Sinteză de Marco Badea.

Am intrat în cea de-a zecea zi a războiului din Ucraina. Câteva dintre cele mai noi informații care au apărut peste noapte:

🔴 Tot mai multe companii se retrag din Rusia, în timp ce Vladimir Putin își izolează populația aproape complet, interzicând rețelele sociale și o bună parte a mass-media occidentale. De la Bruxelles, liderii europeni au transmis că Rusia va avea parte de sancțiuni și mai puternice împotriva pentru că duce un război sângeros împotriva Ucrainei, în care sunt masacrați civili zilnic. Pe străzile orașului Sumî au loc lupte de stradă, potrivit relatărilor publicației Kyiv Independent, iar populația este sfătuită să stea la adăpost, în timp ce la Cernhihov, sâmbătă dimineață se auzeau sirenele.

🔴 Președintele Volodimir Zelenski a avut vineri seara un discurs extrem de critic la adresa NATO, după ce Alianța Nord-Atlantică a refuzat să instituie o zonă de excludere aeriană în Ucraina. Liderii NATO au explicat că nu pot lua această măsură pentru că ar duce la extinderea conflictului și implicit la mai multe victimele civile, pentru că ar fi însemnat să doboare avioanele rusești care ar ataca Ucraina. „Refuzând să înființeze o zonă de excludere aeriană, astăzi liderii NATO au dat undă verde pentru continuarea bombardării orașelor și satelor ucrainene. Toți oamenii care vor muri de azi înainte vor muri și din cauza voastră, a slăbiciunii voastre, din cauza dezbinării voastre”, a acuzat președintele ucrainean. „Credem că țările NATO au creat un narativ potrivit căruia o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei ar provoca o agresiune directă a Rusiei împotriva NATO. Aceasta este autohipnoza celor care sunt slabi, nesiguri, în ciuda faptului că posedă arme mult mai puternice decât avem noi”, a mai precizat Volodimir Zelenski.

🔴 Totodată, președintele ucrainean a postat un video pe contul lui de Instagram, în care anunță că este în continuare la Kiev și că nu a părăsit orașul în ciuda zvonurilor lansate de Moscova și preluate fără verificare de mai multe publicații.

🔴 Ucraina are încă o „majoritate semnificativă” a aeronavelor sale militare disponibile la nouă zile după ce forțele ruse au început invazia pe scară largă a țării, a raportat Reuters, citând un oficial american al apărării care și-a păstrat anonimatul.

🔴 Aproximativ 74% dintre americani au spus că Statele Unite și aliații săi din NATO ar trebui să impună o zonă de excludere aeriană în Ucraina, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos finalizat pe 4 martie. De asemenea, 80% dintre americani au spus că Statele Unite ar trebui să nu mai cumpere petrol rusesc.

⚠️ Uniunea Europeană se adaptează la criza energetică amplificată de invadarea Ucrainei de către Rusia și permite revenirea la producerea energiei electrice pe bază de cărbune, a anunțat vineri vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu Pactul Ecologic Europan, citat de Politico Europe. „Nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a spus Timmermans. Este o schimbare istorică pentru UE, dat fiind că Bruxelles-ul și statele membre au trecut în ultimii ani la o politică agresivă de de-carbonizare a sistemului energetic. Renunțarea la cărbunele extrem de poluant a dus însă la creșterea prețurilor la energie. Acum însă, pe măsură ce Rusia folosește gazele naturale ca o armă politică, dat fiind că e responsabilă pentru o treime din gazele utilizate în Europa, UE permite revenirea la cărbune. Timmermans a anunțat că UE va adopta săptămâna viitoare legislația necesară pentru ca statele membre să poată utiliza în continuare cărbunele. Între timp, mai multe state membre, printre care Italia și Polonia, au anunțat deja posibila redeschidere a unor centrale electrice pe cărbune. ⚠️

🔴 Agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a ordonat vineri blocarea accesului la reţeaua socială Twitter pe teritoriul Rusiei, informează Reuters. Potrivit BBC, nici YouTube nu mai funcționează pentru utilizatorii din Rusia. Anunțul a venit la scurt timp după ce Moscova a interzis și Facebook.

🔴 Totodată, CNN a anunțat că va opri difuzarea în Rusia după adoptarea de către Moscova a noii legi care ar putea trimite la închisoare pe oricine răspândeşte ceea ce Moscova consideră a fi ştiri false. „CNN își va opri difuzarea în Rusia timp în care vom continua să evaluăm situaţia şi următorii noştri paşi de parcurs mai departe”, a declarat un purtător de cuvânt al canalului american de televiziune, citat de Reuters. Decizia vine după ce BBC News şi Canadian Broadcasting Corp și-au suspendat, la rândul lor, transmisiile din Rusia în urma adoptării acestei legi. Oficialii ruşi au afirmat că inamicii Rusiei, precum SUA şi aliaţii săi occidentali, răspândesc informaţii false cu scopul de a semăna discordie în rândul poporul rus. Nu mai difuzează în Rusia nici Bloomberg sau CBC.

🔴 În plus, publicaţia independentă rusă Novaia Gazeta, al cărei redactor şef este recentul laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, a anunţat vineri seara că elimină unele conținuturi legate de Ucraina pentru a evita sancţiunile, relatează AFP.

🔴 Washington Post a decis să elimine numele corespondenților săi din relatările despre războiul din Ucraina ca urmare a noii legislații adoptate de Moscova privind pedeapsa cu închisoare pentru răspândirea de ”informații false” despre acțiunile armatei ruse. Decizia redacției este menită să-i protejeze pe jurnaliștii care relatează din Rusia.

🔴 O echipă de jurnaliști de la postul britanic Sky News a fost prinsă într-o ambuscadă, în timp ce încerca să ajungă să filmeze în orașul Bucha, în apropiere de Kiev. Doi jurnaliști au fost împușcați: corespondentul Stuart Ramsay în spate, iar operatorul Richie Mockler a primit mai multe gloanțe în armura pe care o purta. Echipa Sky News a fost evacuată înapoi în Marea Britanie.

🔴 Ţările G7 au cerut vineri Rusiei să pună capăt atacurilor sale „în imediata apropiere a centralelor nucleare ucrainene”, după bombardamentele ruseşti din noaptea de joi spre vineri asupra centralei Zaporojie, cea mai mare din Europa.

🔴 Programul Alimentar Mondial al ONU a atras atenţia vineri asupra iminenţei unei crize alimentare în regiunile afectate de război în Ucraina şi asupra riscurilor de foamete în lume agravate de întreruperea producţiei şi exporturilor unor mărfuri precum cerealele.

🔴 Rusia a lansat deja circa 500 de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei sale în 24 februarie, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării, care a oferit presei – sub rezerva anonimatului – informaţii despre desfăşurarea luptelor în Ucraina, relatează agenție de presă internațională spaniolă EFE. În acelaşi timp, SUA au livrat deja peste două treimi din armele promise la sfârşitul lunii februarie Ucrainei, ceea ce favorizează utilizarea lor „eficientă” pentru a încetini avansarea forţelor ruse, a declarat vineri o responsabilă a Pentagonului, citată de AFP. Din pachetul de 350 de milioane, „am livrat deja ucrainenilor echipamente în valoare de 240 de milioane de dolari, inclusiv unele dintre cele mai indispensabile, precum echipamente antitanc”, a explicat aceasta, adăugând că restul armelor va ajunge în zilele sau săptămânile următoare.

🔴 Trei lanțuri ucrainene de supermarketuri au renunțat la vânzarea produselor Coca-Cola, în condițiile în care gigantul american nu s-a retras din Rusia, potrivit presei ucrainene.

🔴 Numărul 1 mondial în industria produselor de lux, LVMH, va închide „temporar”, începând de duminică, cele 124 de magazine din Rusia Decizia grupului lui Bernard Arnault, care are circa 3.500 de colaboratori în Rusia, vine după anunțuri similare din partea Hermès și Chanel, potrivit postului francez de televiziune BFM TV.

🔴 Printre cei mai mari furnizori de publicitate din lume, grupul britanic WPP anunță că părăsește Rusia, după invazia declanșată de Vladimir Putin asupra Ucrainei, relatează Reuters. Reprezentanții Grupului WPP au transmis vineri că în contextul războiului, prezența lor în Rusia e în contradicție cu valorile companiei.

🔴 Politicianul prorus Nestor Shufrych, care a fost bătut în direct acum câteva săptămânide un jurnalist, a fost arestat de ucraineni pentru că ar fi furnizat armatei ruse invadatoare locații și informații despre apărarea armatei ucrainene, relatează The Kiev Independent.

🔴 Un protest în sprijinul poporului rus a avut loc în vineri seară la Belgrad, capitala Serbiei, în fața monumentul țarului Nicolae Romanov. Adunarea a fost organizată de grupări de extremă dreapta, printre care și Patrula Poporului, sub sloganul „Rusia și Serbia sunt frați pentru totdeauna”, potrivit ziarului sârb Danas.

🔴 China nu transmite meciurile de fotbal din Premier League din acest weekend pentru a evita difuzarea manifestațiilor de sprijin față de Ucraina.De altfel, traducătorii chinezi au refuzat să traducă remarcile referitoare la războiul din Ucraina ale lui ​​Andrew Parsons, președintele Comitetului Paralimpic Internaţional, în debutul ediției din acest an a Jocurilor Paralimpice de Iarnă de la Beijing.

🔴 Portul strategic Mariupol din estul Ucrainei este supus unei blocade de către armata rusă şi unor atacuri nemiloase, a declarat sâmbătă primarul, care a cerut înfiinţarea unui coridor umanitar și ajutor militar. De altfel, trupele ruse au capturat așezarea urbană Volnovaha și au înaintat spre Rozivka. Dacă forțele ruse vor captura Rozivka, va fi foarte greu pentru Ucraina să facă față asediului orașului Mariupol.

🔴 Potrivit analizei zilnice a Institutului american pentru Studii de Război din Washington (ISW), situația frontului în această dimineață arată că, după nouă zile de la începerea războiului, forțele ucrainene continuă să apere zonele importante din punct de vedere strategic, însă pare că rușii și-au schimbat strategia, iar acum au ales să încercuiască orașele și să le bombardeze pentru a le cuceri.

🔴 Forțele ruse și-au continuat ieri efortul de a încercui Kievul. Trupele ruse s-au deplasat mai rapid dinspre est și au ajuns la periferia capitalei ucrainene, însă viteza înaintării este de așteptat să încetinească, pe măsură ce acestea trec de terenul plat și mai puțin populat și intră în suburbiile mai aglomerate și cu mult mai multe construcții. Experții ISW precizează că este posibil ca armata rusă să încercuiască și să atace capitala de pe malul de est al Nipru în următoarele 24-48 de ore.

🔴 Potrivit Pentagonului, armata ucraineană a încetinit sau chiar a blocat marele convoi de vehicule militare ale Rusiei care se îndrepta spre Kiev. „Avem raportări că un pod a fost aruncat în aer. Avem indicii că ucrainenii au lovit și vehicule aflate în acel convoi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de The New York Times. SUA consideră că provocările întâmpinate de forțele Rusiei în materie de susținere, logistică și combustibil au încetinit, de asemenea, înaintarea spre capitala Ucrainei.

🔴 Vineri, armata ucraineană a aruncat în aer și un pod care face legătura între Odesa și regiunea separatistă Transnistria. Potrivit publicației locale Odessa Life, Statul Major al Ucrainei a luat această mutare în calcul pentru a nu permite o eventuală joncțiune a forțelor rusești care atacă dinspre Nikolaev și de la periferiile Odesei cu forțele separatiste din Transnistria.

🔴 Forțele ruse au continuat să bombardeze Harkovul. Armata ucraineană a lansat un contraatac la est de oraș, însă nu este clar pentru moment rezultatul operațiunii. 34 de civili au fost uciși în urma atacurilor rusești asupra regiunii Harkov, în ultimele 24 de ore, potrivit serviciilor de urgență ucrainene. Primarul din Harkov a acuzat armata rusă că ”încearcă în mod intenționat să elimine poporul ucrainean”, deoarece vizează spațiile civile.

🔴 Orașul Trosteaneț din regiunea Sumî a fost ocupat de ruși, în timp ce Dmytro Zhivitski, șeful administrației regionale, a spus că localitatea este pe punctul unei catastrofe umanitare, potrivit The Kiev Independent. Acum soldații Federației Ruse ar controla o stație de ambulanță și nu permit medicilor să meargă la apeluri, ci doar la copii în cazuri de urgență.

🔴 Forțele rusești au anunțat o încetare temporară a focului pentru a deschide coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. Potrivit agenție de presă de stat rusă Tass, încetarea temporară a focului va avea loc de la ora 10.00 (ora Moscovei) și va acoperi zonele localităților Mariupol și Volnovakha din Donbas.  Ministerul Apărării al Federației Ruse a precizat că aceste coridoare umanitare și rutele de evacuare ar fi fost convenite cu partea ucraineană. De altfel, Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, l-a informat vineri pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre obiectivele a ceea ce Moscova numeşte o „operaţiune militară specială” în Ucraina. Rusia continuă să nege că soldații săi au tras în ținte civile.

🔴 Statele Unite au zburat vineri cu bombardiere B-52 Stratofortress deasupra flancului estic al NATO, făcând exerciții comune cu armatele germane și române în semn de unitate, în timp ce invazia rusă a Ucrainei intră în al doilea weekend, potrivit CNN.

🔴 Singapore anunță restricții financiare și de control al exportului în Rusiei pentru a limita războiul și atacurile cibernetice împotriva Ucrainei, au anunțat sâmbătă reprezentanții guvernului din Singapore.

🔴 Federația Rusă a dat o lovitură fără precedent arhitecturii de securitate în Europa, ceea ce obligă NATO să-și regândească modul în care își protejează teritoriul. Ca urmare, Alianța Nord-Atlantică își va lua măsuri suplimentare de întărire a flancului său estic, iar România va primi mai mulți soldați NATO cel mai probabil mai repede decât era preconizat, a declarat în exclusivitate pentru Digi24 adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană.

🔴 În tot acest context, o memă cu Maria Magdalena, simbol al mântuirii și speranței, care ține în mâini o armă antitanc Javelin, simbol al distrugerii, s-a viralizat pe rețelele sociale și a devenit, în scurt timp, un simbol al rezistenței ucrainene în fața invadatorilor ruși. Și, pentru că această rezistență avea nevoie de un nume, i s-a spus „Sfânta Javelin”. Arma antitanc de ultimă generație fabricată în SUA este considerată, în aceste zile, una dintre cele mai eficiente arme din arsenalul apărătorilor ucraineni care încă fac față, după 10 zile de conflict, agresiunii armatei ruse.

📸 În rest, poza dimineții vine din Harkov, însoțită de mesajul diplomatului ucrainean Olexander Scherba: „Rusia se întoarce în epocile întunecate, iar Putin se prăbușește, încercând să tragă Ucraina și chiar lumea întreagă după el”.

P.S. [nota deținătorul blogului] Dacă ți-a plăcut acest articol, am să te rog să intri pe pagina mea de Facebook (adică AICI) și să-i dai un like sau, de ce nu, un share. Pentru că cei de la Facebook încurajează fake news și propaganda rusă, odată cu suspendarea contului, mi-a fost redus reach-ul postărilor. Pot contracara asta într-un singur mod: dacă oamenii interacționează cu postările mele. O să vedeți acest Post Scriptum timp de încă 55 de zile, când îmi expiră toate restricțiile pe cont. Până atunci, doar de voi ține să le faceți mai vizibile.