Suntem la Bologna în cârciuma mea preferată din oraș. Nu pentru c-ar fi vreun mare restaurant, ci pentru că este primul în care am mâncat când am plecat prima oară din țară, în 2005.
E o trattoria foarte veche, de cartier, undeva în coasta stadionului Renato Dall’Ara. San Gennaro îi zice și se mănâncă bine spre foarte bine, altfel n-ar fi rezistat atâta amar de vreme.
Mi-am dorit mult de tot să le aduc pe fete aici, tocmai pentru că de fiecare dată când am ajuns în Bologna, am mâncat și la San Gennaro. Acum, cu ele, ar fi a cincea oară.
Comandăm. Fetele cer paste, iar eu îmi iau chiar pizza pe care mi-am comandat-o și în urmă cu 17 ani: salsiccia con cipolla. Vine mâncarea, dar înainte să începem, îmi zic că n-ar fi rău să le țin o scurtă lecție de viață:
– Să știți că exact aici, exact cu pizza asta, am descoperit cât de bună e ceapa în pizza, acum 17 ani.
Maria ridică ochii din farfuria cu paste:
– Adică ai mâncat același lucru acum 17 ani?
Mă uit la ea cu nedisimulată mândrie. Iată, a înțeles copilul de ce ne aflăm în acest loc. O lecție despre valori în viață nu strică niciodată, nu? Nici măcar în vacanță. Îmi umflu pieptul când îi confirm:
– Da, acum 17 ani am comandat exact aceeași pizza.
Maria ridică prima furculiță de paste și mă întreabă flegmatic, înainte să înceapă să mestece:
– Și nu vrei să încerci și tu ceva nou?
– …
Atât pentru azi, v-am pupat.
P.S. Pizza este exact asta de mai jos.
Român adevărat: după atât amar de vreme, tot ceapă ! :)))
Comentariu beton!71
Plus retrograd și obtuz, rezistent la nou și la schimbare. 😁
Dacă avea și usturoi și/sau slană…
Comentariu beton!16
Vezi c-ai un typo la „obez”.
Eu ştiu că un român adevărat schimbă ce-i bun. 🙂
Bine ți-a făcut!
P.S. Mă așteptam să te întrebe dacă nu vrei să guști din pastele ei. Naiv…
Pfff… chiar că.
Checiap ceruși? 😛
Comentariu beton!19
Să mă bată italienii cu anansul de pe pizza?
Iar ți-a dat la operație. Și doar știi că nu te pui cu Maria😆
Ioana e cu replicile, de obicei. De obicei…
1. Să vă fie de bine, indiferent ce-ați mânca!
2. Fără glumă: în poză blatul ăla pare cam prea crocant.
Fără glumă: blatul de pizza nu este niciodată prea crocant. Secretul este să nu se confunde cu „tare”. 😉
Băbăciune cu tabieturi 😀
Comentariu beton!32
Clar. 😁
Da’ chiar, de ce nu vrei să încerci ceva nou?
N-auzi că de retrograd ce sunt?
retrograd also here; nemers la birou da’ mers cu copchila la ortoped din cauză de antebraț durut după căzut escaladă (pe saltea, hoooo); ortoped zis mofturi;
venit acasă nevasta gătit supă cu găluște (o farfurie mică moa) și tocăniță de ardei copți (tot una micuță, că io am în cap de 3 zile carbonara); nevasta executat tăiat trandafiri eu executat tăiat resturi în bucățele mici în vederea ars (neeuropean, i know! am zis că-s retrograd, nu?); greblat iarbă uscată gazon, pregătit ars corzi (sau coarde?) de trandafiri; în așteptare, ars un pilsner urquell;
gătat nevasta tăiat trandafiri, pregătit eu ars; în timpul arderii am mai ars un craft bulgăresc (face un client de-ai mei, bun; un ALE); terminat ars trandafiri, mers bucătărie ars una porție carbonara mneaaam!
acu’ mă duc să văz ce-i cu jaru’ și nu știu ce să mai ard: un prosecco roze de cricova sau un craft, pils? grele decizii…
Comentariu beton!28
Da’ văd că nici tu nu ai timp să te plictisești. 🤷
Aloo, aloo … domnu’ nenea … vreau și io rețeta de tocăniță de ardei copți 😗😏
Acum am intrat în casă pe devreme și pentru o mică vreme și m-a mâncat undeva în timp ce … citeam … să citesc atent.
Mulțumiri anticipate … cu bale curate 🤭🤪
Rețetă? A zis cineva rețetă? 🍴🤤🍽️
Daaa … io! Acuma depinde cum trebuie să hie ardeii … căpiați or grași 🤭 Batăr să știm o treabă … oablă. Am zvârlit niște păstrăvi în cuptoriu, presărați cu sare grunjoasă (de Himalaya, ofc),picurați cu zamă de măsline grecești și garnisiți și îmbuibați cu cimbru, rozmarin și felii de pătlăgica roșeee 🤪 Nem lămaie … aia se dă la farfurie-n 4. Amu aștept să primesc verde pentru hiert brocolii. Mămăliga se hodinește deja 😋
Nem maioneză …. cântați la altă masă, tanti tuși 🤭🤣 oOoo laaa laaa ritiii, ‘ț-ar yodleru’ al draq cu gurtelu’ … că încă bălesc la o gurtel d’asta de peste 10 ani … era Aigner … pfff … mi-ai fwtwt zenu’ și liniștea serii 🤭
Io cre’ că căpiatz trebe, că și Supă cremă de ardei copt tot cu căpiatz se face… Zic și io 🤔
Io azi am executat niscai ficăței marinaț în iaurt la slău cukăr cu un pire cinstit și un sos de usturoi.
Uff, ne mai fierbe mult omu ista cu rețeta ceea?
Mă bag în seamă aiurea-n tren până vine domnu’ Musulmanu’. Io garantez cu mâna pe inimă pt rețeta asta. https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-cu-paste/paste-cu-sos-de-ardei-copti.html
Știu că e cu paste, dar „sosul” e ca o tocăniță. Și bun rău de tot.
@Ady, notat, săr’na, prestez negreșit zilele astea.
@HM, mă scuzaț pentru nefericita afectare a zenului, mă duc să-mi fac mea culpa mea și să scot niște ardei copț din congelator.
aisămbag, ce-am făcut!?
io rețetă dau pe ghicite, că nu fac personal minunea; se taie julien nește cepe; de fapt ar trebui să-i zică tocăniță de ceapă cu ardei kapia, avînd în vedere raportul; care cepe se călesc freeemos dupe rețeta străbună; tot după rețeta străbună, se merge la congelator (înainte de cepe) și se scoate punga cu ardei kapia copți la jar, de gospodar, în toamnă; îi hăcui numa de doo ori pe respectivii, că vrei să-i sîmțăști cînd îmbuci, nu? și îi aruci peste ceapa care de-amu’ hierbe într-o zamă di oloi ș-unpcic di apșoarî; pe patternu’ străbun „cît te mai hodinești, adu’ două căldări di apî”, în timpu’ ista tu ai desfăcut 2 cutii di pelati sau cubetti pi cari le-ai pus la un clocot cu niști apî ș-un pic di zahar (aciditate); după ce-or hiert oliacî, li arunci în oala mari și aștepțî, la foc domol, pîn-îi gata; dacî înainti ăi făcut supî cu găluști, carnea di pui o scurgi, o frigi puțin și o arunci în oalî (ideal dezosată)…
dacî nu vă iese, nu-i treaba me!
rețeta mea de ieri a fost un fel de pastă de pește: două cutii mari ton, o ceapă tocată mărunt, două linguri de capere, maioneză din 2 ouă; sare și piper; scurgi tonul, îl amesteci cu ceapa, cu furculița; toci caperele (scurse), le amesteci; sare/piper; la urmă încorporezi maioneza; mai trebuie să prăjești pîinea și să faci efortul suprem!
scuzaț întîrzierea da’ taman cînd terminasem (credeam io), am văz’t înc-o roabă cu resturi care se cereau arse; așa că am procedat în consecință; numa’ că s-a întețit puțin vîntul și a trebuit să păzesc jarul ăla, ca un adevărat rezervist de pompieri, trăiț!
noroc că mi-a ținut de urît un XO…
Deci io te-njur … bip bip … 🤪 păi tu îmi dai rețeta străbună de tocăniță de ceapă cu zarzavat de la borcan și bulion naturel dă pătlăgică la care pui adaos de ardei copți? Păi pentru asta am zgăurat io de am făcut Niagara la gură ? Păi e posibil 🤭🤣
Am scris cu bip bip și puncte puncte bicoz ai supravegheat focul corespunzător. Mi-s năcăjit că mi-o ars ceva grădină cu vreo sută de producători de materie primă pentru XO tradițional, da’ mai am nu-i bai … vreo câțiva hectolitri moștenire de la bunică-mio 😉 Hai noroc … trăiți-ar doamna ce iubește trandahirii și îți face tocănuri cu și fără cărnuri 🤪😝
Săr’na fain, dom Costeluș, se va presta negreșit.
@HM bre, da cârcotaș mai ești! Poi e tocană, ce te-așteptai, să hie cu file de inorog su vid și aripă de colibri marinată-n lacrimi de liliac? 😁
Si dacă-mi spui c-apoi nici măcar n-ai încercat să le dai să guste din pizza ta, io unu’ te-anunț de-acum că nu te mai cred, nu te mai citesc, si-ti dau la „block” pe unde pot!
Nici pomeneală să guste din pizza. Dar le-am mâncat eu din paste. 🤭
Nehalitule !!! Păi nu se gată ălea 3 zile, a !? Vezi tu pe … dieta … coană mare 🤪
Numa’ despre mâncare peste tot! N-ar mai vizita cineva o bibliotecă, de citit o etichetă, pardon, carte, ceva!
Poftă mare!
Comentariu beton!25
Da, domnule, inculți.
Săr’na.
Pai și activitatea asta e tot pe cultură… gastronomică e drept, dar așa cunoștințe un popor cel mai bine.
Io, io carte. „Copiii de pe Volga”- Giuzel Iahina. Parcă nu are la fel de mult „zvâc” ca „Zuleiha”, dar e mișto. 🙂
Ca să fiu totuși în ton cu postarea, tocmai am la cuptor niște „cartofi norvegieni”. Găsiți fix așa pe site-ul savoriurbane.
Am mai făcut. Buni!
Vaii,cum arata 😍😍 și eu am băgat salata verde cu salata de ton 😁
Încă o data-sa-ti fie de bine! 🙃
Păi la așa fete deștepte,și două odată, nici nu se putea un răspuns mai bun..știi reclama cu vopseaua antimucegai? Fix la fel .🤣🤣🤣 Să petreceți bine și frumos.
Como se dice ..
Fu2-ți ceapa ta … Vasilescule!?? vero 🤭
Comentariu beton!14
Și eu sunt la fel… dacă descopăr ceva ce îmi place, poate să fie orice mai bun ca ăla… sunt consecvent în alegerile pe care le fac.
PS… am ajuns la 2 cifre 😁
Comentariu beton!12
Ești de neprețuit … 99,99 ? 🤪 Pătrățelele rezolutive ce mai fac ? Sunt pe cale de apariție?
Dap… sunt pe cale sa apară 😁
🎼🎶Pușca und der Gürtel lată,
Was für ein Mann erai odată… 🎶
Io aș vrea să înființez un fan club #MiniFashioniste 🤣🤣🤣
Să vezi ce o iei la talpă iar când e gata vacanța… Bagă tu mâncare, bagă. O să-ți iasă pe oci.
Amu’ enjoy dacă mai poți.
Stiiiu, știu, sunt party pooper.
Apropo de incercat ceva nou. Acum ceva vreme (ani buni, vreo 10 în urmă) fiică-mea a mică era foarte convinsă că ei nu ii place cașcavalul. Avea vreo 5 ani și nu mânca nici să o tai. Venim noi din concediu, de la marea noastră către Cluj, trecem de Vâlcea, incepe sa se plângă că îi e foame. Oprim pe Valea Oltului, ii dam un sandwich (nevasta avusese grijă să facă mai multe), se declară mulțumită. Ajungem pe la Tălmaciu, oprim să luăm o roata de cașcaval afumat și ne continuam drumul. Ajungem pe la Sebeș, iar incepe sa miaune (fata). Simțeam că e aproape casa, zic „știi ce, de aici nu mai opresc până acasă, nici dacă mă omori. Mănâncă ce găsești”. Și…a găsit. Roata de cașcaval. Fără pâine, fără cuțit, a mușcat direct din ea. Până la Cluj mâncase aproape un sfert…de atunci, ii place cașcavalul. Mai ales afumat 😂😂😂😂😂
Comentariu beton!23
Eu vreau să slăbesc aici și numa’ mâncăruri faine vad p’acilisea
Vărul meu, Adrian, avea o vorbă de vacanță, în orice local intra: „ceapă aveți? ca să știm cu ce începem.” N-o să-l uit niciodată, așa cum n-o să uit pizza aia pe care am mâncat-o la Milano. Singura, că aici n-am mai pus gura.
Ahahahahahahaaaa, e tare aia cu ceapa. 😁😁😁
Haaa, Vasilescule, inseamna ca fata de tine eu sunt un neosexomarxist ultra progresist, din moment ce am reusit sa o surprind si pe fiica-mea de doua ori in ultimul an jumate.
In momentul cand suntem la restaurant si avem meniul in fata, eu cam stiu ce are ea in cap, ea stie cam ce vreau eu si amandoi asteptam sa se hotarasca sotia, ca asta depinde doar de pozitia astrelor, adierea vantului, trairile sufletesti, culorile florilor din jur si in plus sa fie ceva nou, lejer, ca o pictura in farfurie si inca vreo zece cerinte.
Prima oara in loc de obisnuitul steack cu legume la grill am aluat caracatita la plancha, ceea ce a avut ca efect doar o usoara ridicare din sprancene, a doua oara in loc de escalope a la milanaise care chiar imi facea cu ochiul, am optat pentru un buddha bowl cu pui (de n-as fi facut-o) si reactia a fost pe masura: „Ohh, papa, nu incetezi sa ma surprinzi..!” asociat cu ridicatul din sprancene si chiar un zambet complice. 🙂
PS. Daca ajungeti vreodata in Sanremo…Trafila Pasta Lab. Tot de la fiica recomandare. 🙂
Auzi, Trafila Pasta Lab ăsta sună a nume de club pesntru pastilați. Ia întrebă copilul ce e de fapt. 😀
🙂 🙂
https://trafilapastalabsanremo.business.site/
Cica poti sa asculti de recomandarile lor sau, daca vrei sa mergi dupa capul tau, poti sa ceri ca sosul bolognese sa nu fie combinat cu spagheti ci cu maccheroncino rigato. 🙂
Si canelonne banana split cu sos gianguja e crima curata. 🙂
Jajajaja și eu care am ajuns de juma’ de ceas acasă și jumătatea mă așteptat cu ” tăiței in lapte”. Oricum la criza de lapte din Spania sunt pe opulență 😜
Hai sa ne fie de bine la toți
really am ras cu muci :)))))))))) moaaama, ce finut si elegant ti-o trag fetele astea :)))))
Foarte tare : )))))))))))
Copiii de azi sunt muuuuuult mai inteligenti decat eram noi la varsta lor. Si ce ai patit tu este dovada clara. Sa-ti fie sanatoase gacicele si sa aveti parte decat mai multa Italia in toti anii ce vor fi sa vina!