).
Am plătit 5 euro intrarea (de care am primit zâmbete și, cred, salvamari) și 9 (nouă) euro pe două beri fără alcool – politica stabilimentului, nu ai voie cu sticle de orice fel dincolo de intrare.
Evident că, atunci când m-am apropiat de bar ca să îmi iau prima bere, am văzut prețurile și mi s-a părut scump. Dar am cumpărat-o și pe ea și pe soră-sa, că mi-era sete și alternativa era să plec de pe plajă ca să caut un non-stop sau o benzinărie de unde să imi iau două doze de bere. Păi cu timpul și benzina consumată ajungeam tot acolo.
Și nu m-am apucat să mă plâng pe interneți că m-au jefuit ăia pe plaja aia.
(Deși mi-am promis că nu mai calc și a doua oara acolo 😅)
Comentariu beton!15
Mare branza. Am fost aseara la un local, 6 adulti, 5 copii, vreo 2000 si ceva marunti nota. Da, am intrebat cat costa portia de muschi de vita inainte, ca sfaraia pe gratar deja, nu suta de grame din meniu si au fost si doua sticle de vin de vreo 200 lei bucata. Nu ma plang, nu ma laud, doar ca asa este normal sa se intample. Cum spunea si Mihai, nu te plangi cat costa un bmw dupa ce il cumperi. Cei cu nota sunt cersetori de atentie.
Comentariu beton!13
Din ciclul „dă cu adidásu in nisip să să vadă că-i furtună”, marca realitateatv…
O sa fie si proba la bac, sau la admiterea la jurnalism…
Ligia, nu stiu ce sa zic. Nu prea cred ca litoralul românesc are nevoie sa fie denigrat in mod organizat, pt ca se denigreaza singur in fiecare zi, mai bine decat ar face-o orice profesionist. Dar nici nu zic ca e imposibil ce spui tu.
Doar ca eu nu sunt de acord cu cei care sustin ca romanii trebuie sa mearga in concedii in Romania ca sa sustina antreprenorii romani. Asta e o lozinca lansata pe vremea lui Iliescu si care inca mai prinde in zilele noastre. Intetesul lor atunci era sa ne țină in beznă, indobitociți, fara sa stim ca se poate si altfel. Acum e bună pt propaganda lui Șosoacă si Simion care se dau mari patrioți.
Dimpotrivă, românii ar trebui să cutreiere toată lumea asta in lung si in lat, sa-si îmbogățească cunoștințele, sa trăiască tot felul de experiențe, sa-si înfrumusețez viața.
Daca vor sa o duca bine turismul, cei din industrie sa se chinuie să aducă in Romania milioane de straini. Care aduc cu ei miliarde de euro. Asa se va schimba si Horeca, pt ca decat sa dispara, va prefera sa se schimbe.
Nu de alta, dar ii intreb si eu pe idiotii care zic ca Horeca trebuie sa moara (nu ca ei ar sti ce inseamna Horeca): dacă noare Horeca, voi unde mai mancati mici si mai beti bere? Ca si pe alea tot Horeca vi le da. Stati in casa si va bateti nevestele si mancati seminte si parizer pe capota mașinii? Astia care se vaită azi de Horeca, maine se duc fix la același restaurant/hotel/statiune unde au fost batjocoriți si apoi iar se vaita. Pai prima oară poate nu ai nici o vina , dar daca te duci si a doua oara acolo unde si-au batut joc de tine, tu esti prostul. Daca nu am mai intra in restaurantele/hotelurile proaste ele ori ar disparea ori s-ar schimba in bine. Dar lipsa de educatie si de cunostinte nu ii face pe analfabeti sa ceară calitate si respect pentru că nici nu stiu ce înseamnă. Si pentru ca NICIODATĂ nu este prost ala care cere, indiferent cât cere ci doar cel care acceptă să plătească indiferent de calitatea slabă a serviciului care îi este oferit. Din pacate, din cauza proștilor, suferim toti…
Comentariu beton!15
Am murit de râs 🤣 ce mișto arată nota de plată 🤣
Își merită soarta 😁
Mai scump ca in Aussie (anumite chestii din nota de plată). Dar, domnia și prostia se plătesc.
Și aici sunt cârciumi unde o bere costă 12-14$.
Părerea mea e ca au știut foarte bine ce comanda și cât costa. Totalul de pe bon da foarte bine pe Facebook, de ce sa nu îl arate tuturor? Și apropo de porc, vorbeam zilele trecute cu o cunoștință care are 2 pisici, ca și mine. Ca la cât mănâncă panaramele astea mici ale noastre, de banii ăștia creșteam un porc 🤣. Asa e, multe lucruri costa cât un porc, dar parca vrei sa mai faci și altceva pe lumea asta decât zootehnie
Comentariu beton!21
@Mojo, 😂😂😂😂😂 am varsat cafeaua…
„Ca la cât mănâncă panaramele astea mici ale noastre, de banii ăștia creșteam un porc… dar parca vrei sa mai faci și altceva pe lumea asta decât zootehnie.”
Chiar ieri imi povestea cineva, cate probleme are cu o panarama din asta „mica”, (tomberoneza) crescuta in apartament, in buricu’ targului in Paris, dar care cu toate ca mananca numai dupa meniu saptamanal scris de veterinar, a ajuns la
7 kg si incepe sa-i fie greu sa-si mute curu’ „panarama”… 😂 Acu’ trece pe haleala de pisici dietetica, si reducerea cantitatii de la 60g/masa la 50g . Anu’ trecut a fost cu ea la psiholog de matze.🙄 Io i-am recomandat (gratis 😁) sa mearga impreuna „la sala”, sau sa-si cumpere un caine care s-o alerge pe panarama asta mica…
Nu un porc, voi cumparati COMTIM-ul…”dar parca vrei sa mai faci și altceva pe lumea asta decât zootehnie.”👍🙃
Aia au cautat prin gunoi, au gasit banul, au bagat o poveste si gata articolul.
La cat de motolit e boonul nu cred ca a fost scos de altundeva.
Povestea e scrisa accepatbil, mai ales pentru publicul lor. Oare or fi primit felicitari sau si surpriza zilei ? Sau or fi incercat vinul ala ?
O gramada de can-can in articolul ala.
Era la Seinfeld o faza care se potriveste aici – https://www.youtube.com/watch?v=Sx1qC6yljlc
Fix. :)))))))))
Plot twist.
Captura zilei erau clienții ;))))
Anyway.
Când ești sa zicem patron de șandrama media, mergi că bossul pe litoral, bagi ca spartu’, după faci o poza la bon și le dai la sclaveti sa se exprime negativ că ție nu ți-a picat ceva bine la acel restaurant unde totuși ai băgat de ai rupt scaunul sub tine. Cu gașca, că doar nu mănânci singur un peste de 4 kile aproape.
E doar o variantă.
Bai, asta e clasica. Insa in articolu asta mi-a placut ideea urmatoare: „s-au dus in restaurant in zona exclusivista”. Care o fi aia, habar n-am, dar daca exista tre sa platesti ca sa te simti exclusivist, nu? Bun, dupa aia te plangi pe net ca te-au jupuit, si practic ai platit degeaba. Altfel, au ales vin bunicel, e destul de ok princepsu ala, si apoi peste proaspat, nu stiu ce a fost dar dupa pret pare un calcan, care e scump oriunde. In „apararea” lor, e destul de enervant in Romania ca la destule produse ai pret la 100 gr, si te mai trag aia in teapa pe-acolo, dar pana la urma, daca a fost peste (calcan) mult si au mancat pe saturate, nu mi se pare cine stie ce teapa;
@Cucurigu, „captura zilei” erau cititorii… pen’ca de banii aia, ala a si halit si si-a facut reclama cat nu putea sa faca nici de 100K… 😉
Dacă mă uit bine pe bon, cu excepția chestiilor „speciale” care nu sunt pentru orice buzunar, la restul sunt chiar ok prețurile.
Singura problemă e creierul lor pane care nu apare pe bon.
Poate sunt eu defect, în afară de captura zilei, prețurile mi se par mari, însă nu de fiță.
Eu nu înțeleg cum s-au mai ridicat ăia de acolo după un prânz din ăla la 30+ grade.
E mâncare acolo să hrănești un sat mai mic, am fost la mese „festive” unde s-a mâncat mai puțin în 15 persoane.
Probabil au mâncat și lucrurile exotice, tocmai ca să aibă o experiență de povestit altora, cum au fost ei și-au mâncat creveți și captura zilei.
Oricum la cata crapelnita au bagat in ei bautura a fost foarte foarte putina, 3,4 sucuri, 2 beri si 2 sticle cu vin, putin, foarte putin….acuma ca un vin caii de la letea a ajuns 190 lei sticla, pare aberant la fel si sparanghelul vietii si captura aia de 3 pesti, 1700 lei cu peste de la metro sau de la lidl unde e 30 lei kilu de dorada e nesimtire…nemultumiti asa de tare au fost ca au mai dat si 400 lei bacsis,,,la nota aia chemam seful sa,mi mai dea el 500 discount ca,i ziceam ca vin si maine…
Daca as aborda vreodata subiectul meniului de la restaurante, din punctul de vedere al consumatorului, as aborda meniul de nunta versus meniul de inmormantare…ati fost vreodata martorii tocmirii unui meniu de nunta si al unuia de inmormantare?!.. sa vedeti cum la nunta, nu mai conteaza ce si cum, sa fie mult si exclusivist, daca se poate, iar la inmormantare, daca se poate sa nu depaseasca 20 de ron de persoana!..sa vedeti cum se tocmeste romanul la inmormantari, mai ceva ca la piata…ti se face mila, rusine, greata!…si te gandesti, cate o fi facut omul ala in viata lui, pentru copii, nepotii, familie in general: nunti, zile onomastice, petreceri..
Nu casti ochii, casti punga!
Eu sunt cu neamuri in Constanta, merg doar acolo vara, ca ne mutam cu catel cu purcel…
Nu mananc peste la restaurant, decat daca e pret per portie, altfel poate costa oricat.
In rest, din ce vad, preturile sunt normale, de restaurant.
Cârcoteala e sport national!
Ca o scuza pe care o pot gasi clientilor: cel mai probabil pretul la captura zile era afisat pe suta de grame. Si 50 Lei pe suta de grame nu pare asa mult.
Ce nu inteleg eu e cum pot totusi sa manance atat de mult. Chiar si 10 persoane daca erau la masa, ar fi insemnat 350g de peste, cantitate pe care eu n-as putea-o manca la o masa, fara sa mai pun la socoteala cartofii prajiti, snitel, jamon, spaghete, etc.
Din păcate de data asta chiar e vorba de o japcă românească. Se vede clar pe bonul ăla, captura zilei face in mod clar notă discordantă și din textul care spune ce este captura zilei reiese ingineria socială și regia românească aplicată acolo.
Sensul comun în nomenclatorul de meniu pentru „captura zilei” este de pește proaspăt care a fost prins local în ziua respectivă ( sau macar în cea precedentă și livrat in noaptea respectivă ) și da, se cade să fie mai scump decât peștele congelat de exemplu, dar ține de tipul lui – are un preț comparabil cu prețul local ( vorbesc de preț de restaurant) al aceluiași sortiment.
Și, în general, titulatura de captura zilei nu definește un produs excentric la un preț excentric. Nu discutăm de sumă absolută, ci în raport cu celelalte feluri de mâncare comercializate.
Dorada nu trăiește momentan in Marea Neagră, deci nu poate fi captura zilei decât dacă l-au luat de la Institutul de Cercetări Maritime, care încearcă de aclimatizarea lui în Marea Neagră.
Deci nu poate fi vorba de peste proaspăt iar prețul lui la furnizori e de zeci de lei / kg .
Nu o să comentez comercializarea lui la de 10 ori prețul materiei prime, că nu e așa de relevant, cât e relevant că sare în ochi pe bon ca prețul șampaniei in „consumația” de la un club de striptease.
Aici e inginerie socială și japcă cât cuprinde.
Spun asta in deplină cunoștința de cauză, om cu experiență de ajutor de bucătar, șef de sală și buyer pentru restaurante .
De asemenea e o practică de bun simț că chelnerul să informeze clienții cu privire la intervalul de preț , sau macar greutate în care se găsește un produs cu preț variabil, cum este captura zilei.
Orice lipsă de transparență și politică de felul ăsta se numește japcă.
Sigur, românii au vorba aia cu dacă nu belești ochii , belești altceva , dar o afacere corectă nu se pune într-o poziție promiscuă creând situații de genul acesta .
Trebuia sa-i dea discount la sparanghel, pe care, probabil,tot el îl recoltase in Jarmania