Sinteză de Marco Badea.

Cele mai importante informații din cea de-a 16-a zi a războiului din Ucraina:

🔴 Rusia va avea de plătit un „cost sever” dacă utilizează arme chimice în Ucraina, a avertizat preşedintele american Joe Biden într-o declarație de presă susţinută vineri la Casa Albă, în care a anunţat noi sancţiuni împotriva Federației Ruse, printre care şi interzicerea importurilor de caviar, vodcă şi diamante. Președintele american a mai spus că a vorbit vineri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat că Statele Unite „sunt alături de poporul Ucrainei”. Pe de altă parte, preşedintele SUA s-a angajat vineri să evite „o confruntare directă între NATO şi Rusia”, întrucât ar provoca „Al Treilea Război Mondial”. „Nu vom lupta într-un război împotriva Rusiei în Ucraina”, a  spus liderul american.

🔴 Totodată, Joe Biden a anunţat vineri că SUA şi aliaţii lor au decis să excludă Rusia din regimul normal de reciprocitate care reglementează comerţul mondial (așa-numita clauză a națiunii celei mai favorizate), ceea ce deschide calea impunerii de tarife vamale punitive în replică la invadarea Ucrainei. Moscova a beneficiat până acum de acest statut comercial privilegiat, care permitea schimbul liber de bunuri şi servicii.

🔴 Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a declarat vineri, la București, că Vladimir Putin nu este interesat de o „diplomație serioasă”, dar a dat asigurări că Statele Unite rămân angajate în eforturile de a găsi o soluție diplomatică pentru criza din Ucraina. Totuși, Kamala Harris nu a părut optimistă că și Moscova caută în prezent o soluție diplomatică. De asemenea, vicepreşedintele SUA, în cadrul conferinţei comune de presă cu preşedintele Klaus Iohannis, a spus că România a fost „extraordinară în generozitatea şi curajul” demonstrate în contextul conflictului Rusia – Ucraina. „Sunt în România astăzi ca să reîntăresc angajamentul SUA că vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a mai spus al doilea om de la Casa Albă.

🔴 La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, la conferința de presă alături de vicepreședintele SUA, că „nu avem date care indică că România ar fi țintită printr-o agresiune”. În plus, președintele Klaus Iohannis a spus că România are cele mai puternice garanții de securitate din istorie, iar orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii Alianțe. Președintele a mai transmis și că a discutat cu Kamala Harris despre operaționalizarea cât mai rapidă a Grupului de Luptă al NATO pe teritoriul României.

🔴Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina pe toată perioada războiului și i-a asigurat din nou pe ucraineni că drumul lor către Europa este „deschis”. Macron a mai spus că Europa şi Africa „vor fi profund destabilizate în plan alimentar” din cauza războiului din Ucraina și a precizat că „trebuie să ne reevaluăm strategiile de producţie pentru a ne apăra suveranitatea alimentară în Europa, dar şi să reevaluăm o strategie cu privire la Africa, fără de care mai multe ţări africane vor fi afectate într-o perioadă de 12 până la 18 luni”.

🔴 Totuși, liderii UE au condamnat vineri Rusia pentru „agresiune militară neprovocată și nejustificată” împotriva Ucrainei și au promis sprijin pentru Kiev și pentru refugiații care fug de război. Totuși, liderii europeni nu au plasat țara pe calea aderării la blocul comunitar în procedură de urgență, așa cum a cerut președintele Volodimir Zelenski, relatează Politico.

​🔴 La scurt timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că Uniunea Europeană trebuie să „facă mai mult” pentru Ucraina, în condițiile în care liderii celor 27 de țări ale blocului european au exclus aderarea țării printr-o „procedură rapidă”, anterior. „Este imposibil de spus câte zile mai avem la dispoziție pentru a elibera pământul ucrainean. Dar putem spune că o vom face. Pentru că am ajuns deja la un punct de cotitură strategic”, a mai declarat președintele ucrainean într-un discurs televizat, îndemnând în același timp comunitatea internațională să sporească presiunea sancțiunilor asupra Rusiei.

🔴 Uniunea Europeană nu va impune sancţiuni asupra gazului sau petrolului din Rusia, susţine premierul ungar Viktor Orban într-un video postat vineri pe pagina sa pe Facebook.

🔴 De altfel, preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut vineri, pentru a patra zi consecutiv, după ce Rusia a anunţat că exclude o serie de materii prime importante de pe lista produselor care vor fi afectate de restricţii la export, transmite Bloomberg.

🔴 Comisia Europeană va veni până în mai cu o propunere de eliminare treptată a dependenței energetice față de Rusia în următorii cinci ani, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după încheierea summit-ului european de la Versailles, concentrat pe consecințele războiului din Ucraina.

🔴 Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Federației Ruse unde a cerut susținerea mercenarilor din Orientul Mijlociu, care vor să se alăture trupelor ruse, să ajungă în Ucraina. De asemenea, Putin a cerut ca armele capturate de ruși în războiul din țara vecină să fie „donate” militarilor din Donbas. În timpul ședinței Consiliului de Securitate, ministrul rus al Apărării Serghi Șoigu i-a transmis lui Putin că „totul merge conform planului”. Rusia susține că în Orientul Mijlociu sunt 16.000 de voluntari care vor să lupte contra forțelor ucrainene.

🔴 De altfel, Vladimir Putin i-a cerut lui Serghei Şoigu să-i prezinte propuneri de redesfăşurări militare la graniţele de vest ale Rusiei, ca răspuns la consolidările NATO în Europa de Est.

🔴 Totodată, Vladimir Putin i-a spus lui Alexander Lukașenko, care l-a vizitat vineri la Moscova, că sancțiunile occidentale sunt o oportunitate pentru Rusia și Belarus de a-și consolida suveranitatea tehnologică și economică. „Ultimii ani au arătat că acolo unde occidentalii ne-au impus restricții, am dobândit noi competențe și le-am perfecționat pe cele vechi”, a spus Putin.

🔴 Lukașenko a mai spus că este bucuros că a început războiul din Ucraina, invocând acuzațiile false privind armele biologice și centralele nucleare care ar fi în pericol dacă Rusia nu ar fi invadat. Lukașenko a mai amintit, de asemenea, de o afirmație nefondată precum că Ucraina „se pregătea să atace nu numai Donbasul, ci și-a plasat poziții și pentru a ataca Belarus”.

🔴 De altfel, Ucraina a acuzat că aeronavele rusești au tras din spațiul aerian ucrainean într-o localitate din Belarus, de lângă graniță, în încercarea de a justifica intrarea Belarusului în războiul din Ucraina. „Declarăm oficial: armata ucraineană nu a planificat și nu intenționează să întreprindă nicio acțiune agresivă împotriva Republicii Belarus”, a precizat serviciul de securitate al Ucrainei.

🔴 „Suntem deja pe drumul spre victorie” a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un alt mesaj adresat poporului său. El i-a îndeamnat pe oameni să se mobilizeze și să lupte pentru a putea rezista în fața invaziei rusești. Zelenski spune că acest război pentru Ucraina este unul patriotic, în timp ce Rusiei nu îi pasă de propriii soldați, pe care îi trimite în iad.

🔴 Secretarul general al NATO a justificat refuzul alianţei de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a proteja populaţia de bombardamentele ruse. O astfel de măsură „ar însemna să fim pregătiţi să doborâm avioane ruseşti”, iar asta „ne-ar duce aproape sigur la un război deschis”, a mai spus Jens Stoltenberg. „Avem responsabilitatea de a împiedica extinderea acestui conflict între Rusia şi Ucraina dincolo de frontierele Ucrainei şi ca el să devină un război deschis între Rusia şi NATO”, a spus Jens Stoltenberg în marja Forumului Diplomatic din Antalya, organizat de preşedinţia turcă.

🔴 Într-o declaraţie separată pentru Reuters, Stoltenberg a afirmat că realizarea de coridoare umanitare în Ucraina pentru evacuare şi ajutor este „minimul” ce poate fi făcut acum, adăugând că este important că miniştrii de externe rus şi ucrainean s-au întâlnit. El a mai spus că retorica nucleară a preşedintelui rus Vladimir Putin este „periculoasă” şi „necugetată” şi a reiterat că Alianţa nu va trimite trupe sau avioane în Ucraina.

🔴 Confiscarea activelor companiilor care s-au retras de pe piața rusă după invadarea Ucrainei ar distruge încrederea investitorilor pentru următorii zeci de ani și ar readuce Rusia în zilele catastrofale din timpul Revoluției bolșevice din 1917, a avertizat magnatul rus al metalelor, Vladimir Potanin, potrivit New York Times.

🔴 Avioane de luptă şi de război electronic decolate de pe portavionul american Harry S. Truman, aflat în „nordul Mării Egee”, au realizat zilele trecute misiuni de poliţie aeriană întărită în regiune şi de antrenament împreună cu piloţii Forţelor Aeriene Române, informează NATO.

🔴 Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, nu a răspuns la solicitarea Consiliului Mondial al Bisericilor de a-şi folosi influenţa pentru a ajuta la încheierea războiului din Ucraina. În schimb, într-o scrisoare adresată organizaţiei cu sediul la Geneva, patriarhul Kirill a învinuit „forţele care consideră în mod deschis Rusia ca fiind inamicul lor” drept responsabile pentru acest conflict. Patriarhul Kirill a acuzat NATO că îşi extinde prezenţa militară la graniţele Rusiei şi ignoră temerile Moscovei privind un posibil atac, el repetând astfel argumentele formulate de Kremlin. Totodată, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a acuzat forţele străine că au creat în mod deliberat o prăpastie între ruşi şi ucraineni şi că încearcă să „reeduce” oamenii din Ucraina pentru a deveni duşmani ai Rusiei.

🔴 Parchetul Rusiei a dispus vineri un „control strict” la firmele străine care au anunţat că își suspendă activitatea în această ţară după invazia Ucrainei. „Procurorii vor stabili un control strict în ce priveşte respectarea legislaţiei muncii, a condiţiilor din contractele de muncă, a plăţii salariilor, a executării obligaţiilor contractuale faţă de contractanţi şi faţă de Federaţia Rusă”, a anunţat procurorul general într-un comunicat.

🔴 Alexei Navalnîi, opozantul rus aflat în închisoare, a făcut un nou apel pentru organizarea de proteste față de război în toată Rusia, duminică, relatează Reuters. „Maniacul nebun Putin va fi oprit cel mai repede de poporul Rusiei acum, dacă el se opune războiului”, spune Navalnîi într-un mesaj postat pe contul de Instagram. „Trebuie să mergeți la mitinguri anti-război în fiecare weekend, chiar dacă vi se pare că unii au abandonat ori s-au speriat… Sunteți coloana vertebrală a mișcării împotriva războiului și a morții”, a spus el în mesaj.

🔴 Comisia Europeană vrea să dubleze valoarea ajutorului militar al Uniunii Europene pentru Ucraina şi propune alocarea a încă 500 de milioane de euro în acest scop, a spus vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

🔴 Ministerul rus al Apărării răspândește noi informații false, preluate de agențiile de presă de stat. Potrivit RIA Novosti, instituția vorbește despre un „proiect secret” prin care SUA ar dezvolta o tulpină de gripă în laboratoare din Kiev, Harkov și Odesa, pe care ar vrea să o răspândească în Rusia cu ajutorul liliecilor și păsărilor migratoare, scrie publicația ucraineană Kyiv Independent.

🔴 Psihologi din aproximativ 20 de ţări i-au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a-l convinge să renunţe la război. Invazia din Ucraina va conduce, în cele din urmă, la „respingerea, izolarea şi ameninţarea fizică” a liderilor politici consideraţi responsabili, atrag atenția cei aproape 40 de psihologi care au semnat scrisoarea.

🔴 O dronă ucraineană de recunoaştere s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri în capitala croată Zagreb, fără să provoace victime, a anunţat portalul de ştiri 24sata, care a citat o comunicare a Ministerului de Interne croat ce menţionase prăbuşirea unui obiect neidentificat. La rândul său Ministerul Apărării Naționale a anunțat, vineri după-amiază, că un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), venind dinspre Ucraina a fost reperat în spațiul aerian al României pentru aproape 3 minute, joi noaptea.

🔴 Preşedintele american Joe Biden l-a primit joi la Casa Albă pe omologul său columbian Ivan Duque, pe care l-a informat despre intenţia sa de a desemna ţara sud-americană drept aliat major non-NATO al Statelor Unite, un statut strategic pentru o ţară cheie într-o regiune turbulentă, în contextul în care Washingtonul încearcă să izoleze Rusia, transmite vineri Reuters.

🔴 Ucraina a lansat un document digital temporar, pentru perioada de război. În caz de pierdere a documentelor se pot obține documente temporare în aplicație. Noul serviciu se numește „e-Document”. Acesta va conține datele din pașaport și numărul de înregistrare fiscală.

🔴 Potrivit celui mai recent bilanț al armatei ucrainene, peste 12.000 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost răniți sau capturați până acum în războiul din Ucraina. ⚠️ Aceste date nu au putut fi verificate în mod independent și trebuie privite în cheia relatărilor subiective ale părților pe timp de război.

🔴 Inna Sovsun, parlamentar din Ucraina, spune că nu mai e niciun oraș sigur și a făcut apel pentru ajutor internațional.

🔴 Un transport de asistență de securitate din Statele Unite pentru Ucraina va ajunge în Europa în următoarele 24 de ore, a declarat vineri reporterilor un înalt oficial american al apărării, potrivit CNN.

🔴 Bulgaria va găzdui până la opt avioane de luptă şi 200 de militari din Olanda ca sprijin pentru supravegherea spaţiului aerian în contextul invaziei ruse din Ucraina, conform unei decizii adoptate vineri de guvernul de la Sofia.

🔴 Agenția ONU pentru migrație raportează că până astăzi peste 2,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina. Majoritatea refugiaților, aproximativ 1,5 milioane de persoane, au fugit în Polonia. Oficialii de la Varșovia, unde au sosit în jur de 300.000 de refugiați, au cerut tuturor țărilor să facă mai mult pentru a ajuta ucrainenii.

🔴 Orașul ucrainean Cernihov a rămas fără alimentare cu apă, după atacurile aeriene din nordul orașului, din timpul nopții, au transmis autoritățile locale, citate de BBC News. Compania de apă a anunțat printr-un mesaj postat pe Facebook că lucrează pentru refacerea instalațiilor.

🔴 De altfel, forțele rusești au bombardat zone rezidențiale din Harkov de 89 de ori într-o singură zi, a declarat guvernatorul local. Potrivit CNN, Oleg Sinegubov a spus că nu există niciun pericol pentru populația civilă după ce a fost lovit un institut care găzduiește și un laborator de cercetări nucleare.

🔴 Totuși, aproape 50 de școli au fost distruse în bombardamentele din Harkov, conform aceluiași Oleg Sinegubov, citat de The Guardian.

🔴 Ucraina a denunţat vineri faptul că în regiuni ucrainene cum ar fi Herson, capturată de armata rusă, ocupanţii încearcă să creeze „birouri de comandă”, un fel de reţea administrativă, pentru a menţine sub control populaţia, transmite agenția spaniolă de presă EFE.

🔴 Toate centrale nuclearo-electrice din Ucraina funcţionează stabil, dar personalul de la centrala de la Zaporojie, capturată de forţele ruse, se confruntă cu presiuni psihologice, a indicat vineri compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, citată de Reuters.

🔴 Rușii care spun că le este rușine de „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina nu sunt ruși adevărați, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit The Guardian.

🔴 Biroul ONU pentru drepturile omului spune că a primit „informații credibile” cu privire la mai multe cazuri în care forțe ruse au folosit muniție cu dispersie în zone populate din Ucraina, adăugând că utilizarea unor astfel de arme ar putea constitui crime de război.

🔴 O bloggeriță ucraineană însărcinată, care între timp ar fi născut, a primit amenințări online după ce guvernul rus a acuzat-o în mod fals că a jucat un rol de figurantă după bombardamentul armatei ruse de miercuri, de la maternitatea din Mariupol.

🔴 Italia plănuiește să găzduiască refugiați ucraineni pe proprietățile confiscate de la mafie, a spus ministrul italian de interne, Luciana Lamorgese, potrivit The Guardian. Într-un interviu acordat Corriere della Sera, Lamorgese a spus că 28.000 de refugiați ucraineni au ajuns până acum în Italia, majoritatea femei și copii. Ea a spus că 283 de proprietăți confiscate de la organizațiile criminale au fost alese pentru a găzdui oamenii pe termen lung.

🔴 Majoritatea covârșitoare a ucrainenilor cred că țara lor va câștiga războiul pe care Rusia îl duce împotriva lor, conform unui sondaj care a fost realizat la începutul săptămânii de institutul ucrainean Rating. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.200 de persoane din diverse regiuni ale Ucrainei exceptând regiunile separatiste din Crimeea şi Donbas, contactate telefonic pe 8 şi 9 martie, la peste zece zile de la declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie.

🔴 Doi şefi ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, au fost puşi sub arest la domiciliu, a anunţat un jurnalist rus de investigaţii, specializat în anchete despre serviciile secrete şi de spionaj ale Federaţiei Ruse. „Putin pare să fie extrem de nemulţumit de activitatea FSB în Ucraina: el s-a dezlănţuit asupra Serviciului 5 SOiMS (departamentul de informaţii externe al FSB). Serghei Beseda, şeful acestui serviciu şi adjunctul său Boluh, au fost plasaţi sub arest la domiciliu, conform surselor pe care le am în acest serviciu”, a declarat jurnalistul rus de investigaţii Andrei Soldatov.

🔴 Potrivit unui sondaj, citat de Der Tagesspiegel, majoritatea germanilor sunt în favoarea opririi importurilor de petrol și gaze din Rusia din cauza războiului din Ucraina. Concret, 55% dintre germani sunt în favoarea tăierii legăturilor energetice cu Rusia, în timp ce aproximativ 67% au spus că Germania ar trebui să livreze arme Ucrainei.

🔴 Într-o convorbire de o oră cu președintele rus, președintele Finlandei, Sauli Niinistö, i-a spus lui Vladimir Putin că este nevoie de o încetare imediată a focului pentru a evacua în siguranță civilii.

🔴 Situația de la Mariupol este critică, a avertizat Ministerul de Interne al Ucrainei și nu se știe dacă ajutoarele vor putea ajunge în orașul încercuit de forțele ruse. Între timp, ambasada Ucrainei la Ankara a declarat că 86 de cetățeni turci – inclusiv 34 de copii – se adăpostesc într-o moschee din orașul asediat pe fondul bombardamentelor ruse continue. Ambasada a spus că forțele ruse bombardează orașul, inclusiv moscheea, încă de la primele ore.

🔴 Bulgaria s-a oferit să găzduiască eventuale negocieri între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său rus Vladimir Putin, în condițiile în care atacurile Rusiei asupra Ucrainei se intensifică, informează vineri agenția de presă germană dpa.

🔴 Oficialii occidentali au confirmat că un al treilea general-maior rus a fost ucis în Ucraina. Acesta făcea parte din districtul militar de est al Rusiei. Oficialii nu au dat numele generalului, dar anterior armata ucraineană a declarat că generalul-maior Andrei Kolesnikov, comandantul Armatei 29 din districtul estic al Rusiei, a fost ucis. Analiștii spun că prezența unor personalități militare de rang înalt pe câmpul de luptă sau în apropierea acestuia ar putea fi un semn că operațiunile Rusiei nu decurg conform planului.

🔴 Turcia a anunţat vineri că îşi mută ambasada din Ucraina de la Kiev la Cernăuţi, oraş situat la circa 40 de kilometri de frontiera cu România.

🔴 Occidentul trebuie să-și intensifice lupta împotriva campaniei de dezinformare a Kremlinului, a declarat pentru Deutsche Welle Marina Litvinenko, văduva lui Alexander Litvinenko, spionul rus care a fost otrăvit după ce a criticat regimul lui Putin. Ea a avertizat că, în lipsa surselor de informare independente, poporul rus a fost „complet spălat pe creier” în ultimii 20 de ani.

🔴 Guvernul britanic a spus vineri că ar putea confisca în curând un apartament luxos cumpărat cu bani cash de o tânără femeie care are legături cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul unei noi legi împotriva spălării de bani murdari.

🔴 În același timp, secretarul britanic de externe Liz Truss a anunțat vineri sancțiuni împotriva a 386 de deputați ai Dumei ruse care au susținut invazia Ucrainei, potrivit AFP.

🔴 Rusia a demarat procesul pentru a interzice Instagram și WhatsApp, relatează The Guardian, care o citează pe jurnalista Polina Ivanova, corespondenta Financial Times în Rusia și Ucraina. Agenția de presă rusă de stat Ria Novosti relatează că Parchetul General a cerut această măsură. „Este o mișcare importantă, deoarece Instagram este o platformă foarte iubită în Rusia și, de asemenea, sursa de venit pentru multe întreprinderi mici din întreaga țară. Iar pentru tinerele elite din Moscova, înseamnă totul”, a scris Ivanova pe Twitter. „WhatsApp este cel mai popular sistem de mesagerie din Rusia, cu aproape 60%. Vorbim de zeci de milioane de oameni care au acces limitat la comunicații, iar pentru mulți dintre ei VPN-urile nu sunt o tehnologie familiară”, a scris și corespondenta Washington Post, Mary Ilyushina.

🔴 Guvernul rus a interzis exporturile de zahăr şi de lemn în „ţările neprietenoase” cu Rusia şi pe cele de cereale în statele din Uniunea Economică Eurasiatică pentru a proteja piaţa internă, a anunţat Ministerul pentru Dezvoltare Economică, citat de agenţia de presă rusă Tass.

🔴 Prețurile internaționale la alimente și îngrășământ ar putea să crească cu până la 20% ca urmare a războiului din Ucraina, a anunțat Organizația pentru Alimente și Agricultură (FAO) din cadrul ONU.

🔴 Comisia Europeană a transmis spre consultare statelor membre un proiect de propunere de cadru temporar de criză privind ajutoarele de stat pentru sprijinirea economiei UE în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, informează un comunicat al Executivului comunitar. În special, proiectul de propunere care face obiectul consultării ar putea permite statelor membre să acorde: sprijin temporar în materie de lichidităţi pentru toate întreprinderile afectate de criza actuală. Acest sprijin ar putea fi acordat sub forma unor garanţii şi a unor împrumuturi subvenţionate; ajutoare pentru acoperirea costurilor suplimentare generate de preţurile excepţional de ridicate ale gazelor şi energiei electrice. Acest sprijin ar putea fi acordat sub orice formă, inclusiv aceea a granturilor limitate, pentru a compensa parţial întreprinderile, în special utilizatorii mari consumatori de energie, pentru creşterea preţurilor la energie.

🔴 Cei mai mari doi furnizori de neon din Ucraina, care produc jumătate din rezerva mondială a acestui material cheie în procesul de fabricare a cipurilor, și-au oprit activitatea din cauza intensificării atacurilor Moscovei asupra țării vecine, ceea ce va agrava și mai mult criza semiconductorilor.

🔴 Rusia este aproape de a intra în incapacitate de plată, în urmasancțiunilor impuse de Occident după invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin. Economistul-șef al Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, a avertizat că Rusia și aliatul său Belarus sunt „foarte aproape” de acest scenariu, relatează The Guardian. Un test cheie va avea loc miercuri, când statul rus va trebui să facă o plată de 117 milioane de dolari pentru unele dintre datoriile sale denominate în dolari americani. Deși Rusia are datorii relativ scăzute, iar sistemul său financiar este mai puțin integrat cu restul lumii decât alte țări, unii analiști avertizează că neplata datoriei ar putea avea consecințe neprevăzute. Incapacitatea de plată (sau default) apare  atunci când un un debitor nu reușește să efectueze plățile convenite pentru datoriile sale.

🔴 Compania de servicii financiare Western Union a anunțat că își va suspenda activitățile din Rusia și Belarus din cauza invadării Ucrainei de către Moscova și a sprijinului oferit de Minsk forțelor armate ruse.

🔴 American NortonLifeLock Inc, dezvoltatorul antivirusului Norton, a anunțat la rândul său vineri suspendarea vânzării produselor sale în Rusia. „Din cauza evenimentelor recente și în conformitate cu reglementările privind controlul exporturilor, nu putem accepta noi comenzi sau oferi asistență în acest moment”, se arată pe site-ul companiei.

🔴 Armata rusă a fost slab pregătită pentru invazia sa în Ucraina și se confruntă acum cu multe dificultăți pe teren, „în special în domeniul logistic și în domeniul informațiilor”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al forțelor armate franceze, Pascal Ianni, la postul de televiziune francez France 24. „Armata rusă este, de asemenea, prinsă într-o primăvară prematură”, a adăugat el, solul dezghețat cauzând probleme de mobilitate pentru trupele trimise de Vladimir Putin.

📸 Imaginea serii vine din de pe peronul gării centrale din orașul polonez Przemysl, unde fotoreporterul Emile Ducke de la New York Times a surprins cum o mamă din Ucraina și copiii ei au fugit din calea războiului.