Sinteză de Marco Badea.

Am intrat în ziua cu numărul 40 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat duminică, dar și peste noapte, cât și cum arată situația pe câmpul de luptă:

🔴 Primarul oraşului Irpin, recent eliberat de sub ocupaţia rusească de către trupele ucrainene, a declarat că militarii ruşi au ucis femeile din localitate şi au trecut apoi cu tancul peste ele, a informat canalul independent Nexta TV. Alte dovezi ale crimelor de război comise de militarii ruşi au apărut şi în oraşul Bucha, unde cel puţin 300 de civili ucraineni au fost ucişi de militarii ruşi, iar cadavrele acestora au fost puse în gropi comune sau au fost abandonate pe străzile oraşului.

🔴 Președintele Volodimir Zelenski calificat crimele comise de invadatorii ruși la Bucha drept un genocid și a spus că Rusia urmărește distrugerea și exterminarea poporului ucrainean pentru că acesta nu a vrut să se supună voinței Kremlinului. Preşedintele ucrainean a anunţat și crearea unui „mecanism special” pentru anchetarea tuturor crimelor comise de forţele ruse în Ucraina şi pentru a-i trage la răspundere din punct de vedere juridic pe ocupanţii vinovaţi de crime. Zelenski a afirmat, de asemenea, că Occidentul va impune un nou pachet de sancţiuni Rusiei din cauza uciderii de civili la Bucha şi în alte oraşe ucrainene, dar a adăugat că nu este o pedeapsă suficientă.

🔴 Președintele ucrainean a amintit duminică, în reacția la masacrul comis de trupele ruse în regiunea Kiev, de declarația semnată de aliații NATO la summitul desfășurat la București în 2008. Zelenski a avut și un mesaj dur și pentru mamele soldaților ruși. „București. Declarația summitului NATO. 3 aprilie, acum 14 ani. A fost o șansă să evităm toate acestea. Am avut o șansă să împiedicăm Rusia să invadeze. Bucha, regiunea Kiev. Chiar acum. Rusia a invadat”, a scris pe Facebook președintele Ucrainei.  „Uitați ce nenorociți ați crescut. Criminali, tâlhari, măcelari”, le-a mai transmis Zelenski mamelor soldaților ruși.

🔴 Într-un nou mesaj postat ulterior, președintele ucrainean a spus că rușii au ucis deliberat cu plăcere. „Sunt lipsiți de orice este uman, nu au suflet, nu au inimă. Ucigași, măcelari, violatori, jefuitori, care se numesc armată și care merită doar să moară după ce au făcut”, a notat președintele ucrainean.

🔴 Zelenski a vorbit și la Premiile Grammy. Preşedintele Ucrainei a intervenit printr-o înregistrare video la cea de-a 64-a gală a premiilor Grammy, cu un mesaj înregistrat în care a cerut artiştilor prezenţi să nu tacă în faţa invaziei ruse, pentru că nu există nimic care să se opună mai mult războiului decât muzica.

🔴 La rândul său, ministrul ucrainean de externe a cerut Curții Penale Internaționale să trimită o echipă la Bucha și în alte orașe din regiunea Kiev pentru a strânge dovezi ale crimelor de război și crimelor împotriva umanității comise de invadatorii ruși. De asemenea, Dmytro Kuleba, a mai spus într-un video separat că „ceea ce am văzut în Bucha face ca un lucru să fie clar: Rusia este mai rea decât ISIS”.

🔴 Şi primarul Kievului, Vitali Kliciko, a acuzat trupele ruse de genocid, transmite dpa. „Ceea ce s-a întâmplat în Bucha şi în alte suburbii ale Kievului poate fi descris doar drept genocid”, a declarat duminică Vitali Kliciko pentru tabloidul german Bild. Kliciko a afirmat că răspunderea pentru aceasta îi revine preşedintelui rus Vladimir Putin.

🔴 Ministrul de Externe al Marii Britanii a acuzat duminică forțele ruse că au comis  „acte îngrozitoare” în orașele ucrainene Bucha și Irpin și a cerut ca acestea să fie investigate ca crime de război.

🔴 De asemenea, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Departamentul de Stat va ajuta la documentarea oricăror atrocități comise de armata rusă împotriva civililor ucraineni, precizând: „Nu poți să nu vezi aceste imagini ca pe un pumn în stomac”.

🔴 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a numit moartea civililor drept o „brutalitate”. „Este o brutalitate împotriva civililor pe care nu am mai văzut-o în Europa de zeci de ani. Este îngrozitor și absolut inacceptabil ca civilii să fie vizați și uciși”, a spus liderul NATO.

🔴 Totodată, șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, care vineri a devenit primul lider al unei instituții UE care a vizitat Ucraina de la începutul invaziei ruse, a declarat că imaginile din Bucha și din alte zone eliberate din Ucraina arată „realitatea rece a crimelor de război ale lui Putin”. În același timp, într-un mesaj postat pe twitter, președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat șocat de imaginile cu atrocitățile comise de rușii. La rândul său, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că este nevoie urgentă de o anchetă independentă în cazul crimelor de război comise de trupele rusești, pe care le-a calificat drept ”orori de nedescris”.

🔴 Cancelarul german Olaf Scholz a numit imaginile din Bucha „îngrozitoare și înfiorătoare” și a spus că făptașii trebuie trași la răspundere. „Trebuie să investigăm fără încetare aceste crime comise de armata rusă. Cer ca organizațiilor internaționale precum Comitetul Internațional al Crucii Roșii să li se acorde acces în aceste zone pentru a documenta în mod independent atrocitățile”, a spus liderul guvernului de la Berlin. Olaf Scholz a mai declarat că aliații occidentali vor stabili noi sancțiuni împotriva Rusiei în următoarele zile, după atrocitățile comise de soldații ruși la Bucha.

🔴 Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a avertizat că dacă, ceea ce el a numit „abuzuri masive” în Bucha, se vor dovedi a fi crime de război, cei vinovați vor fi „judecați și condamnați”. În plu,s președintele Franței, Emmanuel Macron, a descris imaginile Masacrului de la Bucha drept „intolerabile” și spus că Rusia va trebui să răspundă pentru aceste atrocități pe care le-a comis împotriva poporului ucrainean.

🔴 Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat „profund șocat” de imaginile cu civili uciși în orașul Bucha și a cerut o anchetă independentă care „să conducă la o responsabilitate efectivă”.

🔴 Premierul canadian Justin Trudeau a condamnat uciderea „şocantă şi îngrozitoare” a unor civili în oraşul ucrainean Bucha, declarând că Rusia poartă responsabilitatea pentru acestea.

🔴 Președintele Klaus Iohannis a reacționat duminică la informațiile despre masacrele descoperite în Ucraina și spune ele sunt încă un argument că agresiunea ilegală a Rusiei trebuie oprită, pentru că are consecințe „teribile, de nedescris”. Șeful statului a cerut ca cei responsabili să fie trași la răspundere de justiția internațională. Un mesaj asemănător a avut și premierul Nicolae Ciucă, care a condamnat crimele „îngrozitoare” comise de soldații ruși în Ucraina. Acestei poziții s-a raliat și Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a cerut ca autorii atrocităţilor comise în Ucraina în urma agresiunii ruse să fie traşi la răspundere de Curtea Penală Internaţională.

🔴 Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat duminică că este șocată de masacrul comis de invadatorii ruși în orașul ucrainean Bucha și a anunțat că decretează zi de doliu național în memoria victimelor de până acum ale războiului din Ucraina.

🔴 În tot acest timp, propaganda încă funcționează la Moscova. Ministerul rus al Apărării a distribuit duminică, pe contul său oficial de Telegram, un raport preluat de toată media rusă în care se susține că acuzațiile potrivit cărora soldații săi au lăsat în urma lor un masacru în orașul ucrainean Bucha sunt false. Partea rusă susține că este vorba de un fake news și că imaginile ar fi în fapt regizate de ucraineni. În plus, în raportul distribuit pe contul de Telegram al Ministerului rus al Apărării se mai menționează faptul că doi dintre civilii din clipurile respective, care se află întinși pe străzi, s-ar mișca. Raportul mai pretinde că uriașa groapă comună din Bucha ar fi fost făcută tot de ucraineni. Doar că imaginile au fost atent analizate de corespondenții BBC și CNN de la fața locului, fiind derulate inclusiv cu încetinitorul, iar aceștia nu le-au putut da dreptate rușilor. „Nu există niciun semn de mișcare al cadavrelor”, este concluzia jurnaliștilor.

🔴 De altfel,  purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat duminică că ​​„întreruperea negocierilor de pace este scopul crimei regimului de la Kiev din satul ucrainean Bucha”.

🔴 De asemenea, Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a ținut duminică o slujbă pentru soldații ruși, pe care i-a îndemnat să-și apere țara „așa cum numai rușii o pot face” și le-a spus că Rusia este o țară „iubitoare de pace” care a suferit mult din cauza războiului.

🔴 Cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile din regiunea Kiev unde forţele ucrainene au recâștigat, recent, controlul după retragerea trupelor ruse, a anunţat duminică procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova. În paralel, sunt căutate mărturii în rândul populaţiei locale şi sunt adunate probe foto şi video, a adăugat procurorul general.

🔴 Tot de la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că schema de plată în ruble a gazului natural va deveni un „prototip” și pentru alte exporturi ale Rusiei. Regimul de la Moscova susține că, astfel, „Occidentul” a pecetluit declinul dolarului american, prin sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei.

🔴 Duminică, vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, de guvernământ), a declarat  că ţara sa este dispusă să găzduiască focoase nucleare americane şi a pledat pentru creşterea cu 50% a numărului militarilor americani pentru consolidarea flancului estic al NATO, informează agenția de presă spaniolă EFE.

🔴 Tot duminică, Ministerul ucrainean al Apărării a transmis pe Twitter că sute de mașini cu bunuri furate din Ucraina, inclusiv mașini de spălat, jucării, covoare sunt duse de trupele rusești în Belarus, de unde sunt trimise în Rusia.

🔴 Un clip video postat zilele trecute pe reţelele sociale, în care un elicopter de atac al Federaţiei Ruse este doborât deasupra Ucrainei, după ce este rupt în două de o rachetă, reprezintă dovada folosirii în premieră a celui mai modern sistem antiaerian intrat în dotarea armatei ucrainene. Sistemul, numit Starstreak, este un lansator portabil de rachete antiaeriene de ultimă generaţie din dotarea Marii Britanii. Guvernul britanic a oferit deja armatei ucrainene aceste arme performante, informează publicaţia Insider.

🔴 Invadatorii ruși au deschis focul, duminică, împotriva unor manifestanți pașnici în orașul ocupat Kahovka, în sudul Ucrainei, iar un număr încă necunoscut de persoane au fost rănite, a declarat Liudmila Denisova, responsabila cu drepturile omului la Parlamentul Ucrainei. În imaginile publicate pe rețelele sociale se vede cum mulțimea de oameni începe să o ia la fugă la sunetul focului de mitralieră.

🔴 Rusia a cerut pentru ziua de luni convocarea  unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ceea ce Moscova numește „o provocare a radicalilor ucraineni” în oraşul Bucha din Ucraina, acolo unde Kievul a acuzat trupele ruse că se fac vinovate de un adevărat genocid.

🔴 Mii de etnici ceceni au plecat pe frontul din Ucraina, ca să lupte de partea soldaților ruși, convinși că va fi o luptă ușoară. Acum, familiile lor află că fiul, fratele sau tatăl lor a murit în lupte. Vestea o primesc de la oficiali locali care vin să le aducă ajutoare. Groznîi TV, televiziune de stat, a difuzat imagini cu ajutoare pe care autoritățile cecene le-au dat familiilor soldaților care au murit pe frontul din Ucraina. Se pot observa un sac de cartofi, unul de ceapă, unul de orez și o sticlă de ulei.

🔴 Şapte persoane au fost ucise şi 34 au fost rănite într-un atac al rușilor comis duminică într-o zonă rezidenţială din Harkov, cel mai mare oraş din nord-estul Ucrainei, a anunţat Parchetul local, citat de The Guardian.

🔴 Un atac cu rachete a avut loc duminică și la Ivano-Frankivsk, în vestul Ucrainei, nu departe de granița cu România. Este un oraș aflat la aproximativ 180 de km de vama Sighet. Potrivit presei locale a fost vorba de un atac cu rachete tip Kalibr, care ar fi vizat un depozit de petrol.

🔴 O persoană a fost ucisă şi trei rănite duminică într-un atac rusesc asupra unui spital la Rubijne, în estul Ucrainei, a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai, fără a furniza alte detalii, potrivit AFP. În acelaşi timp, Gaidai a mai spus că regiunea Lugansk este lovită de tot mai multe bombardamente, iar Rusia îşi creşte numărul de trupe pentru a încerca să captureze întreaga regiune.

🔴 Totodată, o persoană a fost ucisă şi alte 14 au fost rănite într-un nou atac rusesc la Nikolaev, oraş din sudul Ucrainei, a anunţat duminică guvernatorul regiunii, Vitali Kim.

🔴 Cea mai mare rafinărie din Ucraina a fost complet distrusă. Rafinăria din Kremenciug, din regiunea Odesa, a fost complet distrusă după atacul rus, a anunţat Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava, la televiziunea publică.

🔴 Forţele navale ruse continuă blocada coastei ucrainene a Mării Negre şi a Mării Azov, ceea ce împiedică reaprovizionarea pe mare a Kievului. În acelaşi timp, în ciuda intensificării acţiunilor aeriene în sud-estul Ucrainei, Rusia nu a obţinut încă superioritatea aeriană, a informat duminică serviciile de informaţii britanice.

🔴 Rusia a spus că negocierile de pace cu Ucraina nu au înregistrat destule progrese pentru o întâlnire a președinților și că poziția Moscovei privind statutul Crimeei și Donbasului rămâne neschimbată, potrivit Reuters și France 24.

🔴 Armata ucraineană a spus că rușii au atacat Vasilkov, oraș din regiunea Kiev. Potrivit comandamentului forțelor aeriene ucrainene, rachetele rusești au lovit o unitate de învățământ locală pe 3 aprilie. Același loc a mai fost lovit anterior.

🔴 Orașul Chernihiv din nordul Ucrainei este distrus în proporție de 70% în urma atacurilor trupelor ruse, a declarat duminică primarul orașului, Vladislav Atroșenko, citat de CNN.

🔴 Olha Sukhenko, liderul din satul ucrainean Motîjîn din regiunea Kiev, a fost găsită moartă, după ce fusese răpită de soldații ruși luna trecută, a declarat duminică vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, citată de BBC News. Răpirea femeii și a soțului ei fusese anunțată de procurorul general al Ucrainei pe 26 martie. Vereșciuk a spus că ambii au fost „uciși în captivitate” de forțele ruse.

🔴 Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a făcut apel pentru o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU şi Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în care să se prezinte atrocităţile comise de regimul Putin.

🔴 Trupele ucrainene au preluat controlul asupra orașului fantomă Prîpeat, din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, a anunțat duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Washington Post.

🔴 Anonymous a publicat duminică o listă a soldaților ruși care luptă în Ucraina. Ar fi vorba despre datele personale ale celor 120.000 de soldați ruși trimiși pe frontul din Ucraina de Vladimir Putin în așa-zisa ”operațiune militară specială”.

🔴 Negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt reluate luni, 4 aprilie, în format online. Anunțul a fost făcut de șeful echipei de negociatori ruși, Vladimir Medinskiy.

🔴 În jur de 80% din zona rezidențială din orașul Izium (regiunea Harkov) a fost distrusă de ruși.

🔴 Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius, în vârstă de 46 de ani, a fost ucis sâmbătă în Mariupol, potrivit presei locale și colegilor acestuia, scrie Reuters.

🔴 Rusia a lansat o „mobilizare ascunsă” a aproximativ 60.000 de militari pentru a reface unitățile pierdute în timpul invaziei din Ucraina, susține armata Kievului, în raportul operațional publicat luni dimineața, potrivit BBC și The Guardian.

🔴 Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a transmis într-un raport publicat luni că din 24 februarie şi până la 2 aprilie, la miezul nopţii, s-au înregistrat 3.455 de victime civile în Ucraina: 1.417 oameni au murit şi 2.038 au fost răniţi. Dintre civilii ucişi, 293 sunt bărbaţi, 201 femei, 22 fete şi 40 băieţi. În plus, au murit 59 de copii şi 802 adulţi despre care nu se ştie dacă erau femei sau bărbaţi. Printre cei peste 2.000 de răniţi se numără şi 92 de copii. Cele mai multe victime s-au înregistrat în regiunile Doneţk şi Luhansk: 468 de morţi şi 1.036 de răniţi. OHCHR consideră că de fapt bilanţul este considerabil mai mare, însă există întârzieri în ceea ce priveşte verificarea informaţiilor din zonele în care ostilităţile sunt intense.

🔴 Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare interzicerea importurilor de gaze din Rusia, a declarat ministrul german al apărării Christine Lambrecht, scrie New York Times.

🔴 Imagini din satelit din orașul Bucha arată un șanț lung de 13 de metri pe locul în care a fost descoperită o groapă comună. Au fost surprinse pe 31 martie de compania americană de date prin satelit Maxar. Pare a fi un șanț în curtea unei biserici. Compania a precizat că a putut observa semne că acolo s-au făcut săpături încă din 10 martie. O echipă CNN a văzut cadavre în pungi îngrămădite în mormânt. Unele au fost deja parțial acoperite. Localnicii au declarat pentru CNN că aproximativ 150 de persoane sunt îngropate acolo. Primarul din Bucha a afirmat că ar putea fi până la 300 de victime îngropate la fața locului.

🗺️ În evaluarea zilnică a războiului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) notează că arată că Ucraina a câștigat bătălia pentru Kiev, iar armata Rusă s-a retras în Belarus într-un mod dezordonat, lăsând în urmă trupe izolate. ISW consideră însă că războiul este departe de a fi încheiat, iar Rusia a ocupat deja un teritoriu semnificativ în Est (Donbas) și în Sud.

🗺️ „Dacă un acord de încetare a focului ar îngheța linia actuală de demarcație, Rusia va putea exercita o presiune mult mai mare asupra Ucrainei decât a făcut-o înainte de invazie și, în timp, poate reasambla o forță de invazie mai eficientă. Victoria Ucrainei în Bătălia pentru Kiev este astfel semnificativă, dar nu decisivă”, explică analiștii americani ai ISW.

🗺️ Aceștia mai spun că dezordinea în care s-au retras din Nord forțele ruse sugerează că cel puțin unele dintre unitățile care se concentrează acum în Belarus și în vestul Rusiei vor rămâne incapabile să reintre în luptă pentru o perioadă îndelungată.

🗺️ Moscova încearcă să concentreze rezervele și unele unități retrase din lupta din jurul Sumî pentru a-și consolida operațiunile ofensive din Est, dar se confruntă cu provocări serioase în acest efort, mai arată ISW.

🗺️ Potrivit analiștilor americani, care citează un raport al Statului Major ucrainean din 3 aprilie, în unele cazuri soldații ruși refuză ordinele de a intra în luptă, acesta fiind cazul celor două grupuri tactice de batalion mutate din Osetia de Sud spre Donbas.

🗺️ ISW precizează că nu există o verificare independentă a acestor rapoarte, dar ele sunt credibile în lumina pierderilor suferite de forțele ruse și a rapoartelor independente despre soldați ruși care și-au ucis comandanții sau de comandanți care s-au sinucis.

🗺️ La Harkov, bombardamentele rusești s-au intensificat în ultimele 24 de ore, dar nu au fost înregistrate operațiuni ofensive ale armatei ruse, conform evaluării ISW, care mai amintește că forțele ruse au cucerit zilele trecute Izium, dar nu au continuat ofensiva de încercuire a forțelor ucrainene din Donbas.

🗺️ Unitățile ruse au atacat poziții ucrainene în diferite locații din regiunea Donețk, dar au înregistrat puține avansări, potrivit Statului Major ucrainean, citat de ISW. De altfel,  rapoartele din rețelele sociale confirmă lupte grele din ultimele zile.

🗺️ Experții militari americani ai ISW mai arată că forțele ruse au executat operațiuni ofensive limitate la nord de Herson, concentrându-se pe apărarea teritoriilor deja cucerite. Au continuat să lovească cu rachete Nicolaev. ISW consideră că forțele ruse vor securiza probabil Mariupol în zilele următoare, ceea ce le-ar permite să lanseze operațiuni ofensive la nord-vest de oraș, în efortul de a ocupa regiunea Donețk.

🗺️ Una din concluziile ISW este că războiul este departe de a se fi încheiat și ar putea încă să se întoarcă în favoarea Rusiei dacă armata Moscovei va reuși să lanseze o operațiune de succes în estul Ucrainei. Actuala linie de ocupație rusă în sudul și estul Ucrainei reprezintă totuși un câștig semnificativ în teritoriul controlat de Rusia după începutul războiului.

🗺️ În evaluare de luni a câmpului de luptă, Ministerul britanic al Apărării menționează schimbarea de orientare a trupelor de invazie către est. Forțele rusești continuă să se consolideze și să se reorganizeze în timp ce își reorientează ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei, susține Londra. Ministerul britanic al Apărării mai spune că trupele rusești, inclusiv mercenari de la compania militară privată Wagner, legată de statul rus, sunt mutate în zonă.

📸  În această dimineață vă las cu primele imagini din interiorul teatrului din Mariupol, atacat cu rachete la jumătatea lunii trecute. Clădirea poartă urmele adânci ale proiectilelor lansate de soldații ruși, pereți calcinați sau dărâmați, scări și tavane prăbușite. În teatrul de artă dramatică din orașul port la Marea Azov se adăposteau la momentul atacului peste 1.300 de oameni. Aproape 200 dintre ei au fost salvați. Nu se știe încă soarta celorlalți.