Departe de a mă crede vreun geo-strateg sau vreun analist militar, mi-am format și eu o umilă părere despre ce se întâmplă la câțiva kilometri de noi. Cu speranța că acest război, pe care nu și-l dorește și nu-l înțelege nimeni în afară de un singur om, se va termina cât mai repede, o să v-o las mai jos.

Putin nu s-a așteptat niciun moment ca Ucraina să i se opună. Cel puțin nu așa cum se întâmplă în mod real în toată țara. Probabil era convins că având de-a face cu o populație rusofonă, după ce vor opune o rezistență formală, se vor preda cu toții, armată + civili. După care, în două zile, maximum trei, era deja numit noul guvern marionetă.

Și-a descoperit la fața locului că de fapt se bate cu un popor întreg. Iar o armată formată dintr-un întreg popor nu poate fi învinsă decât dacă extermini acel popor. Ceea ce nu are cum să facă. Ceea ce nu va fi lăsat să facă, chiar dacă si-ar dori el asta. Cel puțin, așa sper.

Mai cred că la mobilizarea generală a populației a contribuit mult și faptul că mulți dintre cei mai puternici și cei mai bogați oameni ai țării au rămas acolo, să lupte. Cum naiba să nu-ți vină să lupți când vezi că președintele Zelensky face același lucru pe străzile Kiev-ului? Sau când îl vezi pe Kliciko cu mâna pe armă. Apropo, voi știți cam câți bani are Kliciko avere declarată, da? Sau câte miliarde are fostul președinte Proșenko? Ambii sunt la fața locului și se bat pentru țara lor.

Iar toate astea au dus la mobilizarea generală a populației care, în loc să ridice steagul alb după două zile, luptă cot la cot cu armata? Iar eu sunt convins că dementul planetei nu s-a așteptat absolut deloc la asta.

Și mai cred că era convins că, de teama eventualelor represalii ale Rusiei, nimeni nu va ajuta Ucraina. Din nou, eronat. N-aveți idee cum m-a uns pe inimă când Suedia (parcă ei au fost primii) s-a pișat cu multă grație, dar cu jet puternic, pe toate amenințările lui Hitler de Moscova.

Prin urmare, ce cred eu acum cu tărie este că, indiferent de cum se va termina acest război, PUTIN A PIERDUT. A pierdut TOT, inclusiv pe plan intern. Pentru că sancțiunile economice vor duce Rusia într-un haos profund și într-o sărăcie și mai mare decât este deja. Iar un popor sărăcit la limita subzistenței o să facă cașa să explodeze, fix cum a explodat și mămăliga un pic mai la vest.

Aceasta este umila mea părere.

P.S. Am scris cele de mai sus duminică seara, la ora 22.00, ora României. Urmează încă o noapte grea, infernală, pentru Ucraina și, mai ales, pentru Kiev. Cu toate astea, indiferent ce se va întâmpla pânâ dimineață, o să continui să cred că Putin a pierdut. Chiar dacă Kievul pică, nu se schimbă nimic, nu poți conduce un popor care nu vrea să fie condus de tine. În plus, Putin deja are statutul de dictator și criminal pentru tot restul lumii civilizate. Oricum ai lua-o, din orice unghi te-ai uita, A PIERDUT.