Aud tot mai des vehiculată varianta că în toată Europa, deci și în România, s-ar putea trece la săptămâna lucrătoare de 4 zile.

Acu’, ce să zic, din partea mea s-o facă și de două zile, pe mine oricum mă afectează foarte puțin spre deloc. Când n-au copiii școală, am serioase dificultăți să-mi dau seama, din prima, în ce zi a săptămânii suntem, de cele mai multe ori mă uit la telefon ca să aflu.

Nfine, m-am amuzat citind despre varianta asta cu săptămână de 4 zile, pentru că acum, când vorbim, în această țară săptămâna de lucru este relativă. Durata ei, zic. Românii nu muncesc lunea pentru că, na, e greu, e ziua de după weekend, trebuie s-o ia încet să-și revină. Marțea e imediat după luni, deci tot dificilă. Miercuri se apucă de treabă, dar pe ușurel așa, că nu ne zorește nimeni. După care vine joi, cea mai mișto zi a săptămânii, că doar e înainte de weekend. Iar vinerea, well, să înceapă weekend-ul.

Pe oamenii care muncesc cu adevărat în țara asta prea puțin îi interesează ce zi a săptămânii e. Că dacă ai treabă și bani de făcut, o să constați că sunt multe weekend-uri de muncit. Uneori, chiar toate.

Ca să nu mai spun că cei care se vor împotrivi din răsputeri adoptării acestui sistem vor fi managerii ăia care nu-și pot justifica activitatea decât prin ședințe și alte căcaturi de gen. Păi când mai facem noi meeting-uri interminabile, de țâșpe ore, dacă ne iau ăștia o zi din săptămână? Nțțț, exclus.

Dar astea sunt doar prostiile de la mine din cap, în realitate sunt absolut convins că în România se muncește zdravăn, nu se freacă duda. Că altfel nu eram atât  de bine.

Unde voiam să ajung de fapt. Presupunând că de mâine s-ar implementa treaba asta cu săptămâna lucrătoare de 4 zile, care ați vrea să fie ziua aia liberă în plus?

Vă întreb extrem de serios, pentru c-am văzut un sondaj pe temă și, cu imensă surprindere, am constatat c-au existat oameni (și nu puțini) care au ales „miercuri”. Pe motiv de, citez cu exactitate: „poate ar fi bine să avem o zi de relaxare în mijlocul unei săptămâni stresante”. Nu știu cum gândiți voi, dar eu dacă eram la job, n-aș fi ales în viața mea ca ziua aia liberă în plus să fie miercurea. Mi s-ar părea că-mi bat joc de mine însumi, plus că nu m-ar ajuta cu absolut nimic.

Poate să fie ea săptămâna oricât de stresantă, tot ce-mi doresc e să treacă odată și să vină weekend-ul, nu să „am o zi de relaxare” la jumătatea ei. Dar na, eu sunt eu, ceilalți sunt ceilalți.

Tocmai de-aia vin și vă întreb, iar aici vorbesc cu toți, nu doar cu cei care încă n-au plecat definitiv din această frumoasă țară: când ați prefera să fie ziua aia în plus? Mă refer, desigur, la varianta în care se va stabili că este o zi fixă a săptămânii, nu că se hotărăște că și-o pot lua angajații când vor.

Ca să fie lucrurile cât se poate de serioase, v-am lăsat și un sondaj unde v-aș ruga să votați pe bune, nu la mișto, ca să vedem exact ce și-ar dori oamenii care citesc pe aici.

Așadar: în ce zi a săptămânii să fie a treia zi liberă?

[ays_poll id=16]

sursa foto: freepik.com