Din când în când, mai văd pe câte cineva care are vizibilitate în online punând întrebarea: „cum și cu ce v-au influențat influencerii?”.

Și rămân cu gura căscată când văd că 90% dintre răspunsurile pe care le primesc sunt de genul: „Ce să facă??? Pe mine??? Niciodată!”. Mă rog, formulate diferit, după cum îl duce capul pe fiecare, dar ideea de bază e aceeași: nu m-a influențat nimeni niciodată. Dar foarte ferm, ca să fie clar că ei nu se lasă prostiți.

Nu știu de ce răspund oamenii așa, poate chiar nu i-a influențat nimeni niciodată. Sau poate consideră că pică de fraieri dacă recunosc c-au luat o decizie după ce au citit ceva la cineva pe care-l urmăresc. Sau poate nu-și dau seama că au fost influențați.

Cert este că ăsta e motivul pentru care m-am hotărât să vă întreb azi exact același lucru: v-au influențat vreodată influencerii să cumpărați ceva sau să luați vreo decizie?

Oricare ar fi decizia aia, că nu se reduce totul la cumpărat de produse, tot o decizie iei și atunci când te hotărăști să mănânci într-un restaurant, sau să citești o carte, sau să vezi un serial, sau să vizitezi un muzeu, toate astea fiind recomandate de oameni pe care-i urmărești.

Dar, înainte să-mi răspundeți, vreau să vă zic vreo două vorbe despre cum văd eu toată treaba asta.

Când zic „influenceri”, vă rog să nu asociați doar cu făpturile alea cu zeci sau sute de mii de followers pe Instagram sau tik tok. Deși ăștia au dus termenul de „influencer” în derizoriu, să știți că influencer poate fi orice om pe care-l urmărești.

Influencer poate fi un artist, influencer poate fi un bucătar, influencer poate fi un scriitor, influencer poate fi un sportiv, influencer poate fi un blogger, influencer poate fi cineva care scrie despre construcții, pe scurt, influencer poate fi oricine, într-un anumit domeniu, pentru oamenii care îl urmăresc și au încredere în el.

Că se presupune că ai încredere în oamenii pe care-i urmărești, nu? Că de-aia îi urmărești. Mă rog, poate nu pe toți, dar măcar pe unii dintre ei. Iar dacă ai încredere într-un om, mi se pare foarte firesc să te lași influențat de el.

Să știți că eu am luat foarte multe decizii, influențat fiind de oameni din online în care am încredere. Nu e nimic rău în asta, dimpotrivă, e chiar foarte tare că cineva mă ajută în felul ăsta să iau o decizie. Pentru că, dincolo de orice influență, decizia doar eu și numai eu o iau. Rău e doar dacă iei deciziile fără să le treci deloc prin filtrul personal.

Am fost la restaurante, am fost în locuri/orașe, am fost la filme, am cumpărat cărți și le-am citit, am gătit rețete, mi-am cumpărat tot felul de lucruri (începând de la gadgeturi și terminând cu mopuri electrice sau anvelope de iarnă). Și toate astea, plecând de la recomandări făcute în online de oameni în care am încredere. Și nu mi se pare că sunt vreun fraier pentru că m-am lăsat influențat, dimpotrivă.

Păi pe sistemul ăsta, ar trebui să-i consider fraieri pe toți oamenii care mi-au spus, de-a lungul timpului, c-au luat decizii în urma articolelor mele?

Mi-au scris oameni care s-au hotărât să slăbească pentru că s-au motivat de pe acest blog. Alții mi-au zis c-au fost să mănânce în restaurante despre care am scris. Păi toamna trecută mi-a trimis o cititoare niște poze fix din taverna din Grecia pe care o recomandasem eu. Mi-au comentat oameni care s-au înscris în tot felul de campanii și acțiuni despre care au aflat la mine pe blog.

Nfine, nu mai stau să despic firul în patru, cert este că în cei zece ani de blog au existat niște mulți oameni pe care i-am influențat într-un mod sau altul. Unii mi-au scris sau mi-au comentat, alții nu, dar de existat au existat.

De ce ar trebui să fie considerați toți niște fraieri care s-au lăsat prostiți? Doar pentru că oamenii ăștia au avut încredere în mine și s-au lăsat influențați de scrierile sau recomandările mele? Nu am cum să fiu de acord cu așa ceva niciodată, pentru ca nu e adevărat.

De-aia vin și vă întreb: cum și cu ce v-au influențat influencerii?

Și nu, nu e vorba despre mine și acest blog, mi-ar plăcea să povestiți despre orice decizie pe care ați luat-o vreodată, influențați fiind de oameni pe care-i urmăriți în online.

sursa foto: freepik.com